ISAKOS

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Διεθνής Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος και Ορθοπεδικής Αθλητιατρικής (ISAKOS) είναι μια διεθνής ιατρική εταιρεία η οποία αριθμεί περίπου 4.000 μέλη. Τα μέλη της είναι κυρίως ορθοπεδικοί χειρουργοί, επιστήμονες που ασχολούνται με τον τομέα της άθλησης, ιατροί και φυσικοθεραπευτές ομάδων και αθλητών. Τα μέλη προέρχονται από 92 διαφορετικές χώρες και ανήκουν παράλληλα στις εθνικές επιστημονικές εταιρείες ορθοπεδικής αθλητιατρικής. Τα μέλη μπορεί να ανήκουν, επίσης, σε παγκόσμιους επιστημονικούς οργανισμούς, όπως η Αρθροσκοπική Εταιρεία της Βόρειας Αμερικής (AANA), η Αμερικανική Ορθοπεδική Εταιρεία Αθλητιατρικής (AOSSM), η Εταιρεία Αρθροσκόπησης, χειρουργικής γόνατος και αθλητικών κακώσεων της Ασίας και των χωρών του Ειρηνικού (APKASS), η Ευρωπαϊκή Εταιρεία για την Αθλητική Τραυματολογία, την Χειρουργική του Γόνατος και την Αρθροσκόπηση (ESSKA[νεκρός σύνδεσμος] ) και την Αρθροσκοπική εταιρεία της Λατινικής Αμερικής (SLARD ) ειδικότερα.

Σκοπός του ISAKOS είναι να λειτουργήσει ως ομπρέλα για τις Εθνικές εταιρείες, παρέχοντας μέσα ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των μελών τους και, κυρίως, να προωθήσει την εκπαίδευση στους τομείς της χειρουργικής του γόνατος και της ορθοπεδικής αθλητιατρικής σε περιοχές του κόσμου όπου δεν υπάρχουν τέτοιες εκπαιδευτικές δυνατότητες. Η ISAKOS επιτυγχάνει αυτούς τους στόχους με τη συμμετοχή των μελών της σε εκπαιδευτικές συναντήσεις, επιχορηγώντας επισκέψεις χειρουργών από φτωχότερες χώρες σε κέντρα αριστείας και με θέσπιση βραβείων, χορήγηση υποτροφιών και υποστήριξη τοπικών εκδηλώσεων.

Η αρθροσκόπηση (που ονομάζεται επίσης αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση) είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος που εφαρμόζεται σε μια άρθρωση. Κατά την διάρκειά της ένα αρθροσκόπιο, ένα ενδοσκόπιο δηλαδή, εισάγεται στην άρθρωση μέσω μιας μικρής τομής για διαγνωστικό ή θεραπευτικό σκοπό.

Η αθλητιατρική, γνωστή και ως ιατρική του αθλητισμού και της άσκησης, αποτελεί ειδικότητα της ιατρικής που ασχολείται με την πρόληψη και τη θεραπεία των τραυματισμών σχετίζονται με τον αθλητισμό και την άσκηση.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ISAKOS ιδρύθηκε το 1995, στο Χονγκ Κονγκ, στο κοινό Συνέδριο της Διεθνούς Αρθροσκοπικής Εταιρείας (International Arthroscopy Association - IAA) και της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής Γόνατος (International Society of the Knee - ISK). Καθώς οι δύο αυτές εταιρείες διοργάνωναν εκδηλώσεις που συνέπιπταν κοντά χρονικά και μιας και οι περισσότεροι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν τις εκδηλώσεις και των δύο επιστημονικών κοινοτήτων, λογικός ήταν ο συνδυασμός τους. Η ISAKOS προέρχεται από την συνένωση αυτών των διεθνών εταιρειών (IAA και ISK). Η ISAKOS διοργανώνει ένα διεθνές συνέδριο κάθε δύο χρόνια. Από την ίδρυση της Εταιρείας το 1995, αυτά τα συνέδρια διεξάγονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο πρώτος πρόεδρος της ISAKOS ήταν ο Δρ Peter J. Fowler του Καναδά, από το 1995 έως το 1997.

