Katanagatari

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Katanagatari
Το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του Katanagatari.
刀語
ΕίδοςChanbara, κωμωδία, τραγωδία, δράμα, δράση, ρομάντζο
Manga Katanagatari
ΣχεδιαστήςTake
ΕκδότηςKodansha
ΈκδοσηΙανουάριος 2007 – Δεκέμβριος 2007
Αριθμός τόμων12
Anime Katanagatari
ΣκηνοθέτηςΚεϊτάρο Μονοτάγκα
ΣτούντιοWhite Fox
Τηλ. δίκτυοFuji TV (Noitamina), MBS, BS Fuji, Animax
Μετάδοση26 Ιανουαρίου 2010 – 11 Δεκεμβρίου 2010
Αριθμός επεισοδίων12

To Katanagatari (ιαπωνικά: 刀語, αγγλικά: Sword Story) είναι σειρά anime βασισμένη σε ένα ελαφρύ μυθιστόρημα από τον Νίσιο Ισίν και εικονογραφημένη από την Take. Η σειρά εκδόθηκε από την Kodansha υπό την σφραγίδα της Kodansha Box. Μία μεταφορά σε anime από την White Fox είχε αρχίσει να προβάλλεται στις 26 Ιανουαρίου του 2010, και αποτελούνταν από 12 επεισόδια. Η ιστορία αφορά τη συλλογή 12 σπαθιών που δημιουργήθηκαν από έναν φανταστικό σιδηρουργό. Μόνο ένα επεισόδιο προβάλλονταν κάθε μήνα. Η NIS America ανακοίνωσε ότι έχει λάβει άδεια για τη σειρά. Κυκλοφόρησε το πρώτο μέρος της σειράς σε Blu-ray/DVD σετ τον Ιούλιο του 2011. Το δεύτερο μέρος κυκλοφόρησε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2011. Η σειρά άνιμε προβλήθηκε ακόμη μία φορά στη noitamina (πρόγραμμα τηλεόρασης) της Fuji TV μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου το 2013 ως πρώτη επανεκτέλεση του προγράμματος, με νέο τραγούδι στην αρχή και στο τέλος.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To Katanagatari είναι η ιστορία του Yasuri Shichika, ένας ξιφομάχος που μάχεται χωρίς σπαθί, και η Togame, μία φιλόδοξη σχεδιάστρια στρατηγικής που αναζητεί να μαζέψει 12 θρυλικά σπαθιά για το shogunate. Ο γιος ενός εξορισμένου ήρωα πολέμου, ο Shichika είναι ο έβδομος επικεφαλής της σχολής Kyotouryuu και ζει στο απομονωμένο νησί Fushou με την μεγάλη του αδερφή, τη Nanami. Κατόπιν αιτήματος της Togame, ο Shichika φεύγει σε ένα ταξίδι κατά την περίοδο Edo της Ιαπωνίας για να βρει τα Αφύσικα Σπαθιά, τα οποία είναι όλα στην κατοχή τρομερών αντιπάλων. Αλλά για να αποδείξει την αφοσίωσή του στην Togame, που την έχουν προδώσει και δεν βασίζεται ούτε στα χρήματα ούτε στη δόξα, ο Shichika πρέπει να ερωτευτεί.

Τα Αφύσικα Σπαθιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επίκεντρο της ιστορίας είναι η συλλογή των δώδεκα ξεχωριστών σπαθιών που δημιουργήθηκαν από τον Kiki Shikizaki, έναν μοναχικό σιδηρουργό. Η δουλειά του ήταν διάσημη κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου, αλλά μόνο δώδεκα από όσα είχε φτιάξει φημολογείται ότι είχαν φτιαχτεί ειδικά μέσω αλχημείας, αποκρυφισμού και άλλα μαγικά μέσα. Αν και θεωρούνται «κατάνα», δεν είναι όλα έτσι, γιατί έχουν διαφορετικές μορφές, όπως μία πανοπλία, ένα στιλέτο, και ένα ζευγάρι όπλων. Ο λόγος για την ετικέτα «Αφύσικα» είναι επειδή οι άνθρωποι που τα έχουν είναι επιρρεπείς στο «δηλητήριό» τους και θα κάνουν τα πάντα για τα κρατήσουν για τους εαυτούς τους, που έτσι είναι για τους περισσότερους που τα έχουν. Κάθε ένα από τα σπαθιά έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ή ικανότητα που τα καθιστά τα δυνατότερα.

