Hitman (franchise)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Hitman (2016) Logo
Hitman (2016) Logo

Το Hitman είναι σειρά παιχνιδιών μυστικότητας (stealth) που αναπτύχθηκε από τη Δανική εταιρεία IO Interactive, προηγουμένως δημοσιευμένη από την Eidos Interactive και την Square Enix . Η IO Interactive παρέμεινε θυγατρική της Square Enix μέχρι το 2017, όταν η IO Interactive ολοκλήρωσε την εξαγορά της διοίκησης, ανακτώντας το ανεξάρτητο καθεστώς και διατηρώντας τα δικαιώματα για το Hitman τον Ιούνιο του 2017.[1] Η σειρά είναι διαθέσιμη στα Microsoft Windows καθώς και σε πολλές κονσόλες παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων των PlayStation 2, Xbox, GameCube, PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation Vita, PlayStation 4 και Xbox One. Το franchise περιλαμβάνει επίσης δύο νουβέλες και ένα γραφικό μυθιστόρημα: "Hitman: Enemy Within" που γράφτηκε από τον William C. Dietz, ακολουθούμενο από το Hitman: Damnation από τον Raymond Benson, καθώς και από ένα κόμικ βασισμένο σε γεγονότα πριν τα παιχνίδια, με όνομα: "Agent 47: Birth Of A Hitman".[2][3]

Hitman at Gamecom 2012
Ο Hitman στο Gamecom του 2012

Μια ταινία ήρθε να προστεθεί στην σειρά το 2007, η οποία βασίζεται ελάχιστα στην ιστορία των παιχνιδιών και δέχθηκε αρνητική κριτική παρ'όλα αυτά έγινε οικονομική επιτυχία. Μια άλλη ταινία κυκλοφόρησε το 2015 με τίτλο: "Hitman: Agent 47" αλλά και αυτή δέχθηκε αρνητικά σχόλια.

Τα παιχνίδια περιστρέφονται γύρω από τον Πράκτορα 47, έναν δολοφόνο κατά παραγγελία, όπου δολοφονώντας πολλούς εγκληματίες υψηλής κλάσης σε ολόκληρο τον κόσμο, και με το άψογο ρεκόρ του, απέκτησε μεγάλη ζήτηση απο τους πλούσιους και τους ελίτ της κοινωνίας.

Ο πρώτος σεναριογράφος της πλοκής ήταν ο Morten Iversen, ο οποίος έγραψε συγκεκριμένα τα σενάρια για το Hitman: Codename 47 και Hitman 2: Silent Assassin. Συνέβαλε επίσης στο Hitman: Contracts και Hitman: Blood Money.

Τα παιχνίδια διαθέτουν μία μείξη ορχηστρικών και ηλεκτρονικών τραγουδιών, συντεθειμένα απο τον Jesper Kyd .

Μια πέμπτη προσθήκη στην σειρά, το Hitman: Absolution, κυκλοφόρησε στις 20 Νοεμβρίου 2012. Επιπρόσθετα έχει κυκλοφορήσει ένα spin-off για PC, PlayStation 3 και Xbox 360 που ονομάζεται Hitman: Sniper Challenge. Για κινητά και tablet, το spin-off παιχνίδι που αναπτύχθηκε από την Square Enix του Montreal κυκλοφόρησε ως παιχνίδι στρατηγικής, με τίτλο Hitman Go. Ένα άλλο παιχνίδι που κυκλοφόρησε για κινητά, είναι το Hitman: Sniper και είναι παιχνίδι πρώτου προσώπου.[4] Το έκτο παιχνίδι, με τίτλο Hitman, κυκλοφόρησε σε "επεισόδια", το πρώτο επεισόδιο του οποίου κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2016 και το τελευταίο το Δεκέμβριο του 2016.[5] Το έβδομο παιχνίδι, το Hitman 2, κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2018.[6]

Επισκόπηση Πλοκής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Hitman: Codename 47

Το πρώτο παιχνίδι ξεκινά όταν ο 47 ξεφεύγει απο ένα Άσυλο όπου έχει φαινομενικά φυλακιστεί, καθώς καθοδηγείται από έναν μυστηριώδη επιβλέποντα. Μετά από έναν χρόνο, φαίνεται ότι εργάζεται για τη μυστική εταιρία International Contract Agency (Διεθνή Εταιρία Συμβολαίων) ή αλλιώς ICA, υπό τις οδηγίες της χειριστή Diana Burnwood. Του δίνεται μία αποστολή για την εξάλειψη τεσσάρων αφεντικών εγκληματικών οργανόσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, προτού προσληφθεί για να σκοτώσει έναν πέμπτο στόχο, τον Doctor Kovacs, στο Άσυλο όπου ο 47 βρισκόταν φυλακισμένος. Όπως προκύπτει από τα γεγονότα, ο 47 διαπιστώνει ότι όλοι οι στόχοι του ήταν μέρος ενός προηγμένου πειράματος κλωνοποίησης, με τον ίδιο ως αποτέλεσμα. Ο τέλειος δολοφόνος.

Ο καθηγητής Ort-Meyer, ο επιστημονικός επικεφαλής των πειραμάτων, αποκαλύπτεται ότι είναι ο ίδιος ο πελάτης που διέταξε τις 4 πρώτες δολοφονίες και αργότερα για να προστατεύσει τον εαυτό του, στέλνει μια ομάδα 48 άρτια εκπαιδευμένων κλώνων έναντι του 47. Με τη βοήθεια ενός συναδέλφου, ο 47 νικάει τους κλώνους και σκοτώνει τον Ort-Meyer.

