NAD Electronics

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
NAD Electronics
Νομική μορφήΙδιωτική εταιρεία
ΚλάδοςElectronics
Ίδρυση1972
ΙδρυτήςDr. Martin L. Borish
ΈδραPickering, Oντάριο, Καναδάς, Καναδάς
Προϊόνταεξοπλισμός Hi-fi
ΜητρικήLenbrook Group
Ιστότοποςhttp://www.nadelectronics.com/
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα
Ολοκληρωμένος ενισχυτής NAD 3060, 1978[1]
Oλοκληρωμένος ενισχυτής NAD 304 (1992-1996)
A/V-components, 2009 (at High End fair, Munich)

Η NAD Electronics αποτελεί εταιρεία οικιακών ηλεκτρονικών προϊόντων hi-fi, ενισχυτών, κτλ. H ονομασία NAD αποτελεί σύντμηση του New Acoustic Dimension.

Η εταιρεία ιδρύθηκε στο Λονδίνο, το 1972 από τον Dr. Martin L. Borish (1927-2017), έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό με διδακτορικό (PhD) στη φυσική.[2][3][4] Το πιο γνωστό της προΪόν περί τα τέλη του 1970 ήταν ο ολοκληρωμένος ενισχυτής NAD 3020, σχεδιασμένος από το Nορβηγό Bjørn Erik Edvardsen (1945-2018), ο οποίος εθεωρείτο σπουδαίος από πολλά βρετανικά περιοδικά.[5][6]

Η φιλοσοφία της NAD περιλαμβάνει προϊόντα με χρήσιμα, γνήσια χαρακτηριστικά, αισθητικά κατώτερης σχεδίασης, ως προς άλλους ανταγωνιστές. Η NAD ήταν από τις πρώτες εταιρείες audio που κατέφυγε σε outsource των κατασκευαστικών της διαδικασιών στην Άπω Ανατολή.

Η NAD αποκτήθηκε το 1991 από τη Δανέζικη φίρμα AudioNord και ακολούθως, το 1999, πουλήθηκε στο Lenbrook Group of Pickering, με έδρα το Οντάριο του Καναδά.[3][7]

Σχεδίαση ηλεκτρικής τροφοδοσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η NAD εστιάζεται στην ιδέα της ενεργούς ισχύος ("effective power"), ώστε η παρεχόμενη ενίσχυση να διαθέτει ικανό περιθώριο (headroom), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να αποδίδει εκρήξεις δυναμικής ισχύος πολύ πάνω από την ονομαστική τιμή RMS ισχύος[8]. Tο κλειδί για το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι η χρήση ευέλικτης ηλεκτρικής τροφοδοσίας, που αποθηκεύει σημαντική ισχύ /ρεύμα, για ταχεία αποδέσμευση σε στιγμές υψηλών απαιτήσεων. Διάφορες εκδοχές της συγκεκριμένης σχεδίασης με διαφορετικές ονομασίες συναντώνται σε διαφορετικές εποχές, όπως π.χ. Power Envelope και πρόσφατα PowerDrive.

Επιπρόσθετα οφέλη από τη συγκεκριμένη προσέγγιση περιλαμβάνουν το γεγονός ότι οι ενισχυτές που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία μπορούν επίσης να χειριστούν πολύπλοκα, πραγματικά, χαμηλής εμπέδησης ηχεία, καθώς επίσης ότι η κυκλωματική τους σχεδίαση απαιτεί λιγότερη ψύξη, διατηρώντας την ικανότητα χειρισμού πολύπλοκων χαμηλών φορτίων έως και 2 ohms.

