Forbidden Siren 2

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Forbidden Siren 2
Siren2kanama cover.jpg
Δημιουργός Κεϊτσίρο Τογιάμα
Εκδότης Sony Interactive Entertainment
Παραγωγός Τακαφούμι Φουτζισάγουα
Συγγραφέας Ναόκο Σάτο, Κεϊτσίρο Τογιάμα
Συνθέτης Κουνιάκι Χαϊσίμα
Σειρά Siren
Πλατφόρμα PlayStation 2
Ημ/νία κυκλοφορίας

Ιαπωνία Ιαπωνία: 9 Φεβρουαρίου 2006
Flag of Australia.svg Αυστραλία: 28 Ιουνίου 2006

Flag of Europe.svg Ευρωπαϊκή Ένωση: 4 Αυγούστου 2006
Είδος Επιβίωσης τρόμου, Μυστηρίου, Δράση.
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Forbidden Siren 2, γνωστό στην Ιαπωνία ως Siren 2 (ιαπωνικά: サイレン2, Χέπμπορν: Sairen Tsū), είναι βιντεοπαιχνίδι επιβίωσης τρόμου και μυστηρίου τρίτου προσώπου που αναπτύχθηκε από την εταιρία Project Siren και κυκλοφόρησε από τη Sony Computer Entertainment στην Ιαπωνία, την Ευρώπη και την Αυστραλία αποκλειστικά για το PlayStation 2 το 2006. Αντίθετα με το πρώτο παιχνίδι της σειράς, το Forbidden Siren 2 δεν κυκλοφόρησε ποτέ στη Βόρεια Αμερική για τους λόγους που δεν ανατινάζονται οι νεκροζωντανοί και δεν είναι βιντεοπαιχνίδι πυροβολάω και τρέχω[1]. Το Forbidden Siren 2 είναι βασισμένο σε στυλ μυστηρίου και είναι η συνέχεια του Forbidden Siren της σειράς Siren του 2004.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παιχνίδι αφηγείται την ιστορία πολλών χαρακτήρων που παγιδεύονται στο νησί Yamijima, στα ανοιχτά των ακτών της ηπειρωτικής Ιαπωνίας. Το 1976, ένα υποβρύχιο καλώδιο κάτω από το νερό στο νησί, έχει κοπεί, και έχει συμβεί μία τεράστια συσκότιση. Κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος, το σύνολο του πληθυσμού του νησιού εξαφανίστηκε χωρίς ίχνος ή εξήγηση. Το 2005, είκοσι εννέα χρόνια αργότερα, ένας δημοσιογράφος επισκέπτεται το νησί για να ανακαλύψει τι συμβαίνει εκεί, μαζί με μια μικρή ομάδα άλλων επιβατών- ακόμα και μια ομάδα στρατιωτών καταφθάνει στο νησί για μια έρευνα για τον χαμένο λοχαγό του ελικοπτέρου. Το παιχνίδι παίζεται από την προοπτική αυτών των χαρακτήρων, οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να επιβιώσουν από τα τέρατα που υπάρχουν στο νησί και να ανακαλύψουν το μυστήριο που αυτό κρύβει.

Παιχνίδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και ο προκάτοχος της, το παιχνίδι Forbidden Siren 2 χωρίζεται σε πολλά σενάρια που οργανώνονται χρονολογικά σε έναν πίνακα που ονομάζεται "Link Navigator/Συνδεδεμένος Πλοηγός". Προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα σενάριο, ο παίκτης πρέπει να επιτύχει μια αποστολή που συνήθως περιλαμβάνει την επίτευξη ενός σημείου εξόδου υποτάσσοντας ορισμένους εχθρούς, που οι εχθροί είναι οι: ( 屍人 Shibito "νεκροζώντανα πτώματα") και τα Yamibito ( 闇人 "άνθρωποι του σκοταδιού"). Οι αποστολές σε διαφορετικά σενάρια αλληλοσυνδέονται μέσω ενός φαινομένου της πεταλούδας και οι ενέργειες ενός χαρακτήρα σε ένα σενάριο μπορούν να πραγματοποιήσουν μια δευτερεύουσα αποστολή μετά την άλλη.

Το Sightjacking είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού και είναι η ικανότητα των χαρακτήρων να παρατηρούν ή να βλέπουν και να ακούσουν τις παρουσίες ενός ή πολλών κοντινών Shibito, Yamibito, ανθρώπων και άλλων πλασμάτων. Η διαδικασία λειτουργεί ομοίως ως συντονισμός σε μια ραδιοσυχνότητα, με τον αναλογικό μοχλό του PlayStation ο παίκτης μπορεί να εντοπίσει τους εχθρούς ή τους συμμάχους του σε μακρινές αποστάσεις και μόλις βρει σήμα μπορεί να αντιστοιχιστεί σε ένα από τα τέσσερα κουμπιά του χειριστηρίου για την εύκολη εναλλαγή μεταξύ πολλαπλών σημάτων. Μέσω του Sightjacking, ο παίκτης μπορεί να ανακαλύψει τη θέση του Shibito, τη διαδρομή περιπολίας, τις τοποθεσίες και τα αντικείμενα ενδιαφέροντος. Ωστόσο, ο παίκτης δεν μπορεί να κινηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και είναι επομένως ευάλωτος σε επίθεση. Το σύστημα Sightjack άλλαξε ελαφρώς επιτρέποντας στον παίκτη να εντοπίζει αυτόματα τον πλησιέστερο εχθρό χωρίς να χρειάζεται να συντονιστεί η συχνότητα του. Τα χαρακτηριστικά έχουν επίσης ενσωματωθεί, όπως η ικανότητα του Σου να μετακινείται με Sightjacking με τα μάτια του σκύλου, η ικανότητα της Ικούκο να ελέγχει τους εχθρούς της μέσω Sightjacking, και η ικανότητα της Ακίκο να αποκαλύπτει γεγονότα από το παρελθόν σε ορισμένες περιοχές.

