HellasNet

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Hellas Net)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
HellasNet
Νομική μορφήΤηλεοπτικές εκπομπές
ΚλάδοςΜέσα ενημέρωσης
Ίδρυση30 Ιανουαρίου 2015
ΙδρυτήςΓιάννης Καραγιώργης
ΈδραΛεωφόρος Μεσογείων 2-4
Πύργος Αθηνών, Αττική
Προϊόντα/
Υπηρεσίες
Τηλεόραση
ΙδιοκτήτηςHellasNet TV Α.Ε.
ΙστότοποςΕπίσημη ιστοσελίδα

Η HellasNet είναι τηλεοπτικό δίκτυο εννέα περιφερειακών σταθμών που ξεκίνησε πιλοτικά τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015.[1][2] Είναι το δεύτερο τηλεοπτικό δίκτυο του είδους του στην Ελλάδα, μετά από αυτό της Polis, που ιδρύθηκε το 2001, και κατέρρευσε με τα χρόνια.

Συνεργαζόμενοι σταθμοί μετάδοσης της HellasNet[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρόγραμμα του δικτύου, το οποίο είναι ενημερωτικό και ψυχαγωγικό και περιλαμβάνει πολλές εκπομπές, μεταδίδεται πανελλαδικά μέσω οκτώ περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.[3]

Σύμφωνα με την διάταξη του ΕΣΡ, το Δίκτυο HellasNet, από τον Σεπτέμβριο του 2015, συνεχίζει να εκπέμπει, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα μέσα από τοπικά κανάλια που αναμεταδίδουν το τηλεοπτικό δίκτυο σε εικοσιτετράωρη βάση. Μάλιστα έχουν όλα δικό τους διακριτικό τίτλο και χρησιμοποιούν ίδια σήματα «πλακάκια» με διαφορετικά χρώματα. Πρόκειται για τα επτά κανάλια ALFA TV Νομού Δράμας, DIKTYO 1 Νομού Καστοριάς, PLP Νομού Ηλείας (πρώην Cosmos TV Αμαλιάδας), TRT Νομού Μαγνησίας, SITIA TV Νομού Λασιθίου, IRIDA Νομού Δωδεκανήσου και το TVM Νομού Λέσβου, τα οποία μαζί με το Δίκτυο HellasNet θα κληθούν κάποια στιγμή σε απολογία από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο για «απουσία αυτονόμου προγράμματος» και «παράνομη αναμετάδοση προγράμματος». Το Δίκτυο, παραπέμπεται για «εκπομπή κατά τρόπο που προσήκει σε σταθμό εθνικής εμβέλειας».

Ταυτόχρονα τα 7 περιφερειακά κανάλια που έχουν ενταχθεί στην Hellas Net, κατέχουν στην ιδιοκτησία τους και ραδιοφωνικούς σταθμούς, με τοπική εμβέλεια, που δεν έχουν καμία σχέση με το δίκτυο.

Πρόγραμμα δικτύου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δίκτυο μεταδίδει κυρίως σχεδόν κοινό πρόγραμμα σε εννέα σταθμούς, όπως τοπικές ενημερωτικές, πολιτιστικές, αθλητικές, σατιρικές και αγροτικές εκπομπές, δελτία ειδήσεων και τηλεπωλήσεις (σε κάποια κανάλια αλλάζει εντελώς κυρίως το πρόγραμμα) και τούρκικες σειρές όπως την σειρά Ραγισμένες Καρδιές, που είχε προβληθεί αρχικά στην Ελλάδα, από τον άλλοτε σταθμό εθνικής εμβέλειας MEGA. Παλαιότερα δε το πρόγραμμα του δικτύου περιλάμβανε και δικτύωση με το Attica TV που ήταν ο κεντρικός σταθμός του δικτύου για τη μετάδοση της ενημερωτικής εκπομπής "LIVE" που την παρουσίαζε ο Κώστας Αργυρός, ο οποίος μετέπειτα αποχώρησε και από τον σταθμό και από την HellasNet.

Σκάνδαλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιάννης Καραγιώργης αγόρασε το 51% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού Δίον Channel εντάσσοντάς το στο νεοϊδρυθέν δίκτυο της HellasNet και μετατρέποντάς το στο πρώτο ATLAS TV το οποίο πρωτοεξέπεμψε στις 7 Σεπτεμβρίου 2015. Ωστόσο, το Πιερικό κανάλι ξεκίνησε συνεργασία με το Πόντος TV της Αλεξανδρούπολης το οποίο ξεκίνησε τις εκπομπές του στις 15 Αυγούστου αντικαθιστώμενο το πάλαι ποτέ Cosmos, Home Shop, πρώην Άλφα και στις 25 Οκτωβρίου μετατράπηκε στο ομότιτλο. Αυτό στάθηκε αφορμή ο επιχειρηματίας να πάρει το 51% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού Bee Channel (πρώην XTV, TV Χαλκιδική), με έδρα τα Νέα Μουδανιά, το οποίο στις 2 Δεκεμβρίου του 2015 αντικαταστάθηκε από το νέο ATLAS TV, ανακοινώνοντας έτσι την επανεμφάνισή του, μετά από ένα μήνα και μία εβδομάδα απουσίας, από το τηλεοπτικό τοπίο της Κεντρικής Μακεδονίας, αφού είναι νεοσύστατο τηλεοπτικό κανάλι.

