Μετάβαση στο περιεχόμενο

Kinect

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Kinect είναι μια σειρά συσκευών εισόδου ανίχνευσης κίνησης που παρήχθη από τη Microsoft και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2010. Οι συσκευές περιέχουν γενικά κάμερες RGB και υπέρυθρους προβολείς και ανιχνευτές που χαρτογραφούν το βάθος είτε μέσω δομημένου φωτός είτε μέσω υπολογισμών χρόνου πτήσης, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αναγνώριση χειρονομιών σε πραγματικό χρόνο και ανίχνευση του σκελετού του σώματος, μεταξύ άλλων δυνατοτήτων. Περιέχουν επίσης μικρόφωνα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναγνώριση ομιλίας και φωνητικό έλεγχο.

Το Kinect αναπτύχθηκε αρχικά ως περιφερειακός ελεγκτής κίνησης για κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών Xbox, το οποίο ξεχώριζε από τους ανταγωνιστές (όπως το Wii Remote της Nintendo και το PlayStation Move της Sony) επειδή δεν απαιτούσε φυσικά χειριστήρια. Το Kinect πρώτης γενιάς βασίστηκε στην τεχνολογία της ισραηλινής εταιρείας PrimeSense και παρουσιάστηκε στην E3 2009 ως περιφερειακό για το Xbox 360 με την κωδική ονομασία "Project Natal". Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 4 Νοεμβρίου 2010 και θα πουλούσε οκτώ εκατομμύρια μονάδες στις πρώτες 60 ημέρες διαθεσιμότητας. Η πλειονότητα των παιχνιδιών που αναπτύχθηκαν για το Kinect ήταν χαλαροί, οικογενειακοί τίτλοι, που βοήθησαν στην προσέλκυση νέου κοινού στο Xbox 360, αλλά δεν οδήγησαν σε ευρεία υιοθέτηση του περιφερειακού στη συνολική βάση χρηστών της κονσόλας.

Ως μέρος της αποκάλυψης του διαδόχου του Xbox 360 το 2013, του Xbox One, η Microsoft παρουσίασε μια δεύτερη γενιά έκδοσης του Kinect με βελτιωμένες δυνατότητες παρακολούθησης. Η Microsoft ανακοίνωσε επίσης ότι το Kinect θα ήταν απαραίτητο στοιχείο της κονσόλας και ότι δεν θα λειτουργούσε αν δεν συνδεθεί το περιφερειακό. Η απαίτηση αποδείχθηκε αμφιλεγόμενη μεταξύ των χρηστών και των επικριτών λόγω ανησυχιών σχετικά με το απόρρητο, ωθώντας τη Microsoft να κάνει πίσω στην απόφαση. Ωστόσο, η Microsoft θα εξακολουθούσε να συνδυάζει το νέο Kinect με κονσόλες Xbox One κατά την κυκλοφορία τους τον Νοέμβριο του 2013. Η αγορά για παιχνίδια που βασίζονται στο Kinect δεν εμφανίστηκε ακόμα μετά την κυκλοφορία του Xbox One. Η Microsoft θα πρόσφερε αργότερα πακέτα υλικού Xbox One χωρίς να περιλαμβάνεται το Kinect, και οι μεταγενέστερες αναθεωρήσεις της κονσόλας αφαίρεσαν τις αποκλειστικές θύρες που χρησιμοποιούνται για τη σύνδεσή της (αντ' αυτού απαιτείται τροφοδοτούμενος προσαρμογέας USB). Η Microsoft τελείωσε την παραγωγή του Kinect για το Xbox One τον Οκτώβριο του 2017.

Το Kinect έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως μέρος μη gaming εφαρμογών σε ακαδημαϊκά και εμπορικά περιβάλλοντα, καθώς ήταν φθηνότερο και πιο ανθεκτικό σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες ανίχνευσης βάθους εκείνη την εποχή. Ενώ η Microsoft αρχικά αντιτάχθηκε σε τέτοιες εφαρμογές, αργότερα κυκλοφόρησε κιτ ανάπτυξης λογισμικού (SDK) για την ανάπτυξη εφαρμογών Microsoft Windows που χρησιμοποιούν Kinect. Το 2020, η Microsoft κυκλοφόρησε το Azure Kinect ως συνέχεια της τεχνολογίας που είναι ενσωματωμένη στην πλατφόρμα υπολογιστών cloud της Microsoft Azure. Μέρος της τεχνολογίας Kinect χρησιμοποιήθηκε επίσης στο έργο Hololens της Microsoft.