Just Be Free (Demo άλμπουμ της Κριστίνα Αγκιλέρα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Just Be Free
Demo άλμπουμ από Κριστίνα Αγκιλέρα
Κυκλοφόρησε21 Αυγούστου 2001 (Ηνωμένες Πολιτείες)
Ηχογραφήθηκε1994-1995
Μουσικό είδος
  • Dance-pop
  • R&B
Διάρκεια45:59
ΓλώσσαΑγγλικά
Παραγωγός
  • Bobby Allecca
  • Michael Brown
ΔισκογραφικήWarlock
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Κριστίνα Αγκιλέρα)
My Kind of Christmas (2000)Just Be Free (2001)Stripped (2002)

Το Just Be Free είναι ένα demo άλμπουμ που κυκλοφόρησε από την Warlock Records παρουσιάζοντας μουσική από την Αμερικανίδα τραγουδίστρια Κριστίνα Αγκιλέρα. Μετά την ολοκλήρωση της πορεία της στο The New Mickey Mouse Club, η τότε δεκαπεντάχρονη Αγκιλέρα άρχισε την ηχογράφηση του άλμπουμ με παραγωγούς του Νιου Τζέρσεϊ, τους Roberts Alleca και Michael Brown. Έδωσαν στην Αγκιλέρα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει ένα στούντιο ηχογράφησης και της παρουσίασαν demo μουσική με την συμφωνία ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το υλικό για δικό τους σκοπό, αλλά επίσης ισχυριζόμενοι ότι δεν θα κυκλοφορούσαν εμπορικά τις ηχογραφήσεις. Μουσικά, το άλμπουμ αποτελούσε κομμάτια χορού και μπαλάντες και η Αγκιλέρα να ερμηνεύει ισπανικά τραγούδια. Ο δίσκος σχεδιάστηκε για να αναδείξει τα φωνητικά της Αγκιλέρα σε μια προσπάθεια να φτάσει στις δισκογραφικές εταιρείες, ένα εγχείρημα που στην πραγματικότητα απέτυχε αφού οι ηχογραφήσεις δεν έλαβαν πολύ καλές κριτικές. Έξι χρόνια μετά την ολοκλήρωση του άλμπουμ και αφού η Αγκιλέρα πέτυχε δημοφιλή επιτυχία, οι Brown και Allecca κυκλοφόρησαν τον δίσκο και το Just Be Free έχει πουλήσει πάνω από 129.000 αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες.[1]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την είδηση ότι το The New Mickey Mouse Club θα γύριζε την τελευταία του σεζόν, η Αγκιλέρα επιδίωξε μια δισκογραφική συμφωνία. Πέρασε χρόνο στη Φιλαδέλφεια για να ηχογραφήσει τα demo κομμάτια με διάφορους παραγωγούς, ελπίζοντας να κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ από τη στιγμή που τελείωσε το λύκειο. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας σεζόν του σόου, άρχισε να εργάζεται με τους παραγωγούς Roberts Alleca και Michael Brown, με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ. [2] Οι δύο τους έχτισαν μια σχέση με την Αγκιλέρα και την οικογένειά της, προσφέροντας της χρόνο στο στούντιο. Της είπαν ότι οι ηχογραφήσεις που θα παρήγαγε θα ήταν ιδιοκτησία τους, αλλά επίσης ότι ποτέ δεν θα κυκλοφορούσαν εμπορικά το υλικό. [3] Ηχογράφησε έντεκα «δύσκολα και ημιτελή» κομμάτια τα οποία στη συνέχεια έγιναν στούντιο ηχογραφήσεις του Just Be Free.

Μουσικό στυλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτες κασέτες σχεδιάστηκαν ως τρόπος εισαγωγής της Αγκιλέρα στη μουσική βιομηχανία, που περιγράφεται ως μια προσπάθεια «κάνω το πρώτο βήμα» ώστε να δημιουργήσει ενδιαφέρον για τις μουσικές της ικανότητες.[3] Κατά τη διάρκεια των περιόδων ηχογράφησης, η Αγκιλέρα πειραματίστηκε με διαφορετικές γλώσσες, ηχογραφώντας τραγούδια όπως το ομότιτλο κομμάτι «Just Be Free» στα ισπανικά. Παρόλο που διαφώνησαν οι νόμιμοι τραγουδοποιοί του περιεχομένου, οι ηχογραφήσεις περιγράφηκαν ως επιρροές στις μελλοντικές ηχογραφήσεις της Αγκιλέρα. Μουσικά το άλμπουμ αποτελείται γενικά από υλικό μπαλάντας που δημιουργήθηκε σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τα φωνητικά ταλέντα της Αγκιλέρα αν και εκτός από τις μπαλάντες που ηχογραφήθηκαν σε αυτές τις σέσιον, η χορευτική μουσική έγινε ένα εξέχων θέμα καθ' όλη τη διάρκεια και των έντεκα κομματιών που είχε ηχογραφήσει εκείνο το διάστημα.

