Foursquare

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Foursquare
Νομική μορφήεταιρεία (ΗΠΑ)
Κλάδοςυπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης και location intelligence
Ίδρυση2009
ΙδρυτήςDennis Crowley και Naveen Selvadurai
ΈδραΝέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σημαντικά πρόσωπαJeffrey Glueck
ΠροϊόνταFoursquare Swarm, Marsbot, Foursquare City Guide, Pinpoint by Foursquare, Attribution by Foursquare, Pilgrim SDK by Foursquare, Pilgrim Toolkit, Places by Foursquare, Foursweep και Foursquare Studio
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα

Η Foursquare Labs Inc., κοινώς γνωστή ως Foursquare, είναι μια αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας. Η πλατφόρμα τοποθεσίας της εταιρείας αποτελεί το θεμέλιο πολλών επιχειρηματικών και καταναλωτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής Foursquare City Guide.

Η εταιρεία δημιουργήθηκε στα τέλη του 2008 και ξεκίνησε το 2009 από τους Dennis Crowley και Naveen Selvadurai. Η εταιρεία ανήλθε σε εξέχουσα θέση με την κυκλοφορία της ονομάζουσας τοπικής εφαρμογής αναζήτησης για κινητά, γνωστή ως Foursquare City Guide, η οποία διαφήμισε την έννοια της κοινής χρήσης και του ελέγχου τοποθεσίας σε πραγματικό χρόνο. Από το 2014 έως το 2016, η εταιρεία παρουσίασε μια σειρά επιχειρηματικών προσφορών, όπως Pinpoint by Foursquare και Placed powered by Foursquare, που προηγουμένως ονομάστηκε Attribution by Foursquare.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έναρξη τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συνιδρυτές Dennis Crowley και Naveen Selvadurai ξεκίνησαν το Foursquare City Guide το 2009 στο SXSW. Ο Crowley ίδρυσε στο παρελθόν το παρόμοιο έργο Dodgeball ως το πτυχίο του προγράμματος διατριβής στο πρόγραμμα διαδραστικών τηλεπικοινωνιών (ITP) στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια το πώλησε στην Google το 2005. Τον Νοέμβριο του 2009, η Foursquare άνοιξε πρόσβαση στο API της, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που παράγονται από την εφαρμογή Foursquare και να δημιουργούν εφαρμογές πάνω από αυτά τα δεδομένα. Το Foursquare άνοιξε το δεύτερο γραφείο του, στο Σαν Φρανσίσκο, τον επόμενο χρόνο, λίγο μετά την άνοδο σε ένα εκατομμύριο χρήστες. Το 2011, η Foursquare άρχισε να ασχολείται με την Pilgrim, την βασική τεχνολογία που συνδυάζει τις λειτουργίες εντοπισμού στάσης και εντοπισμού θέσης, προκειμένου να παρέχει συνειδητοποίηση των εφαρμογών της Foursquare, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά με τους χρήστες σε πραγματικό χρόνο.

Απελευθέρωση σμήνους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάιο του 2014, η εταιρεία ξεκίνησε την εφαρμογή Swarm, μια εφαρμογή που συνοδεύει την Foursquare, η οποία προώθησε τις πτυχές κοινωνικής δικτύωσης και κοινής χρήσης της υπηρεσίας σε ξεχωριστή εφαρμογή. Στις 7 Αυγούστου 2014, η εταιρεία παρουσίασε την Foursquare 8.0, την εντελώς νέα έκδοση της υπηρεσίας που μετατόπισε την εστίαση από τα check in για να εστιάσει στην τοπική αναζήτηση και τις συστάσεις.

Παρουσίαση το 2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Απρίλιο του 2015, η Foursquare άρχισε να προσφέρει προϊόντα επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει θέσης για τους εμπόρους και τους διαφημιζόμενους με την κυκλοφορία του Pinpoint. Η εταιρεία δημοσίευσε στη συνέχεια το Attribution, ένα εργαλείο μέτρησης των επιδόσεων των μέσων ενημέρωσης, τον Φεβρουάριο του 2016 και το κιτ ανάπτυξης λογισμικού Pilgrim, το οποίο επιτρέπει στους προγραμματιστές να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία Pilgrim Cores Foursquare για να προσθέσουν περιεχόμενο στις δικές τους εφαρμογές και υπηρεσίες Μάρτιος 2017. Κάθε ένα από τα εργαλεία αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα, ή μπορεί να συνδυαστεί μεταξύ τους.

Στις 14 Ιανουαρίου 2016, ο συνιδρυτής Dennis Crowley παραιτήθηκε από τη θέση του CEO. Μετακινήθηκε σε θέση Εκτελεστικού Προέδρου ενώ ο Jeff Glueck, ο COO της εταιρείας, διαδέχτηκε τον Crowley ως νέο CEO.

Το 2017, η Foursquare προσέλαβε περισσότερους από 50 νέους υπαλλήλους σε διάφορους ρόλους. Η Foursquare ανακοίνωσε επίσης την επέκτασή της στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με συνεργάτες όπως το Tencent και Samsung και ένα νέο γραφείο στη Σιγκαπούρη. Κατά τη διάρκεια της τριετίας από το 2015 έως το 2017, τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50% ετησίως. Στις αρχές του 2018, η Foursquare άνοιξε ένα νέο γραφείο μηχανικής στο Σικάγο.

Επιχειρηματικά προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκινώντας από το Νοέμβριο του 2009, το Places by Foursquare είναι μια βάση δεδομένων και περιλαμβάνει πάνω από 105 εκατομμύρια σημεία σε όλο τον κόσμο. Τον Οκτώβριο του 2018, η Foursquare ισχυρίστηκε ότι περισσότερες από 150.000 μάρκες και προγραμματιστές έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνολογία.

Καταναλωτικά προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εφαρμογή Foursquare City Guide ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2009 και είναι μια τοπική εφαρμογή αναζήτησης και εύρεσης κινητών που βοηθά τους χρήστες να ανακαλύψουν νέα μέρη από μια κοινότητα συνομηλίκων. Η εφαρμογή παρέχει εξατομικευμένες συστάσεις για τα μέρη για να πλησιάσει την τρέχουσα τοποθεσία του χρήστη με βάση τις προηγούμενες επισκέψεις, τις προτιμήσεις και το ιστορικό τσεκ-ιν του χρήστη.