Hitman: Silent Assassin

Μετά από αυτή την αποκάλυψη, ο 47 προσπαθεί να αφήσει πίσω το δολοφονικό του παρελθόν, επιδιώκοντας την γαλήνη και την συγχώρεση σε ένα μοναστήρι της Σικελίας, αλλά αναγκάζεται να γίνει ξανά δολοφόνος όταν κάποιος απαγάγει τον μέντορα και φίλο του, πατέρα Vittorio. Επιστρέφοντας σε επαφή με την ICA, κανονίζει με τη Diana ότι θα εργαστεί ξανά για αυτούς αν συμβάλουν στην ανίχνευση του πατέρα Βιττώριο. Τελικά, αποκαλύπτεται ότι η απαγωγή του πατέρα Βιτόριο ήταν σχεδιασμένη από τον Σεργκέι Ζαβορότκο, αδελφό ενός από τους άνδρες των οποίων το DNA βοήθησε να δημιουργηθεί ο 47, με αρχικό στόχο ο 47 να επανέλθει απο την συνταξιοδότηση και να σκοτώσει όλους όσους ήταν σε συμφωνία με τον Ζαβορότκο για την αγορά μίας πυρηνικής κεφαλής. Ο 47 με επιτυχία διεισδύει στο μοναστήρι του πατέρα Βιττώριο, σκοτώνοντας τον Ζαβορότκο και όλους τους άντρες του. Παρόλο που ο πατέρας Βιτόριο ζητάει απο τον 47 να οδηγήσει μια καλή ζωή, ο εκτελεστής αποφασίζει να επιστρέψει στην ICA για τα καλά.

Hitman: Contracts και Blood Money

Λίγα χρόνια αργότερα, η φήμη του 47 έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό με μια τεράστια λίστα πελατών που ζητούν τις υπηρεσίες του. Μετά από μια επιχείρηση στο Παρίσι της Γαλλίας, ο 47 σχεδόν σκοτώθηκε, έχοντας αναδρομές σε προηγούμενες αποστολές του παρελθόντος του.

Στο Hitman: Blood Money, αναδεικνύεται ότι η ICA δέχεται επίθεση από αντίπαλο οργανισμό που ονομάζεται Franchise, οι οποίοι "φυτεύουν" ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του 47 μέσω ενός από τους πράκτορές τους, τον Alexander Leland Cayne. Τελικά, ο οργανισμός εξαντλείται στο σημείο που η Diana και ο 47 είναι οι μόνοι που απέμειναν. Ο 47 σκοτώνει έναν από τους δύο δολοφόνους της Franchise και λαμβάνει ένα τελικό συμβόλαιο από την Diana, η οποία έχει διαλύσει την ICA, για να "ρίξει" την Franchise.

Σύντομα, μια παλιά γνωριμία του 47, ο πρώην πράκτορας της CIA ο Smith, αποκαλύπτει ότι η Franchise, που σκοπεύει να δολοφονήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι απλώς μια μαριονέτα για την Alpha Xerox, μια σκιώδη πολιτική οργάνωση που επιθυμεί να μονοπωλήσει τις τεχνικές κλωνοποίησης που έδωσαν ζωή και στον 47 τον ίδιο. Στόχος τους να σκοτώσουν τον Πρόεδρο προτού μπορέσει να σταματήσει τα σχέδιά τους. Ο 47 αποτρέπει τη δολοφονία, αλλά πρέπει να κρυφτεί από την Franchise και την αστυνομία.

Στο κρησφύγετο του, φαινομενικά προδίδεται και δηλητηριάζεται από τη Diana, με την Franchise να προετοιμάζεται για την καύση του, ώστε το DNA του να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω πειράματα κλωνοποίησης. Ο «θάνατος» του 47 αποκαλύπτεται αργότερα ως μια τακτική που θα έφερνε τον 47 στην βολική θέση του να σκοτώσει τους πάντες στην "κηδεία" του συμπεριλαμβανομένου και του πράκτορα της Franchise, Cayne. Ο 47, με την ταυτότητά του τώρα μυστική, κρέβεται και η Diana χρησιμοποιεί τα απομεινάρια της Franchise για να ξανά ανοίξει την ICA.

Hitman: Absolution

Hitman Absolution logo
Hitman Absolution logo

Χρόνια αργότερα, η Diana φαίνεται να προδίδει την ICA, εκθέτοντας τον οργανισμό στο κοινό. Όταν ο Οργανισμός μαθαίνει την προδοσία της, στέλνει τους πράκτορές του για να την εξαλείψουν. Κατά τη διάρκεια μιας αποστολής, η Νταϊάνα αναγκάζεται να εγκαταλείψει ξαφνικά τον 47 όταν βλέπει άντρες του Οργανισμού να έρχονται γι 'αυτήν. Λόγω της αιφνίδιας απομάκρυνσής της από αυτόν, ο 47 σχεδόν σκοτώνεται κατά τη διάρκεια της αποστολής και αποφασίζει να διακόψει κάθε επαφή με την ICA. Ο Οργανισμός καταφέρνει για ακόμα μια φορά να εντοπίσει τον 47. Ο Benjamin Travis, ο οποίος είναι ο ανώτερος της Diana στο πλαίσιο του Οργανισμού, αναθέτει στον 47 να σκοτώσει τη Diana και να φέρει στον Οργανισμό ένα κορίτσι που έχει στη φροντίδα της, την Victoria. Ο 47 διεισδύει στη βάση της Νταϊάνα και την πυροβολεί, αλλά υπόσχεται να κρατήσει τη Βικτώρια ασφαλή από την ICA. Αποκαλύπτεται ότι η Βικτώρια είναι μία κλώνος, όπως ο 47, που δημιουργήθηκε κρυφά από τον Τράβις και την οποία η ICA θα εκπαιδεύσει για να γίνει δολοφόνος. Η Ντιάνα έκανε ότι έκανε για να προστατέψει την κοπέλα από το να γίνει σαν τον 47.

Ο 47 σύντομα έρχεται σε σύγκρουση με τον Blake Dexter, επικεφαλής της Dexter Industries και κορυφαία φιγούρα στον εγκληματικό υπόκοσμο, ο οποίος επιθυμεί να πουλήσει τη Βικτόρια σε όποιον έχει σκοπό να δώσει τα περισσότερα. Ο 47 βρίσκει τον εαυτό του να αγωνίζεται για να κρατήσει την Βικτόρια ασφαλή καθώς κυνηγάται από τις δυνάμεις του Dexter και της ICA. Ο 47 τελικά σκοτώνει τον Dexter και τους συνωμότες του όπως και τον Travis και τους άντρες του, σώζοντας τη Βικτόρια. Τελικά, αποκαλύπτεται ότι ο 47 άφησε την Νταϊάνα εξαρχής να ζήσει και υπονοείται ότι αυτή και ο 47 εργάζονται για άλλη μια φορά για την ICA με πλέον επικεφαλής την ίδια.

