Fort Boyard (τηλεπαιχνίδι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για το μνημείο, δείτε: Φορ Μπουαγιάρ (μνημείο).
Fort Boyard
ΕίδοςΤηλεπαιχνίδι
ΔημιουργοίJacques Antoine
ΠαρουσιαστήςΧρήστος Φερεντίνος, Ορθούλα Παπαδάκου, Άγγελος Παπαδημητρίου
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςSTAR
Προβολή2004–
2008
Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Το Fort Boyard είναι ένα γαλλικό ψυχαγωγικό τηλεπαιχνίδι από τον Jacques Antoine, το οποίο προβλήθηκε πρώτη φορά στις 7 Ιουλίου του 1990. Στην Ελλάδα η τηλεοπτική σειρά προβλήθηκε από το 2004 έως το 2008. Παρουσιαστής της σειράς ήταν ο Χρήστος Φερεντίνος, συμπαρουσιάστρια η Ορθούλα Παπαδάκου και στο ρόλο του σοφού ο Άγγελος Παπαδημητρίου. Η σειρά σκηνοθετήθηκε και γυρίστηκε στο πραγματικό φρούριο του Fort Boyard. Σκοπός του παιχνιδιού είναι οι διαγωνιζόμενοι να εκπληρώσουν διάφορες διαδικασίες, είτε αυτές απαιτούν σωματική άσκηση και αντοχή είτε σκέψη και συγκέντρωση, ώστε να κερδίσουν το έπαθλο, το οποίο είναι χρήματα. Η κλασική διάταξη του παιχνιδιού αποτελούνταν από μία ομάδα η οποία έπρεπε να παίξει τρεις γύρους, ώστε να μαζέψει τα απαραίτητα στοιχεία και εργαλεία, για να φτάσει στο θησαυρό. Το 2006 δημιουργήθηκε και μια άλλη διάταξη όπου συμμετείχαν 19 ομάδες και στις φάσεις των προημιτελικών, ημιτελικών και τελικών συναγωνίζονταν δύο ομάδες μεταξύ τους στο ίδιο επεισόδιο. Στη σειρά συμμετείχαν και πολλοί διάσημοι, που μάζευαν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς[1].

Προβαλλόμενοι χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρουσιαστής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρουσιαστής του τηλεπαιχνιδιού είναι ο Χρήστος Φερεντίνος[2]. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, το οποίο έχει πολλές απαιτήσεις σχετικά με άλλα, ο ρόλος του παρουσιαστή είναι να δίνει οδηγίες, να ενθαρρύνει και να ανακοινώνει στους παίκτες. Συχνά καλείται να ανεβάσει το ηθικό των συμμετεχόντων και αυτό το πετυχαίνει με το ιδιαίτερο χιούμορ του και την ικανότητά του να τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν.

Συμπαρουσιάστρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ορθούλα Παπαδάκου[2] είναι συμπαρουσιάστρια του Χρήστου Φερεντίνου στο παιχνίδι. Ο ρόλος της είναι βοηθητικός. Συχνά εμψυχώνει την ομάδα και καθοδηγεί τους παίχτες κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών. Γενικά εξηγεί τους κανόνες τόσο του παιχνιδιού στις απλές όσο και στην τελική δοκιμασία.

Ο σοφός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ρόλος του σοφού ενσαρκώνεται από τον Άγγελο Παπαδημητρίου[2]. Περιμένοντας στο ψηλότερο σημείο του μνημείου, ο σοφός είναι αυτός που εξετάζει την ευφυΐα των παικτών μέσω διάφορων γρίφων. Χαρακτηριστικό του σοφού είναι η φράση «Χέρι μου, δώσε μου ένα γρίφο» καθώς επίσης και τα «κρύα» αστεία και ανέκδοτά του.   

Jacques και Jules[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Jacques και ο Jules είναι οι δυο νάνοι που οδηγούν την εκάστοτε ομάδα από τη μία δοκιμασία στην άλλη. Επιπλέον μετράνε τα κλειδιά της κάθε ομάδας και στην τελική δοκιμασία κουβαλούν τον θησαυρό που μαζεύτηκε στην ζυγαριά του κάστρου[1].

La Boule[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο La Boule είναι ο δεσμοφύλακας του κάστρου. Καλείται να φυλακίσει όποιον διαγωνιζόμενο αποτύχει σε μια δοκιμασία. Μέσα στις αρμοδιότητες του είναι να χτυπάει το ‘’gong’’, γεγονός που υποδεικνύει την έναρξη του παιχνιδιού[1].

Monique[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Monique είναι αυτή που απομακρύνει τις τίγρεις από το δωμάτιο του θησαυρού και γυρίζει το κεφάλι του αγάλματος που απεικονίζει μια τίγρη, για να ελευθερώσει το χρυσάφι ή να κλείσει το δωμάτιο του θησαυρού[1].

Άρχοντας της νύχτας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο άρχοντας της νύχτας είναι ένας αντίπαλος που έχουν να αντιμετωπίσουν οι παίκτες σε δοκιμασίες που θυμίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, ώστε να μαζέψουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ελευθερώσουν το θησαυρό. Επίσης, δεν βλέπουμε το πρόσωπο του άρχοντα της νύχτας, διότι φοράει ένα κεφάλι τίγρης στο πρόσωπό του και ο ίδιος δεν μιλάει ποτέ[1].

Τηλεθέαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το “Fort Boyard” είναι η πιο εξαγόμενη γαλλική τηλεοπτική δομή και το τέταρτο πιο εξαγόμενο τηλεοπτικό παιχνίδι περιπέτειας στον κόσμο μετά το “Wipeout”, το “Fear factor” και το “Survivor”. Φυσικό ήταν λοιπόν να αποτελέσει μια  αγαπημένη επιλογή και για το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό. Κατά την πρώτη σεζόν του τηλεπαιχνιδιού η τηλεθέαση ήταν αρκετά υψηλή. Το πρόγραμμα βρισκόταν πάντα στα πρώτα πέντε τηλεπαιχνίδια της ελληνικής τηλεόρασης. Συγκεκριμένα τις περισσότερες φορές καταλάμβανε την πρώτη θέση.

Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε στις 6/10/2004 και συγκέντρωσε ποσοστό τηλεθέασης 17,9%[3]. Η τηλεθέαση σπάνια έπεφτε κάτω από το 10% πράγμα που εξακολούθησε να ισχύει και στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος. Για τα πρώτα δυο χρόνια της προβολής του, το “Fort Boyard” αποτελούσε πρώτη επιλογή των τηλεθεατών στην κατηγορία των τηλεπαιχνιδιών. Παρόλα αυτά κατά την διάρκεια του τρίτου και τέταρτου κύκλου παρατηρείται μια φθίνουσα πορεία στα νούμερα τηλεθέασης.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «Fort Boyard IV - Greece - Celebrities». 
  2. 2,0 2,1 2,2 Fort Boyard, http://www.imdb.com/title/tt1018430/, ανακτήθηκε στις 2020-05-15 
  3. «Nielsen Audience Measurement». www.arianna.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2020.