Minions 2: Η Άνοδος του Γκρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Minions 2: Η Άνοδος του Γκρου
ΣκηνοθεσίαMatthew Fogel[1][2]
ΠαραγωγήΤζάνετ Χίλι και Κρις Μελεντάντρι
ΣενάριοΜπράιαν Λιντς
Ηθοποιοί φωνήςΠιερ Κοφέν, Στιβ Καρέλ, Λούσυ Λόουλες, Μισέλ Γιο, Ζαν-Κλοντ Βαν Νταμ, Τζούλι Άντριους, Ντολφ Λούντγκρεν, Ταράτζι Π. Χένσον, Άλαν Άρκιν, Ντάνι Τρέχο, Ράσελ Μπραντ και RZA
ΜουσικήΧέιτορ Περέιρα
ΜοντάζΚλερ Ντόγκσον
Εταιρεία παραγωγήςIllumination και Universal Studios
ΔιανομήUniversal Studios και UIP-Dunafilm[3]
Πρώτη προβολή1  Ιουλίου 2022 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδάς)[4], 30  Ιουνίου 2022 (Γερμανία, Ουγγαρία και Ιράκ)[3], 6  Ιουλίου 2022 (Γαλλία)[5], 15  Ιουλίου 2022 (Ιαπωνία), 25  Ιουλίου 2022 (Μακάου), 4  Αυγούστου 2022 (Μολδαβία) και 19  Αυγούστου 2022 (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας)[6]
Διάρκεια90 λεπτά[7] και 87 λεπτά[5]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$80-100 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$939.6 εκατομμύρια
ΠροηγείταιΕγώ, ο Απαισιότατος 3

Το Minions 2: Η Άνοδος του Γκρου (πρωτότυπος αγγλικός τίτλος: Minions: The Rise of Gru) είναι μια αμερικανική κωμωδία κινουμένων σχεδίων υπολογιστή του 2022, παραγωγής Illumination και διανομής της Universal Pictures. Είναι η συνέχεια του spin-off/prequel Minions (2015) και η πέμπτη συμμετοχή συνολικά στο franchise Εγώ, ο Απαισιότατος . Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Κάιλ Μπάλντα, σε συν-σκηνοθεσία των Μπραντ Έιμπλσον και Τζόναθαν ντελ Βαλ, και παραγωγή των Κρις Μελεντάρι, Τζάνετ Χίλι και Κρις Ρενό, από σενάριο που έγραψε ο Μάθιου Φόγκελ και μια ιστορία των Φόγκελ και Μπράιαν Λιντς. Στην ταινία εμφανίζεται ο Στιβ Καρέλ να επαναλαμβάνει τον ρόλο του ως Γκρου και ο Πιερ Κόφεν ως τα Μίνιονς, με τους Ταράτζι Π. Χένσον, Μισέλ Γιο, Ράσελ Μπραντ, Τζούλι Άντριους και Άλαν Άρκιν σε δεύτερους ρόλους.

