FL Studio

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το FL Studio (επίσημα: Fruity Loops) είναι ένα ψηφιακό επαγγελματικό πρόγραμμα σύνθεσης μουσικής, το οποίο αναπτύχθηκε από την Βελγική εταιρία Image-Line Software. Ο Ντιντιέ Νταμπρίν, ο προγραμματιστής της Image-Line, είναι ο υπεύθυνος για την ανάπτυξη του προγράμματος.

Τα χαρακτηριστικά του FL Studio είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη ροή εργασίας ("workflow"), που στηρίζεται σε μοτίβα ("pattern") συνεχόμενης αναπαραγωγής ήχου (music sequencer). Το περιβάλλον του προγράμματος περιλαμβάνει εκτεταμένη υποδοχή για MIDI και ενσωματωμένα αριθμημένα χαρακτηριστικά για την σύνθεση, μίξη, και την εγγραφή ήχου. Συμπεριλαμβάνει ολόκληρα μουσικά κομμάτια ή μικρά μουσικά δείγματα που μπορούν να εξαχθούν ως αρχεία ήχου wav ή mp3. Στην 7η έκδοσή του, το FL Studio ξεκινά από την ανοιχτή φορμαρισμένη πηγή Ogg Vorbis για μερικά από τα εσωτερικά πρόσθετα εφέ ("plugins"). Το FL Studio σώζει τις συνθέσεις του χρήστη σε αρχεία με κατάληξη ".flp".

Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος φτάνουν την ποιότητα άλλων ψηφιακών εργοσταθμών μουσικής (Digital Audio Workstation, DAW), έχοντας επίσης μια ελκυστική τιμή αγοράς. Στο FL Studio, ο συνεχόμενος εκτελεστής μοτίβων ("sequencer") είναι εξαιρετικά οικείος στο να δημιουργεί είδη ηλεκτρονικής μουσικής, αλλά ορισμένοι καλλιτέχνες έχουν επιτυχώς προσαρμόσει το πρόγραμμα στο να συνθέτουν πολλά άλλα μουσικά είδη (λ.χ., Δυτική κλασσική μουσική, αμερικανική Κάντρυ κ.α.). Ποντάροντας σε βίντεο, είναι δυνατή η χρήση της ενσωματωμένης λειτουργικότητας video player, αλλά δεν είναι δυνατή εκεί η στήριξη παραδοσιακής παρασημαντικής.

Επειδή γράφτηκε στην πλατφόρμα "Borland Delphi" για Windows, δεν διατίθεται ακόμη σε εκδόσεις κατάλληλες για λειτουργικά συστήματα όπως το Linux ή το OSX.

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το FL Studio κυκλοφορεί σε πολλές εκδόσεις. Η κάθε έκδοση είναι διαθέσιμη ως ένα αρχείο που μπορεί να αγοραστεί είτε σε ψηφιακή, είτε σε υλική μορφή (εξαιρείται η έκδοση express). Καθώς, λοιπόν, δεν μοιάζει με αρκετά εμπορικά προγράμματα αυτού του τύπου, κάθε έκδοση που κατεβάζει ο χρήστης κυκλοφορεί με απεριορίστου ζωής αναβαθμίσεις και ενημερώσεις, οι οποίες είναι:

 • Το FL Studio Express: Διαθέτει γεννήτρια κρουστών ("drum-machine") προσφέροντας λειτουργικότητα μαζί με πολλά επιπλέον χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνει μικρό αριθμό εφέ και γεννητριών ήχου.
 • Το Fruityloops Edition: Παρουσιάζει τον πληκτροφόρο επεξεργαστή ("piano-roll editor"), ο οποίος δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής νοτών. Δίνει επίσης την ικανότητα στον χρήστη να ενσωματώνει το πρόγραμμα σε άλλα μουσικά λογισμικά που υποστηρίζουν επιπρόσθετα τύπου VST.
 • Το Producer Edition: Ως η διασημότερη έκδοση, προσφέρει την πλήρη δημιουργία ήχου και παράγει δυναμικότητα υποστήριξης. Αυτή η έκδοση επίσης διαθέτει τους φακέλους αυτοματισμού ("automation envelopes").
 • Το FL Studio XXL Edition: Η XXL έκδοση συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά των πιο πάνω εκδόσεων μαζί με την προσθήκη από πολλά έξτρα πρόσθετα, όπως τον "video player". Με τα πρόσθετα που περιλαμβάνονται σ' αυτήν την έκδοση, προσφέρει ένα 40% σημαντικής μετατροπής της κανονικής τιμής.

