Ιπποκαστανοειδή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Hippocastanaceae)
Ιπποκαστανοειδή
Aesculus × carnea in flower.
Συστηματική ταξινόμηση
Σύστημα: κατά APG IIΙ
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Κλάδος: Αγγειόσπερμα
Κλάδος: Ευδικοτυλήδονα
Κλάδος: Ροδίδες
Τάξη: Σαπινδώδη (Sapindales)
Οικογένεια: Ιπποκαστανοειδή (Hippocastanaceae)
Γένη

Αίσκουλος (Aesculus)
Μπίλλια (Billia)
Χαντελιόδενδρον (Handeliodendron)

Ιπποκαστανοειδή ή Ιπποκαστανίδες (Hippocastanaceae) είναι το όνομα μιας μικρής ομάδας δέντρων και θάμνων, όταν η ομάδα αυτή λαμβάνεται ως οικογένεια. Το πιο διαδεδομένο είδος της είναι ο Αίσκουλος (Aesculus) (τα ιπποκάστανα και τα buckeyes, συν. Pavia). Όμως, το Αμερικανικό γένος Μπίλλια (Billia) και το Κινεζικό γένος Χαντελιόδενδρον[1] (Handeliodendron) περιλαμβάνονται επίσης σε αυτήν την οικογένεια. Ένα χαρακτηριστικό της οικογένειας είναι τα παλαμοειδή σύνθετα φύλλα.[2]

Τα μέλη αυτής της οικογένειας σχετίζονται στενά με την μεγάλη, κυρίως τροπική οικογένεια Σαπινδώδη (Sapindaceae), και μερικά συστήματα ταξινόμησης φυτών περιλαμβάνουν τα μέλη των Ιπποκαστανιδών, μαζί με μέλη των Aceraceae, σε μια διευρυμένη οικογένεια Σαπινδώδη.


Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Handeliodendron named after Heinrich von Handel-Mazzetti». Global Names index (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2012. 
  2. Hippocastanaceae Αρχειοθετήθηκε 2006-03-18 στο Wayback Machine. in L.Watson and M.J.Dallwitz. 1992 onwards. The families of flowering plants.