Οξιντένταλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ISO 639:ile)
Occidental
Οξιντένταλ
Ομιλείται σε:
Ομιλητές: άγνωστος
Κατάταξη:
Ταξινόμηση: Τεχνητή γλώσσα
  Διεθνής γλώσσα
   Οξιντένταλ
Kατάσταση
Επίσημη γλώσσα:
Ρυθμιστής:
Κώδικες γλώσσας
ISO 639-1 ie
ISO 639-2 ile
ISO 639-3 ile
SIL

Η Οξιντένταλ (λατινικά:Occidental), νωρίτερα γνωστή και ως Interlingue, είναι μια κατασκευασμένη γλώσσα που δημιουργήθηκε από τον Βαλτο-Γερμανό αξιωματικό του ναυτικού και δάσκαλο Έντγκαρ ντε Βαλ (Edgar de Wahl) και δημοσιεύθηκε το 1922.

Η Οξιντένταλ δημιουργήθηκε με μεγάλη προσοχή για να διασφαλίσει ότι πολλές από τις λεξικολογικές μορφές στις ρίζες των λέξεων της αντανακλούν αντίστοιχες μορφές που είναι κοινές σε έναν αριθμό από γλώσσες της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό έγινε μέσα από την εφαρμογή του κανόνα του ντε Βαχλ που είναι στην πραγματικότητα ένα μικρό σύνολο κανόνων για την μετατροπή του απαρεμφάτου του ρήματος σε παράγωγα ουσιαστικά και επίθετα. Το αποτέλεσμα είναι μια γλώσσα σχετικά εύκολη στην κατανόηση με την πρώτη ματιά για άτομα που είναι εξοικειωμένα με κάποια από τις γλώσσες της Δυτικής Ευρώπης. Σε συνδυασμό με μια απλοποιημένη γραμματική, αυτό έκανε την Οξιντένταλ εξαιρετικά δημοφιλή στην Ευρώπη για μια δεκαπενταετία πριν τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, και υπάρχει η πεποίθηση ότι στις δόξες της ήταν η 4η πιο δημοφιλής τεχνητή γλώσσα, μετά την Βολαπιούκ, την Εσπεράντο και ίσως την Ίντο με βάση την σειρά εμφάνισής τους.

Κάποιοι θεωρούσαν ότι η διεθνής έμφασή της σε Ευρωπαϊκές φόρμες σε συνδυασμό με μια ευρωκεντρική φιλοσοφία που ενστερνίζονταν πολλοί από τους καθοδηγητές της εμπόδισε την διάδοσή της αλλού.[1] Αν και η Οξιντένταλ κέρδισε υποστηρικτές σε πολλά έθνη περιλαμβάνοντας και κάποια από την Ασία. Πριν από το WWII είχε αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη Διεθνής βοηθητική γλώσσα σε αριθμούς υποστηρικτών, μετά την Εσπεράντο. Οι Εσπεραντιστές την εποχή εκείνη υποστήριζαν ότι η Οξιντένταλ είχε τουλάχιστον 2,000,000 υποστηρικτές.[εκκρεμεί παραπομπή] Επίσης, η πλειοψηφία των οπαδών της Ίντο προτίμησαν την Οξιντένταλ στην θέση της Ίντο.[2]

Η Οξιντένταλ επιβίωσε του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, αφού υπέστη την αλλαγή του ονόματός της σε Interlingue, αλλά σταδιακά έπεσε σε αφάνεια ως συπένεια της εμφάνιστης ενός ανταγωνιστικού νατουραλιστικού εγχειρήματος, της Ιντερλίνγκουα, στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Σήμερα εντούτοις με την ανάδυση του Ίντερνετ, η Οξιντένταλ για άλλη μια φορά αποκτά μια αυξανόμενη δημοτικότητα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Harlow, Don. The Esperanto Book, chapter 3: "How to Build a Language" Αρχειοθετήθηκε 2012-02-04 στο Wayback Machine..
  2. Cosmoglotta Αρχειοθετήθηκε 2008-05-09 στο Wayback Machine., October 1928, Num. 53(10), p. 142, 149-152, Ido-Congress in Zürich.
Wikipedia
Wikipedia
Έκδοση της Βικιπαίδειας στην Οξιντένταλ