Mamma Mia! Here We Go Again

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Mamma Mia! Here we go again
ΣκηνοθεσίαΟλ Πάρκερ
ΠαραγωγήJudy Craymer Gary Goetzman
ΣενάριοΟλ Πάρκερ
Βασισμένο σεMamma Mia! (Μιούζικαλ)
ΠρωταγωνιστέςΑμάντα Σάιφρεντ

Λίλι Τζέιμς

Πιρς Μπρόσναν

Ντόμινικ Κούπερ

Κόλιν Φέρθ

Άντι Γκαρσία

Κριστίν Μπαράνσκι

Στέλαν Σκάρσγκορντ

Τζούλι Γουόλτερς

με τη Σερ

και την Μέριλ Στρίπ
ΜουσικήΑν Ντάντλεϊ
ΦωτογραφίαRobert Yeoman
Εταιρεία παραγωγήςPlaytone

Littlestar Productions Legendary Pictures

Perfect World Pictures
ΔιανομήUniversal Pictures
Πρώτη προβολή16 Ιουλίου 2018
Κυκλοφορία20 Ιουλίου 2018
Διάρκεια113 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός75 εκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α.
ΠροηγείταιMamma Mia! Η Ταινία

Το Mamma Μia! Here We Go Again είναι μιούζικαλ και αισθηματική κωμωδία, αμερικανικής και βρετανικής παραγωγής του 2018. Γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Ολ Πάρκερ, από μια ιστορία των Parker, Catherine Johnson και Richard Curtis . Είναι συνέχεια της ταινίας Mamma Mia του 2008, το οποίο με τη σειρά του βασίζεται στο ομώνυμο μιούζικαλ που χρησιμοποιεί τη μουσική των ABBA . Η ταινία περιλαμβάνει ένα καστ σημαντικών και διακεκριμένων ηθοποιών, συμπεριλαμβανομένων των Ντόμινικ Κούπερ, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Colin Firth, Στέλαν Σκάρσγκορντ, Jeremy Irvine, Josh Dylan, Hugh Skinner, Lily James, Jessica Keenan Wynn, Alexa Davies, Christine Baranski, Julie Walters, Andy García, Meryl Streep και Cher. Η πλοκή συνεχίζει μετά από τα γεγονότα της προηγούμενης ταινίας, και επίσης εμφανίζει αναδρομές στο 1979, αφηγείται την ιστορία της άφιξης της Donna Sheridan στο νησί Καλοκαίρι και των πρώτων συναντήσεων της με τους τρεις πιθανούς πατέρες της κόρης της Σόφι.

Λόγω της οικονομικής επιτυχίας της πρώτης ταινίας, η Universal Pictures ενδιαφερόταν από καιρό για μια συνέχεια. Η ταινία ανακοινώθηκε επίσημα τον Μάιο του 2017, με τον Parker να προσλαμβάνεται να γράφει και να σκηνοθετεί. Τον Ιούνιο του 2017, πολλοί από τους πρωταγωνιστές επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους, με την James να αναλαμβάνει τον ρόλο της Ντόνα σε μικρή ηλικία, τον Ιούλιο. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2017 σε Κροατία, Μπορντό, Στοκχόλμη, Οξφόρδη, Χάμπτον και στα Shepperton Studios . Μια βρετανική και αμερικανική συνεργασία, η ταινία ήταν συμπαραγωγή των Playtone, Littlestar Productions και Legendary Entertainment .

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Hammersmith Apollo στο Λονδίνο στις 16 Ιουλίου 2018 και κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 20 Ιουλίου 2018, δέκα χρόνια από την εβδομάδα μετά την κυκλοφορία της προηγούμενης ταινίας, σε τυπική και IMAX μορφή. [1] Η ταινία είχε επιτυχία στο box office, συγκεντρώνοντας 395 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και έλαβε γενικά θετικά σχόλια, με κριτικούς να επαινούν τις υποκριτικές ικανότητες και τις χορογραφίες. [2] [3]

Η ταινία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σχεδιαστή παραγωγής Alan Macdonald .

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Sophie Sheridan (Αμάντα Σέιφραντ) ετοιμάζεται για το μεγάλο άνοιγμα του ξενοδοχείου της μητέρας της Donna, μετά το θάνατο της, ένα χρόνο νωρίτερα. Είναι αναστατωμένη επειδή δύο από τους πατέρες της, τον Χάρι (Κόλιν Φέρθ) και τον Μπιλ (Στέλαν Σκάρσγκαρντ), δεν μπορούν να είναι παρόντες στα εγκαίνια του ξενοδοχείου ενώ η ίδια έχει προβλήματα στη σχέση της με τον Sky (Ντόμινκ Κούπερ), ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Η ταινία κάνει μία αναδρομή στα νεότερα χρόνια της μητέρας της, Ντόνα (Μέριλ Στριπ)

Το 1979, η νεαρή Donna (Λίλι Τζέιμς) αποφοίτησε από το New College της Οξφόρδης με τη Rosie (Τζούλι Γουόλτερς) και την Tanya (Κριστίν Μπαράνσκι) και ετοιμάζεται να ταξιδέψει στον κόσμο. Στο Παρίσι, συναντά τον Χάρι. Περνούν τη νύχτα μαζί, αλλά η Donna φεύγει λίγο μετά. Χάνει τη βάρκα της στο νησί Καλοκαίρι, αλλά ο Μπιλ της προσφέρει μία βόλτα με τη δική του. όσο ταξιδεύουν βοηθούν έναν ψαρά, τον Αλέξιο, πίσω στην ακτή εγκαίρως για να σταματήσουν την αγάπη της ζωής του να παντρευτεί άλλο. Χωρίς να το γνωρίζει η Ντόνα, ο Χάρι την έχει ακολουθήσει στην Ελλάδα . Ωστόσο, έφτασε πολύ αργά, και βλέπει δυστυχώς το σκάφος να πλέει στο βάθος.

