Lip gloss

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Lip gloss είναι προϊόν που χρησιμοποιείται κυρίως για να δώσει στα χείλη γυαλιστερή λάμψη και μερικές φορές λεπτές αποχρώσεις. Είναι διαθέσιμο σε υγρή μορφή ή σε μαλακό στερεό (δεν πρέπει να συγχέεται με το lip balm, που έχει γενικά φαρμακευτικούς ή χαλαρωτικούς σκοπούς). Μπορεί να είναι απολύτως διάφανο, ημιδιαφανές ή να έχει διάφορες απαλές χρωματικές βαθμίδες, ενώ το φινίρισμά του μπορεί να είναι του πάγου, λαμπερό, κρυστάλλινο ή και μεταλλικό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Lip gloss εφευρέθηκε από την Max Factor το 1930. Ήθελε να δημιουργήσει ένα προϊόν για τα χείλη που θα τα κάνουν λαμπερά και στιλπνά για τις ταινίες.[1][2] Η Max Factor δημιούργησε μακιγιάζ για την κινηματογραφική βιομηχανία. Δημιούργησε προϊόντα μακιγιάζ ειδικά για ηθοποιούς που πρωταγωνιστούσαν σε ασπρόμαυρες ταινίες. Οι γυναίκες είχαν εμπνευστεί από αστέρες του κινηματογράφου και ήθελαν το ίδιο μακιγιάζ.[3] Τα πρώτα εμπορικά διαθέσιμα λιπ γκλος ήταν Max Factor X-Rated, και ξεκίνησαν την παραγωγή τους το 1932.[4] Ο αρχικός τύπος κυκλοφορούσε στην αγορά μέχρι το 2003, όταν η Procter and Gamble απέσυραν το προϊόν.

Το Lip gloss συνήθως χρησιμοποιείται ως καλλυντικό, όμως ορισμένα παρέχουν ενυδάτωση και προστασία από τα καιρικά φαινόμενα και άλλες φυσικές αιτίες. Το πρώτο Lip gloss που περιείχε αντηλιακή προστασία είχε διαφημιστεί από την ηθοποιό Λίλιαν Γκις.

Το 1973, η Bonne Bell παρουσιάζει το πρώτο αρωματικό lip gloss, με την ονομασία Lip Smackers. Το προϊόν αυτό ήταν και εξακολουθεί να είναι δημοφιλές μεταξύ των έφηβων κοριτσιών. Αρχικά το Lip Smackers κυκλοφόρησε σε δύο μεγέθη: μικρό και μεγάλο. Οι μικρές συσκευασίες μπορούσαν να κρατηθούν στην τσέπη και οι μεγάλες είχαν ένα σχοινί ώστε να κρεμιέται γύρω από το λαιμό. Διαφημιζόταν ως εξής: πριν το πρώτο ραντεβού, μία έφηβη πρέπει να επιλέξει την κατάλληλη γεύση διότι αυτή θα ήταν μια πρώτη γεύση του ραντεβού της όταν τα χείλη της φίλησαν τα χείλη του.[5]

Τύποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως το κραγιόν, το lip gloss διατίθεται σε μια ποικιλία μορφών και μπορεί να εφαρμοστεί με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να περιέχεται σε ένα μικρό κυλινδρικό μπουκάλι και να εφαρμόζεται με στρογγυλεμένο ή με ραβδοειδές πινέλο ή με ενσωματωμένο πινέλο χειλιών. Ή μπορεί να κυκλοφορεί σε ένα μικρό, μαλακό, πλαστικό συμπιεζόμενο σωληνάριο σχεδιασμένο για να περάσει πάνω στα χείλη ή εφαρμόζεται με πινέλο ή το δάκτυλό. Στερεά ή ημιστερεά lip gloss περιέχονται σε κουτιά και σωληνάρια και μερικές φορές δυσκολεύει τη διάκριση μεταξύ Lip gloss και Lip balm (βάλσαμο για τα χείλη).

Νέοι τύποι "plumping" lip gloss και περιέχουν συστατικά που κάνουν τα χείλη να φαίνονται πιο μαλακά και πιο γεμάτα. Πρόκειται για μια φθηνή, εύκολη, και συνήθως αβλαβή εναλλακτική λύση υποκατάστατο του κολλαγόνου, καθώς και άλλων ενέσημων ουσιών που διογκώνουν τα χείλη. Δεν είναι τόσο αποτελεσματική, όμως, και τα αποτελέσματα είναι προσωρινά και μικρής διάρκειας. Το Lip gloss χρησιμοποιείται συχνά, όταν ένα άτομο θέλει να έχει λίγο χρώμα στα χείλη του, αλλά δεν θέλει έντονο, σταθερό χρώμα (δηλαδή, ένα πιο στημένο μακιγιάζ), όπως θα μπορούσε να δημιουργήσει το κραγιόν.Το Lip gloss επίσης χρησιμοποιείται συχνά ως ένα είδος εισαγωγής στο μακιγιάζ. Χρησιμοποιείται συχνά από προέφηβα και νεαρά κορίτσια εφηβικής ηλικίας που θέλουν να κάνουν ελαφρύ μακιγιάζ, και είναι πολύ μικρά για να φορούν πιο έντονα χρώματα κραγιόν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Max Factor Biography". The Max Factor Museum. Retrieved 2010-09-02.
  2. "Max Factor Biography". Biography Channel UK. Retrieved 2010-09-02.
  3. "Max Factor". Reference.com. Retrieved 2010-09-02.
  4. http://makeup.lovetoknow.com/Who_Invented_Lip_Gloss
  5. Mansour, David (06-01-2005). From Abba to Zoom: A Pop Culture Encyclopedia of the Late 20th Century. Kansas City, Missouri: Andrews McMeel Publishing. pp. 50–51. ISBN 978-0-7407-5118-9.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]