Μετάβαση στο περιεχόμενο

God of War (βιντεοπαιχνίδι, 2018)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
God of War (βιντεοπαιχνίδι, 2018)
ΔημιουργόςΚόρι Μπάρλογκ
ΕκδότηςSony Interactive Entertainment
ΠαραγωγόςΓιούμι Γιάνγκ
Ελίζαμπεθ Νταχμ Γουάνγκ
Σιν Λιλεγουέλινγκ
Τσάντ Κοξ
Έρικ Φονγκ
ΠρογραμματιστήςSanta Monica Studio
ΣυγγραφέαςΜατ Σόφος
Ρίτσαρντ Ζαγκράντε Γκόμπερτ
Κόρι Μπάρλογκ
ΣυνθέτηςΜπέαρ Μακκρέρι
ΣειράGod of War
ΠλατφόρμαPlayStation 4
Ημ/νία κυκλοφορίας20 Απριλίου 2018
ΕίδοςΒιντεοπαιχνίδι δράσης περιπέτειας
δεδομένα (π  σ  ε )

Το God of War είναι ένα βιντεοπαιχνίδι δράσης περιπέτειας που αναπτύχθηκε από την Santa Monica Studio και εκδόθηκε από τη Sony Interactive Entertainment (SIE). Κυκλοφόρησε παγκοσμίως στις 20 Απριλίου 2018, για το PlayStation 4 (PS4), και είναι η όγδοη έκδοση της σειράς God of War, η όγδοη χρονολογικά και η συνέχεια του God of War III του 2010. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια, τα οποία βασίστηκαν καθαρά στην Ελληνική μυθολογία, αυτή η έκδοση έχει τις ρίζες της στη μυθολογία της Σκανδιναβίας στη σφαίρα του Μίντγκαρντ. Για πρώτη φορά στη σειρά, υπάρχουν δύο πρωταγωνιστές: ο Κράτος, ο πρώην Έλληνας Θεός του Πολέμου που παραμένει ο μόνος χαρακτήρας που μπορεί να χειριστεί ο παίκτης, και ο νεαρός γιος του, Ατρέας. Μετά το θάνατο της δεύτερης συζύγου του Κράτος και της μητέρας του Ατρέα, ταξιδεύουν για να εκπληρώσουν την επιθυμία της: να σκορπιστούν οι στάχτες της στην υψηλότερη κορυφή των εννέα βασιλείων. Ο Κράτος κρατά το ταραγμένο παρελθόν του μυστικό από τον Ατρέα, ο οποίος δεν γνωρίζει τη θεϊκή του φύση. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, συναντούν διάφορα τέρατα και παντοδύναμους θεούς του σκανδιναβικού κόσμου.

Ο δημιουργός και σκηνοθέτης του παιχνιδιού, Κόρι Μπάρλογκ, το περιέγραψε ως επαναπροσδιορισμός του franchise· μια σημαντική αλλαγή στο παιχνίδι είναι ότι ο Κράτος κάνει εξέχουσα χρήση ενός μαγικού τσεκουριού αντί για τις διπλές του αλυσιδωτές κοφτερές λεπίδες. To God of War χρησιμοποιεί επίσης τo Σύστημα ψηφιακής κάμερας με το παιχνίδι να είναι τραβηγμένο σε μία λήψη, σε αντίθεση με τη σταθερή κινηματογραφική κάμερα των προηγούμενων παιχνιδιών. Ήταν το πρώτο παιχνίδι 3D AAA που χρησιμοποίησε κάμερα μιας λήψης. Το παιχνίδι περιλαμβάνει επίσης βασικά στοιχεία ρόλων βιντεοπαιχνιδιού και ο γιος του Κράτος, ο Ατρέας, παρέχει βοήθεια στη μάχη. Η πλειοψηφία της ομάδας ανάπτυξης του αρχικού παιχνιδιού δούλεψε στο God of War και το σχεδίασε έτσι ώστε να είναι προσβάσιμο και γειωμένο.

