Evanescence (άλμπουμ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Evanescence

Ημερομηνία κυκλοφορίας 7 Οκτωβρίου 2011
Ηχογραφήθηκε Nashville, Tennessee
2010-2011
Εταιρία Wind-up Records
Παραγωγός Nick Raskulinecz
Προηγούμενη κυκλοφορία The Open Door (2006)

To άλμπουμ Evanescence αποτελεί το τρίτο κατά σειρά για το συγκρότημα, μετά το The Open Door. Αρχικά, η κυκλοφορία του είχε προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2010, αλλά αναβλήθηκε λόγω διαφόρων συνθηκών, που οδήγησαν το συγκρότημα σε επιμήκυνση του χρόνου προετοιμασίας, καθώς και στην αλλαγή παραγωγού. Στις 11 Απριλίου 2011, το συγκρότημα ξαναμπήκε στο στούντιο και η Amy Lee ανακοίνωσε τον Ιούνιο πως το νέο album θα κυκλοφορούσε τον Οκτώβριο.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και η Amy είχε δηλώσει σε αρχικές συνεντεύξεις στο Spin.com και στο Gauntlet, το 2008, ότι είχε αρχίσει να γράφει νέο υλικό, μόλις το 2009 επιβεβαίωσε πως το συγκρότημα δουλεύει πάνω στο επόμενο album.

"Δουλεύουμε πάνω σε νέο υλικό για το οποίο είμαι πολύ ενθουσιασμένη. Πιστεύω πως για να κάνεις πολύ καλή μουσική πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου την ελευθερία να εξελιχθεί. Δεν βλέπω το λόγο να κάνω το ίδιο album δύο φορές, οπότε θέλω πάντα να προκαλώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι καλύτερο, πιο δυνατό και πιο ενδιαφέρον από πριν. Αυτό παίρνει χρόνο, αλλά αξίζει την αναμονή για μένα. Ελπίζω να ισχύει το ίδιο και για τους fans. Περιμένετε νέα μουσική τον επόμενο χρόνο...

Σε posts που έκανε αργότερα στο EvThreads έδωσε γενικά στοιχεία σχετικά με το πώς θα μπορούσε να είναι το νέο υλικό και πώς εξελίσσεται το album.

"Δε θέλω να πω πολλά για το πώς θα ακούγεται, επειδή πολλά θα αλλάξουν μέχρι το τέλος, αλλά είναι... κάτι που δεν θα περιμένατε. Σίγουρα δεν είναι χαρούμενη μουσική, αλλά δεν είναι ούτε σαν να πεθαίνει κάποιος όλη την ώρα. Είναι σκοτεινό, σαρκαστικό, ευχάριστο, περίεργο, οικείο και πολύ διαφορετικό ταυτόχρονα."

Έχει πέσει πολύ γράψιμο αυτό το καλοκαίρι και αρχίζω να ενθουσιάζομαι πραγματικά. Ο καλός μου φίλος Will τυχαίνει να είναι επίσης ένας εκπληκτικός παραγωγός, συνθέτης και προγραμματιστής (τυχερή είμαι!) και έχουμε εντρυφήσει σε πολύ ενδιαφέρον υλικό τώρα τελευταία... Δεν λέω τίποτα ακόμα. Ο Terry και εγώ δουλεύουμε μαζί αυτή την εβδομάδα στο σπίτι μου όπως τον παλιό καλό καιρό και η ζωή είναι αρκετά όμορφη"

Κατά τη διάρκεια του 2009 η Amy συνέγραψε το μεγαλύτερο μέρος του album με τον Will "Will "Science" Hunt στη Νέα Υόρκη και στο Τέξας. Οι δύο τους είχαν δημιουργήσει και ηχογραφήσει από κοινού το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρονικού μουσικού προγραμματισμού που ήταν να χρησιμοποιηθεί στον νέο δίσκο Η Amy είχε επίσης γράψει μουσική με τον Terry Balsamo και τον Tim McCord.