Το παιχνίδι είναι βασισμένο στο προηγούμενο παιχνίδι Forbidden Siren με κάποιες σημαντικές βελτιώσεις. Όπως η ικανότητα των χαρακτήρων να σκαρφαλώνουν, ο συναγερμός εγγύτητας που προειδοποιεί τον παίκτη όταν πλησιάσει εχθρός, ένα σύστημα υπαινιγμών που καθοδηγεί τον παίκτη στο στόχο της τρέχουσας αποστολής, τρία επιλεγμένα επίπεδα δυσκολίας και μια προαιρετική λειτουργία πρώτου προσώπου. Επίσης το σύστημα μάχης έχει αναθεωρηθεί. Εκτός από τις ισχυρές αλλά αργές επιθέσεις, οι χαρακτήρες μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν μια επίθεση συνδυασμού τριών χτυπημάτων και να επιτεθούν χωρίς μπάρες (αν και εξαιρετικά αδύναμοι επίθεση είναι και αποτελεσματικοί μόνο για να αποκρούσουν τους επιτιθέμενους και να ξεφύγουν). Οι χαρακτήρες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν όπλα συμπλοκής, και υπάρχουν πολλά περισσότερα όπλα διαθέσιμα από ό, τι στο προηγούμενο παιχνίδι.

Μια άλλη σημαντική προσθήκη στο παιχνίδι είναι η εισαγωγή ενός νέου τύπου εχθρού - του Yamibito, αν και είναι πολύ πιο ανθεκτικός, επιθετικός και ευφυής από τα Shibito, λειτουργεί ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο με αυτούς. Η κύρια αδυναμία τους είναι το φως πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να αποδυναμωθούν εστιάζοντας τον  φακό πάνω τους ή ανάβοντας τα φώτα σε ένα δωμάτιο. Όπως και το Shibito, ένα Yamibito μπορεί να νικηθεί αλλά ξαναζωντανεύει όταν ένα Yamirei (闇霊 Yamirei "πνεύμα σκότους") επανεισέρχεται στο πτώμα. Τα Yamirei είναι επίσης αδύναμα στο φως και μπορούν να νικηθούν με έναν φακό ή από μια λάμπα σε ένα δωμάτιο. Ωστόσο λόγω της βελτιωμένης νοημοσύνης και της δύναμης τους, το Yamibito δεν θα πέσει για περισπασμό που μπορεί να έχουν συμμαχία με τα Shibito, και επίσης είναι πολύ πιο δύσκολο να νικηθούν στην μάχη.

Όπως και στο αρχικό παιχνίδι, υπάρχουν επίσης διάφορα αντικείμενα που είναι διάσπαρτα σε κάθε σενάριο που δίνουν στον παίκτη την περαιτέρω εικόνα για το ιστορικό της ιστορίας. Μόλις αποκτηθούν, τα στοιχεία αυτά τοποθετούνται σε έναν κατάλογο που ονομάζεται "Αρχεία/Archive" και μπορούν να προβληθούν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ο κατάλογος έχει επεκταθεί στη συνέχεια για να συμπεριλάβει πρόσθετους τύπους μέσων όπως ηχητικά, βίντεο και άλλα διαδραστικά συμπληρώματα.

Το Forbidden Siren 2 περιέχει ζευγάρια ιογενών ιστοσελίδων που προσφέρουν στιγμιότυπα στις προσωπικότητες και την ιστορία των χαρακτήρων στο παιχνίδι. Ο Σου Μικάμι έχει τη δική του ιστοσελίδα, www.Shu-Mikami.com, η οποία έχει πολύ μεγάλο βάθος πληροφοριών από τις ιστοσελίδες που σχετίζονται με το πρώτο παιχνίδι. Ο δεύτερος ιστότοπος είναι το www.yumemi-salon.com, είναι η αρχική και επιχειρηματική ιστοσελίδα της Ακίκο Κιγιότα. Υπό τo ψευδώνυμο Mademoiselle Yumemi, είναι μια αρκετά συνηθισμένη ουσία της αρχικής ιστοσελίδας και δεν διαθέτει κανένα πραγματικό άγκιστρο της ιστορίας, αλλά ενθαρρύνει τον αναγνώστη να κάνει κλικ στη σύνδεση "Tarot Readings" απλά για να δει ότι υπάρχουν εικόνες καρτών ταρό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη χρονολογική σειρά των γεγονότων πριν από χιλιετίες, υπήρχε μια αρχαία θεότητα του νερού που ονομαζόταν Μητέρα και ήταν φυλακισμένη στη θάλασσα κάτω από τη Γη. Την ίδια στιγμή η Μητέρα είχε έναν σύντροφο τον Οτοσίγκο που δραπέτευσε από το βάθος της θάλασσας πάνω στην ώρα.[2] Η Μητέρα έμεινε πάντα αποφασισμένη να επιστρέψει στην επιφάνεια μαζί του όπου στέλνει Άβαταρς που είναι άνθρωποι δαιμονισμένοι τον οποίο αυτή τους χρησιμοποιεί για βαθμό ελέγχου να βρουν τρόπους ώστε να επιστρέψει πάνω στη Γη.[3] Όμως η Μητέρα συνέχεια απέτυχε να πετύχει την αποστολή της και ποτέ δεν επέστρεψε από τον Κάτω Κόσμο.

Το 1976, ένα υποβρύχιο καλώδιο κάτω από το νερό έχει κοπεί και όλος ο πληθυσμός στο νησί Γιαμιτζίμα έχει χαθεί. Ο τετράχρονος Σου Μικάμι βρίσκει στην παραλία μια νεαρή γυναίκα με το όνομα Κανάε που μοιάζει ακριβώς με την νεκρή μητέρα του Σου, συναντιούνται και γίνονται αχώριστοι φίλοι. Πηγαίνοντας προς το σπίτι του τετράχρονου Σου με την Κανάι στον πατέρα του, οι χωρικοί την φοβούνται ενστικτωδώς λόγο του ότι απομακρύνεται από το φως του ήλιου. Η Κανάι είναι στην πραγματικότητα ένα είδωλο της Μητέρας του οποίου η αποστολή της είναι να ελέγξει τον μικρό Σου για το άνοιγμα τον επτά πυλών του Κάτω Κόσμου για να απελευθερωθεί η Μητέρα. Πριν η Κανάε ξεκινήσει την αποστολή της, ο Τσουνέο Όχτα διατάζει όλους τους χωρικούς να την σκοτώσουν. Ο Σου στην βροχερή νύχτα ξύπνησε ακούγοντας τους χωρικούς να κυνηγάνε την Κανάε ενώ αυτή έχει σκοτώσει τον πατέρα του, κατεβαίνει από τις σκάλες για να δει τι γίνεται και βρίσκει τον πατέρα του νεκρό, μετά από το κλάμα φεύγει μόλις δει έναν άγνωστο άντρα με τον σκύλο του σε φυγή (που ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος του εαυτός). Η Κανάε ξεφεύει από τους χωρικούς και ενώνεται ξανά με τον Σου αλλά όταν παγιδεύεται από τους χωρικούς στην αποβάθρα, η γέφυρα έσπασε από κάτω τους και οι δύο έχουν πέσει στο νερό. Ο Σου καταφέρνει να κολυμπήσει σε μια βάρκα αλλά η Κανάε δεν τα καταφέρνει και πνίγεται στη θάλασσα όσο ο Σου την παρακολουθεί (η εμπειρία που έζησε ο Σου ήταν τόσο δραματική μέχρι που τυφλώθηκε). Εν το μεταξύ η Μητέρα στέλνει ένα γιγάντιο κόκκινο τσουνάμι πάνω από τους χωρικούς σε εκδίκιση για το θάνατο της Κανάε. Οι τοπικές αρχές έχουν αναφέρει ότι το υποθαλάσσιο καλώδιο τροφοδοσίας έχει κοπεί κάτω από το νησί ή πώς το σύνολο του πληθυσμού έχει εξαφανιστεί.