Hitman (2016)

Ο πρόλογος του παιχνιδιού μας αποκαλύπτει την πρόσληψη του 47 στην ICA και την πρώτη του συνάντηση με τη Diana. Ενώ η Diana εντυπωσιάζεται με τις ικανότητες του 47 σαν σιωπηλό δολοφόνο, ο εκπαιδευτής Erich Soders πιστεύει ότι ο 47 είναι πολύ επικίνδυνος, καθώς δεν μπορούσαν να βρουν τίποτα στο ιστορικό του 47, που να δίνει στον Οργανισμό τον οποιαδήποτε έλεγχο πάνω του. Ο Soders μηχανεύεται την τελική δοκιμασία του 47, έτσι ώστε να είναι αδύνατο να την ολοκληρώσει μόνος του, μόνο που η Diana μαθαίνει για το σχέδιο του Soders και με τη σειρά της βοηθά τον 47 να ολοκληρώσει τη δοκιμασία.

Αν και θυμωμένος από τις ενέργειες της Diana, ο Soders κάνει απρόθυμα τον 47 πράκτορα και αναθέτει την Diana ως χειριστή του.

Hitman, Paris Games Week 2012
Hitman, Paris Games Week 2012

Είκοσι χρόνια αργότερα, μετά από τα γεγονότα του προηγούμενου παιχνιδιού, ο 47 αποστέλλεται στο Παρίσι για να εξαλείψει τον μεγιστάνα της μόδας Βίκτορ Νόβικοφ και την συνεργάτη του Ντάλια Μαρκόλις, οι οποίοι είναι κρυφά οι ηγέτες της παγκόσμιας εταιρίας κατασκοπίας IAGO.

Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, αποστέλλεται στο Sapienza της Ιταλίας για να εξαλείψει τον πλούσιο βιομήχανο Silvio Caruso και την επικεφαλής του εργαστηρίου του Francesca DeSantis, που εργάζονται και οι δύο για την Ether Bio Corporation και για να καταστρέψει έναν γενετικά τροποποιημένο ιό που στοχεύει σε μία ξεχωριστή "υπογραφή" DNA.

Αργότερα, ο 47 αποστέλλονται στο Μαρακές του Μαρόκου για να εξαλείψει τον Claus Strandberg και τον στρατηγό Zeydan, οι οποίοι σχεδιάζουν να ανατρέψουν τη Μαροκινή κυβέρνηση.

Στη συνέχεια εκδίδεται συμβόλαιο σχετικά με έναν υποτιθέμενο δολοφόνο, τον Jordan Cross και τον δικηγόρο της οικογένειάς του Ken Morgan στην Μπανγκόκ. Στη συνέχεια, η Diana αποκαλύπτει ότι ο πελάτης που ζήτησε το συμβόλαιο λειτουργούσε στα κρυφά έξω από το Κολοράντο . Ο 47 προχωράει στην εξάλειψη των υπολοχαγών του σκιώδους αυτού πελάτη και ανακαλύπτει στοιχεία ότι έχει χρησιμοποιήσει τον 47 για να κυνηγήσει μέλη της Providence, μιας ομάδας παγκόσμιων ελίτ που κυβερνούν τον κόσμο μυστικά. Ο 47 επίσης ανακαλύπτει ότι ο Erich Soders είναι διπλός πράκτορας της Providence. Συνειδητοποιώντας την προδοσία του, ο 47 αποστέλλεται στο Hokkaido για να σκοτώσει τον Soders και ένα ακόμα μέλος της Providence, Yuki Yamazaki. Η τελική σκηνή της πρώτης σεζόν δείχνει έναν πράκτορα της Providence να συζητάει για συνεργασία με την ICA για να εντοπίσουν τον "πελάτη σκιά".

Hitman 2 (2018)

Hitman 2 (2018)
Hitman 2 (2018)

Ο 47 αποστέλλεται στη Νέα Ζηλανδία για να σκοτώσει την Alma Reynard, μία από τους υπολοχαγούς του "πελάτη-σκιά", και να ψάξει το σπίτι της για πληροφορίες σχετικά με τον Πελάτη Σκιά. Ο 47 βρίσκει πληροφορίες που συνδέουν τον CEO της Kronstadt Industries ονόματι Robert Knox αλλά και την κόρη του Sierra Knox με τον Πελάτη Σκιά και η Providence, εντυπωσιασμένη με την δουλειά του Οργανισμού, τους εξουσιοδοτεί να εξαλείψουν τα υπόλοιπα στρατεύματα του Πελάτη Σκιά, καθώς οι επιθέσεις τους στους CEOs προκαλλούν παγκόσμιο πανικό. Ο 47 αποστέλλεται έπειτα στο Μαϊάμι για να σκοτώσει τους Knoxes, οι οποίοι έτρεξαν απο την Providence και στράφηκαν για βοήθεια στον Πελάτη Σκιά.

Μετά την εξάλειψή τους, ο Σκιώδης Πελάτης αποκαλύπτεται ως Lucas Gray, ο οποίος προσπαθεί να εκπληρώσει τα δικά του σχέδια μαζί με την Olivia Hall και επιμένει ότι χρειάζονται την βοήθεια του 47 για να διαλύσουν την Providence.

Ο 47 αποστέλλεται στη συνέχεια στην Κολομβία για να δολοφονήσει τον αρχι-έμπορο ναρκωτικών Rico Delgado και δύο άλλα μέλη του κακόφημου αυτού καρτέλ των Delgado.

Μετά την αποστολή, η Diana έχει αναδρομή από τους γονείς της να σκοτώνονται απο εκτίναξη του αυτοκινήτου τους.

