Lionsgate Films

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Lions Gate Films)
Lions Gate Films
Νομική μορφήΕταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών
Ίδρυση1997
ΙδρυτήςFrank Giustra
ΈδραΒανκούβερ, Βρετανική Κολομβία, Καναδάς
Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια, ΗΠΑ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σημαντικά πρόσωπαJon Feltheimer, Harald Ludwig, Mark Rachesky, Michael Burns
Προϊόνταταινία
ΙδιοκτήτηςLions Gate Films
Υπάλληλοι297
ΜητρικήLions Gate Films
ΙστότοποςLions Gate Films (Αγγλικά)
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram

Η Lions Gate Films είναι μια αμερικανική εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών και ανήκει στη Lions Gate Entertainment με έδρα το Βανκούβερ και στο Σάντα Μόνικα.

Ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρεία αναλαμβάνει ταινίες ανεξάρτητες ή ξένες παραγωγές. Έγινε γνωστή από το ντοκιμαντέρ Fahrenheit 9/11 του Μάικλ Μουρ και το American Psycho της Mary Harron. Η εταιρεία προηγουμένως είχε κυκλοφορήσει ταινίες όπως το Affliction που κέρδισε Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου το 1999 το Gods and Monsters που κέρδισε Όσκαρ καλύτερου σεναρίου το 1998 και το Dogma του Κέβιν Σμιθ.

Το 2004 συνέχισε με ταινίες που κατέληξαν να γίνουν επιτυχίες, όπως το Hotel Rwanda (υποψήφια για 3 Όσκαρ), το Crash , που ήταν μία από τις εκπλήξεις της 78ης Απονομής των βραβείων Όσκαρ (κέρδισε τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας, καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου και καλύτερου μοντάζ) του 2006 (παρόλο που η ταινία βγήκε το 2004) και το Saw, μια από τις πιο τρομακτικές και πιο επιτυχημένες ταινίες της χρονιάς (έκανε εισπράξεις 100 εκ. $ με προϋπολογισμό μόλις ενός εκατομμυρίου).

To 2005 κυκλοφόρησε τις ταινίες Lord of War και Saw II (εισπράξεις 120 εκ. $ με προϋπολογισμό 4 εκατ).

Αυτή τη στιγμή θεωρείται μια απο τις πιο επιτυχημένες εταιρείες κινηματογράφου με έδρα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και μια απο τις πιο κερδοφόρες επιχείρησεις ανεξάρτητων ταινιών.