Μετά από δύο χρόνια καθυστέρησης λόγω της πανδημίας COVID-19, το Minions 2: Η Άνοδος του Γκρου έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Ανσί στις 13 Ιουνίου 2022 και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις Ηνωμένες Πολιτείες την 1η Ιουλίου από την Universal Pictures. Η ταινία έλαβε γενικά θετικές κριτικές και θεωρήθηκε ως βελτίωση σε σχέση με την προκάτοχό της από ορισμένους κριτικούς, με επαίνους για τα μουσικά της νούμερα, την ψυχαγωγική αξία για τις οικογένειες, το χιούμορ και την αισθητική της, αν και η πλοκή της επικρίθηκε. Το Minions 2: Η Άνοδος του Γκρου γνώρισε εισπρακτική επιτυχία, με εισπράξεις άνω των 939 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως και καθιστώντας την την τέταρτη πιο κερδοφόρα ταινία του 2022 και την ταινία κινουμένων σχεδίων με τις περισσότερες εισπράξεις της χρονιάς. Η ταινία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της animator Μαντελάιν Μοντέρο, η οποία πέθανε κατά την παραγωγή της ταινίας.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1976, ο εντεκάχρονος Γκρου ονειρεύεται να γίνει υπερκακός, βοηθούμενος από τα Μίνιονς, τους οποίους έχει προσλάβει να δουλέψουν για αυτόν. Ο Γκρου εκστασιάζεται όταν λαμβάνει μια πρόσκληση για ακρόαση από τους Vicious 6, μια ομάδα υπερκακών με επικεφαλής τώρα την Belle Bottom, που ελπίζει να βρει ένα νέο μέλος για να αντικαταστήσει τον ιδρυτή τους, τον υπερκακό Wild Knuckles, μετά την προδοσία τους και την απόπειρα δολοφονίας των Knuckles κατά τη διάρκεια μία ληστεία για να κλέψουν το Zodiac Stone – μια πέτρα που συνδέεται με τον κινέζικο ζωδιακό κύκλο . Η συνέντευξη του Γκρου δεν πάει καλά, αλλά, προς μεγάλη αγανάκτηση των Vicious 6, καταφέρνει να κλέψει την πέτρα και δραπετεύει με τα Μίνιονς Κέβιν, Στιούαρτ και Μπομπ, παραδίδοντάς το σε έναν άλλο Minion, τον Otto, για φύλαξη.

Στο υπόγειο λημέρι του, ο Γκρου ανακαλύπτει ότι ο Ότο έχει ανταλλάξει την πέτρα με έναν βράχο κατοικίδιων ζώων, με αποτέλεσμα να απολύσει τα Μίνιονς από θυμό πριν πάει μόνος του να τη βρει. Ωστόσο, ο Knuckles απαγάγει τον Γκρου πριν τον πάει στο Σαν Φρανσίσκο και ενημερώνει τα Μίνιονς ότι αν δεν του δώσουν την πέτρα μέσα σε 48 ώρες, ο Γκρου θα σκοτωθεί. Αποτυγχάνοντας να εντοπίσουν την πέτρα, ο Κέβιν, ο Στιούαρτ και ο Μπομπ φεύγουν για το Σαν Φρανσίσκο για να σώσουν τον Γκρου, ενώ ο Ότο φεύγει κυνηγώντας έναν ποδηλάτη που συνειδητοποιεί ότι έχει την πέτρα ως κολιέ. Όταν φτάνουν στο σπίτι του Knuckles, τους κυνηγούν οι καλλιτέχνες του μέχρι που η Δάσκαλος Τσάου, ένας πρώην δάσκαλος Κουνγκ Φου που τώρα βγάζει τα προς το ζην σε μια κλινική βελονισμού, τους σώζει νικώντας τους καραγκιόζηδες.

Η Τσάου αποφασίζει να τους διδάξει Κουνγκ Φου αφού την παρακαλούν να το κάνει, αλλά οι τρεις αποδεικνύονται ανίκανοι μαθητές. Τελειώνοντας πρόωρα την εκπαίδευσή τους, το τρίο επιστρέφει στο σπίτι των Knuckles για να σώσει τον Γκρου. Εν τω μεταξύ, ο Ότο καταφέρνει να συναντήσει και να γίνει φίλος με τον ποδηλάτη στην Κοιλάδα του Θανάτου, ο οποίος δίνει πίσω την πέτρα και τον πηγαίνει στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Γκρου αρχίζει να δένεται με τον Knuckles αφού οι χαζομάρες του τον εγκατέλειψαν και αργότερα τον σώζει από το να τον φάνε οι κροκόδειλοι στην πισίνα του. Διδάσκοντας στον Γκρου πώς να γίνει κακός, οι δυο τους ληστεύουν την Τράπεζα του Κακού. Ενώ βρισκόταν στη ληστεία, οi Vicious 6, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι ο Knuckles είναι ζωντανός, καταστρέφουν το σπίτι του σε μια προσπάθεια να τον βρουν. Αποτυγχάνοντας να το κάνουν, κατευθύνονται προς την Chinatown, με τον Κέβιν, τον Στιούαρτ και τον Μπομπ να καταδιώκονται.