Στο παρόν, η Τάνια και η Rosie φτάνουν να στηρίξουν τη Sophie στα εγκαίνια και αποκαλύπτεται ότι η Rosie και ο Bill έχουν χωρίσει.Στη συνέχεια, η Sophie επισκέπτεται τον Sam (Πιρς Μπρόσναν), ο οποίος, όπως και η Sophie, εξακολουθεί να θρηνεί για το θάνατο της Donna. Πίσω στο παρελθόν, η Ντόνα φτάνει στο νησί και ενώ εξερευνά την αγροικία, κατά τη διάρκεια μιας ξαφνικής καταιγίδας, ανακαλύπτει ένα τρομακτικό άλογο στο υπόγειο. Αναζητά βοήθεια και βρίσκει έναν νεαρό Σαμ που οδηγεί τη μοτοσικλέτα του και τη βοηθά να σώσει το άλογο. Πίσω στο παρόν, μια καταιγίδα προκάλεσε σοβαρή αναστάτωση στα σχέδια της Sophie για τα εγκαίνια και εμπόδισε την κάλυψη των εκδηλώσεων από τα ΜΜΕ.

Πίσω στο παρελθόν, η Donna και ο Sam απολαμβάνουν ένα ρομαντικό ειδύλλιο έως ότου η Donna ανακαλύψει μια εικόνα της αρραβωνιαστικιάς του Sam, Lorraine στο συρτάρι του. Στενοχωρημένη, η Ντόνα απαιτεί από τον Σαμ να φύγει από το νησί και αρνείται να τον ξαναδεί. Στο παρόν, ο Σαμ λέει στη Σόφι για την αξία της μητέρα της. Εν τω μεταξύ, ο Χάρι αφήνει την επιχειρηματική του συμφωνία στο Τόκιο για να στηρίξει τη Σόφι, και στη Στοκχόλμη, ο Μπιλ έχει την ίδια ιδέα. Ο Μπιλ και ο Χάρι συναντιούνται στις αποβάθρες, αλλά τους λένε ότι δεν υπάρχουν βάρκες ώστε να πάνε στο νησί. Ωστόσο, ο Αλέξιο βοηθά με δικές του βάρκες τον Μπιλ, τον Χάρι, τον νεοαφιχθέντα Sky και άλλους να πάνε στο νησί.

Στο παρελθόν, η Tanya και η Rosie επισκέπτονται την στενοχωρημένη Ντόνα. Σε ένα τοπικό μπαρ, η Donna νιώθει καλύτερα με τη βοήθεια της Tanya και της Rosie ενώ μετά συναντά ξανά τον Bill και πηγαίνουν βόλτα με το σκάφος του. Ενώ έχουν φύγει, ο Σαμ επιστρέφει, έχοντας χωρίσει από την σχέση του για χάρη της Ντόνα, αλλά λυπάται που ακούει ότι είναι με έναν άλλο άντρα και φεύγει από το νησί για άλλη μια φορά. Η Ντόνα ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος αλλά δεν έχει ιδέα ποιος από τους τρεις πρόσφατους εραστές της είναι ο πατέρας. Η Σόφια, η μητέρα του ιδιοκτήτη του μπαρ όπου έπαιξε το συγκρότημα τους Donna and the Dynamos, κρυφακούει την επιθυμία της Ντόνα να παραμείνει στο νησί και αφήνει την Ντόνα να μείνει στο παλιό σπίτι που είχε εκείνη στο νησί. Η Ντόνα δέχεται με χαρά κι εκεί τελικά γεννήθηκε η Σόφι.

Πίσω στο παρόν, οι φιλοξενούμενοι έφτασαν στο πάρτι και η Σόφι επανενώθηκε με τους άλλους δύο πατέρες της και το Sky. Η Sophie αποκαλύπτει στον Sky ότι είναι έγκυος και ότι δεν αισθάνθηκε ποτέ πιο κοντά στη μητέρα της, έχοντας πλέον καταλάβει τι πέρασε. Ο Μπιλ και η Ρόζι επανενώθηκαν λόγω της θλίψης τους για την Ντόνα. Η απομακρυσμένη γιαγιά της Sophie και μητέρα της Donna, Ruby (Σερ), φτάνουν παρότι η Sophie δεν την είχε προσκαλέσει. Η Ruby αποκαλύπτει ότι ο Sky την εντόπισε στη Νέα Υόρκη και ότι πλέον θέλει να χτίσει μια πραγματική σχέση με τη Sophie. Στη συνέχεια, η Sophie ερμηνεύει ένα τραγούδι με την Tanya και τη Rosie προς τιμήν της μητέρας της, με τη γιαγιά της να της λέει με δάκρυα στη συνέχεια, πόσο περήφανη είναι για αυτήν. Η Ruby επανασυνδέθηκε αργότερα με τον Fernando, τον διευθυντή του ξενοδοχείου και τον πρώην εραστή της το 1959.