Το God of War έλαβε παγκόσμια θετική αναγνώριση για την ιστορία του, τον γραφικό σχεδιασμό του, την τεχνική κατεύθυνση του, την μουσική υπόκρουση, το σύστημα μάχης και για τους χαρακτήρες, ιδίως ο δεσμός μεταξύ Κράτος και Ατρέα. Πολλοί κριτές θεώρησαν ότι είχε αναζωογονήσει επιτυχώς τη σειρά χωρίς να χάσει την κεντρική ταυτότητα των προκατόχων της. Έλαβε μια σειρά από τέλειες βαθμολογίες κριτικής, συνδέοντάς την με το αρχικό God of War (2005) ως το παιχνίδι με τη μεγαλύτερη βαθμολογία στη σειρά, καθώς και ένα από τα παιχνίδια PlayStation 4 με την υψηλότερη βαθμολογία από τους κριτικούς Metacritic. Μεταξύ άλλων βραβείων και υποψηφιοτήτων, το God of War απονεμήθηκε ως το "Βιντεοπαιχνίδι της Χρονιάς" από πολυάριθμα μέσα ενημέρωσης και εκπομπών. Το παιχνίδι είχε καλή απόδοση στο εμπόριο, πουλώντας πάνω από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα μέσα σε ένα μήνα από την κυκλοφορία του και πάνω από 10 εκατομμύρια μέχρι τον Μάιο του 2019, καθιστώντας το ένα από τα παιχνίδια με τις καλύτερες πωλήσεις του PlayStation 4 καθώς και το παιχνίδι με τις καλύτερες πωλήσεις της σειράς.

Μια μυθιστοριοποίηση κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2018, ακολουθούμενη από μια σειρά κόμικς prequel που δημοσιεύθηκε από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2019. Μια συνέχεια βρίσκεται σε εξέλιξη, προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει το 2022 για το PlayStation 4 και το PlayStation 5.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι πλήρως εξελληνισμένο μέχρι και στις φωνές κάτι που δεν είναι σύνηθες για βιντεοπαιχνίδι.

Έπειτα από πολλά χρόνια από την εξολόθρευση των Θεών του Ολύμπου, ο Κράτος πλεον ζει στην αρχαία Σκανδιναβία μαζί με τον γιο του, τον Ατρέα, στη σφαίρα του Μίντγκαρντ. Αφού θάβει το σώμα της συζύγου του, Φαίη, πηγαίνει τον Ατρέα για σκοποβολή. Επιστρέφουν πίσω στο σπίτι και ο Κράτος αντιμετωπίζει έναν μυστηριώδη άνδρα με θεϊκές δυνάμεις. Στην μάχη του Κράτος με τον ξένο άντρα, φαινομενικά τον σκοτώνει. Ο Κράτος και ο Ατρέας φεύγουν τότε από το σπίτι τους για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους με στόχο να πραγματοποιήσουν την τελευταία επιθυμία της Φαίη: να διασκορπίσουν τις στάχτες της στην υψηλότερη κορυφή των "Εννέα Βασιλείων".

Φτάνοντας στη λίμνη των "Εννέα", ο Κράτος και ο γιος του συναντάνε το φιλικό World Serpent Γιόρμουνγκαντ, ο τελευταίος γίγαντας που έχει απομείνει. Όταν βρίσκουν το δρόμο τους μπλοκαρισμένο από μια αδιαπέραστη μαύρη ομίχλη, εμφανίζεται η Μάγισσα του Δάσους και τους καθοδηγεί να χρησιμοποιήσουν το Μπάΐφροστ για να ταξιδέψουν στο Άλφχαιμ και να ασφαλίσουν το Φως ώστε να σβήσουν την ομίχλη. Επιτυχώς, φτάνουν στην κορυφή του Μίντγκαρντ και ακούνε μια συνομιλία μεταξύ του μυστηριώδους άνδρα - που αποκαλύπτεται ότι είναι ο Μπαλντρ, μαζί με τον Μόντι, Μάγκνι και τον φυλακισμένο Μιμίρ. Αφού φεύγουν, ο Κράτος και ο Ατρέας μιλάνε με τον Μιμίρ, ο οποίος αποκαλύπτει ότι οι στάχτες που πρέπει να στείλουν δεν είναι στο βουνό που μόλις έφτασαν, αλλά στο Γιοτουνχέιμ, όμως οι Γίγαντες έχουν εμποδίσει τα ταξίδια εκεί για να κρατήσουν έξω τον Όντιν και τον Θωρ. Στο τέλος της κουβέντας με τον Κράτος, ο Μιμίρ δίνει εντολή να τον αποκεφαλίσει και να αναζωογονήσει το κεφάλι του από τη Μάγισσα του Δάσους, την οποία φανερώνει πως είναι η θεά Φρέγια.

