Focke-Wulf Fw 56 Stösser

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Focke-Wulf Fw 56 Stösser
Σειρά αεροσκαφών Fw 56
Τύποςαεροσκάφος προκεχωρημένης εκπαίδευσης
ΚατασκευαστήςFocke-Wulf
ΣχεδιασμόςΚουρτ Τανκ (Kurt Tank)
Παρθενική πτήσηΝοέμβριος 1933
Κύριος χειριστήςLuftwaffe
Μονάδες που παρήχθησανπερ. 1000
Εξελίχθηκε σεFocke-Wulf Fw 159

Το Focke-Wulf Fw 56 Stösser ήταν γερμανικό μονοκινητήριο αεροσκάφος προκεχωρημένης εκπαίδευσης της δεκαετίας του 1930.

Σχεδιασμός και ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κούρτ Τανκ (Kurt Tank), αρχισχεδιαστής της Focke-Wulf, ανέπτυξε το Fw 56 στο πλαίσιο απαίτησης του Υπουργείου Αεροπορίας του Ράιχ (γερμ. Reichsluftfahrtministerium, RLM) που αφορούσε στην απόκτηση νέου αεροσκάφους προκεχωρημένης εκπαίδευσης. Παράλληλα εξετάστηκε το ενδεχόμενο χρήσης του ως αμυντικού μαχητικού.

Το αρχικό πρωτότυπο πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση το Νοέμβριο του 1933. Ακολούθησε το δεύτερο πρωτότυπο, με τροποποιημένη άτρακτο και πτέρυγες μεταλλικής αντί ξύλινης κατασκευής. Το τρίτο πρωτότυπο, που πέταξε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1934, είχε ξύλινες πτέρυγες όπως το αρχικό. Έπειτα από τις συγκριτικές δοκιμές, που έλαβαν χώρα το 1935, η πρόταση της Focke-Wulf επιλέχθηκε έναντι των ανταγωνιστικών Arado Ar 76 και Heinkel He 74 και εντάχθηκε σε παραγωγή. Κατασκευάστηκαν περίπου χίλια αεροσκάφη, με τα περισσότερα να χρησιμοποιούνται από την Luftwaffe. Fw 56 παρέλαβαν επίσης η Αυστρία και η Ουγγαρία. Μερικά πωλήθηκαν σε ιδιώτες, όπως παραδείγματος χάριν στον Γκερντ Άχγκελις (Gerd Achgelis) που ίδρυσε αργότερα την εταιρεία κατασκευής ελικοπτέρων Focke-Achgelis μαζί με τον Χένριχ Φόκε (Henrich Focke).

Ο Ερνστ Ουντέτ, μέγας υπέρμαχος των βομβαρδιστικών κάθετης εφόρμησης, χρησιμοποίησε [1] το δεύτερο πρωτότυπο (Fw 56 V2) σε αυτόν το ρόλο οδηγώντας την Luftwaffe προς την ανάπτυξη τέτοιου τύπου αεροσκαφών.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Fw 56 ήταν μονοπλάνο με πτέρυγα αλεξηλίου και άτρακτο κατασκευασμένη από ατσάλινους σωλήνες με μεταλλική επικάλυψη στο εμπρόσθιο τμήμα και υφασμάτινη επικάλυψη στα υπόλοιπα μέρη. Η πτέρυγα ήταν ξύλινη και το σύστημα προσγείωσης σταθερό. Προωθούνταν από αερόψυκτο εν σειρά κινητήρα Argus και ήταν μονοθέσιο, δεδομένου πως προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί για την μετάπτωση των πιλότων από τα αεροσκάφη βασικής εκπαίδευσης Bücker. Επίσης έφερε δύο πολυβόλα MG 17 και μπορούσε επίσης να μεταφέρει τρεις βόμβες των 10 kg προκειμένου να καλύπτεται ο δευτερεύων ρόλος του "μαχητικού έκτακτης ανάγκης" καθώς και να μπορεί να πραγματοποιηθεί η μετάπτωση μελλοντικών πιλότων μαχητικών.

Τα Fw 56 αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δημοφιλή με τους πιλότους.[2] λόγω των καλών πτητικών του χαρακτηριστικών και της δυνατότητάς του να πραγματοποιεί ακροβατικούς ελιγμούς.

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάγραμμα τριών όψεων του Fw 56.
Fw 56a
Το αρχικό πρωτότυπο.
Fw 56 V2
Το δεύτερο πρωτότυπο.
Fw 56 V3
Το τρίτο πρωτότυπο.
Fw 56A-0
Τρία αεροσκάφη προπαραγωγής.
Fw 56A-1
Η κύρια έκδοση παραγωγής.

Χρήστες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυστρία
Βολιβία
Βουλγαρία
Γερμανία
Ουγγαρία
Ολλανδία
Ρουμανία
Δεύτερη Ισπανική Δημοκρατία
  • Το Fw 56 ήταν ένας από τους ελάχιστους τύπους αεροσκαφών γερμανικής προέλευσης στις τάξεις της αεροπορίας των Δημοκρατικών.[3]
Ισπανία

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αεροσκάφη που σχετίζονται με την ανάπτυξη του Stösser
Παρόμοια αεροσκάφη
Κατάλογοι

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Munson, K. Fighters Between the Wars 1919-39 1977 p.144 (ISBN 071370750X)
  2. Munson, K. Fighters Between the Wars 1919-39 1977 p.144 (ISBN 071370750X)
  3. «Spanish Civil War Aircraft». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Focke-Wulf Fw 56 στο Wikimedia Commons