Μετάβαση στο περιεχόμενο

Hellraiser

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Hellraiser
Αφίσα κυκλοφορίας της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΚλάιβ Μπάρκερ
ΠαραγωγήΚρίστοφερ Φιγκ
ΣενάριοΚλάιβ Μπάρκερ
Βασισμένο σεThe Hellbound Heart
του Κλάιβ Μπάρκερ
ΠρωταγωνιστέςΆσλεϊ Λόρενς
Άντριου Ρόμπινσον
Κλερ Χίγκινς
Σον Τσάπμαν
Ντουγκ Μπράντλεϊ
ΜουσικήΚρίστοφερ Γιανγκ[1]
ΤραγούδιΚρίστοφερ Γιανγκ
ΦωτογραφίαΡόμπιν Βίτζεον[1]
ΜοντάζΡίτσαρντ Μάρντεν
Εταιρεία παραγωγήςFilm Futures
ΔιανομήEntertainment Film Distributors[1]
Πρώτη προβολή10 Σεπτεμβρίου 1987
(Λονδίνο)
Διάρκεια93 λεπτά[2]
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής[3]
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$1 εκατομμύριο[4]
Ακαθάριστα έσοδα$14.6 εκατομμύρια[4][5]
ΈπεταιHellbound: Hellraiser II

Το Hellraiser είναι μια βρετανική υπερφυσική ταινία τρόμου[6] του 1987 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κλάιβ Μπάρκερ, σε παραγωγή του Κρίστοφερ Φιγκ, και βασισμένο στη νουβέλα του Μπάρκερ The Hellbound Heart του 1986.[1] Η ταινία ήταν το ντεμπούτο του Μπάρκερ ως σκηνοθέτης.[7] Η πλοκή σχετίζεται με ένα μυστηριώδες κουτί-παζλ που καλεί τους Cenobites (Κοινοβίτες), μια ομάδα από σαδομαζοχιστικά όντα από άλλη διάσταση, που δεν μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ πόνου και ευχαρίστησης. Τον αρχηγό των Κοινοβιτών υποδύεται ο Ντουγκ Μπράντλεϊ, ο οποίος ονομάστηκε Πίνχεντ στις επόμενες ταινίες.

Το Hellraiser γυρίστηκε στα τέλη του 1986. Ο Μπάρκερ αρχικά ήθελε το συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής Coil να ερμηνεύσουν τη μουσική για τη ταινία, όμως μετά από επιμονή των παραγωγών, η ταινία απέκτησε νέο μουσικό θέμα από το Κρίστοφερ Γιανγκ. Κάποια από τα μουσικά θέματα των Coil επανασχεδιάστηκαν από το Γιανγκ στο τελικό θέμα. Το Hellraiser είχε τη πρώτη του δημόσια προβολή στο Πρινς Τσαρλς Σίνεμα στις 10 Σεπτεμβρίου 1987. Η ταινία απέσπασε $14.6 εκατομμύρια.

Από τη κυκλοφορία της, η ταινία έχει διχάσει τους κριτικούς όμως σε γενικές γραμμές έχει λάβει θετικά σχόλια· αρχικές κριτικές από το Melody Maker το αποκαλούσαν τη σπουδαιότερη ταινία τρόμου που γυρίστηκε στη Βρετανία, ενώ ο Ρότζερ Ίμπερτ επέκρινε τη «πτώχευση της φαντασίας» του. Έκτοτε ακολούθησαν εννέα σίκουελ, τα πρώτα επτά από τα οποία περιείχαν το Μπράντλεϊ στο ρόλο του Πίνχεντ.