Kanna (絶刀「鉋」 Zettō Kanna, [Απόλυτο Σπαθί, Λείο])

Το πρώτο σπαθί που πήραν ο Shichika και η Togame, είναι στην κατοχή του Koumori Maniwa. Το σπαθί είναι διαφορετικό από τα περισσότερα κατάνα, και είναι το πιο σκληρό σπαθί με την ικανότητα να μην σπάει και να μην λυγίζει ποτέ. Η λαβή είναι όμορφα διακοσμημένη με λουλούδια δαμάσκηνου. Αυτό το σπαθί βασίζεται αρκετά στη Dotanuki (Ιαπωνική σχολή σιδηρουργών).

Namakura (斬刀「鈍」 Zantō Namakura, [Σπαθί Αποκεφαλιστής, Αμβλύ])

Το δεύτερο σπαθί που πήραν, είναι στην κατοχή του Ginkaku Uneri. Είναι το πιο αιχμηρό σπαθί με την ικανότητα να κόβει τα πάντα, σε αντίθεση με το ειρωνικό του όνομα, που σημαίνει «αμβλύ». Φτιάχτηκε επίσης για να βγαίνει με απίστευτη ταχύτητα από τη θήκη. Το κατάνα έχει τριγωνικά σχέδια γύρω από την λαβή και μία μαύρη θήκη.

Tsurugi (千刀「剣」 Sentō Tsurugi, [Χιλιοστό Σπαθί, Λεπίδα])

Αποτελείται από 1000 σπαθιά, με τα τελευταία 999 να είναι αντίγραφα του πρώτου, και τα 1000 είναι στην κατοχή της Meisai Tsuruga. Αν και είναι 1000 σπαθιά, υποτίθεται ότι όλα μαζί είναι ένα σπαθί. Είναι το πιο πολυάριθμο σπαθί με την ικανότητα να κατακλύζει αριθμητικά τον εχθρό. Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι οι κόκκινες θήκες τους. Μόνο ο Shichika είναι ικανός να καταλάβει ποιο είναι το αληθινό σπαθί.

Hari (薄刀「針」 Hakutō Hari, [Λεπτό Σπαθί, Βελόνα])

Ένα εξαιρετικά λεπτό σπαθί που σημαίνει "βελόνα", είναι στην κατοχή του Hakuhei Sabi. Είναι το πιο εύθραυστο σπαθί καθώς είναι φτιαγμένο από γυαλί, που το κάνει ελαφρύ, αλλά είναι αρκετά εύθραυστο αν χρησιμοποιηθεί λάθος. Η θήκη και η λαβή είναι λευκές και διακοσμημένες με μοτίβα λουλουδιών.

Yoroi (賊刀「鎧」 Zokutō Yoroi, [Σπαθί Ληστείας, Πανοπλία])

Ένα τεράστιο σετ πανοπλίας, είναι στην κατοχή του Kanara Azekure. Είναι το πιο αμυντικά προσανατολισμένο σπαθί με την ικανότητα να προστατεύει τον χρήστη από οποιαδήποτε ζημιά, ειδικά από επιθέσεις που έχουν διατρητικές ικανότητες σε πανοπλίες. Ο σχεδιασμός της πανοπλίας βασίζεται στην Western armor, και έχει πολλές λεπίδες γύρω της αν παρατηρηθεί προσεκτικά, σύμφωνα με την Togame. Η πανοπλία είναι διακοσμημένη με πολλές αναφορές στον ωκεανό, όπως κοχύλια και ένα κράνος που είναι βασισμένο σε μια φάλαινα.

Kanazuchi (双刀「鎚」 Sōtō Kanazuchi, [Διπλό Σπαθί, Σφυρί])

Ένα μεγάλο σαν σφυρί, πέτρινο σπαθί, είναι στην κατοχή του Konayuki Itezora. Το σπαθί είναι υπερβολικά βαρύ, ικανό να αφήσει ένα κρατήρα ακόμα κι όταν απλά πέσει, και μόνο ο Konayuki είναι ικανός να το κρατάει με απίστευτη ευκολία. Είναι το πιο βαρύ σπαθί με την ικανότητα να συνθλίβει τον εχθρό με το βάρος του. Το σπαθί μπορεί να κρατηθεί και από το άκρο του και να χρησιμοποιηθεί ως σφυρί, γι’ αυτό και ο τίτλος «διπλό».

Bita (悪刀「鐚」 Akutō Bita, [Διαβολικό Σπαθί, Άχρηστο])

Ένα μικρό κίτρινο σαν kunai σπαθί, είναι στην κατοχή της Nanami Yasuri. Έχει ηλεκτρική ενέργεια μέσα του και έχει το σχήμα ενός κεραυνού. Είναι το πιο διαβολικό σπαθί με την ικανότητα να αναζωογονεί το σώμα του χρήστη.