Από την άλλη πλευρά το 2005, η Ρίουκο Ταγκάουα έχει σταλεί στη γη ως ένα άλλο είδωλο της Μητέρας για να βρει έναν άντρα για να την ελευθερώσει από το κάτω κόσμο όπου ζει στο νησί, όμως αυτή ξεχνάει την αποστολής της και ζει σε μια φυσιολογική ζωή με τους ανθρώπους που αισθάνεται ωραία μαζί τους,[4] όμως αυτό που έκανε εξοργίζει την Μητέρα και βρίσκει μια νεαρή γυναίκα την Γιουρί Κισίντα που πέφτει θύμα απαγωγής της και μεταμφιέζεται με την ταυτότητα της Γιουρί, και έπειτα να πάει στην Ρίουκο Ταγκάουα και να την σκοτώσει για την αποτυχία στην αποστολή της. Αργότερα η Μητέρα μεταμφιεσμένη ως Γιουρί παρακολουθεί στο λιμάνι τους πρωταγωνιστές του παιχνιδιού και γνωρίζει ότι ανάμεσά τους είναι το πρόσωπο που θα την απελευθερώσει. Στο λιμάνι, ο Μαμόρου Ιντσούκι, Σου Μικάμι, Σότζι Άμπε, Ακίκο Κιγιότα και Ικούκο Κιφούνε κατευθύνονται με το μικρό σκάφος προς στο νησί Γιαμιτζίμα,[5] ο Μαμόρου θέλει να ερευνήσει το μυστήριο του 1976 για ένα άρθρο περιοδικού, ο Σου επιστρέφει στο νησί σε μια προσπάθεια να ξαναβρεί τις χαμένες μνήμες της παιδικής του ηλικίας, ο Σότζι και η Ακίκο έχουν κατηγορηθεί για τη δολοφονία της Ρίουκο και τρέχουν να σωθούν προς το νησί, και η Ικούκο είναι εργαζόμενος αποβάθρας και είναι στη βάρκα ως ναύτης. Καθ 'οδόν, μια μεγάλη μάζα περνάει από το σκάφος που δεν την παρατηρεί κανένας και ξαφνικά τα κύματα γίνονται κόκκινα με μια καταιγίδα να εμφανίζεται από το πουθενά, και ένα τσουνάμι να αναποδογυρίζει το σκάφος χωρίζοντας τους επιβάτες.

Την ίδια στιγμή, τρεις στρατιώτες με το ελικόπτερο που είναι παρόντες o Γιορίτο Ναγκάι, Μέιτζορ Τακεάκι Μισάγουα, και ο λοχίας Χιρόσι Οκίτα, προσγειώνονται στο νησί Γιαμιτζίμα. Μετά την προσγείωση ο λοχίας Οκίτα σκοτώθηκε και σε λίγο  μεταμορφώνεται σε ένα Shibito (νεκρά σώματα που ζωντανεύονται από κακά πνεύματα στο νησί Γιαμιτζίμα) αναγκάζοντας να πυροβολήσει τον Γιορίτο. Και πάλι την ίδια στιγμή υπάρχει ένας άνθρωπος στο νησί ο Σιγκέρου Φουτζίτα, ένας αστυνομικός ο οποίος έχει έρθει για να διερευνήσει τις καταγγελίες από το 1986 μιας νεαρής γυναίκας στο έρημο νησί. Και η Ίτσικο Γιάγκουρα, μια νεαρή μαθήτρια που ξαναβρίσκει τις αισθήσεις της μετά από την επιβίβαση του Μπράιντ Γουίν, ένα πλοίο που έχει μετακινηθεί στο νησί. Το Bright Win εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια ενός τσουνάμι το 1986, αλλά ανεξήγητα εμφανίστηκε και σήμερα με την Ίτσικο να είναι η μόνη που έχει σωθεί από το τσουνάμι.

Μόλις ανακτήσει της αισθήσεις του ο Μαμόρου μετά την σύγκρουση του με ένα τσουνάμι, ξεκινά την εξερεύνηση του ερήμου νησιού Γιαμιτζίμα. Σύντομα συναντά ένα Shibito που το αποφεύγει κρυφά και μετά συναντάει την Γιούρι Κισίντα κλεισμένη σε ένα μικρό δωματιάκι.[6][7] Η  Γιούρι λέει στον Μαμόρου ότι η μητέρα της είναι φυλακισμένη στο νησί και χρειάζεται τη βοήθειά του για να τη σώσει. Καθώς προχωρούν οι Μαμόρου και η Γιούρι, οι Τομόε τους βρίσκει και επιτίθεται στην Γιούρι αποκαλώντας την μια μάγισσα και την κατηγορώντας ότι έχουν ίδια ομοιότητα με την Κανάι. Ο Μαμόρου και η Γιούρι φεύγουν τρέχοντας να ξεφύγουν και στη συνέχεια συναντούν τον Γιορίτο και τον Τακεάκι. Ωστόσο η Γιούρι φοβάται τους στρατιώτες και φαίνεται ότι δεν μπορεί να αντιστέκεται στο φως από τους φακούς τους. Καθώς η ομάδα μιλάει, ένα τεράστιο κόκκινο τσουνάμι εμφανίζεται ξαφνικά κοντά τους και ένας σεισμός βράζει το νησί καθώς και η σειρήνα ηχεί.

