Official Charts Company
Η Επίσημη Εταιρεία Τσαρτ, που είναι επίσης γνωστή ως Επίσημα Τσαρτ (παλαιότερα ονομαζόταν Δίκτυο Πληροφοριών Τσαρτ (ΔΠΤ) και Η Επίσημη Εταιρεία Τσαρτ του Ηνωμένου Βασιλείου) είναι ένας Βρετανικός διεπαγγελματικός οργανισμός, ο οποίος συγκεντρώνει ποικίλα "επίσημα" μουσικά τσαρτ του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των: Τσαρτ Τραγουδιών Ηνωμένου Βασιλείου, Τσαρτ Δίσκων Ηνωμένου Βασιλείου, Τσαρτ Ψηφιακών Πωλήσεων Τραγουδιών Ηνωμένου Βασιλείου, Τσαρτ Ψηφιακών Πωλήσεων Δίσκων Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και ειδικότερα τσαρτ που σχετίζονται με τα ξεχωριστά μουσικά είδη και τα βίντεο κλιπ. Η ΕΕΤ δημιουργεί τα τσαρτ της συλλέγοντας και ενώνοντας τα δεδομένα πωλήσεων μέσω της εταιρείας Μίλγουορντ Μπράουν, και ισχυρίζεται πως καλύπτει το 99% της αγοράς τραγουδιών και το 95% της αγοράς δίσκων, ενώ στοχεύει στη συλλογή δεδομένων από κάθε έμπορο που πουλά τουλάχιστον 100 τραγούδια ή/και δίσκους εβδομαδιαίως.[1]
Η ΕΕΤ λειτουργεί χάρη στη Βρετανική Φωνογραφική Ένωση και την Ένωση Εμπόρων Θεάματος (ΕΕΘ) (προηγουμένως γνωστή ως Βρετανική Ένωση Εμπόρων Δίσκων (ΒΕΕΔ)). Από την 1η Ιουλίου 1997, η ΕΕΤ συγκεντρώνει τα επίσημα τσαρτ. Πριν από αυτή, τα τσαρτ συγκεντρώνονταν από διάφορες εταιρείες έρευνας αγοράς, ξεκινώντας από τη Βρετανική Έδρα Έρευνας Αγορών το 1969 και αργότερα από την αμερικανική εταιρεία ερευνών Γκάλοπ. Πριν την παραγωγή των ''επίσημων" τσαρτ, υπήρχαν διάφορα άλλα λιγότερο συγκεντρωτικά τσαρτ, γνωστότερο των οποίων ήταν το τσαρτ του περιοδικού New Musical Express (NME) το οποίο άρχισε το 1952. Μερικά από αυτά τα παλαιότερα τσαρτ είναι πια μέρος των κειμηλίων της ΕΕΤ.
Σύνοψη των Τσαρτ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Όλα τα τσαρτ της ΕΕΤ δημοσιεύονται εβδομαδιαίως κάθε Παρασκευή βράδυ, καλύπτοντας τις πωλήσεις της περασμένης εβδομάδας, η οποία διαρκεί από Παρασκευή έως και Πέμπτη. Από τις 3 Αυγούστου 1969 μέχρι τις 5 Ιουλίου 2015 η εβδομάδα καταμέτρησης των πωλήσεων διαρκούσε από Κυριακή έως και Σάββατο. Ορισμένα τσαρτ που ειδικεύονται σε ένα είδος μουσικής είναι τα εξής: Dance Τσαρτ Ηνωμένου Βασιλείου, Indie Τσαρτ Ηνωμένου Βασιλείου, R&B Τσαρτ Ηνωμένου Βασιλείου, Rock Τσαρτ Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και το Τσαρτ των πωλήσεων στην Ασία. Στην ίδια ιστοσελίδα φιλοξενούνται και τα επιμέρους τσαρτ τραγουδιών και άλμπουμ της Σκοτίας. Τα συγκεκριμένα τσαρτ δείχνουν πώς οι πωλήσεις στη Σκοτίας επηρέασαν τα δύο βασικά τσαρτ της ΕΕΤ (Τσαρτ Τραγουδιών Ηνωμένου Βασιλείου και Τσαρτ Δίσκων Ηνωμένου Βασιλείου). Ακόμα δύο αξιοσημείωτα τσαρτ που περιλαμβάνει η ΕΕΤ είναι τα Τσαρτ DVD Ηνωμένου Βασιλείου και Τσαρτ Ταινιών Ηνωμένου Βασιλείου. Παρόλο που τα μουσικά τσαρτ κυμαίνονται από Παρασκευή έως Πέμπτη, τα τσαρτ ταινιών και βίντεο είναι ακόμα Κυριακή έως Σάββατο.