Αποκαλύπτεται ότι το καρτέλ δημιουργούσε πλαστά δελτία ταυτότητας για τους στρατιώτες του Πελάτη Σκιά και ο 47 αποστέλλεται στην Βομβάη για να βρει και να σκοτώσει τον Maelstrom, τον δεύτερο υπολοχαγό του Πελάτη Σκιά, καθώς και δύο άλλους θαλάσσιους πειρατές που σκότωσαν έναν πράκτορα της Providence.

Η θέση του Grey εντοπίζεται στη Ρουμανία στην εγκατάσταση όπου δημιουργήθηκε ο 47. Ο 47 συναντά τον Γκρέι, ο οποίος αποκαλύπτεται ως Υποκείμενο 6. Ως παιδιά, ο ίδιος και ο 47 είχαν προσπαθήσει να ξεφύγουν από την εγκατάσταση του Δρ. Ort-Meyer, αλλά μόνο ο Gray το κατάφερε και η μνήμη του 47 σβήστηκε. Ο 47 τότε θυμάται ότι ο ίδιος και ο 6 έκαναν συμφωνία ότι θα έπαιρναν εκδίκηση απο όποιον τους έκανε δολοφόνους, και αυτό προκάλεσε μια συνάντηση μεταξύ των 47, Γκρέι, Νταϊάνα και Hall στο Βερολίνο. Ο Gray αποκαλύπτει ότι ο Ort-Meyer ήταν μέλος της Πρόβιντενς που ελέγχεται από τον "Constant" και τρεις οικογένειες γνωστές ως "Οι Συνεργάτες". Η μόνη βασική κατεύθυνση του Γκρέι στον Constant είναι ότι ο 47 γνωρίζει την ταυτότητα του Constant.

Αφού πήρε το αντίδοτο του φαρμάκου καθαρισμού μνήμης που του είχε χορηγηθεί, ο 47 αποκαλύπτει ότι ο πρώτος Constant είναι ένας πρώην κατάσκοπος της KGB ονόματι Janus ο οποίος σήμερα κατοικεί σε ένα ήσυχο προάστιο του Βερμόντ.

Στη συνέχεια, η Diana δίνει μια ψευδή αναφορά στην ICA που ισχυρίζεται ότι ο Janus είναι ο Πελάτης Σκιά και ότι ο Gray είναι απλώς κατώτερος του, δίνοντας στον 47 άδεια να διεισδύσει στην προαστιακή πόλη και να σκοτώσει τον Janus και τον κορυφαίο σωματοφύλακα του Nolan Cassidy και να αναζητήσει ενδείξεις σχετικά με την τοποθεσία του αληθινού Constant.

Στο Βερμόντ, ο 47 βρίσκει αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Janus και ο Constant σχεδίαζαν να συναντηθούν σε μια ετήσια συνάντηση που διοργάνωσε μια ομάδα της παγκόσμιας ελίτ που είναι γνωστή ως "The Ark Society" και έχει δεσμούς με την Providence. Ο Hall αποκαλύπτει ότι η συγκέντρωση πραγματοποιείται στο νησί Sgail στον Βόρειο Ατλαντικό, αλλά ο Constant, αποκαλούμενος ως ο άνθρωπος που προσέλαβε τη Diana στο τέλος του Hitman (2016), έχει εμφυτευτεί με ένα τσιπ αυτοκτονίας που απελευθερώνει θανατηφόρο δηλητήριο στο σώμα του εάν βρεθεί σε κίνδυνο.

Ο 47 τότε παίρνει εντολές να σκοτώσει τις Ζωή και Σοφία Ουάσιγκτον, τις προέδρους του The Ark Society που κρατάνε τους διακόπτες για το τσιπ δηλητηριάσεως και να βοηθήσει τον Γκρέι στην εξαγωγή του Constant από το νησί. Το παιχνίδι τελειώνει με τον Constant να αποκαλύπτει τα ονόματα των οικογενειών γνωστοί ως και "Συνεργάτες" και με το να πειράζει την Νταϊάνα για το ότι δεν γνωρίζει κάτι.

Σε μία τελευταία σκηνή, αποκαλύπτεται ότι ο 47 είχε αναλάβει το συμβόλαιο θανάτου των γονέων της Diana.

Gameplay[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυρίως σε προοπτική τρίτου προσώπου, ο βασικός στόχος σε κάθε επίπεδο των παιχνιδιών είναι να σκοτώσετε καθορισμένους στόχους (συνήθως πολλαπλούς και μερικές φορές επιπρόσθετους προαιρετικούς στόχους). Στις περισσότερες περιπτώσεις, το Hitman επιτρέπει στον παίκτη διαφορετικές επιλογές για να ολοκληρώσει την κάθε αποστολή. Οι παίκτες μπορούν να εκτελέσουν ακριβείς δολοφονίες ή να σφαγιάσουν για να επιτύχουν τους στόχους της αποστολής. Ωστόσο, τα παιχνίδια ανταμείβουν μια λεπτή προσέγγιση με την απονομή ειδικών όπλων ή μπόνους χρημάτων αν οι παίκτες περάσουν την αποστολή με καλή βαθμολογία (συνήθως επιτυγχάνεται με την εξάλειψη μόνο του επιδιωκόμενου στόχου και χωρίς να ενεργοποιήσει κάποιον συναγερμό). Ο 47 μπορεί να φορέσει μια ποικιλία μεταμφιέσεων (όπως επισκευαστές, αστυνομικοί και σερβιτόροι) για να ξεγελάσει τους εχθρούς και να αποκτήσει πρόσβαση σε περιοχές περιορισμένης πρόσβασης. Το κύριο ζήτημα με το Hitman δεν είναι να κρύβεται στις σκιές από τους εχθρούς, αλλά να αναμειγνύεται μεταξύ τους. Είναι στο χέρι του παίκτη να ξεκινήσει χαμό, καθώς οι φρουροί συνήθως δεν πυροβολούν εκτός αν προκληθούν.

