Nanocharm

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λογότυπο της NanoCharm.

Το NanoCharm είναι μια συνεργασία οκτώ ευρωπαϊκών οργανισμών και είναι ένα έργο της ΕΕ που ιδρύθηκε στο 7ο πρόγραμμα-πλαίσιο. Στόχος αυτής της ευρωπαϊκής συνεργασίας είναι η καθιέρωση και η ενίσχυση της ελλειψομετρίας και της πολωσιμετρίας ως εργαλείου μέτρησης.

Οι εταίροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιταλία CNR-IMIP Bari (Συντονιστής)
Γαλλία CNRS Palaiseau Παρίσι
Αυστρία Πανεπιστήμιο Linz
Τσεχία Πανεπιστήμιο Brno
Γερμανία ISAS Βερολίνο
Σερβία Ινστιτούτο Φυσικής, Βελιγράδι
Ηνωμένο Βασίλειο Ινστιτούτο Νανοτεχνολογίας, Στίρλινγκ, Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο
Γαλλία Horiba Jobin Yvon

Έργα και στόχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ελλειψομετρία και η πολωσιμετρία είναι μέθοδοι χαρακτηρισμού δειγμάτων[ασαφές] ανάλογα με τις οπτικές τους ιδιότητες και τη σύνθεσή τους. Οι μετρήσεις δεν επηρεάζουν ούτε καταστρέφουν τα δείγματα και υπολογίζονται σε πειράματα πραγματικού χρόνου[ασαφές]. Επομένως, οι μέθοδοι αυτές είναι κατάλληλες για τον επιτόπιο χαρακτηρισμό των δειγμάτων και για την περαιτέρω παρακολούθηση της διαδικασίας ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα NanoCharm αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας των χρηστών (επιστημονικών και βιομηχανικών) και των αναγκών τους με τους κατασκευαστές ελλειψομέτρων.

Για το λόγο αυτό, η κοινοπραξία NanoCharm διοργανώνει ετήσια θερινά και χειμερινά σχολεία κατά τη διάρκεια των τριών ετών του έργου (από την 1η Ιανουαρίου 2008 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010). Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ένας δικτυακός τόπος που λειτουργεί ως πλατφόρμα για όλους τους χρήστες. Ο δικτυακός τόπος παρέχει ειδήσεις, συλλογή βιβλιογραφίας, βάσεις δεδομένων, ένα εικονικό εργαστήριο και ένα φόρουμ συζητήσεων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

https://web.archive.org/web/20080312031043/http://www.nanocharm.org/

Nanocharm στη βάση δεδομένων CORDIS