Μετάβαση στο περιεχόμενο

Noob

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το noob ή n00b (εξελληνισμένα νουμπάς), χρησιμοποιείται ως όρος στην «αργκό» του Διαδικτύου για τους νέους χρήστες του online gaming αλλά και για εκείνους των οποίων οι δεξιότητες προσομοιάζουν σε νέο παίκτη.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη αποτελεί παραλλαγή του "newbie", η οποία μαρτυρείται στις ΗΠΑ και την Αυστραλία πηγές της δεκαετίας του 1850 και σημαίνει ένας νεοφώτιστος σε ένα μέρος ή κατάσταση. Εναλλακτικά, μπορεί να προέρχονται από το βρετανικό κοινό αργκό σχολείο "νέο αγόρι» ή «νέο αίμα», η οποία αποδίδεται με την ίδια εποχή και εφαρμόστηκε σε ένα μαθητή κατά την πρώτη θητεία του.[1] Στη δεκαετία του 1960, του 1970, ο όρος "newbie" είχε μια περιορισμένη χρήση μεταξύ των αμερικανικών στρατευμάτων στον πόλεμο του Βιετνάμ ως όρος λαϊκού ιδιώματος για έναν νέο άνθρωπο σε μια μονάδα. Αρχαιότερη γνωστή χρήση της στο διαδίκτυο μπορεί να έχουν για την ομάδα συζήτησης Usenet talk.bizarre[2]. Ο όρος αυτός θεωρείται ότι έχει εισέλθει σε απευθείας σύνδεση χρήση, από το 1981.[3]

Παραλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προερχόμενος από μια προφορική παράδοση, ο όρος έχει παραλλαγεί στην ορθογραφία. Μεταξύ των εναλλακτικών μορφών είναι newby, nubie και newbee.

Σημερινή χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το noob χρησιμοποιείται πλέον, όταν γίνεται αναφορά σε νέους χρήστες υπολογιστών και διαδικτύου. Έχει ακόμα επικριτικό και προσβλητικό τίτλο και πολλές φορές χρησιμοποιείται και από πολλούς χρήστες, σε διάφορες online συζητήσεις, και παιχνίδια για να δηλώσουν ότι δεν έχουν αρκετές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο ή να ζητήσουν κάπου βοήθεια και παραπάνω πληροφορίες. Η λέξη σημαίνει ότι ο χαρακτηριζόμενος είναι άχρηστος.

Άλλες λέξεις με παρόμοιο νόημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόμοιο νόημα έχουν οι λέξεις της φανταρίστικης αργκό για τον νεοσύλλεκτο ή για τον νέο στη μονάδα φαντάρο όπως «νιούφης»[4], «νουμπάς», «νουμπάκι», «ψάρακας»[5] και «νέοπας»[6] καθώς επίσης και «νουμπίδι» και «νουμπίδιο».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "newbie" The Oxford English Dictionary, 2nd ed., 1989, OED Online, Oxford University Press, (subscription needed) March 8, 2010.
  2. «Newbie». Jargon File. Catb.org. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2009. 
  3. Dyker, Barbara (June 1, 1988). "Re: some (should-be) ground-rules for submissions to comp.binaries.*". comp.sys.mac. (Διεύθυνση Ιστού). Ανακτήθηκε την May 5, 2009.
  4. νιούφης, slang.gr.
  5. ψάρακας, slang.gr.
  6. νέοπας, slang.gr.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]