Fall in Line

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Fall in Line"
"Fall in Line" Εξώφυλλο
Τραγούδι από Κριστίνα Αγκιλέρα
από το άλμπουμ Liberation
Κυκλοφόρησε16 Μαΐου, 2018
FormatDigital download
ΓλώσσαΑγγλικά
Διάρκεια4:06
ΔισκογραφικήRCA
Στιχουργός
  • Christina Aguilera
  • Johnny Simpson
  • Mark Williams
  • Audra Mae
  • Jon Bellion
  • Raul Cubina
Παραγωγός
  • Jon Bellion
  • Raul Cubina (co.)
  • Mark Williams (co.)
  • Johnny Simpson (co.)
Liberation σειρά τραγουδιών
Dreamers

(05)

"Fall in Line"
(06)
Right Moves

(07)

Single από την Κριστίνα Αγκιλέρα σε συνεργασία με την Ντέμι Λοβάτο

Το «Fall in Line» είναι ένα τραγούδι που ηχογράφησε η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Κριστίνα Αγκιλέρα για το όγδοο άλμπουμ της ονόματι Liberation (2018), σε συνεργασία με την Αμερικανίδα τραγουδίστρια Ντέμι Λοβάτο. Κυκλοφόρησε ως το δεύτερο single του άλμπουμ στις 16 Μαΐου 2018 από την RCA Records, ενσωματώνοντάς το αργότερα στο «hot adult contemporary radio» και στο «contemporary hit radio» στις 19 Ιουνίου και 28 Μαΐου, αντίστοιχα. Η Αγκιλέρα συνέγραψε το τραγούδι με τον Johnny Simpson, τον Mark Williams, την Audra Mae, τον Raul Cubina και τον Jon Bellion, ενώ τη παραγωγή χειρίστηκε ο τελευταίος.

Το «Fall in Line» επικεντρώνεται στιχουργικά σε θέματα γυναικείας ενδυνάμωσης, αναγνωρίζοντας το ως φεμινιστικό ύμνο. Το τραγούδι έλαβε θετική ανταπόκριση από τους κριτικούς, οι οποίοι επαίνεσαν τις φωνητικές ικανότητες της Αγκιλέρα και της Λοβάτο, καθώς και τους στίχους και το εμπνευσμένο θέμα. Εμπορικά, το «Fall in Line» έκανε μικρό αντίκτυπο στα charts, αλλά έφτασε στο top40 στην Ουγγαρία και στα ψηφιακά charts της Ελλάδας, της Ισπανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Για την προώθηση, ένα συνοδευτικό βίντεο με τους στίχους ανέβηκε στο επίσημο κανάλι της Αγκιλέρα στο YouTube, ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του τραγουδιού, και αργότερα ακολουθούμενο από ένα μουσικό βίντεο που σκηνοθέτησε ο Luke Gilford. Η τραγουδίστρια, επίσης, το ερμήνευσε σε πολλές περιστάσεις, συμπεριλαμβανομένου στο Carpool Karaoke, στο The Late Late Show με τον James Corden, στα βραβεία 2018 Billboard Music Awards , στο The Tonight Show με πρωταγωνιστή τον Jimmy Fallon και στο Today Show. Το single έλαβε υποψηφιότητα για το βραβείο Grammy για τη Καλύτερη Ποπ ερμηνεία από συγκρότημα ή ντουέτο στα 61α ετήσια βραβεία Grammy, που θα πραγματοποιηθούν το 2019. Αυτό έδωσε στην Αγκιλέρα την 20η υποψηφιότητα για βραβείο Grammy, καθώς και τη δεύτερη υποψηφιότητα για βραβείο Grammy στη Λοβάτο.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αγκιλέρα περιέγραψε για το τραγούδι: «Έγραψα το Fall in Line πριν από λίγα χρόνια πριν όλα αυτά τα νέα βγουν προς τα έξω [Time's Up και Me Too Move]. Ήταν το τραγούδι που έπρεπε να ακουστεί. Εξαιτίας αυτού που ήμουν μάρτυρας καθώς μεγάλωνα, αισθάνθηκα ότι πρέπει να έχω τη φωνή που η μητέρα μου δεν είχε ποτέ στην παιδική μου ηλικία. Έτσι, πάντα ήθελα να είμαι η υπερασπίστρια των γυναικών και για όποιον αγωνιζόταν να έχει τη δική του φωνή. Παρακολούθησα ότι η μητέρα μου πρέπει να είναι υποτακτική, προσέχοντας τη συμπεριφορά της, αλλιώς θα χτυπηθεί. Μπορείς, δυστυχώς, να γίνεις τόσο δυστυχισμένος από αυτό, με κατεύθυνση προς το χειρότερο, ή να αισθανθείς ενθαρρυμένος από αυτό κάνοντας επιλογές που δε θα σε οδηγήσουν ποτέ σε αυτή τη διαδρομή.»