Kanzashi (微刀「簪」 Bitō Kanzashi, [Λεπτό Σπαθί, Τσιμπιδάκι])

Μια μηχανική κούκλα με τέσσερα πόδια και τέσσερα χέρια και λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια σαν κινείται από μόνη της. Είναι το πιο ανθρωποειδές σπαθί με την ικανότητα να σκέφτεται μόνο του και να προσαρμόζεται στην κατάσταση. Φοράει ένα kimono και ψηλά μαύρα παπούτσια. Σε κάθε χέρι κρατάει ένα σπαθί, και ένα επιπλέον στο στόμα της. Η εμφάνιση της, δημιουργήθηκε κατά την εικόνα της αγάπης του δημιουργού του, αλλάζει ανάλογα με την κατάσταση και γίνεται πιο απειλητική.

Nokogiri (王刀「鋸」 Ōtō Nokogiri, [Βασιλικό Σπαθί, Πριόνι])

Ένα ξύλινο σπαθί που είναι σε πλήρη αντίθεση με τον τίτλο ως ο "Βασιλιάς των Σπαθιών", είναι στην κατοχή του Zanki Kiguchi. Αντίθετα με τα άλλα Αφύσικα Σπαθιά, δεν έχει το δηλητήριο που έχουν τα άλλα σπαθιά του Kiki. Είναι το πιο αγνό σπαθί με την ικανότητα να θεραπεύει το δηλητήριο των κατόχων των άλλων σπαθιών. Ένα μικρό σήμα λουλουδιών και μια κιτρινωπή ράβδωση στο σπαθί προσδιορίζεται ως Nokogiri.

Hakari (誠刀「銓」 Seitō Hakari, [Αληθινό Σπαθί, Λέπια])

Ένα σπαθί χωρίς λεπίδα, είναι στην κατοχή της Rinne Higaki. Το σπαθί δεν έχει σκοπό να «κόψει» κανέναν εκτός από τον ιδιοκτήτη του. Η λαβή (tsuka) είναι μαύρη και διακοσμημένη με πορτοκαλί σχέδια λουλουδιών, και ένα στεφάνι από λουλούδια ως προστασία (tsuba). Είναι το πιο αξιόπιστο σπαθί με την ικανότητα να «ζυγίζει» την καρδιά του χρήστη.

Mekki (毒刀「鍍」 Dokutō Mekki, [Δηλητηριώδη Σπαθί, Επιχρυσωμένο])

Ένα μαύρο οδοντωτό κατάνα διακοσμημένο με ιριδίζων σχέδια, είναι στην κατοχή του Houou Maniwa. Το σπαθί δίνει και μια θολή σκοτεινή αύρα. Αυτό το σπαθί αρχικά δεν είχε ιδιοκτήτη καθώς βρέθηκε μέσα σε κάτι κρυστάλλινο σε μια σπηλιά, διατηρώντας το. Είναι το πιο δηλητηριώδη σπαθί με την ικανότητα να φθείρει τον χρήστη. Το ίδιο το σπαθί περιέχει κομμάτι της ψυχής του δημιουργού.

Jū (炎刀「銃」 Entō Jū, [Φλογερό σπαθί, Όπλο])

Ένα ζευγάρι όπλων χειρός, ένα μπλε εξάσφαιρο και ένα κόκκινο ημιαυτόματο με 11 σφαίρες, και τα δύο είναι στην κατοχή της Πριγκίπισσας Hitei και χρησιμοποιούνται από τον υπηρέτη της, τον Emonzaemon. Το καθένα είναι διακοσμημένο με μία μακριά χαίτη με χάντρα στο τέλος. Είναι άγνωστο το πόσα πυρομαχικά μπορεί να έχει το κάθε όπλο, καθώς ο Emonzaemon δεν φαίνεται να ξαναγεμίζει τα όπλα ακόμη κι όταν πυροβολεί δεκάδες σφαίρες.

Anime[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το άνιμε αποτελείται από 12 επεισόδια 50 λεπτών και ακολουθεί τους δύο κύριους χαρακτήρες ενώ ψάχνουν τα κατάνα, εκτός από ένα επεισόδιο που επικεντρώνεται στην Nanami Yasuri. Σε κάθε επεισόδιο, ο Shichika και η Togame θα μαζεύουν από ένα κατάνα. Η διάρκεια των επεισοδίων είναι ασυνήθιστη αφού τα περισσότερα άνιμε έχουν επεισόδια από 24 λεπτά το καθένα. Το τέταρτο επεισόδιο, που επικεντρώνεται στην Nanami, δεν δείχνει την μάχη μεταξύ του Yasuri και του κάτοχου του σπαθιού, αλλά η μάχη περιγράφεται στο τέλος του επεισοδίου. Όμως, στο τέλος του τρίτου επεισοδίου, μία μικρή προεπισκόπηση σχετικά με το τέταρτο επεισόδιο, δείχνει ένα κομμάτι της μάχης. Το τέταρτο επεισόδιο δεν έδειξε ποτέ κανένα κομμάτι αυτής της προεπισκόπησης.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτή είναι μια λίστα επεισοδίων της anime σειράς Katanagatari, μία μεταφορά από την σειρά μυθιστορημάτων με το ίδιο όνομα.

