Ιερά Μητρόπολις Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μιχαλούπολη της Σλοβακίας.
Ο Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννου Ελεήμονος, στην Κασσοβία (Κόσιτσε-Košice) της Σλοβακίας.

Η Ιερά Επισκοπή Μιχαλουπόλεως καi Κασσοβίας (σλοβακικά: Michalovsko-košická eparchia‎‎) αποτελεί Μητρόπολη της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας στο νότιοανατολικό τμήμα της Σλοβακίας.

Η Μητρόπολη έχει σήμερα περίπου 14.000 χιλιάδες πιστούς και 39 εκκλησιαστικές κοινότητες. Επίσης υπάρχουν και ουγγρόφωνοι ιερείς οι οποίοι λειτουργούν στις ενορίες τους στα Ουγγρικά για την εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών του ουγγρόφωνου πληθυσμού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ιερό βήμα στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μιχαλούπολη (Μιχάλοβτσε-Michalovce) της Σλοβακίας.

Η επισκοπή Μιχαλουπόλεως ιδρύθηκε στις 28 Ιουλίου 1950 μετά από διαχωρισμό της Μητρόπολης Πρεσόβ λόγω του αυξημένου αριθμού των πιστών.

Έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η μητρόπολη είχε χάσει περισσότερο από το 90% των κτιρίων της (εκκλησίες, κτίρια διοίκησης κ.ά.), λόγω της δράσης της Ουνίας. Μετά το 1990 αποκτήθηκε εκ νέου κτίριο διοίκησης, ιδρύθηκε Ορθόδοξο Ινστιτούτο καθώς επίσης κτίσθηκαν 24 νέες ορθόδοξες εκκλησίες.

Την 1η Σεπτέμβρη 2007, ο αρχιμανδρίτης Γεώργιος Stransky εξελέγη Μητροπολίτης Μιχαλουπόλεως και στις 30 του ίδιου μήνα χειροτονήθηκε επίσκοπος.

Τον Φεβρουάριο του 2009, η μητρόπολη μετονομάστηκε σε Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας (Mikhailovsky-Košice).

Τον Ιούλιο του 2010 ο Μητροπολίτης Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας Γεώργιος έλαβε από τον Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Μπρατισλάβας, τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, το οποίο φυλάσσεται σε παρεκκλήσιο του Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικού Ναού Αγίου Μαρτίνου Μπρατισλάβας. Τον Νοέμβριου του ίδιου έτους ο Μητροπολίτης Γεώργιος παρέλαβε από τον Αρχιεπίσκοπο Βουδαπέστης Καρδινάλιο Peter Erdő τεμάχιο λειψάνου του φωτιστού της Ουγγαρίας Αγίου Στεφάνου (+ 1038). Ο ισαπόστολος βασιλεύς της Ουγγαρίας, της οποίας η σημερινή Σλοβακία αποτελούσε ένα σημαντικό τμήμα επί περίπου χίλια χρόνια, αναγνωρίστηκε ως άγιος της Ορθόδοξου εκκλησίας μαζί με τον πρώτο επίσκοπο της χώρας, τον Έλληνα Ιερόθεο, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 2000.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2013 εγκαινιάστηκε ο Καθεδρικός Ναός της Κασσοβίας (Košice) προς τιμήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος. Ο Ναός εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες της μεγαλύτερης ορθόδοξης κοινότητας της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, με καταγεγραμμένους περίπου 4.000 ενορίτες. Στον Ναό αυτόν φυλάσσεται τμήμα του λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Μητροπολίτης Γεώργιος παρέλαβε επισήμως, από τις δημοτικές και εκκλησιαστικές αρχές του Guardiagrele της Ιταλίας, τεμάχιο του λειψάνου του αγίου Νικολάου του Γραικού, του οποίου η μνήμη τιμάται έκτοτε ετησίως στη Μητρόπολη.

Εορτές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Μητρόπολη τιμούνται ετησίως η Θεοτόκος αλλά και πολλοί άγιοι των οποίων τεμάχια των λειψάνων φυλάσσονται στη Μητρόπολη:

  • Παναγία Κλοκοτσοφσκα (Klokočovská): Στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του χωριού Nižná Rybnica του Νομού Sobrance, φυλάσσεται το αντίγραφο της ιστορικής εικόνας της Παναγίας Κλοκοτσοφσκα (Klokočovská), δηλαδή από το χωριό Klokočov κοντά στο Michalovce (Μιχαλούπολη), το οποίο επίσης θεωρείται θαυματουργό. Το πρωτότυπο το οποίο δάκρυσε το 1670, αποσπάσθηκε και χάθηκε στη Βιέννη. Η πανήγυρις της Θεοτόκου "Klokočovská" τελείται με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους πιστών το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.[1]
  • Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης
  • Άγιος Νεκτάριος
  • Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων
  • Άγιος Νικόλαος ο Γραικός
  • Άγιος Στέφανος Ουγγαρίας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]