Διασυνδετικό Χρήστη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το περιβάλλον χρήστη του προγράμματος αποτελείται από 5 κύρια παράθυρα:

 • Τον επεξεργαστή ρυθμικών ακολουθιών ("Step Sequencer"), που επιτρέπει γρήγορη συναρμολόγηση ρυθμικών μοτίβων και μικρών μελωδικών μέλών.
 • Το πληκτροφόρο πλέγμα ("Piano Roll") ένα δισδιάστατο πλέγμα ισαπεχουσών γραμμών για σκοπούς σύνθεσης. Ο κάθετος άξονας αντιπροσωπεύει το ύψος της νότας (pitch), ενώ ο οριζόντιος άξονας αντιπροσωπεύει τον χρόνο.
 • Τη λίστα αναπαραγωγής ("Playlist"), που επιτρέπει την διευθέτηση επιπέδων από μοτίβα και αρχεία ήχου για την συναρμολόγηση ολόκληρου μουσικού κομματιού.
 • Τον μίκτη ("Mixer") που χρησιμοποιείται για τη μείξη των καναλιών ήχου. Εδώ επίσης ορίζονται οι επεξεργαστές ήχου (πρόσθετα εφέ) τύπου VST, και εισαγόμενα ηχογραφημένα αρχεία.
 • Ο περιηγητής δειγμάτων ("Sample Browser") που επιτρέπει ταχεία εισαγωγή αρχείων ήχου, επιπρόσθετων εφέ, προκαθορισμένων ρυθμίσεων, και άλλων, συμβατών με το πρόγραμμα.

Λειτουργικότητα & Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρόγραμμα επεξεργάζεται τον ήχο με μια εσωτερική μηχανή ανάλυσης 32 bit κινητής υποδιαστολής (32 bit floating point). Μπορεί να υποστηρίξει κλάσεις δειγμάτων σε 192 KHz χρησιμοποιώντας είτε τον οδηγό WDM, είτε τον οδηγό ASIO. Η μηχανή ήχου στην 7η έκδοση εισάγει την περιορισμένη υποστήριξη πολλών νημάτων ("multi-threading") και πολυπύρηνων επεξεργαστών ("multi-core") για ορισμένους δημιουργούς. Εφέ δεν μπορούν να φορτωθούν στη συγκεκριμένη έκδοση.

Το "mixer interface" επιτρέπει για κάθε αριθμό διαμορφώσεως καναλιών. Αυτό δημιουργεί μίξη που είναι δυνατή σε ηχοσυστήματα 2.1, 5.1, 7.1, παραχωρώντας την έξοδο διασύνδεσης σκληρού λογισμικού έχοντας έναν ίσο αριθμό εξόδων. Ο μίκτης επιτρέπει την εισαγωγή ήχου, επιτρέποντας στο FL Studio να δρα ως μια πολυκάναλη λύση εγγραφής ήχου.

Το FL Studio κυκλοφορεί με πολλά ενσωματωμένα πρόσθετα εφέ και συνθετητές ήχου, εγγραμμένα στην τοπική "plugin" δομή του προγράμματος. Αυτό το "API" έχει κτιστεί σε ένα περίβλημα από πλήρεις "VST", "VST2", "DX", και "ReWire" συμβατότητες.

Ένα συμπεριλαμβανόμενο "plugin" ονόματι "Dashboard" επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν διασυνδέσεις πλήρους αυτοματισμού για τις MIDI μηχανές τους. Αυτό επιτρέπει στο FL Studio να ελέγχει σκληρό λογισμικό που προέρχεται από το πρόγραμμα. Αναμενόμενο χαρακτηριστικό της 8ης εκδόσεως είναι ο συνυπολογισμός από ένα διάσημο γραφικό περιβάλλον για συνθετητές ήχου ("synthesizers"), το "SynthMaker".

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Feature Comparison από τις διάφορες FL Studio εκδόσεις που είναι δυνατές.
 • Fruityloopers - Remix Our Tracks
 • KVR User Reviews του FL Studio
 • [1] - Η κοινότητα των χρηστών FL που δημιουργήθηκε το 1997 με πάνω από 4000 FL Studio παραγωγές.
 • Fruity Loops Tutorials - Ελεύθερα βίντεος με οδηγίες πάνω στην χρήση του FL Studio και την γενική μουσική παραγωγή. Πάνω από 800 FL Studio αρχεία παραγωγών για μελέτη.
 • FL Studio Tutorials - Παροχή εκπαίδευσης και ζωντανή online βοήθεια για νέους καλλιτέχνες.
 • FL Studio Video Tutorials - Εστία της εναλλακτικής εκπαίδευσης για τα βίντεος του FL Studio.
 • FL Studio Wiki - Το Wiki για οτιδήποτε περί FL Studio.
 • Fl Studio tutorials - Οτιδήποτε για το FL Studio.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα FL Studio της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).