Επιστρέφοντας στο κατεστραμμένο σπίτι του, ένας κλονισμένος Knuckles θρηνεί για την προδοσία των φίλων του και αποφασίζει να εγκαταλείψει την κακία, διώχνοντας τον Γκρου μακριά. Κατά τη διάρκεια μιας παρέλασης για την κινεζική Πρωτοχρονιά στην Chinatown, ο Ότο και ο Γκρου βρίσκουν ο ένας τον άλλον με την πέτρα, αλλά βρίσκονται στη γωνία από τους Vicious 6, οι οποίοι με τη σειρά τους έρχονται αντιμέτωποι με πράκτορες της Anti-Villain League. Στη συνέχεια, οι Vicious 6 χρησιμοποιούν την πέτρα για να μετατραπούν σε μεγάλες υπερδύναμες εκδόσεις ζώων από το Zodiac και να προετοιμαστούν να σκοτώσουν τον Γκρου δένοντάς τον στα χέρια ενός πύργου ρολογιού για να τον ξεσκίσουν. Ο Κέβιν, ο Στιούαρτ και ο Μπομπ καταφέρνουν να βρουν τον Γκρου, αλλά μετατρέπονται σε κουνέλι, κόκορα και κατσίκα, αντίστοιχα. Ωστόσο, ο Knuckles επιστρέφρο και πολεμά το Vicious 6 με τα Μίνιονς. Ενθαρρυμένοι από τη διδασκαλία της Τσάου, ο Κέβιν, ο Στιούαρτ και ο Μπομπ «βρίσκουν το εσωτερικό τους θηρίο» και πολεμούν το Vicious 6 ενώ ο Ότο σώζει τον Γκρου, αλλά ο Knuckles καίγεται άσχημα από τις φλόγες του δράκου της Μπελ όταν προσπαθεί να πάρει την πέτρα πίσω. Αφού ο Κέβιν, ο Στιούαρτ και ο Μπομπ χτυπήσουν τους Vicious 6, ο Γκρου χρησιμοποιεί την πέτρα για να τους μετατρέψει σε αρουραίους και τα τρία Μίνιονς να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή, επαναπροσλαμβάνοντάς τους αφού σώσει τη ζωή του.

Οι Vicious 6 συλλαμβάνονται, συμπεριλαμβανομένου του Knuckles, ο οποίος νοσηλεύεται και φαίνεται ότι υποκύπτει στα τραύματά του. Στην κηδεία του Knuckles, ο Γκρου δίνει έναν εγκάρδιο εγκώμιο, αλλά είναι πανευτυχής όταν αποκαλύπτεται ότι ο Knuckles προσποιήθηκαν τον θάνατό του. Αυτός και ο Γκρου αργότερα απομακρύνονται με τα Μίνιονς.Σε μια σκηνή μεσαίας απόδοσης, ο Γκρου προσπαθεί να προσλάβει τον Δρ. Νεφάριο σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για μια εφεύρεση του που τον βοήθησε να κλέψει την πέτρα. Ο Νεφάριο αρχικά αρνείται αλλά αλλάζει γνώμη αφού ο Γκρου και οι Μινιόν ζητιανεύουν, δίνοντάς τους μια βόλτα με ένα αεροσκάφος που κινείται με πυραύλους.

