Μετάβαση στο περιεχόμενο

Europa Universalis IV

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Europa Universalis IV
ΔημιουργόςParadox Development Studio
ΕκδότηςParadox Interactive
ΠλατφόρμαLinux, Microsoft Windows και macOS[1]
Ημ/νία κυκλοφορίας13  Αυγούστου 2013
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Europa Universalis IV είναι παιχνίδι στρατηγικής μεγάλης κλίμακας που αναπτύχθηκε από την Paradox Development Studio.[2] Η διανομή έγινε από την Paradox Interactive.[3] Κυκλοφόρησε στις 13 Αυγούστου 2013.[4]

Στο παιχνίδι ο παίκτης διαλέγει ένα ιστορικά τοποθετημένο έθνος και διεξάγει πόλεμο, διπλωματία, αποικισμό και διαχείριση οικονομίας.[5]

Το παιχνίδι ουσιαστικά είναι ο χάρτης του κόσμου που πάνω σε αυτό κινούνται μονάδες στρατού. Η διπλωματία γίνεται μέσω διαφόρων διαλόγων μεταξύ των εθνών. Η διαχείριση της οικονομίας ενός κράτους έχει άμεση σχέση με τις κτίσεις του, δηλαδή τις περιοχές που ελέγχει. Πολλές περιοχές είναι πλούσια πηγή φορολογικών εσόδων εάν διοικηθούν σωστά. Άλλες είναι κέντρα επαναστατών και σχισματικών.

Οι πόροι στο παιχνίδι είναι οι εξής: νομίσματα (στο παιχνίδι αποκαλούνται δουκάτια και είναι τα ίδια για όλα τα έθνη, αντιπροσωπεύοντας το εθνικό νόμισμα), μαχητικό δυναμικό,[6] ναυτικό δυναμικό,[7] διπλωματική δύναμη, διοικητική δύναμη και πολεμική δύναμη. Τα νομίσματα αποκτούνται είτε μέσω πολέμου, είτε με φορολογία ή εμπόριο ή ακόμη και ως δώρα μεταξύ εθνών. Το μαχητικό δυναμικό αποκτάται αυτόματα και σταθερά, αλλά ο παίκτης έχει επιλογές που κάνουν την στρατολόγηση πιο ευρεία και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να έρθει σε αποτέλεσμα όπου ακόμη περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να συμμετέχουν στον κρατικό στρατό. Το ναυτικό δυναμικό είναι παρόμοιο με το μαχητικό δυναμικό, αλλά αυξάνεται με αργότερους ρυθμούς και συμμετέχει μόνο σε ναυτικές επιχειρήσεις. Η διπλωματική, η διοικητική και η πολεμική δύναμη αποκτάται κυρίως από τις ικανότητες του μονάρχη που κυβερνά και τους συμβούλους που μπορούν να προσληφθούν. Οι τρεις δυνάμεις βοηθούν στην διοίκηση του έθνους και στην έρευνα τεχνολογιών.

Το παιχνίδι δεν έχει στόχο, και έτσι κατά κάποιο τρόπο θεωρείται "αμμοδοχείο".[8] Ο παίκτης μπορεί να μετατρέψει το κράτος του σε μια αυτοκρατορία, σε μια αποικιακή υπερδύναμη, σε μια διπλωματική υπερδύναμη ή να κρατήσει τα σύνορα του όπως έχουν και να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στην Ευρώπη που βασίζονται σε ιστορικό χαρακτήρα.

  1. Steam. 12  Σεπτεμβρίου 2003. 236850. Ανακτήθηκε στις 27  Οκτωβρίου 2022.
  2. «Latest News - Paradox Interactive». www.paradoxplaza.com. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2016. 
  3. «Europa Universalis IV». Paradox Interactive. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2016. 
  4. «Europa Universalis IV». Paradoxplaza (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2016. 
  5. «About Europa Universalis IV». Επίσημος ιστότοπος του παιχνιδιού. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2016. 
  6. «Manpower». Επίσημο wiki του παιχνιδιού. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2016. 
  7. «Sailors». Επίσημο wiki του παιχνιδιού. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2016. 
  8. «'Europa Universalis 4' to be a 'sandbox' in which players can make their own history» [Το 'Europa Universalis IV' θα είναι 'αμμοδοχείο' που μέσα σε αυτό οι παίκτες θα μπορούν να διαμορφώσουν την δική τους ιστορία.]. Polygon. 7 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]