Εννέα μήνες αργότερα, η Sophie γέννησε ένα αγοράκι, που ονόμασε Donny. Όλοι έχουν συγκεντρωθεί για το βάπτισμά του, όπου η Τάνια φλερτάρει με τον αδερφό του Φερνάντο, Ραφαέλ. Η τελετή πραγματοποιείται με το πνεύμα της Ντόνα να παρακολουθεί την κόρη της με υπερηφάνεια καθώς οι δύο έχουν μια τελευταία στιγμή πριν περάσει το πνεύμα της Ντόνα. Στο τέλος, όλοι οι χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένης της Ντόνα, τραγουδούν το "Super Trouper" σε ένα τεράστιο πάρτι στο Hotel Bella Donna.

Αριστερά προς τα δεξιά: Alexa Davies, Lily James, Jessica Keenan Wynn, στο MTV International το 2018
Αριστερά προς τα δεξιά: Hugh Skinner, Jeremy Irvine, Josh Dylan, στο MTV International το 2018
  • Christine Baranski ως Tanya Chesham-Leigh, μία από τις καλύτερες φίλες της Donna και πρώην μέλος του συγκροτήματος τους, Donna and the Dynamos. Έχει 3 διαζύγια από πλούσιους γάμους.
    • Jessica Keenan Wynn ως Tanya σε νεότερη ηλικία.
  • Pierce Brosnan ως Sam Carmichael, αρχιτέκτονας, πιθανός πατέρας της Sophie, γαμπρός της Ruby, χήρος της Donna και πιθανός παππούς του Donny.
  • Dominic Cooper ως Sky Rymand, ο σύζυγος της Sophie, ο γαμπρός της Donna και ο πατέρας του Donny.
  • Κόλιν Φερθ ως Χάρι Μπράιτ, Βρετανός επιχειρηματίας, πιθανός πατέρας της Σόφι και πιθανός παππούς του Ντόνι.
    • Ο Χιου Σκίννερ ως νεαρός Χάρι.
  • Andy García ως Fernando Cienfuegos, ο μεξικανός διευθυντής του ξενοδοχείου Bella Donna, παλιός εραστής της Ruby's από το 1959.
  • Meryl Streep ως Donna Sheridan-Carmichael, ιδρύτρια των Donna and the Dynamos, η αείμνηστη μητέρα της Sophie, η κόρη της Ruby, η πρώην σύζυγος του Sam, η πεθερά του Sky, η γιαγιά του Donny και η καλύτερη φίλη των Tanya και Rosie.
    • Lily James ως νεαρή Donna.
  • Amanda Seyfried ως Sophie Sheridan-Rymand, η κόρη της Donna, η εγγονή της Ruby, η σύζυγος του Sky και η μητέρα του Donny.
  • Stellan Skarsgård ως Bill Anderson, ένας σουηδός ναυτικός και ταξιδιωτικός συγγραφέας, ο ανιψιός της Σόφιας, ο πιθανός πατέρας της Sophie, ο πιθανός παππούς του Donny και ξάδελφος του Lazaros.
    • Ο Skarsgard παίζει επίσης τον Kurt Anderson, τον παχύσαρκο δίδυμο αδερφό του Bill.
      • Ο Josh Dylan ως νεαρός Bill.
  • Julie Walters ως Rosie Mulligan, μια από τις καλύτερες φίλες της Donna και πρώην μέλος του συγκροτήματος Donna and the Dynamos.
    • Η Alexa Davies ως νεαρή Rosie.
  • Cher ως Ruby Sheridan, η μητέρα της Donna, η γιαγιά της Sophie, η γιαγιά του Donny και η πεθερά του Sam.
  • Μαρία Vacratsis ως Σόφια, η μεγάλη θεία του Bill και η νονά της Sophie, ιδιοκτήτρια της καλύβας στην οποία μένουν η Donna και ο Sam και που τελικά γίνεται το σπίτι της Donna.
  • Celia Imrie ως Αντι-Καγκελάριος του πανεπιστημίου στο οποίο φοίτησαν η Donna, η Tanya και η Rosie.
  • Omid Djalili ως Έλληνας τελωνειακός υπάλληλος.

Έκτακτες εμφανίσεις

  • Björn Ulvaeus ως καθηγητής πανεπιστημίου.
  • Benny Andersson ως πιανίστας στο παρισινό εστιατόριο κατά τη διάρκεια του "Waterloo".
  • Jonathan Goldsmith ως Don Rafael Cienfuegos, αδελφός του Fernando Cienfuegos.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα άλμπουμ με τα soundtrack της ταινίας κυκλοφόρησε στις 13 Ιουλίου 2018 από την Capitol και την Polydor Records στις Ηνωμένες Πολιτείες και διεθνώς, αντίστοιχα. [4] [5] Το άλμπουμ δημιουργήθηκε από τον Benny Andersson, ο οποίος ήταν επίσης εκτελεστικός παραγωγός του άλμπουμ μαζί με τους Björn Ulvaeus και Judy Craymer. Κάθε τραγούδι εμφανίζεται στην ταινία, με εξαίρεση το " I Wonder (Departure) " και " The Day Before You Came ".