To 2010, οι Evanescence επισήμως μπήκαν στο studio στις 22 Φεβρουαρίου για να ξεκινήσουν την τελική ηχογράφηση με τον παραγωγό Steve Lillywhite, που είναι γνωστός για τις συνεργασίες του με συγκροτήματα όπως οι U2 και οι Rolling Stones. Ο Will Hunt επέστρεψε ως ο drummer του συγκροτήματος με τον Will "Science" Hunt επίσης να συνεργάζεται με το συγκρότημα ως προγραμματιστής και δευτερεύων drummer. Ο Dave Campbell επίσης θα επέστρεφε για την οργάνωση της ορχήστρας.

The Lillywhite Sessions (2010)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε συνεντεύξεις με το Spin.com και το Rolling Stone, η Amy μίλησε για τη δουλειά του συγκροτήματος με τον Steve Lillywhite και την δημιουργική διαδικασία για το album. Είπε πως η μουσική θα είναι μία μίξη "σαρκαστικής οργής" και ότι θα έχει μία προφανή ηλεκτρονική επήρεια, η έμπνευση της οποίας προήλθε από καλλιτέχνες όπως η Bjork, οι Massive Attack και οι Portishead. Το album θα περιελάμβανε ένα "ουράνιο τόξο ήχων" με κάποια τραγούδια απίστευτα βαριά και άλλα εντελώς χαλαρά. Το συγκρότημα επίσης στόχευε "να πάρει συνθετικούς και ατμοσφαιρικούς ήχους και να βρει έναν τρόπο να θολώσει τη γραμμή μεταξύ οργανικού και συνθετικού."

Η Amy επίσης αποκάλυψε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα θέματα και το στιχουργικό περιεχόμενο μέσω του Twitter.

Πολύ 'electro' κουβέντα σχετικά με το νέο μας album. Αυτό δεν τα περιλαμβάνει όλα. Οι επιρροές περιέχουν: Rock, electronica, pop, classical, hip hop...Industrial, eastern, dark soul...

RT @: Καμία ιδέα για τον τίτλο του album; /Το προσπαθώ. Είναι δύσκολο επειδή η μουσική και τα θέματα είναι τόσο διαφορετικά. Θέλεις να βοηθήσεις; · Μερικές εμπνεύσεις: άγνωστοι κόσμοι, η άβυσσος του ωκεανού, η ζωή στα όνειρα, η δύναμη, η απαγκίστρωση, η αγάπη και οι ψεύτες...

Αν και η πρόοδος πάνω στο album φαινόταν να πηγαίνει καλά, στις 21 Μαΐου η Amy έγραψε ένα post στο EvThreads, στο οποίο δήλωσε πως το συγκρότημα θα έπαιρνε χρόνο εκτός studio για να γράψει περισσότερη μουσική. Επίσης, είπε πως η δισκογραφική εταιρία περνούσε μία "περίοδο αβεβαιότητας" που σίγουρα θα επηρέαζε την πρόοδο του album. Για το υπόλοιπο του 2010, τηρήθηκε σιγή από το συγκρότημα σχετικά με το νέο album, αλλά μία συνέντευξη με τον Will Hunt έδειξε πως υπάρχει πρόοδος, και πιο συγκεκριμένα πως "Τελευταία, τους τελευταίους μήνες, υπάρχει μία πραγματική δυναμική στο συγκρότημα. Η κατάσταση τώρα είναι περισσότερο ομαδική. "

Το Φεβρουάριο του 2011, η Amy έγραψε στο EvThreads πως το συγκρότημα θα συναντιόταν την επόμενη εβδομάδα για να αρχίσουν την προ-παραγωγή του album εκ νέου. Τελικά, τον Απρίλιο το συγκρότημα ανακοίνωσε πως το album θα κυκλοφορούσε το φθινόπωρο του 2011. Φάνηκε όμως πως το συγκρότημα δεν συνεργαζόταν πλέον με τον Steve Lillywhite και είχε αλλάξει παραγωγό, με τον Nick Raskulinecz να είναι ο νέος.