Σε κάθε παιχνίδι, ο πράκτορας 47, έχει περιορισμένο ελιγμό. Δεν μπορεί να πηδήξει, να σκαρφαλώσει τοιχώματα ή τις προεξοχές των τοίχων (υπάρχουν μερικές προκαθορισμένες θέσεις όπου μπορεί να πηδήξει από το ένα μπαλκόνι στο άλλο, αλλά αυτές είναι πολύ σπάνιες). Αυτό γενικά περιορίζει τον παίκτη σε ένα μόνο πεδίο κίνησης, αν και συχνά παρουσιάζεται η ευκαιρία να μετακινηθεί σε υψηλότερες ή χαμηλότερες περιοχές με τη χρήση, σκαλοπατιών, ανελκυστήρων ή λόφων.

Ο πράκτορας 47 έχει τη δυνατότητα να πηδήξει μικρά εμπόδια στο Codename 47 και σε μερικά άλλα επόμενα παιχνίδια. Στην τέταρτη προσθήκη της σειράς, το Blood Money, είναι πλέον σε θέση να αναρριχηθεί σε ορισμένα οικοδομήματα (όπως περίφραξη, αμπέλια, χαλαρά τούβλα, κιβώτια κλπ.) Και δίνεται επίσης η δυνατότητα να αναρριχηθεί στην κορυφή των ανελκυστήρων μέσω της καταπακτής, επιτρέποντας στον παίκτη να στραγγαλίσει ένα θύμα από κάτω του.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι ο μετρητής έντασης ή "Suspicion Meter", ο οποίος αναφέρει πόση προσοχή ή υποψία παίρνει ο παίκτης από το κοινό ή τους φρουρούς και εξαρτάται από πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, το περπάτημα με την στολή ενός φρουρού με το σωστό όπλο δεν θα τραβήξει πολύ την προσοχή, ενώ το να τρέχεις σε μια στολή σερβιτόρου σε μια περιορισμένη περιοχή, ενώ φέρνεις ένα ορατό όπλο αντί για ένα δίσκο ορεκτικών, θα έχει ως αποτέλεσμα μια ανεπιθύμητη αντιπαράθεση με τους φρουρούς.

Το δεύτερο παιχνίδι της σειράς, Silent Assassin, επιβάλλει σκοτωμούς χωρίς να πυροβολεί ο παίχτης περισσότερες από μία φορές. Ανάλογα με τον αριθμό των πυροβολισμών και της μυστικότητας που χρησιμοποιήθηκαν, βαθμολογείται μετά από κάθε αποστολή. Η καλύτερη βαθμολογία ήταν το Silent Assassin, υποδεικνύοντας μία μόνο βολή ανά στόχο χωρίς συναγερμούς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτείται ο 47 να κρύψει τυχόν πτώματα, για να αποφύγει τους συναγερμούς. Όπως παρουσιάζεται στο Hitman: Blood Money, ο 47 μπορεί να κρύψει ένα πτώμα σε μέρη όπως σκουπιδοτενεκές ή σκουπιδιάρικο. Πολλοί στόχοι μπορούν να δολοφονηθούν χωρίς να χρειαστεί ούτε μια σφαίρα. Αυτό το στυλ παιχνιδιού έγινε πιο διαδεδομένο στο Blood Money, όπου ο κύριος στόχος είναι να κάνεις κάποιες από τις δολοφονίες του 47 να μοιάζουν με ατυχήματα. Τα ατυχήματα μπορούν να προκληθούν εξ αποστάσεως με RU-AP (βόμβες) τοποθετημένες συνήθως σε βαριά και αιωρούμενα αντικείμενα (όπως πολύφωτα). Επίσης σπρώχνοντας κάποιον πάνω από κιγκλιδώματα και με άλλες πιο περίπλοκες μεθόδους όπως:

 • Αντικαθιστώντας ένα replica όπλο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (που θα χρησιμοποιηθεί στην όπερα Tosca) με ένα πραγματικό πιστόλι της εποχής του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
 • Συνθλίβοντας το λαιμό ενός άνδρα με βάρη κατά τη διάρκεια της πρωινής του προπόνησης.
 • "Πειράζοντας" ένα γκρίλ ώστε να αρπάξει το θύμα φωτιά.

Μέθοδοι δολοφονίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά Hitman επιτρέπει στον παίκτη να σκοτώνει στόχους (ή μη στόχους) με διάφορους τρόπους, χρησιμοποιώντας πυροβόλα όπλα, μαχαίρια, ακόμα και συμβατικά αντικείμενα που συλλέγει (όπως φτυάρια, τσιμπίδες του τζακιού, στέκες μπιλιάρδου κλπ). Στο Hitman: Contracts, όπλα όπως τα μαχαίρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σκοτώσουν με περισσότερες από μία μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων των απλών μαχαιρωμάτων, κόψιμο λαιμού απο πίσω, των επαναλαμβανόμενων χτυπημάτων στο στήθος και το χτύπημα στον λαιμό απο μπροστά.

Ο 47 έχει επίσης ένα σύρμα στραγγαλισμού (Garrote ή Fiberwire). Το σύρμα είναι ειδικά κατασκευασμένο για στραγγαλισμό, με ενισχυμένες λαβές. Το φέρνει μαζί του σε κάθε αποστολή, ακόμα και σε εκείνες στις οποίες έχει απογυμνωθεί από όλα τα άλλα όπλα. Είναι επίσης ένα από τα λίγα όπλα που μπορούν να μείνουν κρυφά ακόμα και από ανιχνευτές μετάλλων.