  1. "Thank You for the Music" – Sophie
  2. "When I Kissed the Teacher" – Young Donna and the Dynamos, Vice-Chancellor
  3. "I Wonder (Departure)" – Young Donna and the Dynamos
  4. "One of Us" – Sophie and Sky
  5. "Waterloo" – Young Harry and Young Donna
  6. "SOS" – Sam
  7. "Why Did It Have to Be Me?" – Young Bill, Young Donna and Young Harry
  8. "I Have a Dream" – Young Donna
  9. "Kisses of Fire" – Lazaros
  10. "Andante, Andante" – Young Donna
  11. "The Name of the Game" – Young Donna
  12. "Knowing Me, Knowing You" – Young Donna and Young Sam
  13. "Mamma Mia" – Young Donna and the Dynamos
  14. "Angel Eyes" – Rosie, Tanya, and Sophie
  15. "Dancing Queen" – Sophie, Rosie, Tanya, Sam, Bill, and Harry
  16. "I've Been Waiting for You" – Sophie, Rosie, and Tanya
  17. "Fernando" – Ruby, Fernando
  18. "My Love, My Life" – Young Donna, Donna, Sophie
  19. "Super Trouper" – Ruby, Donna, Rosie, Tanya, Sophie, Sky, Sam, Bill, Harry, Fernando, Young Donna, Young Rosie, Young Tanya, Young Bill, Young Sam, and Young Harry
  20. "The Day Before You Came" – Donna
  • Τραγούδια που εμφανίζονται στο άλμπουμ soundtrack αλλά παραλείπονται από την ταινία.
  • Τραγούδια που εμφανίζονται στην ταινία αλλά παραλείπονται από το άλμπουμ soundtrack.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Mamma Mia! Here We Go Again ανακοινώθηκε στις 19 Μαΐου 2017, με ημερομηνία κυκλοφορίας στις 20 Ιουλίου 2018. [6] Γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Ol Parker . [7] Στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, ο Benny Andersson επιβεβαίωσε 3 τραγούδια ABBA που θα εμφανίζονταν στην ταινία: " When I Kissed the Teacher ", " I Wonder (Departure) " και " Angeleyes ". [8] Το "I Wonder (Departure)" κόπηκε από την ταινία, αλλά περιλαμβάνεται στο άλμπουμ του soundtrack.

Κάστινκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 1η Ιουνίου 2017, ανακοινώθηκε ότι ο Seyfried θα επέστρεφε ως Sophie. [9] Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο Dominic Cooper επιβεβαίωσε ότι θα επιστρέψει για τη συνέχεια, μαζί με τους Streep, Firth και Brosnan ως Sky, Donna, Harry και Sam, αντίστοιχα. [10] Τον Ιούλιο του 2017, η Μπάρανσκι επιβεβαιώθηκε επίσης ότι θα επιστρέψει ως Τάνια. [11] Στις 12 Ιουλίου 2017, η Λίλι Τζέιμς πέρασε από καστινκ για να παίξει το ρόλο της νέας Ντόνα. [12] Στις 3 Αυγούστου 2017, ο Jeremy Irvine και η Alexa Davies συμμετείχαν επίσης στην ταινία, με τον Irvine να παίζει τον χαρακτήρα του Sam σε νεότερη ηλικία, και τον Hugh Skinner να παίζει τον Harry σε νεότερη ηλικία, τον Davies ως νεαρή Rosie, την οποία έπαιξε η Julie Walters . [13] Στις 16 Αυγούστου 2017, ανακοινώθηκε ότι η Τζέσικα Κέιναν Γουίν είχε πρωταγωνιστήσει ως νεαρή Τάνια, που παίζεται από την Μπαράνσκι. [14] Η Τζούλι Γουόλτερς και ο Στέλαν Σκάρσγκαρντ επιβεβαίωσαν επίσης τους ρόλους τους ως Ρόζι και Μπιλ, αντίστοιχα. [15] Στις 16 Οκτωβρίου 2017, ανακοινώθηκε ότι η τραγουδίστρια και ηθοποιός Cher είχε ενταχθεί στο καστ, στον πρώτο της ρόλο στην οθόνη από το 2010, και την πρώτη της ταινία με την Streep μετά το Silkwood . Το μέρος γράφτηκε ειδικά για την Cher και κλήθηκε να επιλέξει τον Andy Garcia ως ρομαντικό σύντροφό της. [16]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φωτογράφιση για την ταινία ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου 2017 στην Κροατία, συμπεριλαμβανομένου του νησιού Βις . [17] [18] [19] [20] Τον Οκτώβριο του 2017, το καστ συγκεντρώθηκε στα Shepperton Studios στο Surrey της Αγγλίας, για να κινηματογραφήσει μουσικά κομμάτια και χορογραφίες με την Cher. [21] Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου 2017. [22]