Στο Μαρόκο, ο Φρανκ Κότον, ένας ηδονιστής, αγοράζει ένα κουτί-παζλ που λεγόταν πως ανοίγει τη πόρτα σε ένα χώρο εξωπραγματικής ηδονής. Στο άδειο πατάρι του σπιτιού του, ο Φρανκ λύνει το παζλ και εμφανίζονται αλυσίδες που κολλούν στο σώμα του, σκίζοντας το. Μια μαυροφορεμένη φιγούρα επαναφέρει το παζλ και το δωμάτιο επανέρχεται στη προηγούμενη μορφή του.

Αργότερα, ο αδερφός του Φρανκ, Λάρι, μετακομίζει στο ίδιο σπίτι. Σκοπεύει να ξαναχτίσει τη σχέση του με τη δεύτερη σύζυγο του, Τζούλια. Ο Λάρι δεν γνωρίζει για τη σεξουαλική σχέση της με τον αδερφό του, Φρανκ, πριν παντρευτούν. Όταν ο Λάρι κατά λάθος κόβει το χέρι του ενώ μετακινεί έπιπλα, το αίμα του στάζει στο πάτωμα της σοφίτας και αργότερα ξαναζωντανεύει το Φρανκ με μια μακάβρια μορφή. Η Τζούλια αργότερα βρίσκει το Φρανκ· έχοντας ακόμη εμμονή για εκείνον, δέχεται να τον βοηθήσει να επαναφέρει το σώμα του ώστε οι δυο τους να μπορέσουν να φύγουν. Η Τζούλια βρίσκει άνδρες σε μπαρ και τους φέρνει στη σοφίτα, όπου τους τραυματίζει θανάσιμα. Ο Φρανκ τότε απορροφά τη ζωή τους για να επανακτήσει το σώμα του. Ο Φρανκ εξηγεί στη Τζούλια, πως έχοντας εξαντλήσει όλες τις αισθητήριες εμπειρίες, αναζήτησε το κουτί-παζλ, το οποίο υποτίθεται πως παρέχει πρόσβαση σε βασίλειο από νέες σαρκικές απολαύσεις. Όταν το παζλ λύθηκε, οι «Κοινοβίτες» εμφανίστηκαν για να τον υποβάλλουν στον ακραίο σαδομαζοχισμό.

Η Κίρστι, η έφηβη κόρη του Λάρι, βλέπει τη Τζούλια να φέρνει έναν άνδρα στο σπίτι και την ακολουθεί στη σοφίτα, όπου βρίσκει το Φρανκ. Αφού ξεφεύγει από εκείνον έχοντας πάρει το κουτί-παζλ, καταρρέει μετά από λίγο. Ξυπνώντας σε ένα νοσοκομείο, η Κίρστι λύνει το κουτί από περιέργεια, και χωρίς να το γνωρίζει καλεί τους Κοινοβίτες και ένα τέρας που λεγόταν ο Μηχανικός, από τον οποίο παραλίγο ξεφεύγει. Ο αρχηγός των Κοινοβιτών εξηγεί πως αν και έχουν θεωρηθεί άγγελοι αλλά και δαίμονες, είναι απλώς «εξερευνητές» από μια διαφορετική διάσταση αποζητώντας σαρκικές εμπειρίες, και δεν μπορούν πλέον να κάνουν διάκριση μεταξύ του πόνου και της ευχαρίστησης. Όταν επιχειρούν να αναγκάσουν τη Κίρστι να επιστρέψει μαζί τους στο βασίλειο τους, ενημερώνει το Πίνχεντ πως ο Φρανκ τους έχει ξεφύγει. Οι Κοινοβίτες συμφωνούν να αφήσουν τη Κίρστι και αντί για εκείνη να ξαναπιάσουν το Φρανκ, υπό τον όρο πως θέλουν ο Φρανκ να παραδεχτεί πως τους ξέφυγε.