Εν τω μεταξύ, ο Σου ξυπνάει κοντά στο παλιό του σπίτι που προς έκπληξη του δεν έχει αλλάξει από τότε. Εισέρχεται στο σπίτι για να δει τον τετραετή του εαυτό που κρατάει το σώμα του νεκρού πατέρα του. Εκείνη τη στιγμή, ο Τσουνέο φτάνει στο σπίτι με σκοπό να σκοτώσει την Κανάε, αλλά ο Ρίουχαι αναστένεται σαν Shibito και κυνηγάει τον Τσουνέο. Αλλού, ο Σιγκέρου συναντά σύντομα την Ιτσίγκο και στον προορισμό τους συναντούν και τον Τσουνέο τραυματισμένο από την επίθεση του Ρίουχαι. Ο Σιγκέρου είναι περήφανος που ο Τσουνέο είναι ακόμα στο νησί μετά από τόσα χρόνια. Ωστόσο μετά από μια συζήτηση δυσαρέσκειας που ο Τσουνέο κατηγορεί τον γιο του ότι είναι άχρηστος και έπρεπε να γυρίσει πίσω στο νησί, μεταμορφώνεται σε ένα Shibito από τα κακά πνεύματα και τους επιτίθεται. Ήστερα έφυγαν ο Σιγκέρου και η Ίτσίγκο από τον Τσουνέο και βρίσκονται τώρα σε μια αποθήκη πυρομαχικών, όμως καθώς κινείται ο Σιγκέρου, η Ίτσιγκο τον σκοτώνει που είναι ελεγχόμενη από την κατάρα της Μητέρας, μόλις βρίσκει της αισθήσεις της, τρέχει πανικόβλητη σε φυγή. Εν τω μεταξύ, η Τομόε είναι κυνηγημένη από μια ομάδα Shyrios, τρέχοντας φοβισμένη πέφτει κάτω από μια χαράδρα πέφτοντας πάνω σε μια κεραία και σκοτώθηκε.

Μετά την επιβίωση τους από το τσουνάμι, ο Τάκεακι και ο Γιορίτο επιβιβάζονται στο Bright Win. Ο Τάκεακι ωστόσο αρχίζει να συμπεριφέρεται περίεργα έχοντας πάρει κάποια παραισθησιογόνα φάρμακα και ο Γιορίτο αναγκάζετε να αποχωριστεί από αυτόν. Αλλού μετά τον σεισμό, ο Σότζι έχει χωριστεί από την Ακίκο αλλά σύντομα συναντά το Σου και κατευθύνονται μαζί σε ένα εγκαταλελειμμένο πάρκο ψυχαγωγίας όπου ο Σου πιστεύει ότι μπορεί να ξαναβρεί τις χαμένες αναμνήσεις του. Την ίδια στιγμή, η Γιούρι οδηγεί τον Μαμόρου στο ίδιο πάρκο όπου τον χειρίζεται με τον ίδιο τρόπο που η Κανάε είχε προσπαθήσει να χειριστεί τον νεαρό Σου πριν από 29 χρόνια. Η Γιούρι καταφέρνει να τον χειριστεί με επιτιχία και ο Μαμόρου ανοίγει τις επτά πύλες του Κάτω Κόσμου. Μόλις ανοίξουν οι επτά πύλες και οδηγεί τον Μαμόρου προς τον στον Κάτω Κόσμο, η Γιούρι αποκαλύπτει την αληθινή της μορφή ως Μητέρα. Ο Μαμόρου πέφτει θύμα της υπνωτικής δύναμης της Μητέρας, αλλά καθώς περπατά προς την ίδια, η Ικούκο καταφτάνει και χρησιμοποιεί την ψυχική της δύναμη για να επαναφέρει τις αισθήσεις του. Επίσης την ίδια στιγμή φτάνουν ο Σότζι και ο Σου παρακολουθόντας τη Μητέρα και ο Σότζι καταλαβαίνει ότι αυτή είναι που σκότωσε την Ριούκο ενώ ο Σου βλέπει τη μητέρα ως Κανάε. Δεν είναι σε θέση να αντισταθεί στο κάλεσμα της και ο Σου παραδίδει τον εαυτό του στα χέρια της που τον είχε εξαφανίσει καταπίνοντας τον.

Αλλού στο νησί ακούγεται η σειρήνα της Μητέρας που υποδηλώνει την απελευθέρωσή της και αυτός ήταν ο λόγος που έδωσε κίνητρο στην Ίτσίγκο να επιτεθεί και να σκοτώσει τον Σιγκέρου. Πίσω στον Κάτω Κόσμο, η Μητέρα τώρα που είναι απαλλαγμένη από τη φυλακή της, γεννά εκατοντάδες λευκά πλάσματα σαν γυμνοσάλιαγκες με το όνομα Yamirei. Ο Σότζι και η Ακίκο εγκαταλείπουν το μέρος, αλλά οι Ικούκο και ο Μαμόρου έχουν παγιδεύτει. Καθώς σκοπεύουν να σκοτωθούν εκεί κάτω, μια ομάδα Shiryos (τα πνεύματα που ζωντανεύουν τους νεκρούς και τα μετατρέπουν σε Shibito) κατευθύνονται κάτω στον Κάτω Κόσμο και αρχίζουν να συγκρούονται με τα Yamirei που αυτό δίνει την ευκαιρία στην Ικούκο και τον Μαμόρου να ξεφύγουν από το πάρκο ψυχαγωγίας. Πίσω στο πάρκο, η Ικούκο καταστρέφει με επιτυχία τις επτά πύλες εξαφανίζοντας τον Κάτω Κόσμο που παρήγαγε περισσότερα Yamirei. Τώρα τα Yamirei που έχουν ήδη βγει έξω από τον Κάτω Κόσμο γίνονται Yamibito μετατρέποντας τα Shibito του νησιού σε Yamibito.

