HellasNet

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
HellasNet
Τύπος Τηλεοπτικές εκπομπές
Κλάδος Μέσα ενημέρωσης
Ίδρυση 30 Ιανουαρίου 2015
Ιδρυτής Γιάννης Καραγιώργης
Έδρα Λεωφόρος Μεσογείων 2-4
Πύργος Αθηνών, Αττική
Προϊόντα/
Υπηρεσίες
Τηλεόραση
Ιδιοκτήτης HellasNet TV Α.Ε.
Ιστότοπος Επίσημη ιστοσελίδα

Η HellasNet είναι τηλεοπτικό δίκτυο εννέα περιφερειακών σταθμών που ξεκίνησε πιλοτικά τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015.[1][2] Είναι το δεύτερο τηλεοπτικό δίκτυο του είδους του στην Ελλάδα, μετά από αυτό της Polis, που ιδρύθηκε το 2001, και διαλύθηκε με τα χρόνια.

Συνεργαζόμενοι σταθμοί μετάδοσης της HellasNet[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρόγραμμα του δικτύου, το οποίο είναι ενημερωτικό και ψυχαγωγικό και περιλαμβάνει πολλές εκπομπές, μεταδίδεται πανελλαδικά μέσω των εξής περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών[3], οι οποίοι αρχικά είχαν κοινό λογότυπο (με διαφορετικά χρώματα) και οι οποίοι εντάχθηκαν στο νεότευκτο τηλεοπτικό δίκτυο της HellasNet και συγκεκριμένα είναι οι εξής συνεργαζόμενοι:

Περιοχή Εκπομπής (ΠΖ) Τοπικό Κανάλι
ΠΖ 1: Σέρρες, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη Άλφα Τηλεόραση
ΠΖ 2 & 3: Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία & Χαλκιδική Europe One
ΠΖ 4: Δυτική Μακεδονία Δίκτυο 1 Καστοριάς
ΠΖ 6: Πελοπόννησος, Αιτωλία, Φωκίδα, Κορινθιακός & Κύθηρα PLP TV[4][5]
ΠΖ 7: Θεσσαλία, Σποράδες & Βορειοδυτική Εύβοια TRT[6][7]
ΠΖ 10: Κρήτη Sitia TV
ΠΖ 11: Νοτιοανατολικό Αιγαίο - Σάμος & Δωδεκάνησα Ίριδα Τηλεόραση
ΠΖ 12: Κυκλάδες Σύρος TV1
ΠΖ 13: Βόρειο Αιγαίο - Λήμνος, Λέσβος & Χίος TVM

Ταυτόχρονα τα 9 περιφερειακά κανάλια που έχουν ενταχθεί στην Hellas Net, κατέχουν στην ιδιοκτησία τους και ραδιοφωνικούς σταθμούς, με τοπική εμβέλεια, που δεν έχουν καμία σχέση με το δίκτυο.

Οι υπόλοιποι 5 σταθμοί που είχαν συνεργασία με το δίκτυο και αποχώρησαν οριστικά από το δίκτυο της HellasNet:

Περιοχή Εκπομπής (ΠΖ) Τοπικό Κανάλι
ΠΖ 2 & 3: Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία & Χαλκιδική ATLAS TV (πρώην Bee Channel, XTV, TV Χαλκιδική)
DION TV (πρώην Pontos TV, ATLAS TV & DION TV)
ΠΖ 5: Ήπειρος, Δυτική Στερεά Ελλάδα & Νησιά Ιονίου Corfu TV
ΠΖ 8: Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Βορειοανατολική Φωκίδα & Βορειοδυτική Εύβοια ENA Τηλεόραση Κεντρικής Ελλάδας
ΠΖ 9: Αττική, Σαρωνικός & Νότια Εύβοια Attica TV

Πρόγραμμα δικτύου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δίκτυο μεταδίδει κυρίως σχεδόν κοινό πρόγραμμα σε εννέα σταθμούς, όπως τοπικές ενημερωτικές, πολιτιστικές, αθλητικές, σατιρικές και αγροτικές εκπομπές, δελτία ειδήσεων και τηλεπωλήσεις (σε κάποια κανάλια αλλάζει εντελώς κυρίως το πρόγραμμα) και τούρκικες σειρές όπως την σειρά Ραγισμένες Καρδιές, που είχε προβληθεί αρχικά από το Mega. Παλαιότερα δε το πρόγραμμα του δικτύου περιλάμβανε και δικτύωση με το Attica TV που ήταν ο κεντρικός σταθμός του δικτύου για τη μετάδοση της ενημερωτικής εκπομπής "LIVE" που την παρουσίαζε ο Κώστας Αργυρός, ο οποίος μετέπειτα αποχώρησε και από τον σταθμό και από την HellasNet.

Σκάνδαλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ωστόσο, αρκετό καιρό πριν, ο Γιάννης Καραγιώργης αγόρασε το 51% των μετοχών του Bee Channel, το οποίο την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015 αντικαταστάθηκε από το νέο Atlas TV, ανακοινώνοντας έτσι την επανεμφάνισή του, μετά από ενάμιση μήνα απουσίας, από το τηλεοπτικό τοπίο της Κεντρικής Μακεδονίας, αφού θεωρείται νεοσύστατο τηλεοπτικό κανάλι.

Παρ' όλα αυτά, η αιφνίδια σύλληψη του Γιάννη Καραγιώργη από την Ελληνική Αστυνομία μετά από διεθνές ένταλμα των ολλανδικών αρχών για απάτη, πλαστογραφία και δόλια πτώχευση στην οποία εμπλέκεται και η HellasNet έγινε η αιτία να επιστραφεί το 51% των μετοχών του Atlas TV το οποίο στα τέλη του 2016 αποχώρησε οριστικώς από την HellasNet και επανήλθε στο παλιό του πρόγραμμα.

Μαζί με το Atlas TV, αποχώρησαν το Corfu TV Δυτικής Ελλάδας, το ΕΝΑ TV Στερεάς Ελλάδας και το Attica TV ενώ στο δίκτυο εντάχθηκαν το Europe One Κεντρικής Μακεδονίας και το Σύρος TV1 Κυκλάδων. Ωστόσο στην HellasNet παραμένουν το Άλφα TV Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, η TV Μυτιλήνη Βορείου Αιγαίου, η Σητεία TV Κρήτης, το Δίκτυο 1 Δυτικής Μακεδονίας, η Ίριδα TV Νοτίου Αιγαίου, το TRT Θεσσαλίας και το PLP Πελοποννήσου.

Τα τελευταία χρόνια μετά το σκάνδαλο το δίκτυο της HellasNet προορίζεται κυρίως ως περιφερειακός σταθμός, παρά για τηλεοπτικό δίκτυο, ο οποίος έχει αγοράσει το 51% αρκετών περιφερειακών σταθμών, οι οποίοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά τόσο σε παραγωγή προγράμματος, αλλά και στα μεγάλα ποσά που τους ζητάει μηνιαίως ο πάροχος Digea. Ωστόσο οι περισσότεροι σταθμοί έχουν εγκαταλείψει το δίκτυο, επειδή τους υποβαθμίζει το πρόγραμμα.

Ιδιοκτησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δίκτυο ανήκει ιδιοκτησιακά στην Ελλάς Net TV Ραδιοτηλεοπτικές Υπηρεσίες Διαχείρισης, Εκμετάλλευσης και Παραγωγής Α.Ε. η οποία συστάθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2015, με αρχική έδρα τον Πειραιά[8] ενώ σχεδόν ένα μήνα αργότερα, η έδρα του μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Και νέο κανάλι πριν τις εκλογές!». Τυπολογίες / Το Παρόν. 24 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2015. 
  2. «Πρεμιέρα απόψε με Κώστα Αργυρό για το δίκτυο Hellasnet». NewsBomb. 7 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2015. 
  3. «Πανελλαδική εμβέλεια με πολλά… κανάλια από τον εφοπλιστή Καραγιώργη». Τυπολογίες / Το Παρόν. 8 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2015. 
  4. «Το νέο κανάλι της Δυτικής Ελλάδος "PLP" και το τηλεοπτικό δίκτυο Hellasnet.tv». PatrasEvents.gr. 5 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2015. 
  5. «Επίγεια Flash Extra: "Η Ελλάδα Ψηφίζει" ATLAS και PLP νέα κανάλια στο περιφερειακό τηλεοπτικό τοπίο της χώρας!». Greek Digital TV. 15 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2015. 
  6. «Και το Attica TV στο δίκτυο…». Τυπολογίες / Το Παρόν. 7 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2015. 
  7. «Hellasnet: Ένα δίκτυο με αξιώσεις». Το κουτί της Πανδώρας. 23 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2015. 
  8. «Σύσταση "HellasNet TV"». Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. 30 Ιανουαρίου 2015. https://www.geminet.gr/_intradownload/0c713fc7-6856-423e-b222-88dbe576de9f.pdf. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2015. 
  9. «Τροποποίηση "HellasNet TV"». Γενικό Εμπορικό Μητρώο. 25 Φεβρουαρίου 2015. https://www.businessregistry.gr/downloadFile/index?key=assemblyDecision&elementId=345427. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]