Από το 2015 έως το 2017, Πρόδρος της Εταιρείας ήταν ο Γάλλος, Δρ Philippe Neyret και ακολούθως από το 2017 έως το 2019, ο Αμερικάνος, Δρ. Marc Safran. [1] Ο τωρινός Πρόεδρος είναι ο Δρ. Willem van der Merwe από τη Νότια Αφρική, ο οποίος θα βρίσκεται σε αυτή τη θέση μέχρι το 2021. [2]

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ISAKOS είναι μια Διεθνής εταιρεία που αποτελείται από άτομα που ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση των Ορθοπεδικών προβλημάτων σε αθλητές και περιλαμβάνει τα πεδία που σχετίζονται με αυτά. Αυτά περιλαμβάνουν τη χειρουργική του γόνατος, την αρθροσκοπική χειρουργική όλων των αρθρώσεων και την ορθοπεδική αθλητιατρική. Πολύ συχνά συμβαίνει όσοι υποβάλλουν αίτηση ένταξης να είναι επίσης μέλη σε κάποια ή κάποιες από τις σημαντικότερες επιστημονικές Εταιρείες. Ορισμένες από αυτές είναι η Αρθροσκοπική Εταιρεία της Βόρειας Αμερικής (AANA), η Αμερικανική Ορθοπεδική Εταιρεία Αθλητιατρικής (AOSSM), η Εταιρεία Αρθροσκόπησης, χειρουργικής γόνατος και αθλητικών κακώσεων της Ασίας και των χωρών του Ειρηνικού (APKASS), η Ευρωπαϊκή Εταιρεία για την Αθλητική Τραυματολογία, την Χειρουργική του Γόνατος και την Αρθροσκόπηση (ESSKA ) και η Αρθροσκοπική εταιρεία της Λατινικής Αμερικής (SLARD ). Επιπρόσθετα, είναι σύνηθες τα μέλη της ISAKOS να είναι μέλη των Εθνικών ή ευρύτερων Εταιρειών Αθλητικής Ορθοπαιδικής. Πράγματι, τα μέλη των εν λόγω ενώσεων έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν αμέσως την ιδιότητα του Συνδεδεμένου μέλους της ISAKOS άμεσα με την αίτησή τους.

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες μελών:

Συνδεδεμένα μέλη

Μπορούν να εγγραφούν όσοι ιατροί ή επιστήμονες έχουν ενδιαφέρον ή ικανότητα στην αρθροσκόπηση, στη χειρουργική του γόνατος και την ορθοπεδική αθλητιατρική. Τα μέλη αυτά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου και δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα στις αρχιαιρεσίες της Εταιρείας.

Ενεργά μέλη

Μπορούν να εγγραφούν ειδικευμένοι ορθοπεδικοί χειρουργοί, χειρουργοί μυοσκελετικού, ρευματολόγοι ή άτομα με ισοδύναμες ειδικότητες στις χώρες καταγωγής τους. Πρέπει να ασκούν με ορθό τρόπο το ιατρικό επάγγελμα και αυτό να πιστοποιείται από την εθνική ή την περιφερειακή εταιρεία ατην οποία ανήκουν. Όλα αυτά καθορίζεται από την επιτροπή μελών του ISAKOS. Τα ενεργά μέλη έχουν δικαίωμα ψήφου και μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα στις αρχιεραισίες της Εταιρείας. Η ιδιότητα του ενεργού μέλους απονέμεται σε κάποιον μετά από έγγρισης της αίτησης του σε κάποια συνεδρίαση της Επιτροπής Μελών. Η Επιτροπή αυτή συνεδριάζει σε όλες τις ετήσιες εκδηλώσεις της AAOS και της ISAKOS.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκειμένου να προωθήσει την αριστεία στην έρευνα και να ανταμείψει εκείνους που έχουν εργαστεί προς όφελος της Κοινωνίας, η ISAKOS προσφέρει πολλά βραβεία. Αυτά τα βραβεία αφορούν πρωτότυπες εργασίες σε διάφορες κατηγορίες που υποβάλλονται για παρουσίαση στο διετές Συνέδριο. Τα βραβεία ανακοινώνονται στο Συνέδριο και κοινοποιούνται στο ενημερωτικό δελτίο της Εταιρείας και στον ιστότοπο της ISAKOS.

Πολλά από τα Βραβεία δίδονται προς τιμήν εξέχοντων μελών (τωρινών ή παρελθόντων) της ISAKOS και ατόμων που κόσμησαν τον χώρο της αθλητικής ορθοπαιδικής χειρουργικής, ενώ άλλα προσφέρουν οικονομική υποστήριξη για έρευνα, υποτροφίες και συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις που υποστηρίζει η ISAKOS.

Σύμφωνα με τη θεμελιώδη αποστολή της ISAKOS, προτιμάται η στήριξη στην έρευνα και οι υποτροφίες σε άτομα από χώρες όπου αυτές οι ευκαιρίες ίσως να μην είναι διαθέσιμες διαφορετικά.