Όταν η Ίτσίγκο επανήλθε από τις αισθήσεις της, τρομοκρατήθηκε όταν είδε νεκρό τον Σιγκέρου κάτω από τα πόδια της. Για αυτή την πράξη δολοφονίας (χωρίς να το ήθελε που ήταν υπό τον έλεγχω της Μητέρας χωρίς να το γνωρίζει) ανέβηκε πάνω στο Bright Win και αυτοκτόνησε βυθίζοντας στον πυθμένα του ωκεανού. Εντούτοις, αποκαλύπτεται ότι αναστήθηκε και παίρνει τον έλεγχο της ο Οτοσίγκο. Εν τω μεταξύ ο Σιγκέρου αναστήθηκε ως Yamibito. Ο Τάκεακι συναντά τον Ίτσίγκο αλλά ξέρει ενστικτωδώς ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτήν. Καθώς ζητάει απαντήσεις, ο Γιορίτο εμφανίζεται τρομοκρατημένος για τη ζωή του Ίτσίγκο και πυροβολεί τον Τάκεακι στην πλάτη σκοτώνοντας τον. Ο Γιορίτο φεύγει με την Ίτσίγκο σε ένα μέρος του ξενοδοχείου για να είναι ασφαλής, αλλά ξαφνικά πίσω από το ντουλάπι εμφανίζεται η Τομόε Όχτα που είναι Yamibito με μεγάλο κεφάλι και πόδια σκύλου κυνηγώντας τους. Η  Ίτσίγκο φεύγει τρομοκρατημένη και όταν την βρει ο Γιορίτο, βρίσκεται πάλι υπό την κατοχή της ο Οτόσιγκο ο οποίος και ξεκινάει μια ανόητη οργή δολοφονίας σκοτώνοντας οποιοδήποτε Yamibito συναντά μπροστά του. Ο Γιορίτο βρίσκει το βραχιόλι της Ίτσίγκο που του είχε δώσει η Νορίκο το 1986 και το χρησιμοποιεί για να την φέρει πίσω τα αισθήματά της Ίτσίγκο. Εν τω μεταξύ, Ο Μαμόρου εμφανίζεται στο Bright Win σε μια προσπάθεια να καταστρέψει όσα Yamibito μπορεί, γνωρίζοντας ότι ήταν δικό του λάθος που απελευθερώθηκαν. Σύντομα θα ανακαλύψει ότι ο Τομόε είχε μετατραπεί σε σκύλο Yamibito που τώρα περιπλανιέται στο πλοίο.

Έχοντας εγκαταλείψει τον Κάτω Κόσμο, η Ακίκο ακολουθεί ένα ψυχικό όραμα που την οδηγεί στον τόπο όπου ο Σου και η Κανάε έπεσαν στη θάλασσα το 1976. Ο Σου έρχεται σε επαφή με την Ακίκο πέρα ​​από τον τάφο και ζητά να σώσει τον πατέρα του, τον Ρίουχαι ο οποίος έχει μετατραπεί σε Kou-yamibito (ανθρώπινο τέρας πολύ ισχυρό και πιο θανατηφόρο από τα κανονικά Yamibito). Ο Σου οδηγεί την Ακίκο σε ένα ιερό δέντρο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στο νησί για να κρατήσει τα κακά πνεύματα μακριά από τα σώματα των νεκρών για να βρει η Ακίκο ένα μυστηριώδες τεχνούργημα το Ανουνάκι για να σώσει τον πατέρα του. Τελικά η Ακίκο καταστρέφει τον Ρίουχαι, τον μαχαιρώνει με το κλαδί και αναπαύει την ψυχή του. Το σώμα του μετασχηματίζεται σε δέντρο Mekkoju (Ιαπωνικό δέντρο). Στη συνέχεια, η Ακίκο λαμβάνει ένα άλλο ψυχικό όραμα - τη δολοφονία του Ρίουχαι στο σπίτι του νεαρού Σου. Στο όραμα, η Κανάε είναι καλυμμένη με αίμα του Ρίουχαι, αλλά καθώς πάει να ξεφύγει έξω από τους χωρικούς, κοιτάζει έναν καθρέφτη και βλέπει το πρόσωπο της Ακίκο. Στον πραγματικό κόσμο, η Ακίκο καταρρέει στο έδαφος, και όταν σηκώνει το κεφάλι της, εμφανίζεται και ακούγεται σαν την Κανάε/Γιουρί. Η Ακικό που δεν είναι πλέον σε θέση να αντισταθεί στη δύναμη της Μητέρας, έχει γίνει το είδωλο της.

Η Ικούκο σύντομα ανακαλύπτει τα απομεινάρια του Ανουνάκι που βρίσκονται στο mekkoju (είδος Ιαπωνικού δέντρου) το οποίο τώρα είναι το ίδιο εμπλεγμένο στον πύργο (ο πύργος στο νησί που ηχεί η σειρήνα και αναστένει τους νεκροζώντανους και προκαλεί τσουνάμι από την θάλασσα). Με το mekkoju, καταστρέφει  τον Σιγκέρου ο οποίος έχει επίσης μετατραπεί σε kou-yamibito απελευθερώνοντας την ψυχή του. Εν τω μεταξύ, στο Bright win, ο Μαμόρου και ο Γιορίτο ενώνουν τις δυνάμεις τους και ξεκινούν να κλιμακώσουν τον πύργο. Ο Μαμόρου έχει καταλήξει να πιστεύει ότι η πραγματικότητα που ζουν σήμερα στο νησί δεν είναι αληθινή, και ότι αυτό το νησί είναι ένα αντίγραφο του πραγματικού κόσμου όπου ο χρόνος έχει διπλωθεί στον εαυτό του. Πιστεύει ότι ο σκοπός του είναι να φτάσει στο σημείο όπου ο ψεύτικος κόσμος χωρίζει τον πραγματικό κόσμο και είναι στον πύργο όπου η μητέρα θα περάσει από την ψεύτικη πραγματικότητα στην αληθινή. Αυτός και ο Γιορίτο ξεκίνησαν να ανεβαίνουν στον πύργο για να αποκτήσουν ένα Mekkoju και να σκοτώσουν τον Τσουνέο που και αυτός είναι τώρα kou-yamibito. Ο Τσουνέο χτυπά τον Γιορίτο από τον πύργο, αλλά ο Μαμόρου καταφέρνει να καταστρέψει τον Τσουνέο, απελευθερώνοντας επίσης την ψυχή του.

