Missa solemnis (Μπετόβεν)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Missa solemnis σε ρε μείζονα, Op. 123, είναι η πανηγυρική θεία λειτουργία που συνέθεσε ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν από το 1819 έως το 1823. Παίχτηκε για πρώτη φορά στις 7 Απριλίου 1824 στη Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία, υπό την αιγίδα του πάτρωνα του Μπετόβεν πρίγκιπα Νικολάι Γκαλίτζιν. Μια σύντομη εκδοχή εκτελέστηκε στη Βιέννη στις 7 Μαΐου του 1824, όπου ο συνθέτης διηύθυνε τα μέρη Kyrie, Credο και Agnus Dei.[1] Γενικά θεωρείται ως ένα από τα ανώτατα επιτεύγματα του Μπετόβεν και μαζί με τη Λειτουργία σε σι ελάσσονα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές Λειτουργίες της δυτικής μουσικής.

Αν και αναγνωρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα έργα του Μπετόβεν, η Missa solemnis δεν είναι τόσο γνωστή όσο π.χ. οι συμφωνίες ή τα κοντσέρτα του. Γραμμένη περίπου την ίδια περίοδο με την Ενάτη Συμφωνία, η Missa Solemnis είναι η δεύτερη Λειτουργία που συνέθεσε ο Μπετόβεν, μετά τη Λειτουργία σε ντο μείζονα, Έργο 86.

Η ενορχήστρωση περιλαμβάνει 2 φλάουτα, 2 όμποε, 2 κλαρινέτα (σε Α, C, και B♭), 2 φαγκότα, κόντρα φαγκότα, 4 κόρνα (σε D, E♭, Β♭ μπάσο, E, και G), 2 τρομπέτες (D, B♭, και C), άλτο, τενόρο και μπάσο τρομπόνι; τύμπανι; όργανο κοντίνουο, έγχορδα (βιολιά ι και ΙΙ, βιόλες, βιολοντσέλα και μπάσα); σολίστες (υψίφωνος, μεσόφωνος, τενόρος και βαθύφωνος) και μικτή χορωδία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Έλιοτ Forbes (επιμ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]