Αγωγή και κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ανακάλυψη ότι οι Alleca και Brown θα κυκλοφορήσουν το άλμπουμ, η Αγκιλέρα άρχισε τις εξελίξεις για να τους μηνύσει σε μια προσπάθεια να σταματήσει την κυκλοφορία. [3] Η Αγκιλέρα κατέθεσε αγωγή εναντίον της Warlock Records και των θυγατρικών της Platinum Recordings και JFB Music για «ακατάλληλη χρήση του ονόματος της και των δικαιωμάτων για το επερχόμενο άλμπουμ Just Be Free». Η Carla Christofferson, δικηγόρος της τότε, εξήγησε ότι «προσπαθούμε να τους εμποδίσουμε να κυκλοφορήσουν αυτές τις πρώτες ηχογραφήσεις, κάτι που δεν είναι η ποιότητα με την οποία συνδέεται τώρα». [4] Ωστόσο, ο πρόεδρος της Warlock Records, Adam Levy, θεώρησε ότι παρόλο που της Αγκιλέρα δεν άρεσε το υλικό, εκείνος το βρήκε να είναι μια ματιά στη ζωή της την εποχή εκείνη της ηχογράφησης. Ο ίδιος δήλωσε: «Είναι μια ωραία ματιά σε αυτό που έκανε, είμαστε ικανοποιημένοι [ώστε να κυκλοφορήσουμε τον δίσκο]. Είμαι πιο ευχαριστημένος για τους παραγωγούς του άλμπουμ που ήθελαν να το κυκλοφορήσουν. Ελπίζω οι θαυμαστές να το εκτιμήσουν.» Η Christofferson απάντησε λέγοντας ότι η Warlock Records προσπάθησε να «σηκωθεί στα πόδια της» πατώντας στην επιτυχία της Αγκιλέρα. Ως απάντηση για την αγωγή, η Warlock Records κατέθεσε τη δική της αγωγή σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την κυκλοφορία του δίσκου. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η Αγκιλέρα συμφώνησε να αφήσει την Warlock Records να κυκλοφορήσει το Just Be Free μετά από συμφωνία με την εταιρεία και τις θυγατρικές της. Είχε επιτρέψει την κυκλοφορία υπό την προϋπόθεση ότι η δισκογραφική θα πρέπει να περιλαμβάνει μια επιστολή που γράφτηκε από την Αγκιλέρα σε κάθε άλμπουμ που κυκλοφορούσε. [5] Από τις 13 Νοεμβρίου 2015, το άλμπουμ είναι διαθέσιμο για ροή στο Spotify και στο Deezer.[6][7]

Ανταπόκριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«H τραγουδοποιΐα της Κριστίνα αποδείχτηκε να είναι ένα πρώιμο σημάδι της έντονης καλλιτεχνικής συμμετοχής που θα είχε η τραγουδίστρια σε κάθε προσπάθεια που αποφάσισε να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της καριέρας της. Απέδειξε, στα δεκατέσσερα, ότι ήταν πρώτη και κυρίως μια ταλαντούχα μουσικός και καλλιτέχνιδα. Χρόνια αργότερα, αφού η Κριστίνα είχε κάνει τα πρώτα της βήματα προς έναν πολλαπλό πλατινένιο άλμπουμ σε πωλήσεις, αυτές οι πρώτες ηχογραφήσεις που προορίζονταν μόνο ως demo, γεγονός που είχε ξεκαθαρίσει στους παραγωγούς, θα επέστρεφαν να την στοιχειώσουν.» - Pier Dominguez, συγγραφέας του «A Star is Made» συζητώντας την επίδραση στην μετέπειτα καριέρα της.

Το άλμπουμ έλαβε γενικά αρνητικές κριτικές από τους κριτικούς. Ο Stephen Thomas Erlewine του AllMusic καταλάβαινε γιατί η Αγκιλέρα ήταν δυσαρεστημένη με την κυκλοφορία του υλικού, καλώντας τα τραγούδια «ερασιτεχνικά» και «γενικά χορευτικά ποπ της δεκαετίας του '90». Σημείωσε ότι το Just Be Free δεν ταιριάζει με την ποιότητα του αυτοβιογραφικού άλμπουμ της λόγω της «αδιάφορης» παραγωγής του. [8] Ο David Browne του Entertainment Weekly έδωσε στο άλμπουμ ένα D ως βαθμό, αναφέροντας την παραγωγή του άλμπουμ και περιγράφοντας το περιεχόμενο ως «εφηβικό-ξελόγιασμα» λόγω στίχων όπως «Γιατί δεν μένεις μαζί μου απόψε». [9]