Για να επιτύχει ο παίκτης την ιδανική βαθμολογία (Silent Assassin), απαιτείται ο 47 να σκοτώσει μόνο τους στόχους τους, και λίγους ή και καθόλου άλλους NPCs. Οι ηρεμιστικές σύριγγες ή το χλωροφόρμιο (στο Hitman 2: Silent Assassin το οποίο έχει προσωρινό, εξαρτώμενο από τη δόση αποτέλεσμα, σε αντίθεση με τις σύριγγες) υπάρχουν για το σκοπό αυτό, έτσι ώστε ο 47 να μπορεί να καταστήσει ανίκανο έναν αθώο και να πάρει αντικείμενα ή ρούχα από το σώμα του χωρίς να τους βλάψει, οπότε δεν μετράει κατά του παίκτη στην τελική βαθμολογία. Στο Blood Money, προστέθηκε η δυνατότητα προσθήκης καταπραϋντικών στα τρόφιμα και τα ποτά (ένεση σε μπουκάλια αλκοόλ ή πιάτα φαγητών). Το Blood Money εισήγαγε επίσης τη δυνατότητα κατοχής οποιουδήποτε NPC ως ομήρου με τη χρήση μικρότερων όπλων και την χρήση τους ως ανθρώπινης ασπίδας και επιτρέπει στον παίκτη να καταστήσει τον όμηρο ασυνείδητο με το όπλο, εξοικονομώντας έτσι τα ηρεμιστικά για τα τρόφιμα ή τυχόν χαρακτήρες που τον παρεμποδίζουν απο το να φτάσει στον στόχο του. Σε μερικές αποστολές, αν μπορεί να γίνει δολοφονία που να μοιάζει με τυχαίο θάνατο (χρησιμοποιώντας το σύστημα ατυχημάτων που εισήχθη στο Blood Money), μερικοί σκοτωμένοι δεν θα θεωρούνται ως χτυπήματα, αλλά ως ατυχήματα. Οποιοσδήποτε πολίτης ή ένοπλο προσωπικό που μαρτυρά ένα θάνατο θα θεωρηθεί μάρτυρας και θα βλάψει την κατάταξη του παίκτη αν παραμείνει ζωντανός ή προειδοποιήσει κοντινούς φρουρούς. Αν όμως κάποιος (στόχος ή πολίτης) πεθάνει λόγω ατυχήματος, δεν θα πειράξει αν υπάρχουν μάρτυρες. Ο 47 έχει τη δυνατότητα να σκοτώσει μάρτυρες προτού φτάσουν σε φρουρούς, αλλά η περιττή δολοφονία θα εξακολουθεί να μετράει ενάντια στην κατάταξή του, εκτός εάν τους σκοτώσει με ατύχημα. Οι μάρτυρες περιλαμβάνουν επίσης όποιον βλέπει τον 47 να αλλάζει μεταμφιέσεις ή να είναι οπλισμένος. Στα παιχνίδια πριν από το Blood Money, η μόνη συνέπεια της ύπαρξης μαρτύρων σε ένα έγκλημα είναι ότι θα αναζητήσουν αστυνομικούς / φύλακες και θα προειδοποιήσουν.

Υπάρχουν συγκεκριμένες επιλογές για τη δολοφονία ενός στόχου σε ορισμένα επίπεδα. Σημαντικά παραδείγματα περιλαμβάνουν το κλείδωμα ενός στόχου σε μια σάουνα για να προκληθεί καρδιακή ανακοπή, να δηλητηριάσει το γεύμα ενός στόχου (αυτό γίνεται πιο διαδεδομένο στο Blood Money), να μεταμφιέσει τον 47 ως γιατρό και να σαμποτάρει μια χειρουργική επέμβαση κλπ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναγκαίο ο 47 να κρύψει τυχών πτώματα ή αναίσθητους φρουρούς (ή πολίτες) για να αποφύγει έναν ανεπιθύμητο συναγερμό. Σε άλλες πάλι μπορεί να αφήσει τα πτώματα σε κοινή θέα αν ο στόχος είναι να τραβήξει εκεί την προσοχή των φρουρών.

Το σύμβολο του Hitman[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Hitman Logo
Hitman Logo

Το σύμβολο του Hitman, ένα στυλιζαρισμένο fleur de lis, εμφανίζεται στο Hitman: Codename 47 στις πύλες του ασύλου του Dr. Otto Wolfgang Ort-Meyer αλλά και σε όλο το εργαστήριό του και σχηματίζεται ακόμα και στο πάτωμα της αίθουσας του Ort-Meyer με αίμα όταν ο 47 τον σκοτώνει στο τέλος του παιχνιδιού. Εμφανίζεται επίσης στο «Hitman: Contracts» στο πάτωμα του εργαστηρίου κλωνοποίησης, αυτή τη φορά σαν να είναι ο πραγματικός σχεδιασμός δαπέδου, καθώς και στην ζώνη του Ort-Meyer. Στο Blood Money, εμφανίζεται στα βιβλία σε όλα τα επίπεδα σαν easter egg.

Το σύμβολο είναι χαραγμένο επίσης στις λαβές των όπλων του 47 (AMT Hardballer) όπου αναφέρονται ως "Silverballers" στο Hitman: Contracts, Hitman: Blood Money και Hitman: Absolution. Μετά το Hitman: Contracts, το σύμβολο βρίσκεται και στις κάννες των όπλων. Βρίσκεται επίσης στον εξοπλισμό του 47, όπως στον φορητό υπολογιστή, στον χαρτοφύλακα και στο κινητό του. Στην ταινία, ο 47 φοράει ένα ζευγάρι ασημένια μανικετόκουμπα με τα διακριτικά του σε κόκκινο χρώμα.  

