International Harvester σειρά K

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από International Harvester K-Series)
International Harvester σειρά K
Σύνοψη
Κατασκευαστής International Harvester
Παραγωγή1941 — 1949
Σεζόν1941 — 1949
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΦορτηγό
Σχετική εξέλιξηZIS-150
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοInternational Harvester D2
Επόμενο μοντέλοInternational σειρά L

Η σειρά International K και KB είναι φορτηγά που κατασκευάστηκαν από τη International Harvester, με το πρώτο να είναι το K που παρουσιάστηκε στα μέσα του 1940. Συνολικά υπήρχαν 42 μοντέλα, 142 διαφορετικά μήκη μεταξονίου και δυνατότητες φορτίου που κυμαίνονταν από 1/2 τόνο έως 19 τόνους. Είναι περισσότερο γνωστά για την αντοχή τους, τον προπολεμικό σχεδιασμό σε μια μεταπολεμική εποχή και τη χαμηλή τιμή τους. Η συνέχεια του K, το KB, παρουσιάστηκε το 1947, με τη χαρακτηριστική διαφορά να είναι μια διευρυμένη κάτω μάσκα (grille) που φαίνεται σαν «φτερά». Μεταξύ 1947 και 1949 πουλήθηκαν 122.000 φορτηγά KB-1 και KB-2. Η σειρά KB στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τη σειρά L το 1950.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μοντέλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

International KB3

Τα μοντέλα K προχωρούν από το 1 στο 14 με βάση την ικανότητα φόρτωσης (K1 = μισός τόνος, K2 = 3/4 τόνος, K3 = 1 τόνος, κ.λπ.).

Ελαφρύ τύπου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν λίγες διαφορές μεταξύ των μοντέλων K-1 και K-2 καθώς μοιράζονται τα περισσότερα από τα μηχανικά εξαρτήματά τους. Οι πίσω άξονες σε αυτά τα δύο μοντέλα υποστηρίζονται από ένα μόνο ρουλεμάν κυλίνδρου. Οι διαφορές τους στον βαθμό φορτίου οφείλονται στην ισχυρότερη ανάρτηση του K-2.

Το K-3 έχει βαρύτερο πλαίσιο, μεγαλύτερα φρένα και πίσω άξονες που υποστηρίζονται από δύο ρουλεμάν σε ένα ελεύθερο αιωρούμενο πίσω άκρο. Το βαρύτερου τύπου K-4 έχει τροχούς τύπου πυροβολικού.

Βαρύ τύπου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

International KB7 στην Ελλάδα

Το βαρέως τύπου K6 και μεγαλύτερά μοντέλα χρησιμοποιούν ένα κεντρικό αρθρωτό καπό "πεταλούδας" αντί για το πίσω αρθρωτό καπό των μικρότερων φορτηγών.

Το K6 και το K7 μοιράζονται το ίδιο καπό, φτερά και μάσκα και χρησιμοποιούν τους μικρότερους κινητήρες Blue Diamond.

Τα K8 έως K11 έχουν μεγαλύτερο καπό, φτερά και μάσκα με λιγότερες, αλλά πιο φαρδιές, μπάρες. Χρησιμοποιούν τους μεγαλύτερους κινητήρες της σειράς FAB, Red ή RD ανάλογα με το έτος μοντέλου.

Το K12 έχει μακρύτερο καπό για να φιλοξενήσει τον μεγαλύτερο κινητήρα Continental. Μπορεί να έχει είτε τη στρογγυλεμένη μύτη κοινή με το KB8 και μεγαλύτερη είτε μια επίπεδη μάσκα.

Το K14 έχει επίπεδα φτερά και όχι το στρογγυλεμένο επάνω μέρος των μικρότερων μεγεθών.

Στύλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το στυλ του φορτηγού περιλάμβανε προβολείς που ήταν ενσωματωμένοι στα φτερά. Το καπό ανοίγει σε στυλ "αλιγάτορα". Μοντέλα βαρέως τύπου (K6 και άνω) συνέχιζαν να χρησιμοποιούν στην καμπίνα της σειράς D και τα ψηλά φτερά.

Σειρά KB[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για το KB-1 μέχρι το KB-5, προστέθηκαν "φτερά" χρωμίου στα πλάγια της μάσκας, ένα περιτυλιγμένο κομμάτι χρωμίου στο μπροστινή καπό, ένα στολίδι του καπού και γράμματα χρωμίου που υποδεικνύουν την ονομασία του μοντέλου κάτω από την πινακίδα International σε κάθε πλευρά του καπού. Για τα KB-6 και μεγαλύτερα φορτηγά, οι μόνες εξωτερικές αλλαγές ήταν ότι το σήμα Triple Diamond μετακινήθηκε στην κορυφή της χρωμιωμένης μάσκας και οι ονομασίες των μοντέλων προστέθηκαν στη χρωμιωμένη επένδυση στην πλευρά του καπό.

Σοβιετική Ένωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φορτηγό παραγόταν και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για τον Αμερικάνικο στρατό και τους συμμάχους, και συνεπώς ένα μικρό νούμερο από τέτοια φορτηγά εξάχθηκαν και στην Σοβιετική Ένωση υπό τον Νόμο Εκμισθώσεως και Δανεισμού. Αν και το νούμερο ήταν μικρό, στο τέλος του πολέμου αρκετά από αυτά τα φορτηγά αγοράστηκαν από την Σοβιετική εταιρία ZIS και χρησιμοποιήθηκαν για να παρθεί ο σχεδιασμός του και να δημιουργεί το σχεδόν ίδιο ZIS-150. Το φορτηγό, με αρκετές παραλλαγές, συνέχιζε να παράγεται μέχρι το 1995, πάνω από 41 χρόνια αφού τελείωσε η παραγωγή του αρχικού Αμερικάνικου φορτηγού.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]