Σε αναζήτηση στοιχείων για το άνοιγμα της πύλης του Γιοτουνχέιμ, οι Κράτος, Ατρέας, και Μιμίρ δέχονται επίθεση από τους Μόντι και Μάγκνι. Ο Κράτος καταφέρνει να σκοτώσει τον Μάγκνι και ο Μόντι φεύγει, αλλά ξανά επιστρέφει για να τους απειλήσει. Μετά από την μάχη, ο Ατρέας καταρρέει και γίνεται ξαφνικά άρρωστος, λόγω της αντιπαράθεσης ενός θεού που πιστεύει ότι είναι θνητός. Η Φρέγια προσφέρει βοήθεια στον Ατρέα και δίνει εντολή στον Κράτος να ανακτήσει την καρδιά ενός συγκεκριμένου Τρολ στο Χελχέιμ. Ωστόσο, το τσεκούρι Λεβιάθαν που κατέχει ο Κράτος με βάση τον παγετό του Χελχέιμ, είναι άχρηστο στον παγωμένο κόσμο της. Ο Κράτος επιστρέφει στο σπίτι για να ανακτήσει τα παλιά του όπλα, της φλογερές Λεπίδες του Χάους, και στοιχειώνεται από το πνεύμα της Αθηνάς. Αφού αποκτά τη καρδιά στο Χέλχειμ, έχει ένα στοιχειώδες όραμα για τον Δία και ο Μίμιρ συνδέει το αιματηρό παρελθόν του Κράτος. Η Φρέγια θεραπεύει τον Ατρέα και ο Κράτος λέει στον μικρό ότι είναι θεός. Ο Ατρέας γίνεται όλο και πιο αλαζονικός και ενάντια στις εντολές του πατέρα του, δολοφονεί τον τραυματισμένο Μόντι, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε από τον πατέρα του Θωρ επειδή άφησε τον αδερφό του Μάγκνι να πεθάνει. Στην κορυφή του Μίντγκαρντ, ο Κράτος και ο Ατρέας δέχονται ενέδρα από τον Μπαλντρ, με αποτέλεσμα η πύλη του Γιοτουνχέιμ να καταστραφεί και η ομάδα να πέσει στο Χελχέιμ.

Ο Ατρέας κάνει επανορθώσεις με τον Κράτος, και μαθαίνουν για την οικογενειακή σχέση της Φρέγια και του Μπαλντρ, καθώς και το ξόρκι της αθανασίας που του έβαλε. Επιστρέφοντας στο Μίντγκαρντ, ο Μιμίρ συνειδητοποιεί ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να φτάσουν στο Γιοτουνχέιμ, αλλά χρειάζεται το χαμένο του μάτι. Το βρίσκουν στη κοιλιά του World Serpent πάνω σ' ένα άγαλμα του Θορ που είχε καταπιεί. Μέσα σε λίγα λεπτά δέχονται επίθεση από τον Μπαλντρ ξανά, αλλά η Φρέγια παρεμβαίνει. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, ο Μπαλντρ διαπερνιέται από το πράσινο βέλος του Ατρέα, σπάζοντας το ξόρκι της Φρέγια. Ο Μπαλντρ είναι ηττημένος και παρόλο που του δίνεται η ευκαιρία να υποχωρήσει, προσπαθεί να στραγγαλίσει την Φρέγια, αναγκάζοντας τον Κράτος να τον σκοτώσει. Θλιμμένη η Φρέγια για τον θάνατο του γιου της, ορκίζεται εκδίκηση στον Κράτος. Ο Κράτος διηγείται στον Ατρέα το παρελθόν του, για την καταγωγή του και το γεγονός ότι σκότωσε πάρα πολλούς Έλληνες Θεούς, συμπεριλαμβανομένου και του πατέρα του, τον Δία. Ο Ατρέας τότε θρηνεί με τα περιστατικά που οι γιοι σκοτώνουν τους γονείς τους, όμως ο Κράτος του εξηγεί ότι πρέπει να είναι "οι θεοί που επιλέγουν αυτοί" και να μην επαναλάβουν τα λάθη των προκατόχων τους. Η σιωπηλή Φρέγια φεύγει με το πτώμα του Μπαλντρ και ο Μίμιρ ελπίζει ότι τελικά θα το ξεπεράσει και θα συνειδητοποιήσει ότι ο Κράτος είχε δίκιο.

