iOS 15

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

iOS 15
Μια έκδοση του λειτουργικού συστήματος iOS
ΠρογραμματιστήςApple Inc.
Τύπος λογισμικούΚλειστού Κώδικα (με στοιχεία ανοιχτού κώδικα)
ΣυσκευέςiPhone

iPod Touch

iPod Touch (7ης γενιάς)
Τύπος ΠυρήναΥβριδικός (XNU)
Επίσημη
ιστοσελίδα
https://www.apple.com/ios/ios-15-preview/
← iOS 14iOS 15iOS 16 →

Το iOS 15 είναι η δέκατη πέμπτη μεγάλη έκδοση του λειτουργικού συστήματος του iOS που αναπτύχθηκε από την Apple για iPhone και iPod Touch. Ο διάδοχος του iOS 14, ανακοινώθηκε στο WWDC 2021 και κυκλοφόρησε στις 20 Σεπτεμβρίου 2021.[1]

Αλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

FaceTime[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το iOS 15 προσθέτει μια προβολή πλέγματος και μια κατακόρυφη λειτουργία στο FaceTime. Η Apple έκανε ευκολότερη τη συμμετοχή σε μια κλήση FaceTime, με συνδέσμους και συμβάντα ημερολογίου, επιτρέποντας στους χρήστες Windows και Android να συμμετέχουν σε κλήσεις.

SharePlay[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το SharePlay είναι μια δυνατότητα που επιτρέπει στους χρήστες να ακούνε μουσική, να παρακολουθούν ταινίες, να μοιράζονται τις οθόνες τους και πολλά άλλα με άλλους χρήστες ενώ βρίσκονται σε κλήση FaceTime. Το SharePlay λειτουργεί σε iPhone που εκτελούν iOS 15, iPad με iPadOS 15 και Mac με macOS Monterey.

Μηνύματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εφαρμογή Μηνύματα (Messages) μπορεί να εμφανίσει τώρα πολλές εικόνες σε στοίβες, διευκολύνοντας την πλοήγησή τους. Επίσης, προστέθηκαν νέα Memoji.

Share With You[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μηνύματα εισήγαγαν επίσης μια νέα λειτουργία που ονομάζεται "Share With You", η οποία οργανώνει συνδέσμους και άλλο περιεχόμενο που κοινοποιείται μέσω της εφαρμογής σε μια ειδική ενότητα σε άλλες εφαρμογές για μεταγενέστερη προβολή (για παράδειγμα, ένα άρθρο ειδήσεων που κοινοποιείται στα Μηνύματα εμφανίζεται στην εφαρμογή «Ειδήσεις»)

Focus[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το iOS 15 προσθέτει τη λειτουργία που ονομάζεται «Focus», η οποία έχει σχεδιαστεί για να φιλτράρει τις επικοινωνίες και τις ειδοποιήσεις για αργότερα όσο είναι ενεργοποιημένη. Η λειτουργία focus μπορεί να ενεργοποιηθεί για διάφορες περιπτώσεις, όπως για ύπνο ή εργασία. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν τις εφαρμογές και τις ειδοποιήσεις που θα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του Focus. Η λειτουργία αυτή μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί απρόσκοπτα με τη ρουτίνα ενός χρήστη, όπως σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή κατά την άφιξη σε μια τοποθεσία. Όταν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία εστίασης, μπορεί επίσης να εμφανίσει widget και εφαρμογές που σχετίζονται με τη δραστηριότητα που κάνει ο χρήστης, όπως η εργασία.

Safari[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Safari έχει επανασχεδιαστεί πλήρως, μετακινώντας το πεδίο αναζήτησης στο κάτω μέρος της οθόνης. Έχει πλέον ομάδες καρτελών, επιτρέποντας στους χρήστες να οργανώνουν καρτέλες και να μοιράζονται ολόκληρες ομάδες καρτελών. Οι επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης είναι διαθέσιμες για πρώτη φορά σε iPhone και iPad. Μια νέα αρχική σελίδα προστέθηκε επίσης στο iOS 15. [απαιτείται αναφορά]

Ασφάλεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το iOS 15 διαθέτει ένα μενού που αναφέρει τη συλλογή δεδομένων από εφαρμογές τρίτων. Σε συμβατές συσκευές με εξεργαστή Apple A12 Bionic σε έναν επεξεργαστή ή νεότερο, η Siri μετατρέπει πλέον τον ήχο σε λέξεις στην ίδια τη συσκευή αντί να το στέλνει στην Apple διακομιστές.

Άλλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εφαρμογή καιρού περιλαμβάνει πλέον κι άλλες πληροφορίες στην γενική επισκόπηση, νέο σχεδιασμό και χάρτες καιρού σε πλήρη οθόνη. Τα Apple Maps έχουν ένα νέο εικονίδιο και τώρα επιτρέπουν στους χρήστες να βλέπουν τρισδιάστατα μοντέλα αξιοθέατων και πόλεων και χρησιμοποιεί επαυξημένη πραγματικότητα για να βοηθήσει στην πλοήγηση χρησιμοποιώντας τη φωτογραφική μηχανή. Το Apple Wallet πρόσθεσε υποστήριξη για ταυτότητα που εκδόθηκε από το κράτος σε συμμετέχουσες πολιτείες των ΗΠΑ, κλειδιά σπιτιού ή διαμερίσματος, κλειδιά ξενοδοχείου και κλειδιά γραφείου Το Κέντρο ειδοποιήσεων επανεξετάστηκε, με τις ειδοποιήσεις να έχουν ένα νέο περιβάλλον χρήστη και μεγαλύτερα εικονίδια. Μια σύνοψη ειδοποιήσεων είναι επίσης διαθέσιμη για την απλοποίηση της ρουτίνας κάποιου. Υπάρχει επίσης ένα μενού που αναφέρει την παρακολούθηση δεδομένων από εφαρμογές τρίτων.

Διαθεσιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που το iOS 15 είναι διαθέσιμο σε iPhone 6S και πάνω, ορισμένες λειτουργίες υποστηρίζονται μόνο σε iPhone XS ή νεότερα μοντέλα.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «iOS 16». Apple (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2023. 
  2. «iOS 16 and iPadOS 16 are compatible with these devices». Apple Support (στα Αγγλικά). 24 Οκτωβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2023. 
Προκάτοχος
iOS 14
iOS 15
2021
Διάδοχος
iOS 16