Η Amy αποκάλυψε σε μία συνέντευξη στο Spin.com τους λόγους για τους οποίους το συγκρότημα βρέθηκε ξαφνικά εκτός studio και με την ανάγκη για νέο παραγωγό.

"Δεν έβγαινε σωστό," λέει η Lee. "Ο Steve δεν ήταν ο κατάλληλος. Ήμασταν σε αυτό το πειραματικό ταξίδι, δοκιμάζοντας μία σειρά από νέα πράγματα, κοιτάζοντας τι θα ταίριαζε. Έγραψα πολύ χωρίς το συγκρότημα. Και μετά, όταν προσπαθήσαμε να φέρουμε τους δύο κόσμους κοντά, δεν δούλευε."

Nick Raskulinecz Sessions (2011)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού το συγκρότημα βρέθηκε εκτός studio και σταμάτησε τη συνεργασία με τον Steve Lillywhite, η Amy ανέφερε πως το μέλλον του συγκροτήματος δεν ήταν ξεκάθαρο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αβεβαιότητας, το συγκρότημα βρέθηκε και δούλεψε πάνω στο υλικό ομαδικά. Ακόμη (Ιούλιος 2011) δεν είναι ξεκάθαρο ποια κομμάτια άλλαξαν ή απορρίφθηκαν μετά τη συνεργασία του συγκροτήματος με τον Steve Lillywhite.

Μετά οι Evanescence, το συγκρότημα των προσλαμβανόμενων μουσικών υπό το όραμα της Lee, έγιναν ένα πραγματικό συγκρότημα. Η Lee, ο κιθαρίστας Terry Balsamo, ο μπασίστας Tim McCord, ο drummer Will Hunt, και ο προγραμματιστής Will "Science" Hunt (ναι, και οι δύο έχουν το ίδιο όνομα) συναντήθηκαν και άρχισαν να ξαναδουλεύουν τα τραγούδια της Lee και να γράφουν νέο υλικό.

"Δεν έχω ξανανιώσει μεγαλύτερη υποστήριξη από τα μέλη του συγκροτήματός μου", λέει η Lee. "Έχουμε στηριχθεί πραγματικά ο ένας απ' τον άλλο. Και το να είναι όλοι μέρος αυτού του album, από την αρχή, είναι μία εντελώς νέα προσέγγιση για μας. Δεν υπάρχει κανένας που να έρχεται απλά να παίξει κιθάρα. Όλοι έχουν επενδύσει. Είμαστε περισσότερο ένα πραγματικό συγκρότημα τώρα παρά ποτέ."

Προσθέτει,

"Πήραμε τα καλύτερα τραγούδια που είχαμε, προσθέσαμε περισσότερα και τα ξαναδουλέψαμε ως ομάδα. Είναι πιο δυνατά από πριν... όταν ήταν περισσότερο μονοδιάστατα."

Παίρνοντας τα 19 τραγούδια που είχαν δημιουργήσει ως συγκρότημα, οι Evanescence μπήκαν στο studio με τον Nick Raskulinecz, που έχει παράγει albums για συγκροτήματα όπως οι Alice in Chains, οι Deftones, οι Foo Fighters και άλλα. Η Amy ανέφερε πως το να δουλεύεις με έναν heavy rock παραγωγό σήμαινε πως το album ήταν περισσότερο rock τότε παρά πριν. Επίσης είπε πως το συγκρότημα θα ενσωμάτωνε μία ποικιλία από νέους ήχους, όπως synths, άρπα και αρμόνια-αντίκες, με το Moog Tarus pedal να αναφέρεται συγκεκριμένα.

Η Amy επίσης αποκάλυψε έναν αριθμό από υποτιθέμενα κομμάτια για το album όπως τα My Heart Is Broken, Secret Door και Oceans. Για το στιχουργικό περιεχόμενο επίσης σημείωσε πως θα υπάρχει ποικιλία θεμάτων.