Ηθοποιοί φωνής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στιβ Καρέλ ως Γκρου, ένας ανερχόμενος υπερκακός και το αφεντικό των Μίνιονς.[8]
  • Πιερ Κόφεν ως Κέβιν, Στιούαρτ, Μπομπ, Ότο και τα υπόλοιπα Μίνιονς, οι κίτρινοι ενοχλητικοί νεοπροσληφθέντες μπράβοι του Γκρου.[8]
  • Άλαν Άρκιν ως Wild Knuckles, ο πρώην αρχηγός των Vicious 6 που αργότερα γίνεται ο μέντορας του Γκρου[9]
  • Ταράτζι Π. Χένσον ως Belle Bottom, μία κύρια κλέφτης και η νεοδιορισμένος αρχηγός του Vicious 6.[9]
  • Μισέλ Γιο ως Δάσκαλος Τσάου, μία βελονιστής και μαχητής Κουνγκ Φου που βοηθά τους Minions στην αναζήτησή τους.[10]
  • Τζούλια Άντριους ως Μαρλένα Γκρου, μητέρα του Γκρου.[10]
  • Ράσελ Μπραντ ως Δρ. Νεφάριο, ένας επιστήμονας με απροθυμία που διατηρεί δισκάδικο.[10]
  • Ζον-Κλοντ Βαν Νταμ ως Jean-Clawed, μέλος των Vicious 6 με ένα γιγάντιο μηχανικό νύχι αστακού για το δεξί του χέρι.[9]
  • Ντολφ Λούντγκρεν ως Svengeance, μέλος των Vicious 6 που είναι πατινέρ.[9]
  • Ντάνι Τρέχο ως Stronghold, μέλος των Vicious 6 με μεγάλα μεταλλικά χέρια.[9]
  • Λούσυ Λόουλες ως Nun-chuck, ένα μέλος των Vicious 6 που είναι καλόγρια και κρατάει nunchaku.[9]

Επιπλέον, οι Γουίλ Αρνέτ, Στιβ Κούγκαν και Μάικλ Μπίτι επαναλαμβάνουν τους αντίστοιχους ρόλους τους ως κύριος Πέρκινς, ένας τραπεζικός υπάλληλος που αργότερα γίνεται πρόεδρος της Τράπεζας του Κακού. Ο Μπίτι κάνει επίσης τη φωνή του Γκουρού Ρικ. Ο Τζίμι Ο. Γιανγκ, ο Κέβιν Μάικλ Ρίτσαρντσον και π Τζον ΝτιΜάτζιο κάνουν την φωνή τριών από τους λάτρεις των Wild Knuckles. Ο RZA κάνει την φωνή τον ποδηλάτη με τον οποίο ο Ότο γίνεται φίλος στο δρόμο του προς το Σαν Φρανσίσκο,[11] και τον θείο του Μπραντ (με φωνή Ρέιμοντ Πέρσι,[12] ένα παιδί γενεθλίων στο οποίο ο Ότο ανταλλάσσει την πέτρα με έναν βράχο για κατοικίδιο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Donnelly, Matt (September 23, 2021). «Super Mario Bros. Movie Lands All-Star Voice Cast: Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Keegan-Michael Key, Seth Rogen». Variety (Penske Business Media, LLC.). https://variety.com/2021/film/news/super-mario-bros-movie-cast-chris-pratt-1235072946/. Ανακτήθηκε στις 23 September 2021. 
  2. «Colorful little henchmen reason enough to catch 'The Minions: The Rise of Gru'». The News-Herald. 28 Ιουνίου 2022. 
  3. 3,0 3,1 «Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása». (Ουγγρικά) Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása. National Media and Infocommunications Authority. Ανακτήθηκε στις 13  Μαΐου 2022.
  4. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt5113044/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 4  Ιουνίου 2022.
  5. 5,0 5,1 film distribution certificate database.
  6. deadline.com/2022/08/minions-the-rise-of-gru-china-release-date-1235087056/.
  7. Jean-David Blanc: (Γαλλικά) AlloCiné. 248481. Ανακτήθηκε στις 23  Μαΐου 2022.
  8. 8,0 8,1 Gemmill, Allie (4 Δεκεμβρίου 2019). «'Minions 2: The Rise of Gru' Artwork at CCXP 2019 Has Minions as Far as the Eye Can See». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2021. 
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 9,5 Schaefer, Sandy (5 Φεβρουαρίου 2020). «Minions: The Rise of Gru Trailer Introduces New Despicable Me Supervillains». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2020. 
  10. 10,0 10,1 10,2 «Minions: The Rise of Gru». Universal Pictures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Απριλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2020. 
  11. Cooper, Leonie (October 14, 2020). «Five things we learned from our 'In Conversation' video chat with RZA». NME. https://www.nme.com/en_asia/video/in-conversation/rza-interview-cut-throat-city-2785003. Ανακτήθηκε στις October 1, 2022. 
  12. «Guillaume Fesquet on Instagram: "#minionstheriseofgru #illuminationentertainment #otto #birthday"». Instagram.com. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2022.