Occupy Wall Street

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διαδηλωτής κρατά πλακάτ που γράφει "Εμείς είμαστε το 99%"

Το Occupy Wall Street ήταν ένα κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στην οικονομική ανισότητα και την επιρροή του κεφαλαίου στην πολιτική που ξεκίνησε στο Zuccotti Park, που βρίσκεται στο Financial District του Μανχάταν, τον Σεπτέμβριο του 2011.[1]

Το καναδικό περιοδικό Adbusters ξεκίνησε το κάλεσμα για διαμαρτυρία. Τα κύρια ζητήματα που έθεσε το κίνημα ήταν η κοινωνική και οικονομική ανισότητα, η απληστία, η διαφθορά και η αδικαιολόγητη επιρροή των εταιρειών στην κυβέρνηση —ιδιαίτερα από τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Το κύριο σύνθημα ήταν το «Είμαστε το 99%», αναφερόμενο στην ανισότητα κατανομής του εισοδήματος και του πλούτου στις ΗΠΑ μεταξύ του 1% που σε αυτό έχει συσσωρευθεί ο πλούτος. Για να επιτύχουν τους στόχους τους, οι διαδηλωτές ενήργησαν βάσει αποφάσεων που βασίζονταν στη συναίνεση που ελήφθησαν στις γενικές συνελεύσεις, οι οποίες έδωσαν έμφαση στην αποκατάσταση μέσω άμεσης δράσης σχετικά με την υποβολή αναφοράς στις αρχές.

Οι διαδηλωτές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το πάρκο Zuccotti στις 15 Νοεμβρίου 2011. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε τράπεζες, εταιρικά κεντρικά γραφεία, συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων, αποκλεισμένα σπίτια και πανεπιστημιουπόλεις κολεγίων και πανεπιστημίων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «OccupyWallStreet – About». The Occupy Solidarity Network, Inc. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2014.