Les Grands Voisins

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το «Les Grands Voisins» ήταν ένα καινοτόμο κοινωνικό εγχείρημα, ένα εργοστάσιο κοινών αγαθών, ένα ουτοπικό, συνεργατικό χωριό στο κέντρο του Παρισιού που έλαβε δράση από το 2015 έως το 2020. Σε αυτή την πενταετία χιλιάδες ανθρώπων βίωσαν ένα διαφορετικό τρόπο να συνυπάρχουν, να μοιράζονται και να προσφέρουν μέσα από την αλληλεγγύη και την δημιουργικότητα. Το έργο αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες προσωρινές νόμιμες καταλήψεις της Ευρώπης, η οποία έριξε την αυλαία της στις 27/09/2020 αλλά άφησε έντονο το αποτύπωμα της και επηρέασε τον τρόπο που μπορούν να αξιοποιηθούν εγκαταλελειμμένα κτίρια της πόλης ώστε να μετασχηματιστούν σε αστικά κοινά.[1][2]

Τον Δεκέμβριο του 2012 με αφορμή ένα κάλεσμα αλληλεγγύης του Υπουργού Στέγασης της Γαλλίας, η AP-HP (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παρισιού) παραχωρεί ένα μέρος των εγκαταστάσεων του πρώην νοσοκομείου Saint Vincent de Paul (είχε παύσει την λειτουργία του και ο χώρος ήταν εγκαταλελειμμένος) στην ένωση «Aurore». Η τελευταία ανοίγει δύο κέντρα εκτάκτων αναγκών για την στέγαση αστέγων. Το 2014 το αρμόδιο Δημοτικό Συμβούλιο προτείνει στην ένωση (Aurore) να καταλάβει το σύνολο του χώρου (3,5 εκτάρια). Στο έργο προστίθεται ο συνεταιρισμός «Plateau Urban» και η «Yes We Camp». Το 2015 η ένωση των τριών παραπάνω φορέων δημιουργεί το εγχείρημα «Les Grands Voisins», μια κοινότητα που θα απαρτιζόταν από μετανάστες, πρόσφυγες, άτομα που απειλούνταν με κοινωνικό αποκλεισμό, start-up επιχειρήσεις, φορείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, καλλιτέχνες, τεχνίτες και όσους άλλους ήθελαν να βιώσουν την εμπειρία. Οι κοινοί στόχοι που διαμορφώθηκαν ήταν η κοινωνική πολυμορφία, η ενθάρρυνση της δημιουργίας κοινών και η δημιουργία νέων μορφών ανθεκτικότητας των πόλεων.[2][3][4][5]

Τον Σεπτέμβριο του 2020 οι «Les Grands Voisins» ολοκλήρωσαν έναν κύκλο δίνοντας τον χώρο στα συνεργεία που θα αναλάβουν να τον μετατρέψουν σε οικολογική περιοχή το 2023. Το εν λόγω κοινωνικό πείραμα αποτέλεσε την αφορμή ώστε τον Αύγουστο του 2019 να υπογραφεί στην πόλη του Παρισιού μια συμφωνία έγκρισης της προσωρινής κατάληψης χώρων και κτιρίων, σε αναμονή αναπαλαίωσης και επανάχρησης.[6] Η συμφωνία ήταν μια νίκη και αναγνώριση της επιτυχίας του εγχειρήματος αλλά και ένας τρόπος να διαδωθεί η ιδέα της χρήσης κενών χώρων για λόγους αλληλεγγύης και συνάντησης του κοινού. Ήδη άλλες γαλλικές και ευρωπαϊκές πόλεις επιτρέπουν τώρα την κατάληψη κενών κτιρίων με νόμιμο τρόπο προκειμένου να μετατραπούν σε αστικά εργαστήρια.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Paris, the common good of Les Grands Voisins». Abitare (στα Αγγλικά). 7 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 «Les Grands Voisins – Saison 2 – Saint-Vincent-de-Paul» (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2020. 
  3. «Bienvenue chez les Grands Voisins, un lieu divers et solidaire». www.paris.fr (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2020. 
  4. 4,0 4,1 «La friche des Grands Voisins fait le bilan de 5 ans d'occupation légale». Enlarge your Paris (στα Γαλλικά). 22 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2020. 
  5. à 09h46, Le 31 mai 2018 (31 Μαΐου 2018). «Les Grands Voisins : une utopie qui dure en plein Paris». leparisien.fr (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2020. 
  6. tvxs.gr https://tvxs.gr/news/kosmos/parisi-thesmothetei-tin-prosorini-katalipsi-egkataleleimmenon-xoron-kai-ktirion. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2020.  Missing or empty |title= (βοήθεια)