Πολλές τεχνικές λύσεις προτάθηκαν από τον θρυλικό μηχανικό Bjorn Erik Edwardsen, ο οποίος έγινε το "πρόσωπο της μάρκας", που αντικατοπτρίζεται στην ένδειξη " BEE " ορισμένων μοντέλων της εταιρείας, για παράδειγμα, NAD C315BEE:

«PowerDrive»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ενισχυτή ισχύος NAD 314 είναι η τεχνολογία Powerdrive (τάξης G), η οποία χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές γραμμές τροφοδοσίας. Η υψηλότερης τάσης τροφοδοσία συνδέεται με το στάδιο εξόδου του ενισχυτή, μόνον όταν το ενισχυμένο σήμα φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο κατωφλίου, βελτιώνοντας έτσι την απόδοση μέσω της μείωσης της ισχύος που χάνεται από τα τρανζίστορ εξόδου του ενισχυτή. Επιπρόσθετα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας αυτής, είναι ότι ο ενισχυτής μπορεί να λειτουργήσει και με συστήματα ηχείων χαμηλότερης εμπέδησης.

«Soft-Clipping»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεδομένου ότι το επίπεδο εξόδου ενός ενισχυτή δεν μπορεί να υπερβεί την τάση τροφοδοσίας, το σήμα εισόδου σε υψηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσει ψαλιδισμό. Για να αποφευχθεί αυτό, ορισμένα μοντέλα χρησιμοποιούν το σχήμα " Soft-Clipping ", το οποίο διακόπτει "απαλά" την είσοδο του ενισχυτή ισχύος, όταν φτάσει σε τάση 1 volt , η οποία μειώνει τον κίνδυνο ζημιάς των ηχείων, καθώς επίσης βελτιώνει τις παραμέτρους του σήματος εξόδου, σε σύγκριση με το ψαλιδισμένο σήμα εξόδου του ενισχυτή.

«DirectDigital™»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη παγκοσμίως τεχνολογία ψηφιακών ενισχυτών κλειστού βρόχου, ουσιαστικά αποτελεί ένα μετατροπέα DAC που ελέγχεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή, συγκρίνει την έξοδο με την είσοδο εκτελώντας διορθώσεις κάθε 10 nsec. Αυτό, μειώνει το πλήθος των μετατροπών του σήματος, με αντιληπτές επιπτώσεις στην τελική ηχητική ποιότητα.

«HybridDigital™»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναμιγνύει ψηφιακή και αναλογική τεχνολογία.

Τεχνολογία NAD και Bluesound[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο προϊόντα Bluesound, τα Pulse και PowerNode, διαθέτουν την τεχνολογία direct digital της NAD.[9] Eπίσης, η τεχνολογία BluOS ολοκληρώνεται στην τελευταία γενιά οπτικοακουστικών δεκτών, όπως ο NAD 758v3 και ο NAD 777v3.

Aναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. hifiengine.com 2020, NAD 3060, retrieved 2020-05-16.
  2. Tellig, Sam, "Stereophile Reviews C375BEE C565BEE" Αρχειοθετήθηκε 21 July 2011 στο Wayback Machine., Stereophile, 3 January 2010
  3. 3,0 3,1 Lyons, Daniel, "Digital Dislocation", Forbes, 10 May 2004
  4. Cf. NAD company website
  5. "Hi-Fi That Rocked: NAD 3020 Integrated Amplifier" Αρχειοθετήθηκε 21 July 2011 στο Wayback Machine., Hi-Fi Choice, May 2006
  6. Fremer, Michael, "Stereophile M3 Review" Αρχειοθετήθηκε 21 July 2011 στο Wayback Machine., Stereophile, January 2007. "Like the 3020, the M3 is the product of NAD's director of advanced development, Bjørn Erik Edvardsen, and Asian manufacturing expertise, this time in the People's Republic of China."
  7. "Lenbrook Group adds NAD to Roster", Stereophile, 25 April 1999
  8. Ford, Jez "A history of NAD"[νεκρός σύνδεσμος], Sound+Image magazine, Aug/Sep 2017
  9. «Streaming With Bluesound, Via NAD And PSB». 

Eξωτερικοί δεσμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]