Mobile Internet

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι ιστότοποι έχουν επανασχεδιαστεί για οθόνες κινητής τηλεφωνίας.

Το Mobile internet αναφέρεται σε υπηρεσίες διαδικτύου που βασίζονται σε προγράμματα περιήγησης που έχουν πρόσβαση από φορητές συσκευές κινητής τηλεφωνίας, όπως smartphones, κινητά τηλέφωνα, tablets ή άλλου ασύρματου δικτύου. Παραδοσιακά, ο Παγκόσμιος Ιστός έχει πρόσβαση μέσω υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας σε φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές. Ωστόσο, ο ιστός είναι τώρα πιο προσιτός από φορητές και ασύρματες συσκευές.

Μια έκθεση της ITU (Διεθνής Τηλεπικοινωνιακή Ένωση) στις αρχές του 2010 ανέφερε ότι με τους τρέχοντες ρυθμούς ανάπτυξης, η πρόσβαση στο διαδίκτυο από τους ανθρώπους εν κινήσει - μέσω φορητών υπολογιστών και έξυπνων κινητών συσκευών - ενδέχεται να υπερβεί την πρόσβαση στο διαδίκτυο από επιτραπέζιους υπολογιστές εντός των επόμενων πέντε ετών. Τον Ιανουάριο του 2014, η χρήση κινητού Διαδικτύου υπερέβαινε τη χρήση επιτραπέζιων υπολογιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μετάβαση στην πρόσβαση από κινητό στο διαδίκτυο έχει επιταχυνθεί από το 2007 με την αύξηση των μεγαλύτερων smartphones πολλαπλών τόνων, και από το 2010 με την άνοδο των υπολογιστών tablet multitouch. Και οι δύο πλατφόρμες παρέχουν καλύτερη πρόσβαση στο Internet, οθόνες και προγράμματα περιήγησης για κινητά ή εμπειρίες ιστού που βασίζονται σε εφαρμογές, σε σχέση με προηγούμενες γενιές κινητών συσκευών.

Οι σχεδιαστές ιστοσελίδων μπορούν δουλεύουν χωριστά σε τέτοιες σελίδες ή οι σελίδες μπορούν να μετατρέπονται αυτόματα, όπως στο Mobile Wikipedia. Η έκθεση το 2017 για τον εικονικό δικτυακό τόπο (VNI) που παράγεται από την Cisco Systems προβλέπει ότι μέχρι το 2021 θα υπάρχουν 5,5 δισεκατομμύρια παγκόσμιοι χρήστες κινητών τηλεφώνων (από 4,9 δισεκατομμύρια το 2016). Επιπλέον, η ίδια έκθεση 2017 VNI προβλέπει ότι οι μέσες ταχύτητες πρόσβασης θα αυξηθούν κατά περίπου 3 φορές από 6,8 Mbit/s σε 20 Mbit/s την ίδια χρονική περίοδο με το βίντεο που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης (78%). Η διάκριση μεταξύ των κινητών εφαρμογών Ιστού και των εγγενών εφαρμογών αναμένεται να καταστεί όλο και πιο ασαφής, καθώς τα προγράμματα περιήγησης κινητής τηλεφωνίας αποκτούν άμεση πρόσβαση στο υλικό των κινητών συσκευών (συμπεριλαμβανομένων των επιταχυνσιόμετρων και των τσιπ GPS) και βελτιώνονται η ταχύτητα και οι δυνατότητες των εφαρμογών που βασίζονται σε προγράμματα περιήγησης. Η συνεχής αποθήκευση και η πρόσβαση σε εξελιγμένες λειτουργίες γραφικών διεπαφής χρήστη μπορούν να μειώσουν περαιτέρω την ανάγκη για ανάπτυξη εξειδικευμένων σε πλατφόρμα εφαρμογών. Το Mobile Internet επίσης ονομάζεται Web 3.0, σύμπτωμα των αλλαγών που οι χρήστες αντιμετώπιζαν καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι ιστότοποι του Web 2.0. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου εξακολουθεί να υφίσταται σήμερα από προβλήματα διαλειτουργικότητας και χρηστικότητας. Τα θέματα διαλειτουργικότητας απορρέουν από τον κατακερματισμό πλατφόρμας των κινητών συσκευών, των λειτουργικών συστημάτων κινητής τηλεφωνίας και των προγραμμάτων περιήγησης. Τα προβλήματα χρηστικότητας επικεντρώνονται στο μικρό φυσικό μέγεθος των παραγόντων μορφής κινητού τηλεφώνου (όρια στην ανάλυση της οθόνης και στην είσοδο / λειτουργία του χρήστη).

