Έλεν Πομπέο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ellen Pompeo)
Έλεν Πομπέο
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ellen Pompeo (Αγγλικά)
Γέννηση10 Νοεμβρίου 1969 (51 ετών)
Everett
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςEverett High School[1]
Ιδιότηταηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός ταινιών, ηθοποιός, podcaster και τηλεοπτικός παραγωγός
ΣύζυγοςChris Ivery
ΒραβεύσειςSatellite Award for Best Cast – Television Series (2006), Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by an Ensemble in a Drama Series (2007), Satellite Award for Best Actress – Television Series Drama (2007) και Disney Legends (2022)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Έλεν Πομπέο (Ellen Kathleen Pompeo, 10 Νοεμβρίου 1969) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός.

Έχοντας στην κατοχή της ένα Βραβείο SAG και μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, η Πομπέο είναι διεθνώς γνωστή για τη συμμετοχή της στη δραματική τηλεοπτική σειρά «Grey's Anatomy», όπου και διατηρεί το ρόλο του τίτλου.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα βήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πομπέο γεννήθηκε στο Έβερετ της Μασαχουσέτης, ούσα κόρη του Τζόζεφ, πωλητή στο επάγγελμα, και της Κατλήν Πομπέο.[2] Κατάγεται από την Ιρλανδία και την Ιταλία, ενώ στο θρήσκευμα είναι Καθολική.[3][4] Η μητέρα της απεβίωσε από υπερβολική δόση όταν η ηθοποιός ήταν μόλις τεσσάρων ετών. Ο πατέρας της λίγο αργότερα ξαναπαντρεύτηκε. Η Πομπέο είχε τα παρατσούκλια «μολύβι» και «στρατσιατέλλα»,[5] επειδή ήταν μικροκαμωμένη.

Για πάνω από δύο χρόνια σέρβιρε ποτά στο Μαϊάμι, όπου και γνώρισε το τότε αγόρι της, φωτογράφο μόδας Άντριου Ρόζενθαλ. Το 1996 σέρβιρε στο SoHo Bar & Grill στο Upper West Side της Νέας Υόρκης, όταν την προσέγγισε ένας ατζέντης για να εμφανιστεί σε διαφημιστικά σποτ. Έπαιξε σε διαφημίσεις για την τράπεζα Citibank και την εταιρία L'Oreal. Ξεκίνησε την καριέρα της με μικρούς ρόλους σε τηλεοπτικά προγράμματα όπως το «Strangers with Candy» και Νόμος και τάξη, καθώς και σε κάποιες ταινίες.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποφασισμένη να πετύχει ως ηθοποιός, η Πομπέο μετακόμισε στο Λος Άντζελες το 2001. Σημείο καμπής ήταν για εκείνη όταν την επέλεξε ο σκηνοθέτης Μπραντ Στέρλινγκ το 2002 για ένα ρόλο στην ταινία του «Πικρά Φεγγάρια», όπου και υποδύθηκε το αντικείμενο του έρωτα του Τζέηκ Γκίλενχαλ. Επίσης εμφανίστηκε στην μεταφορά στον κινηματογράφο του κόμικ «Daredevil», υποδυόμενη τη γραμματέα του Ματ Μέρντοκ (Μπεν Άφλεκ), Κάρεν Πέιτζ, αν και οι περισσότερες σκηνές της κόπηκαν στο μοντάζ της κινηματογραφικής εκδοχής της ταινίας. Το 2002 και 2003, η Πομπέο έπαιξε στις ταινίες «Πιάσε με αν μπορείς» και «Old School». Εμφανίστηκε εκτάκτως στην τηλεόραση στη σειρά Νόμος και τάξη για δύο επεισόδια, καθώς επίσης και σε ένα επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς «Τα Φιλαράκια». Υποδύθηκε την πρώην κοπέλα του Τζιμ Κάρεϊ, τη Ναόμι, στην ταινία του 2004 «Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού». Παρόλο που για άλλη μια φορά είχε την ατυχία να κοπούν οι σκηνές της στο μοντάζ, η ίδια ένιωσε ευγνωμοσύνη που ο σκηνοθέτης Μισέλ Γκοντρί την επέλεξε για την ταινία του.[6]