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

David Bateson - Η φωνή του 47
David Bateson - Η φωνή του 47
 • Πράκτορας 47 : Γενετικά τροποποιημένος δολοφόνος που δημιουργήθηκε από μία μείξη DNA απο τους πέντε πιο επικίνδυνους εγκληματίες του κόσμου. Το γεγονός ότι το DNA προέρχεται από πολλαπλές εθνικότητες επιτρέπει στον 47 να αναμειχθεί σε κάποιο βαθμό στα περισσότερα μέρη του κόσμου ή τουλάχιστον να μην φαίνεται αμέσως ύποπτος και εκτός τόπου. Το όνομά του προέρχεται από τα τελευταία δύο ψηφία του barcode στο πίσω μέρος του κεφαλιού του (640509-040147). Σύμφωνα με τον Jacob Andersen, επικεφαλής σχεδιαστή του Hitman 2: Silent Assassin, ο πράκτορας 47 ξεκίνησε από το να είναι "ένας γέρος τριχωτός τύπος" και στο να έχει "γυαλιά υψηλής τεχνολογίας" προτού φτάσει στην τρέχουσα σχεδίασή του. [7] Περισσότερη έμπνευση προήλθε από κόμικς, ταινίες του Χονγκ Κονγκ και άλλα παρόμοια μέσα. [8] Σύμφωνα με τον διευθυντή του παιχνιδιού, Rasmus Højengaard, η ιδέα ενός κλώνος του οποίου το μέλλον αποφασίζεται από τους ανθρώπους που τον δημιούργησαν, ιντρίγκαρε την ομάδα του Hitman . Ο Højengaard αισθάνθηκε ότι η ιδέα της δημιουργίας του «απόλυτου δολοφόνου» με την κλωνοποίηση «εξελίχθηκε με τον χαρακτήρα πριν το πρώτο παιχνίδι Hitman καν βγει». Ο David Bateson έχει δώσει την φωνή του στον 47 σε κάθε παιχνίδι Hitman μέχρι σήμερα.
 • Diana Burnwood : Η χειριστής του 47 στον Οργανισμό. Η Νταϊάνα ενημερώνει τον 47 για τις αποστολές του, επιβλέπει την πρόοδό του και χρησιμεύει ως οδηγός του στον ασύρματο. Για τη συντριπτική πλειοψηφία της σειράς, ο 47 δεν βλέπει ποτέ την Νταϊάνα, αναγνωρίζοντάς την μόνο απο την φωνή της, όμως, έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο στο τέλος του Hitman: Blood Money και Hitman: Contracts. Παρόλο που η Diana συνήθως χειρίζεται τις υποθέσεις του 47 από μακριά, αποδεικνύεται ότι είναι ένας σημαντικός χαρακτήρας στο Hitman: Blood Money, υπηρετώντας ως διπλός πράκτορας, παραποιώντας τον θάνατο του 47, σώζοντας τον Οργανισμό από την διάλυση και ξεφεύγοντας και η ίδια απο τον θάνατο μερικές φορές.[9] Τελικά, οι κόποι της αποδίδουν όταν ο Οργανισμός επιστρέφει στο τέλος στο διαδίκτυο.[10] Στο Hitman: Absolution, πυροβολείται από τον 47 στο σπίτι της, όταν προδίδει τον Οργανισμό. Αν και θεωρείται νεκρή, αργότερα αποκαλύπτεται ότι ο 47 είχε μόνο τραυματίσει την Diana, επιτρέποντάς της να σκηνοθετήσει τον θάνατό της. Επιστρέφει ως χειριστής του 47 με τον ICA στο Hitman του 2016 . Στην ταινία "Hitman" του 2007, η μόνη μορφή επικοινωνίας της Diana με τον 47 είναι μέσω "ρομποτικής" φωνής μέσω του λάπτοπ του. Ωστόσο, τηλεφωνεί απευθείας στον 47 μέσω τηλεφώνου για να τον προειδοποιήσει ότι ο Οργανισμός τον καταδιώκει. Στο Hitman: Agent 47, η Diana απεικονίζεται από την Angelababy . Στα παιχνίδια η Diana παίρνει την φωνή της από την Vivienne McKee από το Hitman: Codename 47 έως το Hitman: Blood Money. Απο την Marsha Thomason στο Hitman: Absolution και απο την Jane Perry στο Hitman ™.
  47's Barcode
  47's Barcode
 • Ο πράκτορας Carlton Smith : ένας αρκετά αδύναμος Αμερικανός πράκτορας της CIA με δεσμούς στον Οργανισμό. Έχει την τάση να αιχμαλωτίζεται και να βασανίζεται από τους ανθρώπους που του έχει ανατεθεί να κατασκοπεύει. Ως αποτέλεσμα, ο Οργανισμός έχει στείλει τον 47 για να τον σώσει πολλές φορές. Οι εμπειρίες του στα βασανιστήρια τον έχουν αναγκάσει να μπλέξει δουλειά και αλκοόλ, καθιστώντας τον ακόμα πιο αναποτελεσματικό. Όπως και ο 47, ο πράκτορας Smith έχει μία ποικιλία μεταμφιέσεων, αλλά τις περισσότερες φορές τον βλέπουμε χτυπημένο και ημίγυμνο (με την φανέλα και το μποξεράκι του). Φαίνεται να θεωρεί τον 47 ως φίλο, χωρίς αμφιβολία επειδή ο 47 τον έχει διασώσει πολλές φορές. Το συναίσθημα δεν είναι αμοιβαίο. Ο 47 αρχικά αντιμετωπίζει την σχέση του με τον Agent Smith απόμακρα και επαγγελματικά, αλλά καθώς αναγκάζεται να τον σώσει ξανά και ξανά, βλέπει όλο και περισσότερο τον Smith ως εμπόδιο. Στο Hitman: Blood Money, ο 47 βάζει ένα όπλο στο κεφάλι του Σμιθ και απειλεί να τον σκοτώσει, αλλά τελικά δεν το κάνει και στο τέλος ο Smith του δίνει ένα συμβόλαιο που θα οδηγήσει στη δολοφονία του Λευκού Οίκου. Η εμφάνιση του Smith αλλάζει κάπως στο Hitman: Blood Money, έχοντας χάσει το μεγαλύτερο μέρος των μαλλιών του μέσω μακροχρόνιου αλκοολισμού και κατάθλιψης. Στην ταινία Hitman, ο Σμιθ απεικονίζεται αντιθέτως ως ένας πολύ ικανός και αξιόπιστος πράκτορας της CIA. Σε αντάλλαγμα για τη δολοφονία ενός υψηλής προτεραιότητας στόχου της CIA (Udre Belicoff, ο αδελφός του αρχικού στόχου του 47), ο Smith βοηθά τον 47 να αποφύγει τη σύλληψη από την Ιντερπόλ .
 • Mei-Ling : Μια νέα γυναίκα από την κινεζική ηπειρωτική χώρα, αρπαγμένη απο το σπίτι της και φερόμενη στα πορνεία του Λον Χονγκ στο Χονγκ Κονγκ. Ο 47 τη διασώζει σε αντάλλαγμα για πληροφορίες σχετικά με τον εργοδότη της για την προετοιμασία της δολοφονίας του.[11] Μετά τη διαφυγή από τον Lee Hong, η Mei-Ling αργότερα αποκαλύπτεται ότι δουλεύει πλέον σαν πόρνη για τον Hayamoto, έναν άλλο ασιάτη εγκληματία. Ο 47 καταλήγει να την διασώζει ξανά (πολύ για τη συνείδησή του).[12] Η Mei-Ling είναι προφανώς η πρώτη γυναίκα που έχει ποτέ φιλήσει ο 47. Η αντίδρασή του είναι διαφορετική στο αρχικό παιχνίδι από το remake. Στο αρχικό Hitman: Codename 47, ο 47 αντιδρά με απέχθεια. Στο remake Hitman: Contracts, η αντίδρασή του είναι αποσπασματική. Ήταν γνωστή ως Lei Ling στο αρχικό παιχνίδι.
 • Ο Δρ Otto Wolfgang Ort-Meyer : ο δημιουργός του 47 και ο τελικός ανταγωνιστής του Hitman: Codename 47. Ένα λαμπρό αλλά αδέσμευτο άτομο που εξοστρακίστηκε από την επιστημονική κοινότητα για τις ριζοσπαστικές θεωρίες του για τον γενετικό χειρισμό, ο Ort-Meyer λειτουργούσε ένα εξελιγμένο εργαστήριο κρυμμένο κάτω από ένα ρουμανικό άσυλο. Εκεί εργάστηκε σκληρά σε πειράματα DNA σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα άψογο ανθρώπινο ον. Έλαβε μεγάλο μέρος στην εκπαίδευση και ενδυνάμωση του 47 στο άσυλο, όπου ο 47 κρατήθηκε φυλακισμένος μέχρι την ωρίμανσή του. Ο Ort-Meyer τελικά δημιούργησε την «έξοδο» του 47 από το άσυλο προκειμένου να δοκιμάσει την απόδοσή του στον πραγματικό κόσμο. Ο άριστος μεγαλομανής, Ort-Meyer, ανέθεσε στον Οργανισμό να σκοτώσει τους υπόλοιπους 4 άνδρες πίσω από το πρότζεκτ "Hitman" (τους άλλους 4 «πατέρες» του 47), έτσι ώστε ο Ort-Meyer να απολαύσει τους καρπούς του έργου του μόνος του. Ο Ort-Meyer προσπάθησε στη συνέχεια να οδηγήσει τον 47 στον θάνατό του, έχοντας τελειοποιήσει το "No 48", έναν βελτιωμένο, χωρίς συνείδηση πιστό κλώνο. Ωστόσο, ο Ort-Meyer υποτίμησε πόσο ο 47 είχε βελτιωθεί. Στην τελική αναμέτρηση, ο 47 σφαγιάζει τον 48 και τους λοιπούς κλώνους και έπειτα σκοτώνει τον ίδιο τον Ort-Meyer σπάζοντάς του τον λαιμό.

Αποδοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2019, βγήκαν επτά παιχνίδια, όλα από την IO Interactive . Από τον Μάρτιο του 2013, τα παιχνίδια είχαν πωλήσει συνολικά 8 εκατομμύρια αντίγραφα. [13] Η σειρά έχει λάβει γενικά θετική αποδοχή και υπάρχει σε πάνω από 15 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, με έρευνα του 2015. [14]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Osborn, Alex (17 June 2017). «E3 2017: IO Interactive Officially Goes Indie, Gains Full Rights to Hitman IP». IGN. http://www.ign.com/articles/2017/06/16/e3-2017-io-interactive-officially-goes-indie-gains-full-rights-to-hitman-ip. Ανακτήθηκε στις 15 April 2018. 
 2. C., Dietz, William (2007). Hitman : enemy within. New York: Del Rey/Ballantine Books. ISBN 9780345471321. 
 3. 1955-, Benson, Raymond, (2012). Hitman : damnation. New York: Del Rey. ISBN 9780345535856. 
 4. Square-Enix, IO Interactive. «Hitman». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2016. 
 5. «Hitman changes release structure again, now 'fully episodic'». Polygon. Vox Media. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 January 2016. https://web.archive.org/web/20160114203020/http://www.polygon.com/2016/1/14/10770628/hitman-dlc-fully-episodic. Ανακτήθηκε στις 14 January 2016. 
 6. «Hitman 2 will introduce co-op assassinations this November». The Verge. https://www.theverge.com/2018/6/7/17438546/hitman-2-io-interactive-agent-47-announced-e3-2018-xbox-one-ps4-pc. Ανακτήθηκε στις 2018-07-04. 
 7. «Hitman 2 Interview – ( Review, Preview, Article, Interview, Q&A )». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2016. 
 8. «GamesRadar+». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2016. 
 9. Diana: You and I are all that's left of the Agency 47, and I doubt I'll last much longer. Eidos Interactive Hitman: Blood Money (United States) 26 May 2006
 10. Diana: Yes, your Majesty, almost all of our resources are online again. Hitman: Blood Money (United States) 26 May 2006
 11. Mei Ling: You foreigner. Then you understand. Listen, you have to help me, please. They kidnapped me and then they brought me here... [...] First you have to get me out of here and then the combination is yours. Eidos Interactive Hitman: Contracts 20 April 2004 (US)
 12. 47: Still living a lousy life I see. I save you from Lee Hong and his Triad outfit in Hong Kong, and first thing after that mess, you're in it with another hotshot crimelord! Mei Ling: Well, I don't mind. The hours are short and the pay is good. But he is just an old rich bastard and I am bored now. Eidos Interactive Hitman 2: Silent Assassin 10 January 2002 (US)
 13. «Businesses – Square Enix Holdings». 31 Μαρτίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 25 Μαρτίου 2012. 
 14. «Square Enix 2015 Annual Report» (PDF). Square Enix. Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2019.