Η Κίρστι επιστρέφει στο σπίτι, όπου ο Φρανκ έχει σκοτώσει το Λάρι και έχει φορέσει το δέρμα του, κάνοντας πως είναι εκείνος. Η Τζούλια της δείχνει αυτό που υποτίθεται πως είναι το γδαρμένο πτώμα του Φρανκ στη σοφίτα, κλειδώνοντας τη πόρτα πίσω της. Οι Κοινοβίτες εμφανίζονται και χωρίς να ξεγελαστούν από την απάτη, απαιτούν τον άνθρωπο που το έκανε αυτό. Η Κίρστι προσπαθεί να διαφύγει όμως η Τζούλια και ο Φρανκ τη κρατούν. Ο Φρανκ αποκαλύπτει τη πραγματική του ταυτότητα στη Κίρστι και, όταν οι σεξουαλικές του προσδοκίες απορρίπτονται, αποφασίζει να τη σκοτώσει για να ολοκληρώσει την αναζωογόνηση του. Από ατύχημα μαχαιρώνει τη Τζούλια κατά λάθος και της απορροφά τη ζωή χωρίς τύψεις. Ο Φρανκ κυνηγά τη Κίρστι στη σοφίτα και, όταν είναι έτοιμος να τη σκοτώσει, οι Κοινοβίτες εμφανίζονται αφού τον ακούν να παραδέχεται τη δολοφονία του πατέρα της. Πλέον βέβαιοι πως εκείνος είναι το άτομο που ψάχνουν, τον παγιδεύουν με αλυσίδες και διαλύουν το σώμα του. Αρπάζοντας το κουτί-παζλ από τα νεκρά χέρια της Τζούλια, η Κίρστι διώχνει τους Κοινοβίτες, οι οποίοι σκόπευαν να τη πιάσουν, με το να αντιστρέψει τις κινήσεις που απαιτούνται για να ανοίξει το κουτί. Ο σύντροφος της Κίρστι, Στιβ, εμφανίζεται και οι δυο τους φεύγουν από το σπίτι που είχε αρχίσει να καταρρέει.

Αργότερα, η Κίρστι πετάει το κουτί-παζλ σε μια πυρά. Ένας περιπλανώμενος που τη παρακολουθούσε κρυφά περπατάει προς τη φωτιά και παίρνει το κουτί προτού μεταμορφωθεί σε ένα φτερωτό πλάσμα που μοιάζει με σκελετό και πετάξει μακριά. Το κουτί καταλήγει στον ίδιο πωλητή που το πούλησε στο Φρανκ. Το προσφέρει σε έναν άλλο πελάτη.

  • Κλερ Χίγκινς ως Τζούλια Κότον
  • Άσλεϊ Λόρενς ως Κίρστι Κότον
  • Άντριου Ρόμπινσον ως Λάρι Κότον
  • Σον Τσάπμαν ως Φρανκ Κότον
  • Ρόμπερτ Χάινς ως Στιβ
  • Ντουγκ Μπράντεϊ ως Επικεφαλής των Κοινοβιτών
  • Νίκολας Βινς ως Φλύαρος Κοινοβίτης
  • Σάιμον Μπαμφορντ ως Παχύς Κοινοβίτης
  • Γκρέις Κίρμπι ως Γυναίκα Κοινοβίτης
  • Όλιβερ Σμιθ ως «Άσαρκος» Φρανκ/Φρανκ το Τέρας
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Newman, Kim (September 1987). «Hellraiser». Monthly Film Bulletin (British Film Institute) (644): 276–277. ISSN 0027-0407. 
  2. «HELLRAISER (18)». British Board of Film Classification. 19 Ιουνίου 1987. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2013. 
  3. hellraiser.
  4. 4,0 4,1 Hellraiser, Box Office Information. The Numbers. Retrieved 22 September 2012.
  5. «Hellraiser». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2011. 
  6. Binion, Cavett. «Hellraiser (1987)». www.allmovie.com. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  7. Collis, Clark. «Clive Barker is Back from the Dead». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 July 2018. https://web.archive.org/web/20180714164343/http://www.ew.com/ew/static/longform/nightbreed/. Ανακτήθηκε στις 6 June 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]