Μετάβαση στο περιεχόμενο

Kali Linux

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Kali Linux
Kali Linux 21.1
Γενικά
ΔημιουργοίOffensive Security
Ημερ. Δημιουργίας13 Μάρτιος 2013
ΕίδοςGNU/Linux
Διανομή
Έκδοση2024.2 (5 Ιουνίου 2024)[1]
Λειτουργικά
ΠυρήναςΜονολιθικός πυρήνας
Αρχιτεκτονικήi386 (x86), amd64 (x86-64), ARM
ΠροκάτοχοςBacktrack[2]
Ανάπτυξη
ΤύποςΛειτουργικό σύστημα
ΚατάστασηΕνεργό
Άδεια χρήσηςGNU GPL, και άλλες
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Αποθετήριο κώδικα
https://pkg.kali.org/

Το Kali Linux είναι μια διανομή Linux βασισμένη στο Debian. Η διανομή δημιουργήθηκε με κύριο σκοπό τη χρήση σε δοκιμές διείσδυσης. Συντηρείται και χρηματοδοτείται από την Offensive Security.

Προήλθε από την ομάδα που είχε δημιουργήσει το BackTrack Linux. Η ομάδα επέλεξε να του δώσει το όνομα της ινδικής θεότητας Κάλι.[3]

Η διανομή σχεδιάστηκε από την αρχή. Αυτό τους έδωσε την ελευθερία να εγκαταλείψουν το Ubuntu και να επιλέξουν το Debian σαν βασική διανομή, στην οποία στηρίζονται πλέον (αυτή τη στιγμή στηρίζεται στο Debian Wheezy).

Εκτός από μερικές διαδρομές, που άλλαξαν λόγω των προδιαγραφών του Filesystem Hierarchy Standard, οι χρήστες του BackTrack δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ διαφορετικό περιβάλλον.[4]

Περιέχει πολλά εργαλεία για δοκιμές διείσδυσης σε δίκτυα και διατίθεται δωρεάν. Όλα τα πακέτα, αλλά και η ίδια η διανομή είναι υπογεγραμμένα με GPG.

Το Kali Linux παρέχεται για αρχιτεκτονικές x86, x64 και ARM.

Λόγω των διαφορών που υπάρχουν στις επιμέρους εκδοχές των επεξεργαστών με αρχιτεκτονική ARM παρέχονται διαφορετικές εικόνες ISO για τις εξής μηχανές:

Επίσης υπάρχει εικόνα ISO και για εικονική μηχανή VMware σε μορφή 32-bit PAE.

Μπορεί να εγκατασταθεί από την εικόνα ISO. Μετά την εγκατάσταση μπορεί να παραμετροποιηθεί και να δημιουργηθεί νέα εικόνα ISO η οποία θα περιέχει τις προτιμήσεις του χρήστη καθώς και όποια επιπλέον εργαλεία θέλει ο χρήστης.[5]

  1. «Kali Linux 2024.2 Release (t64, GNOME 46 & Community Packages) | Kali Linux Blog». 5 Ιουνίου 2024. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2024. 
  2. Error: Unable to display the reference properly. See the documentation for details.
  3. Κυρίτσης, Άγγελος (26 Σεπτεμβρίου 2014). «Εγκατάσταση Kali Linux - Το λειτουργικό των Hacker». PC Steps. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2015. [νεκρός σύνδεσμος]
  4. «Kali Linux: Καλή σου ώρα BackTrack». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2014. 
  5. «Category: 02. Building Custom Kali Images» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]