Η σειρά χρησιμοποίησε δεκατέσσερα μουσικά κομμάτια: δύο κομμάτια για τους τίτλους αρχής και δώδεκα για τους τίτλους τέλους. Το πρώτο μουσικό κομμάτι για τους τίτλους αρχής, χρησιμοποιήθηκε στα επεισόδια ένα μέχρι εφτά, είναι το Meiya Kadenrō (冥夜花伝廊) από την Minami Kuribayashi. Το δεύτερο μουσικό κομμάτι για τους τίτλους αρχής, χρησιμοποιήθηκε στα επεισόδια οχτώ μέχρι δώδεκα, είναι το Katana to Saya (刀と鞘) από την ιαπωνική μουσική μπάντα Ali Project.

Κάθε επεισόδιο έχει το δικό του μοναδικό μουσικό κομμάτι για τους τίτλους τέλους, μερικά από τα οποία τα τραγουδάνε οι φωνητικοί ηθοποιοί του Katanagatari.

Την άνοιξη του 2013, το Katanagatari επαναπροβλήθηκε από την Noitamina με ένα ζευγάρι νέων κομματιών. Αντικαταστάθηκαν σε όλα τα επεισόδια τα κομμάτια των τίτλων τέλους και αρχής με τα Hakushi Kassai Uta Awase (拍手喝采歌合) από τους Supercell και το Koto no Ha (言ノ葉) από τον Piko, αντίστοιχα.

Επ. Ιαπωνικά Ερμηνευτής
Ιαπωνικά Χέπμπορν
1 誰そ彼の月華 Tasogare no Gekka Yousei Teikoku
2 Refulgence Shoujobyo
3 千本千女の刃毬唄 Senbon Sennyo no Hamari Uta Aki Hata
4 虚無の華 Kyomu no Hana kukui
5 愛と誠 Ai to Makoto Yukari Tamura
6 雪ノ女 Yuki no Onna Ali Project
7 迷い子さがし Mayoigo Sagashi Mai Nakahara
8 からくり眠り談 Karakuri Nemuridan Nomico
9 Akashi Annabel
10 否、と姫は全てを語らず Ina, to Hime wa Subete ο Katarazu Haruka Tomatsu
11 亡霊達よ野望の果てに眠れ Bōrei-tachi yo Yabō no Hate ni Nemure Faylan
12 時すでに始まりを刻む Toki Sude ni Hajimari ο Kizamu Minami Kuribayashi

Λίστα επεισοδίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ. Τίτλος Ημερομηνία
01 Λείο, το Απόλυτο (絶刀・鉋, Zettō・Kanna) Ιανουάριος 25, 2010
02 Αμβλύ, ο Αποκεφαλιστής (斬刀・鈍, Zantō Namakura) Φεβρουάριος 8, 2010
03 Λεπίδα, το Χιλιοστό (千刀・鎩, Sentō・Tsurugi) Μάρτιος 8, 2010
04 Βελόνα, το Καλό (薄刀・針, Hakutō・Hari) Απρίλιος 16, 2010
05 Πανοπλία, η Κακία (賊刀・鎧, Zokutō・Yoroi) Μάιος 21, 2010
06 Σφυρί, το Ζευγάρι (双刀・鎚, Sōtō・Kanazuchi) Ιούνιος 4, 2010
07 Φτωχό, το Διαβολικό (悪刀・鐚, Akutō・Bita) Ιούλιος 9, 2010
08 Sai, το Μικρό (微刀・釵, Bitō・Kanzashi) Αύγουστος 13, 2010
09 Πριόνι, ο Βασιλιάς (王刀・鋸, Ōtō Nokogiri) Σεπτέμβριος 10, 2010
10 Λέπια, το Αληθινό (誠刀・銓, Seitō・Hakari) Οκτώβριος 15, 2010
11 Επιχρυσωμένο, το Δηλητηριώδη (毒刀・鍍, Dokutō Mekki) Νοέμβριος 12, 2010
12 Όπλο, η Φλόγα (炎刀・銃, Entō Jū) Δεκέμβριος 10, 2010

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]