Στα βραβεία περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

Βραβεία

 • Βραβείο John J. Joyce - Για την καλύτερη αρθροσκοπική εργασία
 • Βραβείο Richard B. Caspari - Για την καλύτερη εργασία που αφορά τα άνω άκρα
 • Βραβείο Jan I. Gillquist - Για την καλύτερη επιστημονική έρευνα
 • Βραβείο Gary G. Poehling - Για την καλύτερη εργασία που αφορά σε αγκώνα, καρπό και χέρι
 • Βραβείο νέου ερευνητή Albert Trillat - Για τον καλύτερο νεαρό κλινικό ερευνητή
 • Βραβείο Ορθοπαιδικής αθλητιατρικής Έρευνας Achilles - Για την καλύτερη έρευνα στην Αθλητιατρική
 • Βραβείο Paolo Aglietti - Για την καλύτερη έρευνα στην αρθροπλαστική του γόνατος
 • Βραβείο Αριστείας την έρευνας της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης - Για την καλύτερη έρευνα που αφορά στην επιγοντιδομηριαία άρθρωση

Υποτροφίες

 • ISAKOS Global Traveling Fellowship
 • The Patellofemoral Traveling Fellowship
 • International Sports Medicine Fellows Conference Scholarship
 • Teaching Centre Scholarship
 • ISAKOS Clinical Funded Research Session
 • ISAKOS Young Investigator's Scholarship & Research Mentoring Program

Οι αιτήσεις για αυτά τα βραβεία και τις υποτροφίες γίνονται συνήθως ένα χρόνο πριν από το συνέδριο.

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κύριος άξονας της ISAKOS είναι η εκπαίδευση στους τομείς της Ορθοπεδικής Αθλητιατρικής, της Αρθροσκόπησης και της Χειρουργικής του γόνατος. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με 4 μέσα: το ανά διετία Συνέδριο της ISAKOS, συναντήσεις "σοφών" με επικέντρωση σε κάποιο θέμα με σκοπό την ανεύρεση συναίνεσης σε και την έκδοση οδηγιών, εκπααιδευτικά μαθήματα και χειρουργικές τεχνικές διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της ISAKOS και με έγκριση πολλών παρόμιων εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε όλο τον κόσμο. Η ISAKOS προσφέρει επίσης την διαφήμιση προγραμμάτων υποτροφιών και υποστηρίζει οικονομικά ειδικές Ταξιδιωτικές Υποτροφίες.

Το ανά διετία Συνέδριο.

Πρόκειται για το σημαντικότερο γεγονός στο ημερολόγιο της ISAKOS και οι περισσότερες δραστηριότητες επικεντρώνονται στο σχεδιασμό και στην οργάνωση αυτού του Διεθνούς Συνεδρίου . Πολλές από τις επιτροπές της ISAKOS έχουν συμβολή στη δομή, στη μορφή και στο περιεχόμενο του συνεδρίου υπό την εποπτεία της Οργανωτικής Επιτροπής και του Προέδρου της. Το Συνέδριο είναι ένα φόρουμ για ελεύθερες ανακοινώσεις, των οποίων οι περιλήψεις υποβάλλονται συνήθως 12 μήνες νωρίτερα. Υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός για την αποδοχή των εργασιών για προφορική παρουσίαση και αυτό διασφαλίζει την ποιότητα του προγράμματος.

Επιπλέον, το Συνέδριο περιλαμβάνει εκπαιδευτικά μαθήματα για συγκεκριμένα θέματα που διεξάγονται από Διεθνείς προσωπικότητες μαζί με Συμπόσια σε θέματα τρέχοντος ενδιαφέροντος. Τα τελευταία χρόνια το συνέδριο έχει επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει ζωντανά χειρουργεία και εργαστήρια πρακτικής άσκησης.

Οι αναρτημένες ανακοινώσεις παρουσιάζονται πλέον ηλεκτρονικά και οι συμμετέχοντες λαμβάνουν ηλεκτρονικό αντίγραφο αυτών κατά την εγγραφή τους. Τελευταία, το συνέδριο διαθέσει ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να μπορούν να δουν τις περιλήψεις των εργασιών και να μπορούν να προγραμματίσουν τι θα παρακολουθήσουν.

Το συνέδριο περιλαμβάνει επίσης συνεδρίες για αντιπαραθέσεις πάνω σε επίκαιρα θέματα, έκθεση υλικών και προσφέρει χρόνο για δικτύωση, που είναι τόσο σημαντικό για την ανάπτυξη διεθνών επαγγελματικών επαφών και γνωριμιών.

