IELTS

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το IELTS (αγγλ.: International English Language Testing System,[1] μτφρ. Διεθνές Σύστημα Δοκιμών Αγγλικής Γλώσσας) μια διεθνής τυποποιημένη δοκιμασία γλωσσικής επάρκειας για μη γλωσσικούς ομιλητές της αγγλικής γλώσσας. Είναι από κοινού διαχείριση από το Βρετανικό Συμβούλιο, IDP: IELTS Australia και Cambridge Assessment English,[1] και ιδρύθηκε το 1989. Το IELTS είναι ένα από τα σημαντικότερα αγγλικά γλωσσικά τεστ στον κόσμο, με άλλα να είναι τα TOEFL, TOEIC, PTE:A και OPI/OPIc.

Το IELTS είναι αποδεκτό από τα περισσότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Αυστραλίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ευρώπης, της Ιρλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας, από περισσότερα από 3.000 ακαδημαϊκά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και από διάφορους επαγγελματικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

Το IELTS είναι η μοναδική Ασφαλής Δοκιμή Αγγλικής Γλώσσας (SELT) που έχει εγκριθεί από τις Βίζες και τη Μετανάστευση του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Visas and Immigration - UKVI) για αγοραστές βίζας που υποβάλλουν αίτηση τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, πληροί τις προϋποθέσεις για τη μετανάστευση στην Αυστραλία, όπου γίνεται δεκτό το Τεστ Αγγλικών ως Ξένη Γλώσσα (Test of English as a Foreign Language - TOEFL) και το Pearson Test of English Academic,[2] και τη Νέα Ζηλανδία. Στον Καναδά, τα IELTS, TEF ή CELPIP γίνονται δεκτά από την αρχή μετανάστευσης.[3]

Δεν απαιτείται ελάχιστη βαθμολογία για να περάσει κάποιος το τεστ. Το αποτέλεσμα του IELTS ή ένα Έντυπο Αναφοράς Εξέτασης εκδίδεται σε όλους τους συμμετέχοντες με βαθμολογία από το 1 («μη χρήστης») έως το 9 («επαΐων χρήστης») και κάθε ίδρυμα θέτει ένα διαφορετικό όριο. Υπάρχει επίσης η βαθμολογία 0 για όσους δεν προσπάθησαν στο τεστ. Συνιστάται στα ιδρύματα, να μην θεωρούν έγκυρη εξέταση άνω των δύο ετών, εκτός εάν ο χρήστης αποδείξει ότι έχει αγωνιστεί να διατηρήσει το επίπεδό του.[4][5]

Το 2017, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 3 εκατομμύρια τεστ σε περισσότερες από 140 χώρες, σε σχέση με τα 2 εκατομμύρια τεστ που πραγματοποιήθηκαν το 2012, τα 1,7 εκατομμύρια τεστ το 2011 και τα 1,4 εκατομμύρια τεστ το 2009. Το 2007, το IELTS διενήργησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο τεστ σε μία μόνο δωδεκάμηνη περίοδο για πρώτη φορά, καθιστώντας το το πιο δημοφιλές τεστ αγγλικής γλώσσας στον κόσμο για την ανώτερη εκπαίδευση και τη μετανάστευση.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «www.ielts.org». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2012. 
  2. «TOEFL and Pearson to be Accepted for English Testing from November 2014 - Acacia - Immigration Australia». acacia-au.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2020. 
  3. «Language testing». Citizenship and Immigration Canada. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2013. 
  4. «IELTS FAQS - Institutions - Test scores». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2011. 
  5. «IELTS Information_for_Candidates_booklet» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 16 Φεβρουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2011. 
  6. https://www.ielts.org/news/2017/ielts-numbers-rise-to-three-million-a-year Accessed 11 April 2018