Απόλυτη Διαγραφή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Eraser (ταινία))
Απόλυτη Διαγραφή
Eraser
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΤσακ Ράσελ
ΠαραγωγήΑνν Κόπελσον
Άρνολντ Κόπελσον
ΣενάριοΤόνι Περγίαρ
Γουάλον Γκριν
Uncredited:
Τζον Μίλιους[1][2][3]
Φρανκ Ντάραμποντ
Ουίλιαμ Γουίσερ Τζ.[4]
ΙστορίαΤόνι Περγίαρ
Γουάλον Γκριν
Μάικλ Σ. Κέμουτσιν
ΠρωταγωνιστέςΆρνολντ Σβαρτσενέγκερ
Βανέσα Γουίλιαμς
Τζέιμς Κάαν
ΜουσικήΆλαν Σιλβέστρι
ΦωτογραφίαΆνταμ Γκρίνμπεργκ
ΜοντάζΜάικλ Τρόνικ
Εταιρεία παραγωγήςKopelson Entertainment
ΔιανομήWarner Bros. Pictures
Πρώτη προβολή21 Ιουνίου 1996 (ΗΠΑ)
Διάρκεια114 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$100 εκατομμύρια[5]
Ακαθάριστα έσοδα$242.3 εκατομμύρια[5]

Το Απόλυτη Διαγραφή (πρωτότυπος τίτλος: Eraser) είναι μία αμερικανική θρίλερ ταινία δράσης, του 1996, σε σκηνοθεσία Τσακ Ράσελ. Το σενάριο γράφτηκε από τους Τόνι Περγίαρ και Γουάλον Γκριν. Πρωταγωνιστούν οι Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και Βανέσα Γουίλιαμς. Η πλοκή της ταινίας αφορά έναν Αμερικανό αστυνομικό, ο οποίος ασχολείται με το Πρόγραμμα Προστασίας Μαρτύρων, όπου στην πιο πρόσφατη υπόθεσή του, είναι μπλεγμένοι μέχρι και μέλη της κυβέρνησης, καθώς και της αστυνομίας.

Η ταινία κυκλοφόρησε 21 Ιουνίου του 1996 στις ΗΠΑ, καταλήγοντας να γίνει εισπρακτική επιτυχία, συγκεντρώνοντας πάνω από 240 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Οι κριτικές, παρόλα αυτά, δεν ήταν ευνοϊκές για το έργο, και όποιες ήταν επαινούσαν την ερμηνεία του Σβαρτσενέγκερ, τις σκηνές δράσης καθώς και τα Εφέ. Το 1997, υπήρξε υποψήφια Όσκαρ Καλύτερου Sound Editing, με το The Ghost and the Darkness, τελικά, να λαμβάνει αυτό το βραβείο.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο John Kruger, ένας Αμερικανός αστυνομικός, δουλεύει για το Πρόγραμμα Προστασίας Μαρτύρων, ασχολούμενος με υψηλής σημασίας πρόσωπα, όπου για να τα προστατεύσει "τα διαγράφει", κοινώς σκηνοθετεί τον θάνατό τους. Ο αρχηγός του τμήματος Άρθουρ Μπέλερ, του αναθέτει να προφυλάξει την Λι Κέλεν, η οποία εργάστηκε με το FBI για να δώσει πληροφορίες για την εταιρεία Cyrez, η οποία κατασκευάσει όπλα τελευταίας τεχνολογίας, που τα πουλάει στη μαύρη αγορά.

Η Λι αντέγραψε κάποια αρχεία από την εταιρεία σε 2 CD χωρίς να το πει στους πράκτορες, καθώς ήθελε να το δώσει σε μία φίλη της δημοσιογράφο, η οποία πεθαίνει αργότερα επειδή επικοινώνησαν. Η ιστορία, της Λι, ανεβαίνει πολύ ψηλά, καθώς είναι μπλεγμένοι στην υπόθεση με τα όπλα στελέχη της αστυνομίας, καθώς και ο υφυπουργός άμυνας των ΗΠΑ. Ο Τζον Κρούγκερ, προδίδεται από τον φίλο του και μέντορα του Ρόμπερτ, ο οποίος είναι κι αυτός μπλεγμένος. Αργότερα, απαγάγει και την Λι, που όμως δεν μπορεί να σκοτώσει εξ αιτίας των δύο CD που είχε βγάλει.

Η ταινία από εκεί κι πέρα έχει αρκετή δράση και μάχες μεταξύ των "κακών" και του Τζον, ο οποίος ζητά τη βοήθεια ενός μάρτυρα που "είχε διαγράψει", ο οποίος έχει ξαδέλφια στη μαφία, όταν ανακαλύπτουν που θα γίνει η ανταλλαγή των όπλων με έναν Ρώσο μαφιόζο. Στην προβλήτα που θα γινόταν η ανταλλαγή ο Τζον αποτρέπει την αγοραπωλησία, σώζει τη μάρτυρα και οι υπεύθυνοι πάνε σε δίκη. Καθώς όμως η δικαιοσύνη δε θα τους τιμωρούσε, ο Τζον σκηνοθετεί τον θάνατό του και της Λι, σκοτώνοντας στο τέλος της ταινίας τους υπεύθυνους, λέγοντάς τους «you've been erased».

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «An Interview with John Milius». IGN (στα Αγγλικά). 7 Μαΐου 2003. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2017. 
  2. «Eraser - Movie Forums». www.movieforums.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2017. 
  3. «"I was never conscious of my screenplays having any acts. It's all bullshit." - John Milius». creativescreenwriting.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2017. 
  4. Puig, Claudia (1996-04-25). «'Eraser' on a Hurried Run to the Finish Line» (στα αγγλικά). Los Angeles Times. ISSN 0458-3035. http://articles.latimes.com/1996-04-25/entertainment/ca-62313_1_production-source. Ανακτήθηκε στις 2017-01-22. 
  5. 5,0 5,1 «Eraser». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]