Στις 5 Σεπτεμβρίου 2008, η Επίσημη Εταιρεία Τσαρτ του Ηνωμένου Βασιλείου άλλαξε το όνομά της σε Επίσημη Εταιρεία Τσαρτ, ενώ εισήγαγε και το νέο λογότυπο της εταιρείας.[2] Αργότερα έδιωξε τη λέξη "Εταιρεία" και έμεινε απλώς ως "Επίσημα Τσαρτ".
Από το Μάιο του 2012 ένα νέο τσαρτ ξεκίνησε - το Επίσημο Streaming Τσαρτ. Το συγκεκριμένο τσαρτ μετράει τα streams μέσα από τις πλατφόρμες streaming Spotify, Deezer, Napster μεταξύ άλλων. Είναι το πρώτο τσαρτ που καταμετρά τα streams μέσα από χορηγούμενες από διαφημίσεις αλλά και συνδρομητικές πλατφόρμες και πια το Τοπ 100 του Επίσημου Streaming Τσαρτ δημοσιεύεται εβδομαδιαίως[3] στην ιστοσελίδα των Επίσημων Τσαρτ και στο μουσικό περιοδικό Music Week. [4] Τον Απρίλιο του 2015 επέστρεψε το επίσημο τσαρτ δίσκων βινυλίου επέστρεψε μετά από την τεράστια αύξηση ενδιαφέροντος στο συγκεκριμένο τομέα. Το τσαρτ ξεκίνησε μετά από τη συνεχόμενη αύξηση πωλήσεων δίσκων βινυλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο για έβδομη συνεχή χρονιά.[5]
Τον Ιούλιο του 2015, τα Επίσημα Τσαρτ ξεκίνησαν να δημοσιεύονται Παρασκευή αντί Κυριακής, έτσι ώστε να συμπίπτουν με την καμπάνια της IFPI, "Παρασκευή με Νέα Μουσική - Παγκόσμια Ημέρα Νέων Κυκλοφοριών".[6][7]
Ξεκινώντας το 2017, η ΕΕΤ άλλαξε τη μεθοδολογία υπολογισμών του Τοπ 40, αποσκοπώντας στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ανόδου του streaming μουσικής. Πριν τον Ιανουάριο του 2017, 100 streams θα μετρούσαν ως ένα αντίτυπο κάποιου τραγουδιού ή δίσκου. Από τον Ιανουάριο και εξής, η αναλογία έγινε 150 προς 1.[8] Επιπρόσθετα, τον Ιούνιο του 2017 αποφασίστηκε πως αφού ένα τραγούδι έχει διανύσει τουλάχιστον 10 εβδομάδες στο τσαρτ και υποχωρεί για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, η αναλογία θα μετατραπεί από 150 προς 1 σε 300 προς 1, ώστε να επιταχυνθεί η εξαφάνισή του από το τσαρτ.[9]
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Τσαρτ Δίσκων Ηνωμένου Βασιλείου
- Τσαρτ Τραγουδιών Ηνωμένου Βασιλείου
- Βίντεο Τσαρτ Ηνωμένου Βασιλείου
- Τσαρτ Ψηφιακών Πωλήσεων Τραγουδιών Ηνωμένου Βασιλείου
- Τσαρτ Ψηφιακών Πωλήσεων Δίσκων Ηνωμένου Βασιλείου
- Βρετανική Φωνογραφική Βιομηχανία (ΒΦΒ)
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Wayback Machine» (PDF). 13 Απριλίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2018.
- ↑ «OCC re-brand is Official | News | Music Week». www.musicweek.com. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2019.
- ↑ «The UK's first Official Streaming Chart has arrived».
- ↑ Peter, Sarkan. «NY PR agencies». https://www.badenbower.com/2024-list-of-top-public-relations-firms-in-new-york. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2021.
- ↑ Griffiths, Sarah Jane (2015-04-13). «UK's first vinyl chart is launched» (στα αγγλικά). https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-32251994. Ανακτήθηκε στις 2019-03-01.
- ↑ «Global Release Day: Official Chart to kick off your weekend from next month». www.officialcharts.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2019.
- ↑ «"New Music Fridays" are coming - Global release day launches 10th July». www.ifpi.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2019.
- ↑ Savage, Mark (2016-12-19). «Chart company changes Top 40 formula» (στα αγγλικά). https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-38364237. Ανακτήθηκε στις 2019-03-01.
- ↑ «Official Charts Company introduces singles chart revamp». www.musicweek.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2019.