Εθνική Ραδιοτηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Makedonska Radio Televizija)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
ΚλάδοςΜέσα ενημέρωσης
ΠροκάτοχοςРадио Телевизија Скопје
Ίδρυση1944 (ραδιοφωνία)
1964 (τηλεόραση)
ΈδραΚέντρο НРТ, Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία
Σημαντικά πρόσωπαPetar Karanakov
ΥπηρεσίεςΤηλεόραση, Ραδιόφωνο και Διαδίκτυο
Υπάλληλοι1.200
Ιστότοποςmrt.com.mk

Η Εθνική Ραδιοτηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας (σλαβομακεδονικά: Национална Радиотелевизија‎ ή НРТ) είναι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός που ιδρύθηκε από τη Συνέλευση της Βόρειας Μακεδονίας το 1993. Η νόμιμα καθορισμένη υπηρεσία της είναι η παραγωγή και η μετάδοση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων όλων των ειδών, τα οποία θα πρέπει να ικανοποιούν τις δημόσιες πληροφορίες, τις πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές ανάγκες του βορειομακεδονικού λαού. Η НРТ έχει έξι τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η НРТ διευθύνεται από τον Πέταρ Καράνκοφ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο του ραδιοφώνου ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου 1941, υπό το όνομα Ράντιο Σκόπλιε (Радио Скопље), οπότε εξέπεμπε στα σερβικά. Στις 20 Απριλίου 1941, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εξέπεμπε στα βουλγαρικά ως Ράντιο Σκόπιε (Радио Скопие). Στις 28 Δεκεμβρίου 1944 άρχισε να εκπέμπει στα σλαβομακεδονικά υπό το όνομα Ράντιο Σκόπιε (Радио Скопjе) με τη ζωντανή μετάδοση της Δεύτερης Συνόδου της ΑΣΝΟΜ (АСНОМ) (το ανώτατο νομοθετικό σώμα του νεοσυσταθέντος κράτους).

Το 1993, ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Βόρειας Μακεδονίας διαχωρίστηκε από την ένωση ραδιοτηλεοπτικών φορέων της Γιουγκοσλαβίας. Τον Ιούλιο του 1993, η MRT έγινε δεκτή ως πλήρες ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοφωνίας. Ως αποτέλεσμα της διαφωνίας με την Ελλάδα για την ονομασία «Μακεδονία», το MRT έγινε δεκτό μόνο με το ακρωνύμιο MKRTV.

Με τη θέσπιση νέου νόμου περί ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων στις 24 Απριλίου 1997, το ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό δίκτυο χωρίστηκε σε δύο μέρη: τη ραδιοφωνική μετάδοση και την τηλεοπτική μετάδοση. Σύμφωνα με το άρθρο 77 του νόμου περί ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, το 61% του εισπραχθέντος ραδιοτηλεοπτικού φόρου ανήκει στη ραδιοτηλεοπτική τηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]