Το Mamma Mia! Here We Go Again κυκλοφόρησε στις 20 Ιουλίου 2018 από την Universal Pictures, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Η.Π.Α. και σε άλλες επιλεγμένες χώρες τόσο σε τυπική όσο και σε μορφή IMAX . [23] [1] Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 16 Ιουλίου 2018 στο Hammersmith Apollo στο Λονδίνο. [24]

Διαφήμιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο τρέιλερ για την ταινία κυκλοφόρησε στις 21 Δεκεμβρίου 2017, πριν το Pitch Perfect 3, μια άλλη ταινία των Universal Pictures. Η Σερ ερμήνευσε το " Fernando " στο Las Vegas CinemaCon στις 25 Απριλίου 2018, μετά την προβολή αποσπασμάτων της ταινίας. [25] H Universal χρηματοδότησε τους σταρ του YouTube, Merrell Twins για να εκτελέσουν μια διασκευή του τραγουδιού "Mamma Mia" για την προώθηση της ταινίας. [26]

Ψηφιακά μέσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Mamma Mia! Here We Go Again κυκλοφόρησε μέσω ψηφιακού αντιγράφου στις 9 Οκτωβρίου 2018 και κυκλοφόρησε σε DVD, Blu-ray και 4K UHD Combo Pack στις 23 Οκτωβρίου 2018. [27] Η ταινία έκανε το ντεμπούτο της στην κορυφή του NPD VideoScan First Alert chart για την εβδομάδα που έληξε στις 27 Οκτωβρίου 2018. [28] Διατήρησε την πρώτη θέση για την εβδομάδα που έληξε στις 3 Νοεμβρίου 2018. [29]

Αποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισιτήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Mamma Μia! Here We Go Again κέρδισε 120,6 εκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, και 274,4 εκατομμύρια δολάρια σε άλλες περιοχές, για συνολικό ακαθάριστο ποσό παγκοσμίως 395 εκατομμυρίων δολαρίων, έναντι προϋπολογισμού παραγωγής 75 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τον Ιούνιο του 2018, τρεις εβδομάδες πριν από την κυκλοφορία της ταινίας, υπολόγιζαν το ντεμπούτο της ταινίας στα 27-33 εκατομμύρια δολάρια τα οποία αυξήθηκαν στα 36 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα της κυκλοφορίας της. [30] Κέρδισε 14,3 εκατομμύρια δολάρια την πρώτη ημέρα. Στη συνέχεια, έκανε το ντεμπούτο της στα 35 εκατομμύρια δολάρια, τερματίζοντας δεύτερη, πίσω από την ταινία The Equalizer 2 (36 εκατομμύρια δολάρια) και κέρδισε το άνοιγμα της πρώτης ταινίας (27,8 εκατομμύρια δολάρια) κατά περισσότερο από 24%. [26] [31] Μειώθηκε κατά 57% στα 15,1 εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο σαββατοκύριακο, τερματίζοντας δεύτερη πίσω από την ταινία Mission: Impossible - Fallout . [32] [33] Στο τρίτο Σαββατοκύριακο, η ταινία κέρδισε 9 εκατομμύρια δολάρια, πέφτοντας στην τέταρτη θέση και 5,8 εκατομμύρια δολάρια το τέταρτο σαββατοκύριακο, τερματίζοντας έβδομη. [34] [35]

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ταινία κέρδισε 12,7 εκατομμύρια δολάρια κατά το άνοιγμα του Σαββατοκύριακου, στην κορυφή του box office και πέτυχε το τέταρτο μεγαλύτερο άνοιγμα για μια ταινία το 2018. [36] Στο δεύτερο σαββατοκύριακο της διεθνούς κυκλοφορίας, η ταινία κέρδισε 26,6 εκατομμύρια δολάρια (συνολικά 98,6 εκατομμύρια δολάρια). Οι μεγαλύτερες νέες αγορές της ήταν η Γαλλία (1,7 εκατομμύρια δολάρια), η Πολωνία (1,3 εκατομμύρια δολάρια), η Ελβετία (223.000 δολάρια) και η Κροατία (151.000 δολάρια), ενώ οι καλύτερες περιοχές της ήταν η Αυστραλία (9,5 εκατομμύρια δολάρια), το Ηνωμένο Βασίλειο (8,6 εκατομμύρια δολάρια) και η Γερμανία (8,2 εκατομμύρια δολάρια) . [37] Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ταινία ήταν η δεύτερη ταινία με τα υψηλότερα κέρδη του 2018, μετά το Avengers: Infinity War . [38] [39]

Αντιδράσεις κριτικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υποκριτική της Λίλι Τζέιμς ως νεαρής Ντόνα επαινέθηκε από τους κριτικούς ως ρόλος «επιτυχημένος». [40]

