Filler

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Filler (δηλαδή «γέμισμα» σε ελεύθερη απόδοση) λέγεται ένα επεισόδιο μιας (τηλεοπτικής συνήθως) σειράς που αποκλίνει από το βασικό θεματικό πυρήνα και προβάλλει άσχετα γεγονότα που χαρακτηρίζονται όμως από την θεματική της σειράς. Δεν συνεισφέρει κάτι στη βασική πλοκή και δεν είναι απαραίτητο για να την κατανοήσει κάποιος. Χρησιμοποιείται συνήθως για να ενδυναμώσει κάποια ιστορία που χαρακτηρίζεται από αδυναμία στην πλοκή ή καμιά φορά για να εμπλουτίσει τις γνώσεις μας πάνω σε κάποιον δευτερεύοντα χαρακτήρα του οποίου η προσωπική ιστορία δεν μπορεί να ενταχθεί ομαλά στην κυρίως πλοκή.

Αν και συχνά ανεκτά, τα fillers δέχονται συχνά έντονη κριτική από τους φίλους των σειρών για απαράδεκτες αποκλίσεις από την κυρίως πλοκή και για απρόσεκτη χρήση των χαρακτήρων, καθώς πράξεις τους στα fillers θα μπορούσαν να προκαλέσουν συνέπειες στο μέλλον και αντίθετα ξεχνιούνται αμέσως.

Anime Fillers[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος Filler χρησιμοποιείται συχνά για να χαρακτηρίσει ορισμένα επεισόδια anime σειρών (ιαπωνικά κινούμενα σχέδια) που βασίζονται σε manga (ιαπωνικά κόμικ). Καθώς ένα επεισόδιο anime μπορεί να αντιστοιχεί σε μερικά κεφάλαια του manga, τα fillers χρησιμεύουν στο να δώσουν χρόνο στο manga να προχωρήσει μπροστά, ώστε να μπορέσει να τροφοδοτήσει αργότερα το anime με υλικό.

Για παράδειγμα, μπορεί σε μια anime σειρά δράσης, να υπάρξει ένα filler που να αφηγείται την εκδρομή των ηρώων σε μια παραλία, χωρίς αυτή η εκδρομή όμως να επηρεάζει τα βασικά τεκταινόμενα της σειράς.

Συχνά τα fillers σχετίζονται με το περιττό και με το χαμηλής ποιότητας και γι'αυτό, επί το πλείστον, είναι ανεπιθύμητα. Δέχονται την ίδια κριτική με τα αντίστοιχα των τηλεοπτικών σειρών. Επιπροσθέτως, αν υπάρχει ελάχιστη επικοινωνία μεταξύ δημιουργών anime και manga, μπορεί οι πρώτοι να παρέμβουν έτσι στην πλοκή που να δημιουργήσει προβλήματα στους δεύτερους ή να τους ρίξει σε αντιφάσεις. Συχνά για να μην συμβεί αυτό αναγκαστικά οι δημιουργοί του anime περιορίζονται πολύ στο είδος ιστοριών που μπορούν να παράγουν και στο πλήθος χαρακτήρων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούν υλικό χαμηλής ποιότητας. Αρκετές σειρές δεν επέστρεψαν ποτέ ξανά στο manga, και κάποιες αναγκάστηκαν να σταματήσουν την προβολή τους μετά την πτώση του ενδιαφέροντος για αυτές μετά από μακροσκελή κύκλο fillers.