Πρώτο τέλος, νικόντας την Οτοσίγκο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιορίτο έχει προφανώς επιβιώσει από την πτώση του πύργου χάνοντας την ψυχραιμία του και ορκίζεται ότι θα καταστρέψει κάθε yamirei και yamibito μία για πάντα. Ανακαλύπτει μετά ότι τα yamirei χρησιμοποιούν ένα παλιό σχολείο ως κρυψώνα και τα καταστρέφει με το πυροβολικό του όπλο. Επίσης, σκοτώνει και απελευθερώνει την ψυχή του Όκιτα, προτού  αντιμετωπίσει τον Τακεάκι, ο οποίος έχει επίσης μετατραπεί σε kou-yamibito. Ο Γιορίτο είναι σε θέση να νικήσει τον Τακεάκι, αλλά αμέσως μόλις το κάνει, εμφανίζεται η Ίτσίγκο που το πρόσωπό της είναι πρησμένο με ένα μόνο μάτι. Στη συνέχεια μεταμορφώνεται σε Οτοσίγκο και επιτίθεται στον Γιορίτο. Μετά που ο Γιορίτο καταστρέφει το τέρας, το διασκεδάζει καθώς πιστεύει ότι ο εφιάλτης του έχει πλέον τελειώσει. Αλλού, ο Γιορίτο ξυπνά σε μια αμυδρή λεωφόρο βλέποντας ένα yamibito να περπατάει σαν να περπατάνε οι άνθρωποι του σημερινού κόσμου καθημερινά στους δρόμους για καθημερινή δραστηριότητα. ένα άλλο yamibito που σπρώχνει ένα καρότσι, άλλο που αγοράζει από ένα περίπτερο, και ένα παιδί yamibito που παίζει, και στον ουρανό, ο ήλιος κρύβεται πέρα από μια προφανώς μόνιμη ολική έκλειψη. Δεν είναι σε θέση να πει ο Γιορίτο εάν αυτό που βλέπει είναι πραγματικότητα ή ψευδαίσθηση και αρχίζει να φωνάζει και να ανοίγει πυρ στα yamibito τραυματίζοντας πολλούς από αυτούς καθώς προσπαθούν να φύγουν.

Δεύτερο τέλος, νικόντας την Μητέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εν τω μεταξύ, πίσω στον πύργο, η Ικούκο και ο Μαμόρου συνενώνονται. Η Ικούκο είναι σε θέση να σκοτώσει την Τομόε με το Mekkoju απελευθερώνοντας τελικά την ψυχή της. Την ίδια στιγμή, η μητέρα ανεβαίνει στον πύργο σε μια προσπάθεια να φτάσει στον πραγματικό κόσμο, αλλά ο πύργος καταρρέει καθώς η ψεύτικη πραγματικότητα αρχίζει να σπάει. Ο Μαμόρου και η Ικούκο κατέληξαν σε μια συγχωνευμένη περιοχή μαζί με την μητέρα για να την αντιμετωπίσουν σε μια τελική μαχή. Καθώς πολεμούν εναντίον της, εμφανίζεται η Ακίκο/Κανάε που απαιτεί τη συγχώρεση του Σου. Σε μια τελική προσπάθεια βούλησης, η Ακίκο/Κανάε είναι σε θέση να ασκήσει τον έλεγχο του σώματός της και σκοτώνει τον εαυτό της βυθίζοντας τα κοιτάσματα του Ανουνάκι στο στομάχι της τραυματίζοντας ταυτόχρονα τη Μητέρα και επιτρέποντας στον Μαμόρου και την Ικούκο να την καταστρέψουν. Σε αυτό το σημείο, ένα άλλο κόκκινο τσουνάμι αγγίζει πάνω από το νησί καθώς η ψεύτικη πραγματικότητα αντικαθίσταται με την πραγματική με το χρονοδιάγραμμα να έχει τερματιστεί. Ξαπλωμένοι μαζί στην προβλήτα, ο Μαμόρου και η Ικούκο λούζονται στο φως του ήλιου με τα σπασίματα της αυγής. Κοιτάζοντας στον ήλιο όμως, η Ικούκο μισοκλείνει τα μάτια της σαν το φως να πονάει στα μάτια της.

Τρίτο τέλος, η αθωότητα του Σότζι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταυτόχρονα, ο Σότζι εμφανίζεται στην παραλία με τον Τσουκάσα (σκύλο του Σου) να κάθονται να κοιτάζουν τον ήλιο. Επίσης αποκαλύπτεται ότι με τον καθαρισμό του χρονοδιαγράμματος, το παρελθόν του Σότζι έχει αλλάξει. Οι ειδήσεις αναφέρουν ότι ένας άντρας που ονομάζεται Ιτσίρο Νακατζίμα χτυπήθηκε μέχρι θανάτου από την συμπατριώτη του Νορίκο Κιφούνε. Μετά από το θάνατο της μητέρας, η Ριούκο Ταγκάουα δεν υπήρξε ποτέ και επομένως ο Σότζι δεν είναι πλέον ένας καταζητούμενος εγκληματίας.[8][9]

Στην ολοκλήρωση όλων των αποστολών του παιχνιδιού, θα ξεκληδωθεί μια νέα αποστολή μπόνους που είναι ο πρωταγωνιστής Κιόγια Σουντά του πρώτου παιχνιδιού. Φτάνει στο νησί Γιαμιτζίμα που εξακολουθεί να φέρει το σπαθί του Homuranagi και το Uryen ορκίζοντας ότι θα καταστρέψει κάθε τέρας που κρύβεται ακόμη στο νησί.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαμόρου Ίτσουκι: Ένας δημοσιογράφος περιοδικών που διερευνά το νησί Yamijima για ένα άρθρο μετά από την άδεια τον συντακτών του. Η βόλτα με το πλοίο στο νησί καταλήγει σε καταστροφή καθώς συντρίβεται στη μέση του ωκεανού. Ξυπνά σε ένα νησί φάντασμα και από περιέργια θέλει να ερευνήσει το μυστήριο που υπάρχει, σύντομα θα ανακαλύψει έναν σύντροφο αν και δεν καταλαβαίνει ότι είναι ένα πιόνι σε ένα θανατηφόρο παιχνίδι.

Γιούρι Κίσιντα: Μια τρελή γυναίκα και είναι η δολοφόνος της Ριούκο Ταγκάουα, είναι ένα είδολο της Μητέρας που υπακούει στις εντολές της για να την απελευθερώσει με το να βρίσκει άτομα που θα ανοίξουν τις επτά πύλες του Κάτω Κόσμου.

Γιορίτο Ναγκάι: Ένας στρατιώτης που είναι μέλος της ιαπωνικής αυτοάμυνας, που προσγειώθηκε στο νησί Yamijima κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης με το ελικόπτερο. Είναι συνάδελφος του Χιρόσι Όκιτα και καλύτερος φίλος του Τάκεακι Μισάγουα.