Παρά τις αδυναμίες, πολλοί προγραμματιστές κινητής τηλεφωνίας επιλέγουν να δημιουργούν εφαρμογές χρησιμοποιώντας για mobile internet. Μια έρευνα τον Ιούνιο του 2011 σχετικά με την ανάπτυξη κινητής τηλεφωνίας διαπίστωσε ότι το mobile internet είναι η τρίτη πιο χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα, η οποία βασίζεται σε Android και iOS. Σε άρθρο του Communications of the ACM τον Απρίλιο του 2013, ο τεχνολόγος Web Nicholas C. Zakas σημείωσε ότι τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται το 2013 ήταν πιο ισχυρά από τον Apollo 11's 70 lb (32 kg) Apollo Guidance Computer που χρησιμοποιήθηκε για τη σεληνιακή προσγείωση του Ιουλίου 1969. Ωστόσο, παρά την ισχύ τους, το 2013, οι κινητές συσκευές εξακολουθούν να υποφέρουν από επιδόσεις ιστού με αργές συνδέσεις παρόμοιες με το στάδιο ανάπτυξης του Web το 1996. Οι κινητές συσκευές με βραδύτερους χρόνους αίτησης/απόκρισης λήψης, η καθυστέρηση της μετάδοσης δεδομένων με συνδέσεις υψηλής καθυστέρησης, βραδύτερες CPU και λιγότερη μνήμη, αναγκάζουν τους προγραμματιστές να αναθεωρήσουν εφαρμογές Web που δημιουργήθηκαν για Η/Υ με "ενσύρματες συνδέσεις, γρήγορες CPU και σχεδόν ατελείωτη μνήμη"..

Πρόσβαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Wikipedia εμφανίστηκε με το πρόγραμμα περιήγησης ιστού Opera Mini σε μικρό κινητό τηλέφωνο

Το "mobile internet" αναφέρεται στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω παρόχου κινητής τηλεφωνίας. Είναι ασύρματη πρόσβαση που το σήμα έρχεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Το Wi-Fi και άλλες καλύτερες μεθόδους είναι συνήθως διαθέσιμες για τους χρήστες που δεν είναι εν κινήσει. Οι κυψελοειδείς σταθμοί βάσης είναι ακριβότεροι από έναν ασύρματο σταθμό βάσης που συνδέεται απευθείας με έναν πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου, παρά μέσω του τηλεφωνικού συστήματος.

Ένα κινητό τηλέφωνο, όπως ένα smartphone, που συνδέεται με δεδομένα ή φωνητικές υπηρεσίες χωρίς να περάσει από τον κινητό σταθμό βάσης δεν είναι στο συνδεδεμένο στο Internet. Ένα laptop με ευρυζωνικό μόντεμ και μια συνδρομή κινητής τηλεφωνίας, που ταξιδεύει με λεωφορείο μέσω της πόλης, βρίσκεται στο κινητό διαδίκτυο. Ένα μόντεμ κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης "συνδέει" το smartphone με έναν ή περισσότερους υπολογιστές ή άλλες συσκευές τελικού χρήστη για να παρέχει πρόσβαση στο Internet μέσω των πρωτοκόλλων που μπορούν να προσφέρουν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με το BuzzCity, το κινητό διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 30% από το 1ο έως το 2ο τρίμηνο του 2011. Οι τέσσερις χώρες που εμφανίζουν διαφημιστική καμπάνια συνολικά πάνω από 1 δισεκατομμύριο το ένα τρίμηνο ήταν η Ινδία, η Ινδονησία, το Βιετνάμ και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Από τον Ιούλιο του 2012, περίπου το 10,5% του συνόλου της κυκλοφορίας Ιστού πραγματοποιείται μέσω κινητών συσκευών (από 4% το Δεκέμβριο του 2010).