Handley Page Hanley

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Handley Page Hanley
Το Handley Page Hanley
Τύποςτορπιλοπλάνο-βομβαρδιστικό
ΚατασκευαστήςHandley Page
Χώρα προέλευσηςΗνωμένο Βασίλειο
Παρθενική πτήση3 Ιανουαρίου 1922
Μονάδες που παρήχθησαν3

Το Handley Page Hanley ήταν βρετανικό μονοκινητήριο διπλάνο τορπιλοπλάνο-βμβαρδιστικό, της δεκαετίας του 1920. Σχεδιάστηκε για να επιχειρεί από τα αεροπλανοφόρα του Βασιλικού Ναυτικού αλλά αποδείχθηκε ανεπαρκές. Πέραν των πρωτοτύπων, δεν κατασκευάστηκαν άλλα αεροσκάφη.

Σχεδιασμός και ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, η Handley Page ξεκίνησε τον σχεδιασμό νέου μονοθέσιου τορπιλοπλάνου-βομβαρδιστικού το οποίο θα επιχειρούσε από αεροπλανοφόρα. Το αεροσκάφος αυτό αναπτύχθηκε για να καλύψει την απαίτηση 3/20 που είχε εκδόσει το Υπουργείο Αεροπορίας και αφορούσε στην προμήθεια νέου τύπου που θα αντικαθιστούσε τα Sopwith Cuckoo. Στον σχετικό διαγωνισμό συμμετείχε επίσης η Blackburn με το Dart. Το σχέδιο της Handley Page ήταν το Type T ή H.P.19 το οποίο πήρε τελικά την ονομασία Hanley. Επρόκειτο για ένα μονοκινητήριο διπλάνο ξύλινης κατασκευής. Όπως και το ανταγωνιστικό Dart, προωθούνταν από κινητήρα Napier Lion και ήταν μονοθέσιο.

Ζητήθηκε η κατασκευή τριών πρωτοτύπων, το πρώτο εκ των οποίων πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση στις 3 Ιανουαρίου 1922.[1] Κατά την διάρκεια των δοκιμών κατέστη σαφές ότι οι επιδόσεις του αεροσκάφους ήταν ανεπαρκείς, κυρίως όσον αφορά τον χειρισμό σε χαμηλές ταχύτητες.[2] Περιορισμένη ήταν επίσης η ορατότητα μέσα από το πιλοτήριο.[2] Το συγκεκριμένο αεροσκάφος υπέστη ζημιές σε αναγκαστική προσγείωση. Έγινε ανακατασκευή του και παράλληλα ενσωματώθηκαν διάφορες βελτιώσεις. Στην νέα του διάταξη ήταν γνωστό πλέον ως Hanley Mark II και πέταξε πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1922.[1] Οι αλλαγές είχαν θετικό αντίκτυπο στις επιδόσεις του αλλά το αεροσκάφος παρέμενε ακόμα δύσκολο στον χειρισμό. Επιπλέον αλλαγές ενσωματώθηκαν στο τρίτο και τελευταίο πρωτότυπο (Hanley Mark III), που βελτίωσαν δραστικά το όλο σχέδιο,[3] όμως όταν αυτό ήταν πια διαθέσιμο για δοκιμές, είχε ήδη αποφασιστεί η ένταξη του Dart σε υπηρεσία[2] με συνέπεια τον τερματισμό του όλου προγράμματος.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αεροσκάφη που σχετίζονται με την ανάπτυξη του Hanley[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόμοια αεροσκάφη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Barnes 1976, p.219.
  2. 2,0 2,1 2,2 Mason 1994, p.136.
  3. Barnes 1976, p.221-222.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]