Στον ιστότοπο συγκέντρωσης κριτικών Rotten Tomatoes, η ταινία έχει βαθμολογία έγκρισης 79% με βάση 270 κριτικές και σταθμισμένο μέσο όρο 6,31 / 10. Η κριτική συναίνεση του ιστότοπου αναφέρει, " Το Mamma Mia! Here We Go Again διπλασιάζει σχεδόν όλα όσα άρεσαν στους θαυμαστές για την πρώτη ταινία". [41] Στο Metacritic η ταινία έχει μέσο σκορ 60 στα 100 με βάση 46 κριτικούς, δείχνοντας "μικτές ή μέσες κριτικές". [42] Το κοινό που ερωτήθηκε από το CinemaScore έδωσε στην ταινία έναν μέσο βαθμό "A-" σε κλίμακα A + έως F, την ίδια βαθμολογία με την πρώτη ταινία, ενώ η PostTrak ανέφερε ότι οι κινηματογραφιστές της έδωσαν συνολικά θετικό σκορ 83%. [26]

Ο Peter Bradshaw του The Guardian χαρακτήρισε το σίκουελ ως «παράξενα ακαταμάχητο» και της έδωσε τρία στα πέντε αστέρια.Ο Mark Kermode του The Observer έδωσε στην ταινία πέντε αστέρια. [43]

Ο Peter Travers του Rolling Stone έβαλε στην ταινία δυόμισι από τα πέντε αστέρια, σημειώνοντας ότι η απουσία της Streep στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας εμπόδισε την απόλαυσή του και είπε, "η απουσία της είναι βαθιά αισθητή από τότε που η τρεις φορές νικήτρια των Όσκαρ τραγούδησε και χόρεψε με την καρδιά της ως Donna Sheridan". [44] Η Lindsay Bahr της Associated Press απονέμει την ταινία σε τρία από τα τέσσερα αστέρια, χαρακτηρίζοντάς την «εντελώς γελοία», συγχαίροντας όμως την αυτογνωσία της. Εξήρε επίσης την απόδοση της Τζέιμς και το ταλέντο της στο τραγούδι. [45] Ο Richard Roeper του Chicago Sun-Times έδωσε στη συνέχεια μια μικτή κριτική, δίνοντάς της δύο στα τέσσερα αστέρια, επικρίνοντας τις επαναλήψεις του "Dancing Queen" και του "Super Trouper" ως ανεπιθύμητες και αισθάνθηκε ότι ορισμένα από τα μουσικά κομμάτια τράβηξαν το ρυθμό. Θεώρησε τους ηθοποιούς που έπαιζαν τις νεότερες ηλικίες των βασικών χαρακτήρων «ενεργητικούς» και «συμπαθητικούς». [46] Η Stephanie Zacharek του Time έδωσε στην ταινία μια μικτή κριτική, γράφοντας "Το Mamma Mia! Here We Go Again είναι φρικτό. Και υπέροχο. Είναι όλοι οι λόγοι που δεν πρέπει ποτέ να πάτε στις ταινίες. Και όλοι οι λόγοι που πρέπει να αγωνιστείτε για να πάρετε εισιτήριο. "

Σίκουελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 2020, η Judy Cramer ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια τρίτη ταινία, με τον παραγωγό να επιβεβαιώνει ότι τα νέα τραγούδια των ᗅᗺᗷᗅ που γράφτηκαν για την επανένωση του συγκροτήματος θα εμφανίζονται στο soundtrack. Δήλωσε ότι η πανδημία COVID-19 προκάλεσε καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του έργου. [47]

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Award Date of ceremony Category Nominee(s) Result Ref.
Costume Designers Guild Awards 2019 Excellence in Contemporary Film Michele Clapton Nominated
European Film Awards 2019 Best European Film Mamma Mia! Here We Go Again Nominated
Hollywood Music in Media Awards 2019 Best Soundtrack Album "Mamma Mia! Here We Go Again: the Soundtrack" Nominated
Outstanding Music Supervision - Film Becky Bentham Nominated
People's Choice Awards November 11, 2018 The Comedy Movie of 2018 Mamma Mia! Here We Go Again Nominated
Female Movie Star Lily James Nominated
Comedy Movie Star Amanda Seyfried Nominated

