Dogs (τραγούδι των Pink Floyd)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Dogs είναι ο τίτλος του δεύτερου κομματιού στο άλμπουμ Animals του βρετανικού Progressive rock συγκροτήματος Pink Floyd. Κυκλοφόρησε το 1977. Με διάρκεια 17 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα, είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια κομμάτι του άλμπουμ. Ο τίτλος, όπως και γενικά όλο το άλμπουμ, λειτουργεί αλληγορικά και μεταφορικά. Η λέξη Dogs(σκυλιά) χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στον στόχο, που δεν είναι άλλος από το χρήμα και την δόξα, με κάθε κόστος[1].

Στίχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Dogs"
Τραγούδι από Pink Floyd
από το άλμπουμ Animals
Κυκλοφόρησε23 Iανουαρίου 1977
ΗχογραφήθηκεΑπρίλιος-Νοέμβριος 1976
ΕίδοςProgressive rock
ΓλώσσαΑγγλική
Διάρκεια17:05
ΔισκογραφικήHarvest
ΣτιχουργόςΡότζερ Γουότερς
ΣυνθέτηςΡότζερ Γουότερς
Ντέιβιντ Γκίλμορ
ΠαραγωγόςPink Floyd
Animals σειρά τραγουδιών
Pigs On The Wind(pt.1) "Dogs" Pigs(Three Different Ones)

Το άλμπουμ ολόκληρο έχει ένα στόχο. Με τον δικό του τρόπο ο Γουότερς ήθελε να κατακρίνει τον καπιταλισμό, ένα σύστημα που διαλύει τις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλοτριώνει τον χαρακτήρα των ανθρώπων. Το κομμάτι, είναι ένα στιχουργικό, αλλά και μουσικό έπος 17 λεπτών, που χωρίζεται σε διάφορα μέρη. Οι πρώτοι στίχοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν σαν ένα μανιφέστο, για το πως να φτάσεις στην δόξα και το χρήμα. Όλα επιτρέπονται σε αυτόν τον κόσμο, αρκεί να επιτευχθεί ο στόχος. Πρέπει να βλέπεις την εύκολη λεία από μακριά και να χτυπάς με την πρώτη φορά χωρίς να το σκεφτείς καν. Πρέπει να σε εμπιστεύονται αυτοί που τους λες ψέματα, έτσι ώστε όταν σου δοθεί η ευκαιρία, να τους <<μαχαιρώσεις πισώπλατα>>. Στο τελευταίο μέρος, αφού περιγράφθηκαν οι αρχές των <<σκυλιών>>, καταλαβαίνει ο υποψήφιος ισχυρός, πως ίσως τα πράγματα ίσως δεν είναι τόσο ρόδινα όσο νομίζει. Νιώθει μπερδεμένος, και πως τον εκμεταλλεύονται. Εν γένει, το κομμάτι με συνυποδηλωτική λειτουργία της γλώσσας κατακρίνει τους ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να κερδίσουν χρήμα, δόξα και εξουσία με κάθε κόστος.

Σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όσο στιχουργικό έπος και αν είναι το κομμάτι, άλλο τόσο είναι μουσικά. Ξεκινάει με μια ακουστική κιθάρα και μια ασυνήθιστη σειρά συγχορδιών, Dminor9, Bb, A9sus4, και Bb7. ενώ σε σχεδόν όλο το κομμάτι κυριαρχεί το Synthesizer του Ρίτσαρντ Ράιτ, και τα κιθαριστικά σόλο του Γκίλμορ[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η αλήθεια βρίσκεται στους Pink Floyd». RockRooster. 26 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2021. 
  2. «Dogs (Pink Floyd song)» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2021-04-07. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Dogs_(Pink_Floyd_song)&oldid=1016546116. 

https://www.rockrooster.gr/h-alhtheia-vrisketai-stoys-pink-floyd/

https://www.songfacts.com/facts/pink-floyd/dogs