Τάκεακι Μισάγουα: Ένας στρατιώτης που είναι μέλος της ιαπωνικής αυτοάμυνας και είναι ο ανώτερος αξιωματικός του Γιορίτο Ναγκάι και του Χιρόσι Όκιτα. Μετά από την προσγείωση στο νησί Yamijima λόγω προβλήματος με τον κινητήρα του στρατιωτικού του ελικοπτέρου, αναλαμβάνει να οδηγήσει τον Γιορίτο ενάντια στα Shibito όσο ερευνά το νησί. Δυστυχώς, η νομιμότητα του Τάκεακι τελικά αμφισβητείται. 

Χιρόσι Όκιτα: Ένας στρατιώτης που είναι μέλος της ιαπωνικής αυτοάμυνας, που προσγειώθηκε στο νησί Yamijima κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης με το ελικόπτερο (που στην σύγκρουση έχει σκωτωθεί και μετά αναγεννήθηκε ως Shibito).

Ίτσίγκο Γιάγκουρα: Μια μαθήτρια λυκείου που βρισκόταν στο πλοίο Bright Win μαζί με τους συμμαθητές της. Αλλά συνέβη μια θυελλώδης καταιγίδα και βρίσκει τον εαυτό της να είναι ο μόνος άνθρωπος που επέζησε στο πλοίο. Τρομαγμένη και μπερδεμένη ήταν μέσα στο πλοίο μέχρι που ο Σιγκέρου Φουτζίτα την έχει σώσει από τα Shibito. Μετά τα πράγματα μεταξύ τους θα καταρεύσουν στην συνέχεια.

Σιγκέρου Φουτζίτα: Ένας αστυνομικός που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο καταραμένο νησί Yamijima και επιστρέφει για να διερευνήσει τις αναφορές για περίεργες παρατηρήσεις - όπως μια νεαρή γυναίκα στο δήθεν ερημωμένο νησί.

Σου Μικάμι: Ένας πρώην κάτοικος του νησιού Yamijima, ο Σου έχασε τις αναμνήσεις και την όραση του πριν από 29 χρόνια. Είναι βασισμένος σε ένα από τα καλύτερα βιβλία του Τα Δάκρυα της Γοργόνας σε μια ιστορία που του είπε ο πατέρας του όταν ήταν τεσσάρων ετών. Επιστρέφει στο Yamijima αναζητώντας τις χαμένες αναμνήσεις του. Ωστόσο, διαπιστώνει ότι τα πράγματα δεν είναι αυτά που φαίνονται όταν το σκάφος στο νησί καταρέει.

Ακίκο Κιγιότα: Ένα μέντιουμ που συνοδεύει τον Σότζι Άμπε στο νησί Yamijima προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά του στο θάνατο του για τον θάνατο της Ριούκο Ταγκάουα. Είναι παράξενα εξοικειωμένη με το νησί, και είναι σε θέση να διαβάσει το παρελθόν κατά τη διάρκεια του Sightjacking.

Σότζι Άμπε: Ένας εργάζόμενος στο λιμάνι, ο Σότζι ήταν φίλος με την Ριούκο. Δυστυχώς σκοτώθηκε και είναι κατηγορούμενος για τη δολοφονία της (πράγμα που δεν την σκότωσε αυτός). Συνεργαζόμενος με την Ακίκο, πηγαίνει στο νησί Yamijima για να κρυφτεί από την αστυνομία και να δει αν μπορεί να βρει έναν τρόπο να αποδείξει την αθωότητά του.

Ριούκο Ταγκάουα: Εργάζεται ως σερβιτόρα στο Τόκιο και είναι φίλη της Ακίκο Κιγιότα και σύντροφος του Σότζι Άμπε. Παραμένει πολύ μυστήριο το παρελθόν της που τον Ιούλιο του 2005, δολοφονήθηκε.

Κανάε: Μια μυστηριώδης νεαρή γυναίκα που είναι ένα είδολο της Μητέρας, βρέθηκε στην ξηρά στο νησί Yamijima το 1976 μαζί με τον Σου Μικάμι και τον πατέρα του Ρίουχαι Μικάμι που τον δολοφόνησε από την εντολή της Μητέρας για να προσανατολίσει τον Σου και να ανοίξει τις επτά πύλες του Κάτω Κόσμου. Ο πραγματικός στόχος της φόβισε τους ψαράδες του νησιού που αποφασίζουν να την σκοτώσουν για την ασφάλεια του νησιού. Ενώ είναι κυνηγημένη που την αποκαλούσαν μάγισσα, η Κανάε έπεσε στο νερό και πέθανε. Αυτό προκάλεσε την οργή της Μητέρας μέχρι που σκότωσε όλους τους ψαράδες με ένα τσουνάμι.

Ικούκο Κιφούνε: Ένας θαλάσσιος βιολόγος με παράξενες ψυχικές δυνάμεις, η Ικούκο μπορεί να ελέγξει τους ανθρώπους που οραματίζονται μέσω κάποιου είδους κατοχής και είναι η δίδυμη αδελφή της Ριούκο Ταγκάουα . Έρχεται στο νησί Yamijima απρόθυμα αντλώντας από ένστικτο.

Τσουνέο Όχτα: Ένας ψαράς που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί Yamijima. Είναι ο πατέρας της Τομόε Όχτα και αρχηγός των ψαράδων του νησιού. Αισθάνεται ότι η Κανάε είναι μάγισσα και έτσι οδηγεί τους συναδέλφους και την κόρη της να την σκοτώσουν. Μετά από το κόκκινο τσουνάμι, το νησί, αυτός, και όλοι οι άλλοι στέλνονται σε μια πραγματικότητα που μοιάζει με το νησί.

Τομόε Όχτα: Η κόρη του Τσουνέο Όχτα και κάτοικος του νησιού Yamijima , εμπλέκεται με ένα πλήθος ψαράδων που κυνηγούν την Κανάε και τον Σου ενεργώντας ως δεύτερη ηγέτης των ψαράδων μαζί με τον πατέρα της να τους διατάζει. Ωστόσο, είναι από τον πληθυσμό του νησιού που εξαφανίζεται μετά από ένα κόκκινο τσουνάμι.

Ιτσίρο Νακατζίμα: Είναι ο εραστής της Νορίκο Κιφούνε. Προφανός πατέρας που έχει ένα καταραμένο παιδί όπως η Ικούκο, δολοφονήθηκε από την Νορίκο μετά το τέλος της ύπαρξης της Ρίουκο.