Το διετές Συνέδριο της ISAKOS θεωρείται μία από τις κορυφαίες διεθνείς εκδηλώσεις της ορθοπεδικής επιστημονικής κοινώτητας. Παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στους συμμετέχοντες να μοιραστούν, να συζητήσουν και να μάθουν τις τελευταίες εξελίξεις στην αρθροσκόπηση, στη χειρουργική του γόνατος και την αθλητιατρική. Διαρκεί συνήθως 5 ημέρες, κατά τους μήνες Μάιο ή Ιούνιο. Διάφορα βραβεία δίδονται για εξαιρετικές κλινικές ή εργαστηριακές μελέτες που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης. Το τελευταίο συνέδριο του ISAKOS πραγματοποιήθηκε το 2017 στη Σαγκάη της Κίνας και είχε πάνω από 4000 συμμετέχοντες από 84 χώρες που παρουσίασαν 256 εργασίες και 753 ηλεκτρονικά πόστερ.

Επίσης, η ISAKOS υποστηρίζει αρκετές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, και εστιάζουν στους τραυματισμούς στα γόνατα ή σε άλλους τομείς που σχετίζονται με τραυματισμούς σε αθλητικές δραστηριότητες. Επιπλέον, η Εταιρεία παρέχει την αιγίδα της σε πολλά άλλα εκπαιδευτικά σεμινάρια που οργανώνονται σε όλο τον κόσμο.

Επικεντρωμένες συναντήσεις συναίνεσης ειδικών

Οι Κλινικές Επιτροπές της ISAKOS αποτελούνται από μέλη με κοινά ενδιαφέροντα που προέρχονται από πολλές διαφορετικές χώρες. Αυτό αποτελεί ένα ιδανικό φόρουμ για συζήτηση και συχνά την επίλυση πολλών θεμάτων σχετικών με την ειδικότητα. Συχνά η επιτροπή θα οργανώσει μια συνάντηση με σκοπό την επίλυση συγκεκριμένου ζητήματος ή τη συζήτηση συγκεκριμένου θέματος. Οι εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη του ISAKOS ή όχι, προσκαλούνται σε αυτές τις συναντήσεις που συνήθως καταλήγουν στα κοινά σημεία.

Αυτές οι συναντήσεις συναίνεσης οδηγούν συνήθως σε δημοσίευση κοινών σημείων σχετικά με το θέμα. Αυτή η τακτική σχετικά με ένα αμφιλεγόμενο θέμα, έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην επίλυση θεμάτων συγκριτικά με την άποψη ενός μόνο έμπειρου επιστήμονα.

Αρκετές δημοσιεύσεις με αποτελέσματα τέτοιων συναντήσεων συναίνεσης που έχουν διοργανωθεί από την ISAKOS, είναι διαθέσιμες για τα μέλη της εταιρείας και πολλά από αυτά έχουν δημοσιευθεί σε αξιόλογα επιστημονικά ορθοπαιδικά περιοδικά.

Εκπαιδευτικές διαλέξεις και βίντεο χειρουργικών τεχνικών.

Μέσα από τον ιστότοπο της ISAKOS και τις ανά τον κόσμο συνδέσεις της εταιρείας, τα μέλη είναι σε θέση να δουν πολλά εκπαιδευτικά βίντεο πάνω σε επίκαιρα θέματα. Επίσης διατίθενται βίντεο χειρουργικών τεχνικών. Πολλά από αυτά έχουν εγραφεί κατά τη διάρκεια προηγούμενων συνεδρίων και άλλα έχουν προσφερθεί από ορθοπαιδικούς χειρουργούς προς όφελος των μελών της ISAKOS.

Εκδηλώσεις εγκεκριμένες από την ISAKOS .

Οι Εθνικές εταιρείες διοργανώνουν εκδηλώσεις στις οποίες, εκτός από τα μέλη τους, προσελκύουν συμετέχοντες από άλλες χώρες και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Οι Εθνικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητανα υποβάλουν αίτηση στην ISAKOS για έγκριση του προγράμματος της εκδήλωσης τους. Αυτό εξετάζεται από την Επιστημονική Επιτροπή και εάν εγκριθεί, τότε μπορεί να δημοσιευθεί και να κοινοποιηθεί. Η έγκριση αυτή προσφέρει ενισχυμένη αξιοπιστία στον επιστημονικό χαρακτήρα της εκδήλωσης.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Past Presidents». Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2017. 
 2. «ISAKOS Board of Directors». www.isakos.com. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Μετάφραση στα Ελληνικά:

 • Εμμανουήλ Μπριλάκης - Ορθοπεδικός Χειρουργός - Μέλος "Communications Committee" ISAKOS 2019-2021
 • Στεφανία Κοκκινέλη - Ειδ/νη Ορθοπεδικός Χειρουργός - Μέλος ISAKOS