Τον Ιούνιο του 2018 η Αγκιλέρα εμφανίστηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή Beats 1 του DJ Zane Lowe, δίνοντας μια συνέντευξη για το άλμπουμ «Liberation». Η τραγουδίστρια εξήγησε ότι το κομμάτι ήταν αφοσιωμένο σε όλους όσους αισθάνονται αδύναμοι, προσθέτοντας: «Είναι ένα μήνυμα που έχω κηρύξει [...] Νομίζω ότι το ρεφρέν μπορεί να ταιριάζει στο συναίσθημα όλων όσων μπορεί να αισθάνονται πνιγμένοι ή καταπιεσμένοι ή ό,τι συμβαίνει στη ζωή τους που τους κάνει να αισθάνονται ότι πρέπει να φτάσουν στην αυτοπραγμάτωση». Η Αγκιλέρα αποκάλυψε επίσης ότι αποφάσισε να συνεργαστεί με την Λοβάτο, επειδή ήταν σημαντικό να επιλέξουν κάποιον που δε διστάζει να εκφράσει τους δικούς του αγώνες και το παρελθόν του, δηλώνοντας: «Ήθελα κάποιον που θα μπορούσε να «παίξει» και έβαλε τόση καρδιά και πάθος σ'αυτό [...] Βούρκωσα όταν πρώτο άκουσα τα φωνητικά της. Της έστειλα λουλούδια και ήμουν σε φάση, «Ω Θεέ μου, το πήγες σε άλλο επίπεδο».

Κυκλοφορία και προώθηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το «Fall in Line» έκανε πρεμιέρα στις 16 Μαΐου 2018, στις 8 π.μ. (Ανατολική Επίσημη Ώρα), και κυκλοφόρησε εμπορικά σε ψηφιακή μορφή σε όλο τον κόσμο ταυτόχρονα. Η Αγκιλέρα δήλωσε σε ένα μήνυμά της στο twitter: «Για όποιον αισθάνθηκε ποτέ σιγή και καταπίεση, για τους αληθινούς αναζητητές και για τους έντονα σκεπτόμενους... μπορείτε να απελευθερώσετε τη φωνή σας και να σπάσετε το καλούπι, ποτέ να μην υποχωρήσετε και ποτέ να μην «ακολουθείτε τη γραμμή»».

Ηχογράφηση και σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αγκιλέρα συνέγραψε το «Fall in Line» μαζί με τον Johnny Simpson, τον Mark Williams, την Audra Mae, τον Jon Bellion και τον Raul Cubina, ενώ τη παραγωγή χειρίστηκε ο Jon Bellion. Το κομμάτι ηχογραφήθηκε στο The Guest House στο Hollywood Hills της Καλιφόρνιας, ενώ τη μίξη χειρίστηκε ο Manny Marroquin στο Larrabee Sound Studios. Η τελειοποίηση εκτελέστηκε από τον Dave Kutch στο The Mastering Palace της Νέας Υόρκης. Τα όργανα για το τραγούδι περιελάμβαναν τρομπέτα και φλικόρνο από τον Ryan Svendsen. Το τραγούδι εκτελείται στο κλειδί του C major με ένα αργό ρυθμό 40 κτύπων ανά λεπτό και τα φωνητικά ξεκινούν από το B♭2 έως C6, με το εύρος φωνής της Λοβάτο να φτάνει μέχρι το B♭5.

Το «Fall In Line» περιγράφηκε ως ένας «φεμινιστικός ύμνος» και μια συνέχεια του τραγουδιού της Αγκιλέρα του 2003, «Can't Hold Us Down» με στιχουργικό περιεχόμενο για τα δικαιώματα των γυναικών. Η εισαγωγή στο τραγούδι είναι το κομμάτι «Dreamers», το οποίο περιλαμβάνει μια ομάδα νεαρών κοριτσιών που δηλώνουν στόχους όπως: «θέλω να γίνω δημοσιογράφος», «θέλω να ακουστώ», «θέλω να γίνω πρόεδρος». Η Αγκιλέρα δήλωσε ότι το κομμάτι καταγράφηκε πριν από μερικά χρόνια και πριν ξεκινήσουν οι κινήσεις όπως το Time's Up και το Me Too came out. Προσθέτει: «Ήταν το τραγούδι που έπρεπε να ακουστεί. Εξαιτίας αυτού που ήμουν μάρτυρας καθώς μεγάλωνα, αισθάνθηκα ότι πρέπει να έχω τη φωνή που η μητέρα μου δεν είχε ποτέ στην παιδική μου ηλικία. Έτσι, πάντα ήθελα να είμαι η υπερασπίστρια των γυναικών και για όποιον αγωνιζόταν να έχει τη δική του φωνή.»

