Καστρικό Σύμπλεγμα Μιρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Mir Castle Complex)

Συντεταγμένες: 53°27′4.46″N 26°28′22.80″E / 53.4512389°N 26.4730000°E / 53.4512389; 26.4730000

Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Καστρικό Σύμπλεγμα Μιρ
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Το κάστρο Μιρ
Το κάστρο Μιρ
Χάρτης
Χώρα μέλοςΛευκορωσία Λευκορωσία
ΤύποςΠολιτισμικό
Κριτήριαii, iv
Ταυτότητα625
ΠεριοχήΕυρώπη
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή2000 (24η συνεδρίαση)

Το Καστρικό Σύμπλεγμα Μιρ (Mirsky Castle Complex) (Λευκορωσικά: Мі́рскі за́мак) είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Λευκορωσίας. Βρίσκεται κοντά στην πόλη Μιρ της επαρχίας Καρελίσι (Karelichy) του νομού Χρόντνα (Hrodna voblast), 29 χιλιόμετρα βορειοδυτικά ενός άλλου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, του κάστρου Νέσβιτς (Nesvizh Castle).

Η κατασκευή του κάστρου ξεκίνησε στα τέλη του 15ου αιώνα σε Γοτθικό αρχιτεκτονικό ρυθμό, ενώ ολοκληρώθηκε από τον Δούκα Ίλινιτς (Duke Ilinich) στις αρχές του 16ου αιώνα κοντά στο χωριό Μιρ. Γύρω στο 1568 το κάστρο πέρασε στην ιδιοκτησία του Λιθουανού Δούκα Ραντβίλα (Radvila), ο οποίος ολοκλήρωσε την κατασκευή του σε αναγεννησιακό αρχιτεκτονικό ρυθμό. Παράλληλα κατασκευάστηκε ένα τριώροφο παλάτι δίπλα στα ανατολικά και βόρεια τείχη του κάστρου. Οι γύψινες προσόψεις διακοσμήθηκαν με μπαλκόνια, περβάζια, πλακάκια και πύλες από ασβεστόλιθο.

Ζωγραφιά από τον Ναπολέοντα Όρντα (Napoleon Orda), 1876

Έχοντας εγκαταλειφθεί για περίπου ένα αιώνα και υποστεί σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της Ναπολεόντειας περιόδου, το κάστρο ανακαινίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1813, μετά το θάνατο του Ντομινίκ Ραντζιβίλ (Dominik Radzivil), το κάστρο πέρασε στην κόρη του Στεφανία, η οποία παντρεύτηκε τον Ludwig zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Στη συνέχεια, το κάστρο πέρασε στα χέρια της κόρης τους Μαρίας, η οποία με τη σειρά της παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Chlodwig Hohenloche-Schillingfurst. Ο γιος τους, Maurice Hohenloche-Schillingfurst πούλησε το κάστρο στον Νικολάι Σβιατοπόλκ – Μίρσκι (Nikolaj Sviatopolk-Mirski) της φυλής Μπιαλίνια, το 1895. Ο γιος του Νικολάι, Μιχαήλ (Michail), ξεκίνησε να ανακατασκευάζει το κάστρο σύμφωνα με τα σχέδια του αρχιτέκτονα Τέοντορ Μπούρσζε (Teodor Bursze). Το κάστρο παρέμεινε ιδιοκτησία της οικογένειας Σβιατοπόλκ – Μίρσκι μέχρι το 1939. Στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου πέρασε την κυριαρχία των Ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων και χρησιμοποιήθηκε ως γκέτο για τον τοπικό Εβραϊκό πληθυσμό.

Το Καστρικό Σύμπλεγμα Μιρ εντάχθηκε στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2000.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]