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 D'Alessandro, Anthony (July 26, 2018). «Imax Kicks Off Biggest Global Campaign Ever In 77 Countries: "Films To The Fullest"». Deadline Hollywood. https://deadline.com/2018/07/imax-new-global-brand-campaign-films-to-the-fullest-1202433962/. Ανακτήθηκε στις August 10, 2018. 
  2. Clopton, Ellis (July 17, 2018). «‘Mamma Mia! Here We Go Again’ Reviews: What the Critics Are Saying». Variety (Penske Business Media). https://variety.com/2018/film/news/mamma-mia-here-we-go-again-reviews-critics-1202875891/. Ανακτήθηκε στις July 17, 2018. 
  3. Giles, Jeff (19 Ιουλίου 2018). «Mamma Mia! Here We Go Again Is Certified Fresh». Rotten Tomatoes. Fandango Media. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2018. 
  4. LATF Staff (July 13, 2018). «New Music Friday: Tinashe, DJ Snake, Mamma Mia Soundtrack...». LATF USA. https://www.latfusa.com/article/2018/7/new-music-friday-tinashe-dj-snake-mamma-mia/. Ανακτήθηκε στις August 23, 2018. 
  5. «Mamma Mia! Here We Go Again Official Soundtrack Is Out Today». Umusic. 13 Ιουλίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2018. 
  6. Alexander, Bryan (May 19, 2017). «'Mamma Mia' sequel 'Here We Go Again' coming next summer». USA Today (Gannett Company). https://www.usatoday.com/story/life/movies/2017/05/19/mamma-mia-sequel-here-we-go-again-coming-next-summer/101899234/. Ανακτήθηκε στις July 12, 2017. 
  7. Busch, Anita (19 Μαΐου 2017). «'Mamma Mia: Here We Go Again!' On Universal Pictures' 2018 Schedule». Deadline Hollywood. Penske Business Media. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2017. 
  8. Read-Dominguez, Jennifer (27 Σεπτεμβρίου 2017). «Mamma Mia 2 Here We Go Again! songs officially revealed by Benny from ABBA». Digital Spy. Hearst Magazines UK. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2017. 
  9. Fleming, Mike Jr. (1 Ιουνίου 2017). «Amanda Seyfried Set For 'Mamma Mia!' Reprise». Deadline Hollywood. Penske Business Media. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2017. 
  10. Seemayer, Zach (22 Ιουνίου 2017). «EXCLUSIVE: Dominic Cooper Dishes on Returning for 'Mamma Mia 2': It's 'a Phone Call I've Been Waiting For'». Entertainment Tonight. CBS Studios. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2017. 
  11. N'Duka, Amanda (12 Ιουλίου 2017). «Christine Baranski Returning For Universal's 'Mamma Mia!' Sequel». Deadline Hollywood. Penske Business Media. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2017. 
  12. Ford, Rebecca (July 12, 2017). «'Mamma Mia' Sequel Adds Lily James (Exclusive)». The Hollywood Reporter (Prometheus Global Media). https://www.hollywoodreporter.com/news/mamma-mia-sequel-adds-lily-james-1020037. Ανακτήθηκε στις July 13, 2017. 
  13. Ramos, Dino-Ray; N'Duka, Amanda (August 3, 2017). «‘Mamma Mia!’ Sequel Adds Jeremy Irvine & ‘Harlots’ Actress Alexa Davies». Deadline Hollywood (Penske Business Media). https://deadline.com/2017/08/mamma-mia-sequel-jeremy-irvine-alexa-davies-universal-1202137014/. Ανακτήθηκε στις August 9, 2017. 
  14. McNary, Dave (August 16, 2017). «‘Mamma Mia: Here We Go Again!’ Casts Broadway Star Jessica Keenan Wynn». Variety (Penske Business Media). https://variety.com/2017/film/news/broadway-star-jessica-keenan-wynn-mamma-mia-here-we-go-again-1202530120/amp/. Ανακτήθηκε στις August 22, 2017. 
  15. Perry, Spencer (22 Αυγούστου 2017). «Here We Go Again: Mamma Mia! Sequel Begins Production». ComingSoon.net. Mandatory. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2017. 
  16. McHenry, Jackson (18 Ιουλίου 2018). «Why Mamma Mia! Here We Go Again Cast Cher As Meryl Streep's Mother». Vulture. New York Media. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2018. 
  17. McCreesh, Louise (August 12, 2017). «Lily James shares snap of young Dynamos in Mamma Mia 2». Digital Spy (Hearst Magazines UK). http://www.digitalspy.com/movies/news/a835456/lily-james-starts-work-on-mamma-mia-2/. Ανακτήθηκε στις August 16, 2017. 
  18. Harrison, Ellie (August 14, 2017). «Lily James shares photo from the set of Mamma Mia! sequel». Radio Times (Immediate Media Company). http://www.radiotimes.com/news/2017-08-14/lily-james-shares-photo-from-the-set-of-mamma-mia-sequel. Ανακτήθηκε στις August 16, 2017. 
  19. Sommers, Kat (August 14, 2017). «First Look: The Dynamos Reunite as ‘Mamma Mia 2’ Starts Filming». BBC America (BBC). http://www.bbcamerica.com/anglophenia/2017/08/first-look-the-dynamos-reunite-as-mamma-mia-2-starts-filming. Ανακτήθηκε στις August 16, 2017. 
  20. Demark, Nikolina (August 15, 2017). «Will the Filming of 'Mamma Mia' Affect the Island of Vis?». Total Croatia News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-08-15. https://web.archive.org/web/20170815230146/http://www.total-croatia-news.com/lifestyle/21239-will-the-filming-of-mamma-mia-affect-the-island-of-vis. Ανακτήθηκε στις August 16, 2017. 
  21. «Cher says she has a role in Mamma Mia 2». The Independent (στα Αγγλικά). 17 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2020. 
  22. McCreesh, Louise (December 4, 2017). «Mamma Mia 2: Here We Go Again! has officially finished filming». Digital Spy (Hearst Magazines UK). http://www.digitalspy.com/movies/news/a844588/mamma-mia-2-sequel-here-we-go-again-filming-abba/. Ανακτήθηκε στις December 4, 2017. 