Ο Pier Dominguez, συγγραφέας του A Star Made, σχολίασε ότι οι ηχογραφήσεις ανέδειξαν «την ακατέργαστη φωνητική ευελιξία της Κριστίνα» παρόλο που χαρακτήρισε το περιεχόμενο «θαμπό», προσθέτοντας ότι «η δίψα της Κριστίνα για την επιτυχία έρχεται πραγματικά μέσα σε αυτά τα τραγούδια, καθώς τραγουδάει από καρδιάς με έντονο συναίσθημα, προσπαθώντας να ακούγεται σαν να αφήνει όλες τις αναστολές της ελεύθερες. Αν στην πραγματικότητα συνέγραψε τα τραγούδια τότε ήταν επίσης μια απόδειξη της δεξιοτεχνίας της Κριστίνα, επειδή οι στίχοι του άλμπουμ θα μπορούσαν να ονομασθούν τετριμμένοι και ίσως ακόμη και κακόγουστοι, δεν μπορούσαν όμως να ειπωθούν ότι δεν ήταν πιασάρικοι.» [3] Ομοίως, η Stephanie McGrath από τη JAM! Music είδε επίσης γιατί η Αγκιλέρα δεν θα ήθελε να κυκλοφορήσει το άλμπουμ. Αν και αναγνώρισε τις δυνατότητες της Αγκιλέρα ως τραγουδίστρια, έγραψε: «Τα ίδια τα τραγούδια είναι απαίσια, ξεπερασμένα κλαμπ κομμάτια, φορτωμένα από φτωχά εφέ και αδιάφορα beats». [10] Παρά τις αρνητικές κριτικές, το άλμπουμ έχει πουλήσει πάνω από 129.000 αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες και κορυφώθηκε στον αριθμό 71 στο Billboard 200.[1]

 Επαγγελματική βαθμολόγηση
Επανεξετασμένα αποτελέσματα
Πηγή Βαθμολόγηση
AllMusic 2/5 stars[8]
Entertainment Weekly (D)[9]


Λίστα τραγουδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλη η σύνθεση και στίχοι των τραγουδιών είναι από στους Bob Allecca, Michael Brown και Κριστίνα Αγκιλέρα, εκτός εάν σημειώνεται. 

Αρ. Tίτλος Διάρκεια
1. "Just Be Free"   3:43
2. "By Your Side"   4:07
3. "Move It"   3:44
4. "Our Day Will Come" (writers: Mort Garson, Bob Hilliard) 4:05
5. "Believe Me"   4:17
6. "Make Me Happy" (writers: LaForest Cope, Michael Brown) 3:54
7. "Dream a Dream"   4:51
8. "The Way You Talk to Me"   3:37
9. "Running out of Time"   4:05
10. "Move It" (Dance Mix) 3:55
11. "Believe Me" (Dance Remix) 4:36
12. "Just be free" (Spanish Remix) 3:41

Προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κριστίνα Αγκιλέρα - φωνή, φωνητικά
  • Bob Allecca - Διευθυντής παραγωγής
  • Michael Brown - Διευθυντής παραγωγής
  • Bryan N. Calhoun - Επίβλεψη A&R
  • Amy Knong - Καλλιτεχνική Διεύθυνση & Σχεδίαση
  • Eliud "Liu" Ortiz - Τεχνικός Μίξης
  • Greg Smith - Βοηθός τεχνικού Μίξης
  • Chris Gehringer - Τεχνικός τελειωποίησης

[11]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Trust, Gary (24 Αυγούστου 2019). «Ask Billboard: A Supersized Mailbag in Honor of Lil Nas X & Billy Ray Cyrus' Record Run Atop the Hot 100». Billboard. Prometheus Global Media. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2019. 
  2. Dominguez 2003
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Dominguez 2003
  4. Reid, Shaheem (21 Μαΐου 2001). «Christina Aguilera Sues To Stop Release Of Early Recordings». MTV News. Viacom. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2011. 
  5. Reid, Shaheem (5 Ιουλίου 2001). «Early Christina Aguilera Recordings Hitting Stores In August». MTV News. Viacom. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2011. 
  6. Just Be Free. Spotify. Retrieved 2015-11-15
  7. Just Be Free by Christina Aguilera (not available in the US). Deezer. Retrieved 2015-11-15
  8. 8,0 8,1 8,2 Erlewine, Stephen. «Just Be Free». AllMusic. Rovi Corporation. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2011. 
  9. 9,0 9,1 Browne, David (7 Σεπτεμβρίου 2001). «Just Be Free, Christina Aguilera». Entertainment Weekly. Time Warner. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2011. 
  10. McGrath, Stephanie (17 Αυγούστου 2001). «Just Be Free review». JAM! Music. Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2011. 
  11. Credits adapted from the liner notes of Just Be Free, Warlock Records/Platinum Recordings at JFB Music.