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το «Fall In Line» παρουσιάζεται από τη Ντέμι Λοβάτο (απεικόνιση το 2018).

Ο Jon Pareles από το New York Times ανέφερε ότι το «Fall in Line» «απευθύνεται απευθείας στα μικρά κορίτσια», επισημαίνοντας το στίχο «Δεν τους χρωστάς το σώμα σου και την ψυχή σου», ενώ η Brittany Spanos από το Rolling Stone περιγράφει το κομμάτι ως ένα «δυναμικό ντουέτο». Κατά τη διάρκεια μιας κριτικής για το άλμπουμ «Liberation» στο USA Today, ο Πάτρικ Ράιαν δήλωσε ότι το τραγούδι είναι εκφραστικό και η Αγκιλέρα και η Λοβάτο «κηρύττουν στα νεαρά κορίτσια τη σημασία τού να εκφράζουν την σκέψη τους και να είναι οι εαυτοί τους.» Ο Chuck Arnold από το New York Post περιέγραψε το τραγούδι ως «αισθηματικό» και «δυναμικό», δηλώνοντας επίσης ότι το «Fall in Line» είναι το «δίδυμο που δεν υποτάσσεται». Ο Nicholas Hautman του US Weekly χαρακτήρισε το κομμάτι ως «άσμα» και θεώρησε ότι «το ντουέτο συνεχίζει το θέμα της γυναικείας ενδυνάμωσης με στίχους όπως «Έχω μυαλό για να δείξω τη δύναμή μου / Και έχω το δικαίωμα να εκφράσω τη σκέψη μου». Η Ilana Kaplan και ο Joe Goggins από το Independent θεώρησαν ότι το «Fall in Line» είναι ξεχωριστό στο άλμπουμ, χαρακτηρίζοντάς το ως «φλογερό φεμινιστικό ύμνο», καθώς και ότι η Αγκιλέρα και η Λοβάτο είναι «δύο από τις καλύτερες φωνητικές δυνάμεις στο «παιχνίδι»».

Ο Daniel Kreps του Rolling Stone ονόμασε την ικανότητα των Αγκιλέρα και Λοβάτο στο τραγούδι «αξεπέραστη» και έκρινε το ρεφρέν ως «ουράνιο δίδυμο». Ο Gil Kaufman του Billboard περιέγραψε το κομμάτι ως «εντυπωσιακό ύμνο ενδυνάμωσης». Η Rebecca Farley του Refinery29 περιέγραψε το κομμάτι σαν το τραγούδι της Αγκιλέρα του 2002 «Beautiful» να συνάντησε το τραγούδι της Λοβάτο του 2017 «Sorry Not Sorry», αποκαλώντας και τις δύο τραγουδίστριες ως «ατίθασες ποπ καλλιτέχνιδες που βαρέθηκαν να είναι λυπημένες».

Εμπορική απόδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την κυκλοφορία του, το «Fall in Line» είχε μικρό αντίκτυπο στα charts. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εντάχθηκε στον αριθμό 39 στο chart του Billboard Digital Song με μόνο δύο ημέρες πωλήσεων, καθώς το τραγούδι κυκλοφόρησε προς το τέλος της εβδομάδας. Την επόμενη εβδομάδα, το single ανήλθε στην κορυφή του αριθμού 17, καθιστώντας το υψηλότερο τραγούδι της μετά το «Say Something». Έτσι, έκανε το ντεμπούτο του στο νούμερο ένα στο chart του Bubbling Under the Hot 100, το οποίο χρησιμεύει ως επέκταση του Billboard Hot 100. Στον Καναδά, το «Fall in Line» έφθασε στον αριθμό 97 στο Canadian Hot 100, καθιστώντας το δεύτερο χαμηλότερο τραγούδι της. Αλλού, το κομμάτι πέτυχε την ισχυρότερη θέση του στην Ουγγαρία, ξεκινώντας το ντεμπούτο και την κορυφή με τον αριθμό 17 στο Single Top 40 chart. Επίσης, πέτυχε στο top40 στα ψηφιακά charts της Ελλάδας και της Ισπανίας, φθάνοντας στους αριθμούς 21 και 37 αντίστοιχα.