  23. Associated Press (May 19, 2017). «'Mamma Mia!' Film Sequel Gets July 2018 Release Date». U.S. News & World Report. https://www.usnews.com/news/entertainment/articles/2017-05-19/mamma-mia-film-sequel-gets-july-2018-release-date. Ανακτήθηκε στις August 16, 2017. 
  24. Harding, Laura (July 16, 2018). «Meryl Streep and Cher to be dancing queens of Mamma Mia 2 premiere». Irish Independent (Independent News & Media). https://www.independent.ie/entertainment/movies/meryl-streep-and-cher-to-be-dancing-queens-of-mamma-mia-2-premiere-37121945.html. Ανακτήθηκε στις July 16, 2018. 
  25. Bahr, Lindsey. «Cher performs 'Fernando' at CinemaCon in Las Vegas to standing ovation». Las Vegas Sun. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2020. 
  26. 26,0 26,1 26,2 D'Alessandro, Anthony (22 Ιουλίου 2018). «Shocker: 'Mamma Mia 2' Meets B.O. Waterloo As 'Equalizer 2' Is The No. 1 Winner That Takes It All With $35M+». Deadline Hollywood. Penske Business Media. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2018. 
  27. «October 23 Blu-ray, Digital and DVD Releases». Comingsoon.net. October 23, 2018. https://www.comingsoon.net/movies/features/999519-october-23-blu-ray-digital-and-dvd-releases. Ανακτήθηκε στις October 24, 2018. 
  28. «‘Mamma Mia! Here We Go Again’ Sings to No. 1 on Disc Sales Charts». Mediaplaynews.com. November 1, 2018. https://www.mediaplaynews.com/mamma-mia-here-we-go-again-sings-to-no-1-on-disc-sales-charts/. Ανακτήθηκε στις November 5, 2018. 
  29. «‘Mamma Mia,’ ‘Ant-Man’ Retain Top Spots on Disc Sales Charts». Mediaplaynews.com. November 15, 2018. https://www.mediaplaynews.com/mamma-mia-ant-man-retain-top-spots-on-disc-sales-charts/. Ανακτήθηκε στις November 8, 2018. 
  30. D'Alessandro, Anthony (18 Ιουλίου 2018). «'Mamma Mia! Here We Go Again' To Hit The High Note At Weekend Box Office With $30M+». Deadline Hollywood. Penske Business Media. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2018. 
  31. Associated Press (23 Ιουλίου 2018). «Box Office Top 20: 'Equalizer 2' beats 'Mamma Mia' by a hair». The Washington Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2018. 
  32. D'Alessandro, Anthony (29 Ιουλίου 2018). «'Mission' Accomplished: 'Fallout' $61M+ Opening Reps Record For Tom Cruise Franchise – Sunday». Deadline Hollywood. Penske Business Media. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2018. 
  33. «Box Office Top 20: New 'Mission: Impossible' hits No. 1». ABC News. Associated Press. 30 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2018. 
  34. D'Alessandro, Anthony (5 Αυγούστου 2018). «'Mission' Notches Best 2nd Weekend For Franchise With $35M; 'Christopher Robin' No Eeyore With $25M – Sunday Box Office». Deadline Hollywood. Penske Business Media. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2018. 
  35. D'Alessandro, Anthony (12 Αυγούστου 2018). «'August Audiences Get Hooked On 'Meg' Shelling Out $44.5M». Deadline Hollywood. Penske Business Media. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2018. 
  36. Gant, Charles (24 Ιουλίου 2018). «Mamma Mia! Here We Go Again stays on song as box office recovery continues». The Guardian. Guardian News and Media. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2018. 
  37. Tartaglione, Nancy (29 Ιουλίου 2018). «'Mission: Impossible – Fallout' Ignites Record $92M Overseas/$153.5M Global Bow – International Box Office». Deadline Hollywood. Penske Business Media. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2018. 
  38. «2018 United Kingdom Yearly Box Office Results». Boxofficemojo. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2019. 
  39. «Weekend box office figures». BFI. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2019. 
  40. Erbland, Kate (17 Ιουλίου 2018). «'Mamma Mia! Here We Go Again' Review: Lily James Is a Breakout, but This Energetic Sequel Misses Meryl Streep». IndieWire. Penske Business Media. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2018. 
  41. «Mamma Mia! Here We Go Again (2018)». Rotten Tomatoes. Fandango Media. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2020. 
  42. «Mamma Mia! Here We Go Again Reviews». Metacritic. CBS Interactive. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2018. 
  43. Kermode, Mark (July 22, 2018). «Mamma Mia! Here We Go Again review – full of hits and emotion». The Observer (Guardian News and Media). https://www.theguardian.com/film/2018/jul/22/mamma-mia-here-we-go-again-review. Ανακτήθηκε στις July 22, 2018. 
  44. Travers, Peter (19 Ιουλίου 2018). «'Mamma Mia! Here We Go Again' Review: ABBA-Fab Sequel Suffers From Streepless Throats». Rolling Stone. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2018. 
  45. Bahr, Lindsay (17 Ιουλίου 2018). «Review: Bask in the effervescent insanity of 'Mamma Mia 2'». Associated Press. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2018. 
  46. Roeper, Richard (17 Ιουλίου 2018). «'Mamma Mia! Here We Go Again' a campy sequel sure to please fans, my my». Chicago Sun-Times. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2018. 
  47. https://variety.com/2020/film/news/mamma-mia-three-new-movie-trilogy-abba-1234643611/

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]