Στο Γιοτουνχέιμ βρίσκουν έναν ναό με τοιχογραφίες που απεικονίζει τις περιπέτειες τους, δείχνοντας ότι οι Γίγαντες είχαν προβλέψει αόριστα το μέλλον. Επιπλέον, ανακαλύπτουν ότι η Φαίη ήταν ένας γίγαντας που αποφάσισε να μείνει πίσω στο Μίντγκαρντ, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ατρέας είναι μισός γίγαντας και μίσος θεός-θνητός. Ο Κράτος και ο Ατρέας βλέπουν στις τοιχογραφίες τις μάχες με τον Μπαλντρ, αποκαλύπτοντας ότι η Φαίη ήταν μαζί τους όλη την ώρα και ότι ο Ατρέας ονομάστηκε Λόκι από τη μητέρα του. Τέλος, ο Κράτος αντικρίζει μια κρυφή τοιχογραφία μόνος του, που αναπαριστά το πτώμα του στην αγκαλιά του Ατρέα, αλλά δε του λέει τίποτα. Στη συνέχεια, ο Κράτος και ο Ατρέας εκπληρώνουν την υπόσχεσή τους και σκορπίζουν τις στάχτες της στην κορυφή. Στην επιστροφή, ο Κράτος αποκαλύπτει στον Ατρέα ότι το όνομά του ήταν αυτό ενός συμπονετικού Σπαρτιάτη συντρόφου. Φτάνοντας στο Μίντγκαρντ, ο Μιμίρ τους προειδοποιεί ότι ο τριετής Fimbulwinter έχει ξεκινήσει, που σημαίνει ότι το Ράγκναροκ σύντομα θα ακολουθήσει.

Στο μυστικό τέλος του παιχνιδιού, οι Κράτος, Ατρέας και Μιμίρ επέστρεψαν στο σπίτι για να κοιμηθούν. Ο Ατρέας έχει δει ένα όραμα ότι ο Θωρ θα φτάσει στο τέλος του Ράγκναροκ για να τους αντιμετωπίσει.

 Υποδοχή
Σκορ συναθροιστή
Συναθροιστής Σκορ
Metacritic 94/100[1]
Σκορ κριτικών
Δημοσίευση Σκορ
Electronic Gaming Monthly 9.5/10[2]
Game Informer 9.75/10[3]
Game Revolution 5/5 stars[4]
GameSpot 9/10[5]
GamesRadar 5/5 stars[6]
IGN 10/10[7]

Διανομή (ελληνική μεταγλώττιση)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Ηθοποιός Χαρακτήρας
Δημήτρης Χαβρές Κράτος
Παναγιώτης Αποστολόπουλος Ατρέας
Ακίνδυνος Γκίκας Μπάλντουρ
Αγγελική Δημητρακοπούλου Φρέγια
Τηλέμαχος Κρεβάικας Μιμίρ
Χρήστος Θάνος Μπροκ
Δημήτρης Παπαδάτος Σίντρι
Χρήστος Πίτσας Μάγκνι
Γιάννης Υφαντής Μόντι

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Πρότυπο:Cite mc
  2. Plessas, Nick (12 Απριλίου 2018). «God of War review». Electronic Gaming Monthly. EGM Media, LLC. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2018. 
  3. Juba, Joe (12 Απριλίου 2018). «Reaching A Higher Summit – God Of War – PlayStation 4». Game Informer. GameStop. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2018. 
  4. Faulkner, Jason (12 Απριλίου 2018). «God of War Review – An Olympian Feat». Game Revolution. CraveOnline. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2018. 
  5. Brown, Peter (12 Απριλίου 2018). «God of War Review: Out With The Old, In With The New». GameSpot. CBS Interactive. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2018. 
  6. Hurley, Leon (12 Απριλίου 2018). «God of War review: "I don't think it's possible to overstate just how good this is"». GamesRadar+. Future plc. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2018. 
  7. Dornbush, Jonathon (12 Απριλίου 2018). «God of War Review». IGN. Ziff Davis. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2018.