Εμπνέομαι από τη φύση," λέει η Lee. "Ο ωκεανός είναι ένα θέμα. Η στενοχώρια έχει γίνει ένα θέμα, χωρίς απαραίτητα να δίνεται κάποια λύση" Προσθέτει: "Η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη κάποιες φορές. Αλλά πιστεύω πως απλά αρχίζει με το να παραδέχεσαι πως, 'OK, ο κόσμος δεν είναι τέλειος, πώς ζούμε μέσα σε αυτόν και δεν γινόμαστε αξιολύπητοι;' "Υπήρξε πραγματική δυσκολία όταν προσπαθούσα να καταλάβω τι ήθελα να είναι αυτό το συγκρότημα. Θέλω οι Evanescence να νιώθουν παθιασμένοι. Είναι όλο σχετικό με τον να ψάχνεις τις απαντήσεις και να μην τις ξέρεις πάντα."

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, η Amy αποκάλυψε επισήμως στο Twitter πως το album θα κυκλοφορούσε στις 4 Οκτωβρίου 2011 και ότι ο Troy McLawhorn θα επέστρεφε στο συγκρότημα. Στις 22 Ιουνίου, το Kerrang φιλοξενούσε στις σελίδες του μία συνέντευξη με την Amy Lee, στην οποία ανακοίνωσε ότι το νέο album θα είναι ομώνυμο του συγκροτήματος (Θα ονομάζεται "Evanescence").

Twitter[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι την εμφάνιση του συγκροτήματος στο Twitter, πολλά "Tweets" έδειχναν πως το συγκρότημα γράφει και ηχογραφεί demos για το επόμενο album.

  • Στις 19 Μαρτίου 2010 ανέβασαν ένα σύντομο video με την ηχογράφηση ενός τραγουδιού.
  • Στις 22 Νοεμβρίου 2010 το συγκρότημα ανέβασε ένα video από πρόβες στο Διαδίκτυο που περιείχε ένα δείγμα από αυτά τα καινούργια demos.
  • Στις 24 Μαρτίου 2011 η Amy ανέβασε ένα κομμάτι στο πιάνο από το μέρος της για ένα καινούργιο κομμάτι.
  • Στις 13 Απριλίου 2011 η Lee ανέβασε ένα Video με τον Will Hunt να ηχογραφεί ένα μέρος των drums για ένα κομμάτι.
  • Στις 29 Μαΐου 2011 ο Terry ανέβασε το video #1 από ένα καινούργιο κομμάτι που ηχογραφήθηκε για το νέο album.
  • Στις 6 Ιουνίου 2011 η Amy ανέβασε ένα Μέρος ενός Τραγουδιού που τελείωνε για το καινούργιο album.
  • Στις 19 Ιουνίου 2011 η Amy ανέβασε ένα video με την ίδια να ηχογραφεί την άρπα για το κομμάτι Secret Door.

Track listing[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ. TίτλοςΣυνθέτες Διάρκεια
1. "What You Want"  Amy Lee, Terry Balsamo, Tim McCord 3:41
2. "Made of Stone"  Lee, Balsamo, McCord, Will Hunt, Troy McLawhorn, Will B. Hunt 3:32
3. "The Change"  Lee, Balsamo, McCord, Hunt, McLawhorn 3:42
4. "My Heart Is Broken"  Lee, Balsamo, McCord, Hunt, Zach Williams 4:29
5. "The Other Side"  Lee, Balsamo, McCord, Hunt 4:05
6. "Erase This"  Lee, Balsamo, McCord, McLawhorn 3:55
7. "Lost in Paradise"  Lee 4:42
8. "Sick"  Lee, Balsamo, McCord, Hunt, B. Hunt 3:30
9. "End of the Dream"  Lee, Balsamo, McCord, Hunt, B. Hunt 3:49
10. "Oceans"  Lee, Balsamo, McCord 3:38
11. "Never Go Back"  Lee, Balsamo, McCord 4:27
12. "Swimming Home"  Lee, B. Hunt 3:43
Συν. διάρκεια:
47:15

Singles[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετέχοντες Μουσικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]