Ivy League

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ivy League
Ίδρυση1954
ΈδραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Ivy League είναι μια αθλητική ένωση των πανεπιστημίων η οποία αποτελείται από οκτώ ιδιωτικά πανεπιστήμια της βορειοανατολικής πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ένωση αυτή όμως, χρησιμοποιείται για την αναφορά αυτών των οχτώ πανεπιστημίων σαν ένα σύνολο πέρα από τα αθλήματα. Τα οχτώ μέλη είναι το Πανεπιστήμιο Μπράουν, Πανεπιστήμιο Κολούμπια, το Πανεπιστήμιο Κόρνελ, το Κολλέγιο Ντάρτμουθ, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας και το Πανεπιστήμιο Γέιλ. Ο όρος Ivy League έχει ως υπαινιγμό την ακαδημαϊκή αριστεία, την επιλεκτικότητα της αποδοχής των μελών της και του κοινωνικού εκλεκτισμού.

Αυτός ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται το 1933 και έγινε επίσημο μετά την ένωση της αθλητικής ένωσης NCAA Division I το 1954.

Τα πανεπιστήμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αλλά Ivies[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Public Ivies[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος Public Ivy χρησιμοποιείται για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ, το οποίο προσφέρει την ίδια ή παρόμοια ποιότητα σπουδών με αυτή των πανεπιστημίων της Ivy League, χωρίς να είναι μέλος της και χωρίς να έχει το ίδιο γόητρο.

Little Ivies[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος Little Ivy χρησιμοποιείται για ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ, το οποίο προσφέρει την ίδια ή παρόμοια ποιότητα σπουδών των πανεπιστημίων της Ivy League, χωρίς να είναι μέλος της και χωρίς να είναι το ίδιο δημοφιλές, μεγάλο ή πλούσιο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]