Μουσικό βίντεο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το συνοδευτικό μουσικό βίντεο σκηνοθετήθηκε από τον Luke Gilford και έκανε πρεμιέρα στις 23 Μαΐου 2018. Απεικονίζει την Αγκιλέρα και την Λοβάτο να έχουν απαχθεί και αναγκάζονται να τραγουδούν σε μια φουτουριστική φυλακή γεμάτη κάμερες παρακολούθησης, οι δύο τελικά πολεμούν για το δρόμο τους προς την ελευθερία. Η Αγκιλέρα δήλωσε στο Twitter , «Το Fall In Line αφορά τόσο πολύ την αλληλοϋποστήριξη όσο και για την αυτοδυναμία. Ήθελα να το μεταδώσω σε αυτό το βίντεο προβάλλοντας οπτικά τη φυλάκιση που αισθάνονται τόσοι πολλοί από εμάς και την ελευθερία που μπορούμε να επιτύχουμε μαζί». Σύμφωνα με το Billboard και το Rolling Stone , «Η καταπιεστική ανδροκρατούμενη φυλακή είναι μια σαφής κριτική στην καταπίεση των γυναικών από την κοινωνία».

Ζωντανές ερμηνείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αγκιλέρα έκανε το ζωντανό ντεμπούτο του «Fall in Line» στο Carpool Karaoke επεισόδιο 471, το οποίο μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 16 Μαΐου. Ερμήνευσε το τραγούδι με την Λοβάτο στα βραβεία Billboard Music Awards 2018 τέσσερις μέρες αργότερα. Το τραγούδι προστέθηκε επίσης στη λίστα στο δεύτερο μέρος της περιοδείας της Λοβάτο «Tell Me You Love Me World Tour», στην Ευρώπη. Στις 14 Ιουνίου, η Αγκιλέρα ερμήνευσε το «Think», το «Fighter» και το «Fall in Line» στο The Tonight Show με πρωταγωνιστή τον Jimmy Fallon. Την επόμενη μέρα, ερμήνευσε το «Can't Hold Us Down», το «Fall in Line» και το «Fighter» στο Today Show.

Εύσημα και προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηχογράφηση και διαχείριση
Προσωπικό
  • Κριστίνα Αγκιλέρα - Κύρια φωνητικά, στίχος
  • Ντέμι Λοβάτο - Κύρια φωνητικά
  • Jon Bellion - στίχος, παραγωγή, φωνητικά
  • Audra Mae - στίχος, φωνητικά, πρόσθετα φωνητικά
  • Mark Williams - στίχος, συμπαραγωγή
  • Raul Cubina - τραγούδι, συμπαραγωγή
  • Jonathan "Johnny" Simpson - στίχος, ηχογράφηση, συμπαραγωγή
  • Mitch Allan - Ντέμι Λοβάτο παραγωγή φωνητικής
  • Ryan Svendsen - τρομπέτα, φλικόρνο
  • Οσκαρ Ραμίρεζ - Κριστίνα Αγκιλέρα τεχνικός φωνητικών
  • Scott Robinson - επιπλέον τεχνικός φωνητικών
  • Manny Marroquin - μίξη
  • Chris Galland - τεχνική μίξη
  • Robin Florent - βοήθεια μίξης
  • Scott Desmarais - βοήθεια μίξης
  • Dave Kutch - τελειοποίηση

Εύσημα προσαρμοσμένα από το άλμπουμ Liberation.

Charts[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Chart (2018) Θέση
Καναδάς (Canadian Hot 100) 97
Γαλλία (SNEP) 130
Ελλάδα Digital Singles (IFPI Greece) 37
Ουγγαρία (Single Top 40) 17
Πορτογαλία (AFP) 69
Σκωτία (Official Charts Company) 56
Ισπανία Digital Singles (PROMUSICAE) 21
Ελβετία (Schweizer Hitparade) 86
Ην. Βασίλειο (Official Charts Company) 99
Η.Π.Α Bubbling Under Hot 100 Singles (Billboard) 1
Η.Π.Α Digital Songs (Billboard) 17


Ιστορικό κυκλοφορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιοχή Ημερομηνία Έκδοση Δισκογραφική
Διάφορες 16 Μαΐου 2018 RCA
Ιταλία Contemporary hit radio Sony
Ηνωμένες Πολιτείες 28 Μαΐου 2018 Hot adult contemporary RCA
19 Ιουνίου 2018 Contemporary hit radio

[1]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]