Στις αρχές του 2016, το Πόντος TV Κεντρικής Μακεδονίας μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη αλλά την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου το ομότιτλο κανάλι του Έβρου (Πόντος TV Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) σταμάτησε να εκπέμπει λόγω οικονομικών προβλημάτων, με την ιδιοκτήτρια εταιρεία να τίθεται σε εκκαθάριση. Ωστόσο, στις 11 Φεβρουαρίου 2017 διεκόπη και το Πόντος TV Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο επανήλθε στις 7 Μαρτίου με το παλιό του όνομα (Δίον Τηλεόραση), που διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Παρ' όλα αυτά, η αιφνίδια σύλληψη του Γιάννη Καραγιώργη από την Ελληνική Αστυνομία μετά από διεθνές ένταλμα των ολλανδικών αρχών για απάτη, πλαστογραφία και δόλια πτώχευση στην οποία εμπλέκεται και η HellasNet έγινε η αιτία να επιστραφεί το 51% των μετοχών του ATLAS TV το οποίο στα τέλη του 2016 αποχώρησε οριστικώς από την HellasNet και επανήλθε στο παλιό του πρόγραμμα, υιοθετώντας μόνο την ονομασία «ATLAS TV», το οποίο τους επόμενους μήνες αναβαθμίστηκε με νέα σήματα και γραφικά, απέκτησε νέα στούντιο στην Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα αναμόρφωσε σημαντικά και τον ενημερωτικό του χαρακτήρα.

Μαζί με το Atlas TV, αποχώρησαν το Corfu TV Δυτικής Ελλάδας, το ΕΝΑ TV Στερεάς Ελλάδας και το Attica TV. Τα κανάλια αυτά αποχώρησαν, λόγω «υποβάθμισης και απουσίας αυτονόμου προγράμματος» και «παράνομη αναμετάδοση προγράμματος, του δικτύου σε εικοσιτετράωρη βάση». Ωστόσο στην HellasNet παραμένουν το Άλφα TV Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, η TV Μυτιλήνη Βορείου Αιγαίου, η Σητεία TV Κρήτης, το Δίκτυο 1 Δυτικής Μακεδονίας, η Ίριδα TV Νοτίου Αιγαίου, το TRT Θεσσαλίας και το PLP Πελοποννήσου.

Τα τελευταία χρόνια μετά το σκάνδαλο το δίκτυο της HellasNet προορίζεται κυρίως ως περιφερειακός σταθμός, παρά για τηλεοπτικό δίκτυο, ο οποίος έχει αγοράσει το 51% αρκετών περιφερειακών σταθμών, οι οποίοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά τόσο σε παραγωγή προγράμματος, αλλά και στα μεγάλα εξωφρενικά ποσά που τους ζητάει μηνιαίως ο πάροχος Digea (διαφέρει το τόσο ανάλογα με την τηλεοπτική περιφέρεια). Ωστόσο οι περισσότεροι σταθμοί έχουν εγκαταλείψει το δίκτυο, επειδή τους υποβαθμίζει το πρόγραμμα.

Ιδιοκτησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δίκτυο ανήκει ιδιοκτησιακά στην Ελλάς Net TV Ραδιοτηλεοπτικές Υπηρεσίες Διαχείρισης, Εκμετάλλευσης και Παραγωγής Α.Ε. η οποία συστάθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2015, με αρχική έδρα τον Πειραιά[4] ενώ σχεδόν ένα μήνα αργότερα, η έδρα του μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Και νέο κανάλι πριν τις εκλογές!». Τυπολογίες / Το Παρόν. 24 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2015. 
  2. «Πρεμιέρα απόψε με Κώστα Αργυρό για το δίκτυο Hellasnet». NewsBomb. 7 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2015. 
  3. «Πανελλαδική εμβέλεια με πολλά… κανάλια από τον εφοπλιστή Καραγιώργη». Τυπολογίες / Το Παρόν. 8 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2015. 
  4. «Σύσταση "HellasNet TV"». Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. 30 Ιανουαρίου 2015. https://www.geminet.gr/_intradownload/0c713fc7-6856-423e-b222-88dbe576de9f.pdf. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2015. 
  5. «Τροποποίηση "HellasNet TV"». Γενικό Εμπορικό Μητρώο. 25 Φεβρουαρίου 2015. https://www.businessregistry.gr/downloadFile/index?key=assemblyDecision&elementId=345427. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]