Μετάβαση στο περιεχόμενο

Internet Relay Chat

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για το IRC της Βικιπαίδειας, δείτε Βικιπαίδεια:IRC

Το Internet Relay Chat ή IRC αναφέρεται σε μια υπηρεσία συνδιάλεξης σε πραγματικό χρόνο μέσω Διαδικτύου. Η επικοινωνία γίνεται μέσω απλού κειμένου (plaintext). Δημιουργήθηκε ώστε να υπάρχει μια καλύτερη επικοινωνία ατόμων σε ομάδες – στο irc απαρτίζουν τα κανάλια- αλλά προσφέρει και επικοινωνία έναν με ένα. Το I.R.C. δημιουργήθηκε το 1988 από τον Jarkko Oikarinen, τότε φοιτητής σε Φιλανδέζικο πανεπιστήμιο, ο οποίος ήταν γνωστός στο chat με το ψευδώνυμο Wiz.

To RFC 1459 (IRC Protocol) ορίζει τους κανόνες με τους οποίους γίνεται η επικοινωνία.

Το IRC στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα το I.R.C. έγινε γνωστό στα μέσα της δεκαετίας του '90 οπότε άρχισε το Ίντερνετ να αναπτύσσεται στη χώρα μας.

Ένας από τους πρώτους (αν όχι ο πρώτος) κατόχους IRC servers ήταν το GRnet (Greek IRC Network). Δημιουργήθηκε το 1995 από 8 άτομα με σκοπό να ενώσει όλους τους Έλληνες και συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα.

Το Ελληνικό chat του zougla.gr το οποίο παραμένει ανοιχτό μέχρι και σήμερα μέσω της ιστοσελίδας https://chat.zougla.gr

Ένας από τους γνωστούς servers εκείνη την εποχή ήταν ο chat.groovy.gr του GroovyNet. Δημιουργήθηκε το 1997 για να επικοινωνούν οι συνδρομητές του GroovyNet αλλά έγινε γνωστός λόγω του ραδιοφωνικού σταθμού Jeronimo Groovy. Το κανάλι έπαψε να υπάρχει, όπως και ο σταθμός, το 2005.

Επίσης αρκετά αργότερα δημιουργήθηκε και ο chat.mad.gr που ανήκει στο τηλεοπτικό μουσικό κανάλι MAD. Το δίκτυο από το 2011 περίπου και μετά, σταμάτησε να λειτουργεί.

Αρκετά πολυσύχναστος ήταν ο server του in.gr ο οποίος βρισκόταν στη διεύθυνση chat.in.gr και ανήκε στον όμιλο Λαμπράκη. Και αυτό το chat έχει κλείσει πριν μερικά χρόνια.

Ονομαστικά να αναφέρουμε και άλλους servers που υπήρχαν εκείνη την εποχή. irc.kerveros.gr του Kerveros ISP (πρώην πάροχος Διαδικτύου), flash.ircnet.gr του IRC-net Team, irc.nostos.gr του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, chat.hol.gr της ΗΟL.

Το IRC διεθνώς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας από τους πιο γνωστούς κατόχους servers παγκοσμίως είναι η DALnet η οποία αριθμεί 30.000 άτομα ταυτόχρονα συνδεδεμένα σε 18.000 κανάλια και 40 περίπου servers.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

RFCs

RFC 1459

Προγράμματα