Not For Broadcast

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Not For Broadcast
ΔημιουργόςNotGames
ΕκδότηςtinyBuild
ΠαραγωγόςAndy Murray Zara Coombes
ΠρογραμματιστήςJason Orbaum

George Burchmore

Peter Champion
ΚαλλιτέχνηςAlex Paterson

Denis Sewell

Zara Coombes
ΣυγγραφέαςJason Orbaum

Alex Paterson Andy Murray

George Vere
ΠλατφόρμαMicrosoft Windows
Ημ/νία κυκλοφορίας25 Ιανουαρίου 2022 (2022-01-25)
ΕίδοςΠροσομοίωσης, στρατηγικής
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Not For Broadcast είναι full-motion video βιντεοπαιχνίδι προσομοίωσης προπαγάνδας που αναπτύχθηκε από το βρετανικό στούντιο NotGames και κυκλοφόρησε από την tinyBuild. Κυκλοφόρησε με το πρώτο του επεισόδιο σε early access στις 30 Ιανουαρίου του 2020. Το πλήρες παιχνίδι, που συμπεριλαμβάνει το τρίτο και το τελευταίο επεισόδιο, κυκλοφόρησε παγκοσμίως στις 25 Ιανουαρίου του 2022.

Το παιχνίδι διαδραματίζεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα χωρίς όνομα (που μοιάζει με το Ηνωμένο Βασίλειο) κατά τη δεκαετία του 1980. Ο παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο ενός διευθυντή τηλεοπτικού στούντιο, με αποστολή την παραγωγή μιας ζωντανής εκπομπής, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τις παρεμβάσεις ενός αυταρχικού πολιτικού κόμματος. Με έμφαση στη λογοκρισία και τη διατήρηση υψηλών ποσοστών τηλεθέασης, το παιχνίδι συνδυάζει στοιχεία στρατηγικής και επιβίωσης, καθώς οι παίκτες προσπαθούν να διατηρήσουν την ομαλή λειτουργία των εκπομπών τους. Κατά την κυκλοφορία του σε πρώιμη πρόσβαση, το Not For Broadcast απέσπασε επαίνους για τους ελκυστικούς μηχανισμούς του παιχνιδιού,[1] αν και ορισμένοι κριτικοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την περίπλοκη πολιτική αφήγηση.[2]

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Not For Broadcast, ο παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο του Alex Winston, ενός διευθυντή στούντιο που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή μιας ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής. Χρησιμοποιώντας ένα μηχανισμό ανάμειξης εικόνων, ο παίκτης επιλέγει ποιες λήψεις από την κάμερα θα μεταδοθούν και είναι υπεύθυνος για τη λογοκρισία οποιασδήποτε ακατάλληλης γλώσσας[3], αποσιωπώντας την κατά τη μετάδοση. Για να διατηρήσει την τηλεθέαση σε υψηλά επίπεδα, ο παίκτης πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσει μια οθόνη κυματομορφής για να ελέγξει τις παρεμβολές και να λάβει στρατηγικές αποφάσεις σχετικά με τις διαφημίσεις και τους τίτλους που θα προβάλλονται κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων της εκπομπής.

Εκτός από την εργασία του στο στούντιο, ο παίκτης έχει επίσης ιδιωτική ζωή και οικογένεια εκτός της αίθουσας εκπομπής. Αυτή η πτυχή του παιχνιδιού αναπαρίσταται μέσω ενός "συστήματος συμβάντων" επιλογών βασισμένων σε κείμενο σε μορφή οπτικού μυθιστορήματος, στο οποίο ο παίκτης πρέπει να λάβει αποφάσεις με βάση σύντομα τμήματα για την προσωπική του ζωή. Αυτές οι επιλογές μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις του παίκτη με την οικογένειά του και μπορούν επίσης να επηρεάσουν το τι συμβαίνει στην αίθουσα εκπομπών. Στο τέλος κάθε ημέρας εκπομπής, ο παίκτης βαθμολογείται με βάση την απόδοσή του και του δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσει την εκπομπή του και να επανεξετάσει αχρησιμοποίητο υλικό.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Not For Broadcast διαδραματίζεται σε μια εναλλακτική εκδοχή του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1984 έως το 1991. Ο χαρακτήρας του παίκτη, ο Alex Winston, εργάζεται στον μεγαλύτερο τηλεοπτικό φορέα της χώρας, το Channel One[4], ως διευθυντής στούντιο για τις Εθνικές Νυχτερινές Ειδήσεις. Στην αρχή του παιχνιδιού, το ακροαριστερό προοδευτικό πολιτικό κόμμα Advance, με επικεφαλής την Julia Salisbury και τον Peter Clement, κερδίζει μια αιφνιδιαστική εκλογική νίκη και αρχίζει να εφαρμόζει μια σειρά από ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Με την πάροδο του χρόνου, το Advance γίνεται όλο και πιο αυταρχικό στη διακυβέρνησή του, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου και της απαίτησης λογοκρισίας αντικυβερνητικών δηλώσεων. Σε απάντηση, σχηματίζεται μια ομάδα αντίστασης με την ονομασία Disrupt για να αντιταχθεί στην ατζέντα της Advance.

Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται, το Παγκόσμιο Συμβούλιο, ένα ανάλογο του ΟΗΕ, επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στη χώρα, προκαλώντας οικονομικές δυσκολίες. Τελικά, η Advance κηρύσσει πόλεμο και εκδικείται το Παγκόσμιο Συμβούλιο πυροδοτώντας πυρηνικά εκρηκτικά σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, απειλώντας να πυροδοτήσει κι άλλες αν οι χώρες δεν παραδοθούν. Η Advance αναδεικνύεται τελικά νικήτρια και προσαρτά την Ευρώπη.

Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, το Channel One εθνικοποιείται, η Disrupt στιγματίζεται ως τρομοκρατική ομάδα και ο Peter Clement πεθαίνει. Αργότερα, ο εκπρόσωπος της Disrupt Άλαν Τζέιμς ζητά από τον Άλεξ να χειραγωγήσει την εκπομπή για να ξεκινήσει μια εξέγερση κατά της κυβέρνησης Advance. Ανάλογα με τις ενέργειες του παίκτη, ο πύργος εκπομπής μπορεί να κατεδαφιστεί και το Channel One να διακόψει προσωρινά τη λειτουργία του. Το National Nightly News μετονομάζεται σε πρόγραμμα soft media με την ονομασία NNN και αργότερα σε talk show με την ονομασία The Nightly Show. Το παιχνίδι έχει δεκατέσσερις διαφορετικούς πιθανούς επιλόγους ανάλογα με τις ενέργειες και την πολιτική στάση του παίκτη.[5]

Το παιχνίδι θέτει ισχυρά ερωτήματα για την ικανότητα των μέσων ενημέρωσης να επηρεάζουν την κοινή γνώμη, την ευθύνη των δημοσιογράφων και τη δύναμη της πολιτικής στη διαμόρφωση του κόσμου. Με τους πολλούς δυνατούς επιλόγους που προσφέρει, το "Not For Broadcast" είναι ένα παιχνίδι που προκαλεί τον παίκτη να σκεφτεί βαθιά για τις επιλογές του και τις συνέπειες που αυτές έχουν στον κόσμο γύρω του.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Paul Baverstock ως Jeremy Donaldson, ο άνδρας συμπαρουσιαστής του National Nightly News
  • Andrea Valls ως Megan Wolfe, η γυναίκα συμπαρουσιάστρια του National Nightly News
  • Σάρα Γκίμπονς ως Τζένη, η υπεύθυνη του ορόφου
  • Jade Johnson ως Robyn Shorte, δημοσιογράφος
  • George Vere ως Patrick Bannon, δημοσιογράφος. Ο Vere υποδύεται επίσης τον πατέρα του Patrick, την τηλεοπτική προσωπικότητα Graham Bannon, στο επεισόδιο του τηλεμαραθωνίου
  • Emma Mulkern ως Not Patrick/Francis, δημοσιογράφος που αντικαθιστά τον Patrick Bannon
  • Claire Racklyeft ως Julia Salisbury, δικηγόρος που έγινε συν-ηγέτης της Advance και πρωθυπουργός
  • Roger Alborough ως Peter Clement, τηλεοπτική προσωπικότητα που έγινε συν-επικεφαλής της Advance και πρωθυπουργός
  • Jonathan Hawkins ως Alan James, θεωρητικός συνωμοσίας που έγινε εκπρόσωπος της Disrupt
  • Dan Ellis ως Geoff Algebra
  • Adam Willis ως Tommy Harris
  • Helen Potter ως Phillipa Rayden[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. McMullen, Chris (20 Ιανουαρίου 2022). «Not For Broadcast Review». GameSpew (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2023. 
  2. RobertPIngram (8 Φεβρουαρίου 2020). «Not For Broadcast Review: Bleeping Swears for Fun and Profit». www.gameskinny.com. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2023. 
  3. Marshall, Cass (29 Ιανουαρίου 2020). «This high-pressure propaganda sim can't stop getting silly». Polygon (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2023. 
  4. «Channel One Building». Not For Broadcast Wiki (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2023. 
  5. «Endings». Not For Broadcast Wiki (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2023. 
  6. «Not For Broadcast - Credits». NotGames (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]