In Utero (άλμπουμ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
In Utero
Εξώφυλλο
Στούντιο άλμπουμ - Nirvana
Κυκλοφόρησε 21 Σεπτεμβρίου 1993
Ηχογραφήθηκε 12 - 26 Φεβρουαρίου 1993
Μουσικό είδος Grunge, Εναλλακτική ροκ
Διάρκεια 48:49
Δισκογραφική DGC
Παραγωγός Στιβ Αλμπίνι, Σκοτ Λιτ
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Nirvana)
Nevermind
(1991)
In Utero
(1993)
MTV Unplugged in New York
(1994)
Singles από In Utero
  1. "Heart-Shaped Box"
    Κυκλοφόρησε: 30 Αυγούστου 1993
  2. "All Apologies / Rape Me"
    Κυκλοφόρησε: 6 Δεκεμβρίου 1993
  3. "Pennyroyal Tea"
    Κυκλοφόρησε: 19 Απριλίου 2014

Το In Utero είναι το 3ο studio album του αμερικανικού grunge συγκροτήματος Nirvana. Πρόκειται για το τελευταίο τους studio album, λόγω του θανάτου του Κερτ Κομπέιν στις 5 Απριλίου 1994.

Σχετικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυκλοφόρησε στις 21 Σεπτεμβρίου 1993 από την DGC Records. Ηχογραφήθηκε μεταξύ 12-26 Φεβρουαρίου του 1993 από τον μουσικό και παραγωγό Στηβ Αλμπίνι, ενώ η μίξη πραγματοποιήθηκε από τον Σκοτ Λιτ. Το άλμπουμ έφτασε στην 1η θέση στο Billboard 200. Έγινε 5 φορές πλατινένιος, ενώ έχει πουλήσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Το 2013 κυκλοφόρησε μια επετειακή έκδοση του In Utero για τα 20 χρόνια από την κυκλοφορία του. Περιέχει 2 CD με mix και ανέκδοτο υλικό κι ένα CD & DVD με την MTV Live & Loud συναυλία των Nirvana. To DVD έχει κομμάτια από άλλες συναυλίες τους και την ακυκλοφόρητη director's cut εκδοχή του βίντεο κλιπ του Heart-Shaped Box.

Τίτλος & εξώφυλλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά, ο Κομπέιν ήθελε να ονομάσει το άλμπουμ "I Hate Myself and I Want to Die". Ωστόσο, ο μπασίστας των Nirvana, Κριστ Νοβοσέλικ, κατάφερε να πείσει τον Κομπέιν να αλλάξει τον τίτλο, λόγω προβλημάτων που θα επέρχονταν. Υποψήφιος τίτλος ήταν το "Verse Chorus Verse", τίτλος ενός κομματιού του συγκροτήματος που όμως δεν συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ. Ο τελικός τίτλος, In Utero, πάρθηκε από ένα ποίημα της συζύγου του Κομπέιν, Κάρτνεϊ Λαβ. Όσο για το εξώφυλλο, σχεδιάστηκε από τον Ρόμπερτ Φίσερ.

Λίστα Κομματιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Tίτλος Διάρκεια
1. "Serve the Servants"    
2. "Scentless Apprentice"    
3. "Heart - Shaped Box"    
4. "Rape Me"    
5. "Frances Farmer Will Have Her Revenge On Seattle"    
6. "Dumb"    
7. "Very Ape"    
8. "Milk It"    
9. "Pennyroyal Tea"    
10. "Radio Friendly Unit Shifter"    
11. "tourette's"    
12. "All Apologies"    

Singles[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Heart - Shaped Box - 30 Αυγούστου 1993
  • All Apologies / Rape Me - 6 Δεκεμβρίου 1993
  • Pennyroyal Tea - 19 Απριλίου 2014

Η κυκλοφορία του Pennyroyal Tea ήταν σχεδιασμένη για τον Απρίλιο του 1994, αλλά ακυρώθηκε λόγω του θανάτου του Κερτ Κομπέιν. Κυκλοφόρησε μετά από 20 χρόνια, ανήμερα της Record Store Day.

Συντελεστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kurt Cobain - κιθάρα, τραγούδι
  • Krist Novoselic - μπάσο
  • Dave Grohl - drums, φωνητικά
  • Kera Schaley - βιολοντσέλο