Microsoft HoloLens

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Microsoft HoloLens είναι ένα ζευγάρι smartglasses μεικτής πραγματικότητας που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από τη Microsoft. Το HoloLens κέρδισε δημοτικότητα για να είναι ένας από τους πρώτους υπολογιστές που εκτελούν την πλατφόρμα Windows Mixed Reality στο πλαίσιο του λειτουργικού συστήματος Windows 10. Το HoloLens μπορεί να εντοπίσει την καταγωγή του στο Kinect, ένα πρόσθετο για την κονσόλα παιχνιδιών Xbox της Microsoft που εισήχθη το 2010.

Η έκδοση προ της παραγωγής του HoloLens, η έκδοση ανάπτυξης, αποσταλεί στις 30 Μαρτίου 2016 και απευθύνεται σε προγραμματιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά για μια τιμή καταλόγου των $ 3000. Η Samsung και η Asus έχουν επεκτείνει μια προσφορά στη Microsoft για να βοηθήσουν στην παραγωγή των δικών τους προϊόντων μεικτής πραγματικότητας, σε συνεργασία με τη Microsoft, βασισμένα γύρω από την έννοια και το υλικό της HoloLens. Στις 12 Οκτωβρίου 2016, η Microsoft ανακοίνωσε την παγκόσμια επέκταση της HoloLens και ανακοίνωσε ότι η HoloLens θα είναι διαθέσιμη για προετοιμασία στην Αυστραλία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχει επίσης μια εμπορική σουίτα (παρόμοια με μια επαγγελματική έκδοση των Windows), με λειτουργίες της επιχείρησης, όπως η ασφάλεια του bitlocker. Από τον Μάιο του 2017, η σουίτα πωλεί για $ 5.000.

Σχέδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το HoloLens είναι μια μονάδα προβολής προσαρμοσμένη στο κεφάλι που είναι συνδεδεμένη σε ένα ρυθμιζόμενο εσωτερικό πέλμα κεφαλής που μπορεί να στρέψει το HoloLens προς τα πάνω και προς τα κάτω καθώς και προς τα εμπρός και προς τα πίσω. Για να φορέσει τη μονάδα, ο χρήστης προσαρμόζει τα HoloLens στο κεφάλι τους, τροχό στο πίσω μέρος της κεφαλής για να το στερεώσετε γύρω από την κορώνα, στηρίζοντας και διανέμοντας το βάρος της μονάδας εξίσου για άνεση, προτού ανασηκώσετε την προσωπίδα προς το μπροστινό μέρος των ματιών.

Στο μπροστινό μέρος υπάρχουν πολλοί αισθητήρες και σχετικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφικών μηχανών και των επεξεργαστών. Το βλέφαρο είναι χρωματισμένο. που περικλείεται στο τεμάχιο της προσωπίδας είναι ένα ζεύγος διαφανών φακών συνδυασμού, στους οποίους οι προβαλλόμενες εικόνες εμφανίζονται στο κάτω μισό. Τα HoloLens πρέπει να βαθμονομηθούν με την απόσταση μεταξύ τους (IPD) ή με τη συνηθισμένη όραση του χρήστη.

Κατά μήκος των κάτω άκρων της πλευράς, που βρίσκεται κοντά στα αυτιά του χρήστη, είναι ένα ζευγάρι των μικρών, κόκκινων ηχείων 3D ήχου. Τα ηχεία, που ανταγωνίζονται τα τυπικά ηχητικά συστήματα, δεν εμποδίζουν τους εξωτερικούς ήχους, επιτρέποντας στον χρήστη να ακούει εικονικούς ήχους μαζί με το περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας τις λειτουργίες μεταφοράς που σχετίζονται με το κεφάλι, το HoloLens παράγει binaural ήχο, που σημαίνει ότι ο χρήστης, ουσιαστικά, μπορεί να αντιληφθεί και να εντοπίσει έναν ήχο, σαν να έρχεται από μια εικονική εντολή ή τοποθεσία.

Στην επάνω άκρη υπάρχουν δύο ζεύγη κουμπιών: κουμπιά φωτεινότητας πάνω από το αριστερό αυτί και κουμπιά έντασης πάνω από το δεξί αυτί. [19] Τα γειτονικά κουμπιά έχουν διαφορετικό σχήμα - ένα κοίλο, ένα κυρτό - έτσι ώστε ο χρήστης να τα διακρίνει με το άγγιγμα.

Στο τέλος του αριστερού βραχίονα είναι ένα κουμπί τροφοδοσίας και μια σειρά από πέντε, μικρούς μεμονωμένους κόμβους LED, που χρησιμοποιούνται για την ένδειξη της κατάστασης του συστήματος, καθώς και για τη διαχείριση ισχύος, που δείχνει τη στάθμη της μπαταρίας και τη ρύθμιση της κατάστασης ισχύος / αναμονής. Μια υποδοχή micro-B USB 2.0 βρίσκεται κατά μήκος της κάτω πλευράς. Ένας υποδοχέας ήχου 3,5 mm βρίσκεται κατά μήκος του κάτω άκρου του δεξιού βραχίονα.

Περιβάλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η HoloLens, μέσω της χρήσης του HPU, χρησιμοποιεί αισθησιακές και φυσικές διεπαφές εντολών-βλέμματος, χειρονομίας και φωνής, μερικές φορές αναφερόμενες ως "GGV", εισόδους. Οι εντολές Gaze, όπως η παρακολούθηση κεφαλών, επιτρέπουν στο χρήστη να φέρει εστίαση εφαρμογής ανεξάρτητα από το αν ο χρήστης αντιλαμβάνεται. Επιλέγονται "στοιχεία" - ή οποιαδήποτε εικονική εφαρμογή ή κουμπί - χρησιμοποιώντας μια μέθοδο βρύσης αέρα, παρόμοια με την κάνοντας κλικ σε ένα φανταστικό ποντίκι υπολογιστή. Η βρύση μπορεί να κρατηθεί για προσομοίωση σύρετε για να μετακινήσετε ένα στοιχείο, καθώς και φωνητικές εντολές για συγκεκριμένες εντολές και ενέργειες.

Το κέλυφος HoloLens μεταφέρει και προσαρμόζει πολλά στοιχεία από το περιβάλλον εργασίας των Windows. Μια χειρονομία για την πρόσβαση στο κέλυφος (που εκτελεί μια παρόμοια λειτουργία με το πάτημα ενός πλήκτρου των Windows σε ένα πληκτρολόγιο ή tablet της Windows ή το κουμπί Xbox σε ένα Xbox One Controller) εκτελείται ανοίγοντας το χέρι του, ενώ τα δάχτυλα απλώνονται με την παλάμη στραμμένη προς τα επάνω . Τα Windows μπορούν να μεταφερθούν σε μια συγκεκριμένη θέση, καθώς και να αλλάξουν το μέγεθος τους. Τα εικονικά στοιχεία, όπως τα παράθυρα ή τα μενού, μπορούν να "προσκολληθούν" σε τοποθεσίες, φυσικές δομές ή αντικείμενα μέσα στο περιβάλλον. ή μπορούν να "μεταφερθούν" ή να σταθεροποιηθούν σε σχέση με τον χρήστη, ακολουθώντας τον χρήστη καθώς κινούνται. [59] Οι γραμμές τίτλου για τα παράθυρα εφαρμογών έχουν έναν τίτλο στα αριστερά και τα κουμπιά για τις λειτουργίες διαχείρισης παραθύρων στα δεξιά.

Τον Απρίλιο του 2016 η Microsoft δημιούργησε την εφαρμογή Microsoft HoloLens App για Windows 10 PC και Windows Mobile 10, η οποία επιτρέπει στους προγραμματιστές να εκτελούν εφαρμογές, να χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους ή το πληκτρολόγιο του υπολογιστή για να πληκτρολογούν κείμενο, να βλέπουν μια ζωντανή ροή από την άποψη του χρήστη HoloLens, και να συλλαμβάνει από απόσταση φωτογραφίες και βίντεο μεικτής πραγματικότητας.

Ανάπτυξη εφαρμογών για HoloLens[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Microsoft Visual Studio είναι ένα IDE που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη εφαρμογών (τόσο 2D όσο και 3D) για το HoloLens. Οι εφαρμογές μπορούν να δοκιμαστούν χρησιμοποιώντας εξομοιωτή HoloLens (που περιλαμβάνεται στο Visual Studio 2015 IDE) ή HoloLens Development Edition.

Eφαρμογές 2D[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εφαρμογές HoloLens μπορούν να εκτελέσουν σχεδόν όλες τις εφαρμογές πλατφόρμας Windows Universal [Αυτές οι εφαρμογές εμφανίζονται ως 2D προβολές. Όχι όλα τα API των Windows 10 υποστηρίζονται επί του παρόντος από την HoloLens, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η ίδια εφαρμογή μπορεί να εκτελεστεί σε όλες τις συσκευές Windows 10 (συμπεριλαμβανομένων των HoloLens) και τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη εφαρμογών για Windows PC ή Windows Phone χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής HoloLens.

Eφαρμογές 3D[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

3D εφαρμογές ή "ολογραφικές" εφαρμογές, χρησιμοποιούν Ομοιογραφικά API των Windows. Η Microsoft συνιστά τη μηχανή Unity και τη Vuforia να δημιουργήσουν εφαρμογές 3D για το HoloLens, αλλά είναι επίσης δυνατό για έναν προγραμματιστή να δημιουργήσει τη δική του μηχανή χρησιμοποιώντας τα API του DirectX και των Windows