Νορίκο Κιφούνε: Είναι η μητέρα της Ικούκο Κιφούνε με τον υποτιθέμενο εραστή Ίτσιρο Νακατζίμα. Το 1986, όταν ήταν 14 ετών, μαζί της με την καλύτερη της φίλη την Ίτσιγκο Γιαγκούρα, ταξίδεψαν με το πλοίο Bright Win. Υπήρχαν φήμες ότι ήταν έγκυος με το μωρό του συζήγου Ιτσίρο, αλλά όταν το σώμα της Γιούρι Κισίντα βρέθηκε και την έφεραν στο πλοίο, το τσουνάμι καταβρόχθισε το Bright Win σκοτώνοντας όλους τους επιβάτες εκτός από την Νορίκο. Αυτό συμπίπτει με μια πεποίθηση του νησιού Γιαμιτζίμα ότι όλες οι έγκυες γυναίκες που κολυμπούν στη θάλασσα Γιαμιτζίμα θα φέρουν ένα καταραμένο παιδί. Η Νορίκο βρέθηκε στις όχθες του νησιού Γιαμιτζίμα και αναφέρθηκε ως ο μόνος επιζών του χαμένου πληρώματος. Αργότερα, όταν ο χρόνος ήρθε στη φυσιολογική του μορφή, η Ρίουκο δεν υπήρξε ποτέ, και η δολοφονία της αντικαταστάθηκε από την Νορίκο που σκότωσε τον Ιτσίρο.

Ανάπτυξη και κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 Υποδοχή
Σκορ συναθροιστή
Συναθροιστής Σκορ
Metacritic 74/100[10]
Σκορ κριτικών
Δημοσίευση Σκορ
Edge 7/10[11]
Ευρώπη = 7/10[12]
Famitsu 35/40[13]
GamesMaster 83%[14]
GamesTM 7/10[15]
Official PlayStation Magazine (UK) 7/10[16]
Play Magazine 7/10[17]
PSM3 81%[18]
VideoGamer.com 6/10[19]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βιντεοπαιχνίδι Forbidden Siren 2 έλαβε μεσαίο όρο σύμφωνα με τον ιστότοπο συγκεντρωτικής ανασκόπησης Metacritic.[20] Ο Κρίσταν Ρίντ του Eurogamer,[21] δήλωσε ότι το παιχνίδι βελτιώθηκε σε πολλά από τα προβλήματα των sequels (ειδικά το επίπεδο δυσκολίας και η λάθος φύση του παιχνιδιού), αλλά ταυτόχρονα έπεσε κάπως από το πρωτότυπο. Ο Κρίς Πίκρινγκ (οπαδός της σειράς Siren) του VideoGamer.com είπε επίσης ότι το παιχνίδι απομάκρυνε πολλά από τα εγγενή προβλήματα στο πρωτότυπο αλλά ταυτόχρονα έπεσε κάπως και από πολλές απόψεις.[22] Στην Ιαπωνία, η Famitsu του έδωσε βαθμολογία δύο εννάρια, ένα οκτώ και ένα εννέα συνολικά 35 από τα 40.[23]

Ομάδα ανάπτυξης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Ο λόγος που δεν κυκλοφόρησε στην Αμερική.
 2. Project SirenForbidden Siren 2. PlayStation 2. SCE ΙαπωνίαΑρχείο Νούμερο 095
 3. Project SirenForbidden Siren 2. PlayStation 2. SCE ΙαπωνίαΑρχείο Νούμερο 062
 4. Project SirenForbidden Siren 2. PlayStation 2. SCE ΙαπωνίαΑρχείο Νούμερο 024
 5. Project SirenForbidden Siren 2. PlayStation 2. SCE ΙαπωνίαΑρχείο Νούμερο 088
 6. Project SirenForbidden Siren 2. PlayStation 2. SCE ΙαπωνίαΑρχείο Νούμερο 012
 7. Project SirenForbidden Siren 2. PlayStation 2. SCE ΙαπωνίαΑρχείο Νούμερο 070
 8. Project Siren. Forbidden Siren 2. PlayStation 2. SCE Ιαπωνία. Αρχείο Νούμερο 069»
 9. Project Siren. Forbidden Siren 2. PlayStation 2. SCE Ιαπωνία. Αρχείο Νούμερο 098»
 10. «Forbidden Siren 2 (ps2: 2006): Reviews». Metacritic. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις September 13, 2008. https://web.archive.org/web/20080913115912/http://www.metacritic.com/games/platforms/ps2/forbiddensiren2. Ανακτήθηκε στις August 15, 2016. 
 11. Edge staff (August 2006). «Siren 2». Edge (165): 86. 
 12. Reed, Kristan (July 13, 2006). «Forbidden Siren 2». Eurogamer. http://www.eurogamer.net/articles/r_forbiddensiren2_ps2. Ανακτήθηκε στις June 3, 2016. 
 13. «Weekly Famitsu Scores». Densha de Go! Forums. February 1, 2006. http://s14.zetaboards.com/Densha_De_Go_Forums/topic/131949/2/. Ανακτήθηκε στις January 3, 2017. 
 14. «Forbidden Siren 2». GamesMaster: 74. August 2006. 
 15. «Forbidden Siren 2». GamesTM: 118. August 2006. 
 16. «Forbidden Siren 2». Official UK PlayStation 2 Magazine: 80. July 2006. 
 17. «Forbidden Siren 2». Play UK (142): 82. August 2006. 
 18. «Siren 2». PSM2: 90. July 2006. 
 19. Pickering, Chris (August 10, 2006). «Forbidden Siren 2 Review». VideoGamer.com. https://www.videogamer.com/reviews/forbidden-siren-2-review. Ανακτήθηκε στις January 3, 2017. 
 20. «Forbidden Siren 2 (ps2: 2006): Reviews». 2008-09-13. https://web.archive.org/web/20080913115912/http://www.metacritic.com/games/platforms/ps2/forbiddensiren2. Ανακτήθηκε στις 2017-12-07. 
 21. Reed, Kristan (2006-07-13). «Forbidden Siren 2» (στα en-UK). Eurogamer. http://www.eurogamer.net/articles/r_forbiddensiren2_ps2. Ανακτήθηκε στις 2017-12-07. 
 22. «Forbidden Siren 2 Review - VideoGamer.com» (στα αγγλικά). VideoGamer.com. https://www.videogamer.com/reviews/forbidden-siren-2-review. Ανακτήθηκε στις 2017-12-07. 
 23. «Weekly Famitsu Scores» (στα αγγλικά). s14.zetaboards.com. http://s14.zetaboards.com/Densha_De_Go_Forums/topic/131949/2/. Ανακτήθηκε στις 2017-12-07.