Η Πομπέο πήρε τον πρώτο της μεγάλο ρόλο στην τηλεοπτική σειρά του δικτύου ABC με τίτλο «Grey's Anatomy» , ένα δράμα ιατρικού περιεχομένου, όπου υποδύεται τη Μέρεντιθ Γκρέυ, ασκούμενη ιατρό σε ένα αξιόλογο νοσοκομείο. Η σειρά σημείωσε τη μεγαλύτερη τηλεθέαση της δικτυακής τηλεόρασης κατά τη διάρκεια της πέμπτης της σεζόν. Το 2007, η Πομπέο έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού σε Δραματική Τηλεοπτική Σειρά. Την ίδια χρονιά υπέγραψε νέο συμβόλαιο για το «Grey's Anatomy», που αύξησε το συμβόλαιό της στα $200.000 ανά επεισόδιο. Το συμβόλαιό της για τη σειρά έχει ισχύ για επτά σεζόν.[7]

Στις 13 Οκτωβρίου 2007, η Πομπέο τιμήθηκε από το National Italian American Foundation για τα επιτεύγματά της στο χώρο της ψυχαγωγίας σε τελετή στην Ουάσιγκτον.[8]

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πομπέο παντρεύτηκε τον παραγωγό μουσικών δίσκων Κρις Άιβερυ στις 9 Νοεμβρίου 2007 στη Νέα Υόρκη.[9] Γνωρίστηκαν το 2003 όταν τους συνέστησαν κοινοί φίλοι, και έγιναν ζευγάρι έξι μήνες αργότερα. Αργότερα ανακάλυψαν πως μεγάλωσαν και οι δύο στη Βοστώνη, σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο.[10] Σήμερα διαμένουν στο Λος Άντζελες.Επίσης έχουν και μία κόρη τη Στέλλα-Λούνα που γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2009.Έχει δύο σκυλιά, Valentino και Gigi.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ελληνικός Τίτλος
1999 8 1/2 x 11
Coming Soon
Strangers with Candy (TV)
2000 Eventual Wife
Law & Order (TV) Νόμος και τάξη
Get Real (TV)
In the Weeds
2001 Strong Medicine (TV)
The Job (TV)
2002 Moonlight Mile Πικρά Φεγγάρια
Catch Me If You Can Πιάσε με αν μπορείς
2003 Daredevil
Old School
Undermind
2004 Nobody's Perfect
Friends (TV) Τα Φιλαράκια
Art Heist
2005 Life of the Party
2005 - ακόμη Grey's Anatomy (TV)

Βραβεύσεις & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποψηφιότητα:

  • 2007: Καλύτερης Ερμηνείας από Γυναίκα Ηθοποιό σε Δραματική Τηλεοπτική Σειρά για την παραγωγή Grey's Anatomy

Βραβεία Satellite

Βράβευση:

  • 2007: Καλύτερης Ηθοποιού σε Δραματική Τηλεοπτική Σειρά για την παραγωγή Grey's Anatomy

Βράβευση:

  • 2007: Εξαίρετης Ερμηνείας από το Σύνολο του Καστ για την παραγωγή Grey's Anatomy (από κοινού με τους συμπρωταγωνιστές της στη σειρά)

Υποψηφιότητα:

  • 2006: Εξαίρετης Ερμηνείας από το Σύνολο του Καστ για την παραγωγή Grey's Anatomy (από κοινού με τους συμπρωταγωνιστές της στη σειρά)
  • 2008: Εξαίρετης Ερμηνείας από το Σύνολο του Καστ για την παραγωγή Grey's Anatomy (από κοινού με τους συμπρωταγωνιστές της στη σειρά)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  2. Ellen Pompeo Quietly Weds in New York - Weddings, Ellen Pompeo : People.com
  3. «The Inner Actor: Ellen Pompeo: strength and tenacity from a challenging early life». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2007. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2007. 
  4. «ELLENPOMPEO.NET - Ellen Pompeo Fansite». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Νοεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2008. 
  5. Bried, Erin: "Anatomy lesson", Self, February 2006
  6. Bochroch, Judy: "Anatomy of a Late Bloomer", Allure, Δεκέμβριος 2006
  7. «Ellen Pompeo: Mer-Der, she wrote | Ellen Pompeo | The Q&A | TV | Entertainment Weekly | 2». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2008. 
  8. «NIAF 32nd Anniversary Convention and Gala». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαΐου 2007. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2008. 
  9. 'Grey's' Pompeo quietly ties knot in Big Apple
  10. «Ellen Pompeo Dishes on Her Wedding Plans - Ellen Pompeo : People.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]