Deal

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Deal
ΕίδοςΨυχαγωγική εκπομπή
Τηλεπαιχνίδι
ΠρωταγωνιστέςΠαρουσίαση:
Χρήστος Φερεντίνος
ΧώραΕλλάδα Ελλάδα
Κύπρος Κύπρος
Αριθμός κύκλων12
Παραγωγή
Διάρκεια45-120 λεπτά ανά επεισόδιο
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςANT1 (2005-2011)
Alpha TV (2016-ακόμη)
Alpha Κύπρου (2016-ακόμη)
Αναλογία πλευρώνSDTV 576i,4:3 (2005-2011)

SDTV 576i, 16:9 (2016-2017)

HDTV 1080i, 16:9 (2017-σήμερα)
ΠροβολήΦεβρουάριος 2005– ακόμη

Deal (γνωστό και ως D€al) είναι ένα ελληνικό τηλεπαιχνίδι που προβάλλεται στην ελληνική τηλεόραση από τον Φεβρουάριο του 2005 μέχρι σήμερα με παρουσιαστή τον Χρήστο Φερεντίνο. Η εκπομπή βασίζεται στο ολλανδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα Deal or No Deal που δημιουργήθηκε από τους John De Mol και Dick De Rijk ενώ έχει προβληθεί σε πολλές χώρες του κόσμου

Η εκπομπή προβλήθηκε για πρώτη φόρα τον Φεβρουάριο του 2005 από τον τηλεοπτικό σταθμό ANT1. Η πρώτη περίοδο προβολής του ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2008. Η εκπομπή επανήλθε από τον ίδιο σταθμό τη σεζόν 2010-2011. Το 2016, ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV επανάφερε την εκπομπή, με παρουσιαστή και πάλι τον Χρήστο Φερεντίνο, ενώ τον Ιανουάριο του 2020 έγινε πρεμιέρα για τέταρτη σεζόν από την ίδια συχνότητα, αντικαθιστώντας το τηλεπαιχνίδι «Πάνω Κάτω», το οποίο δεν έκανε υψηλά νούμερα τηλεθέασης, και οι υπεύθυνοι του Alpha, αποφάσισαν την οριστική διακοπή του Πάνω Κάτω, και την επαναφορά του Deal, το οποίο τελικά, από κάποιες αναβαθμίσεις, έχει επιτυχία. Ωστόσο, λόγω της επιτυχίας, που κάνει μέχρι και σήμερα το Deal, οι υπεύθυνοι του Alpha, αποφάσισαν να δώσουν και δεύτερο τηλεπαιχνίδι στον Φερεντίνο, την «Τέλεια Απόδραση», το οποίο έκανε πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2021 το οποίο «ολοκληρώθηκε» τον Μάρτιο του 2022.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κάθε διαγωνιζόμενος έχει μπροστά του 21 ανθρώπους που κρατούν κάποια κουτιά. Μέσα σε αυτά υπάρχουν διάφορα χρηματικά ποσά, που αναγράφονται και στην οθόνη του πλατό. Ο παίκτης επιλέγει ποια κουτιά θέλει να διώξει, μη έχοντας πλέον την ευκαιρία να διεκδικήσει το πόσο του πακέτου που έδιωξε. Στο τέλος, ο διαγωνιζόμενος έχει μείνει με δύο κουτιά. Σε εκείνο το σημείο ο τραπεζίτης κάνει μία προσφορά στον παίκτη προσπαθώντας να τον δελεάσει έτσι ώστε να πάρει το προσφερόμενο πόσο και να μην διεκδικήσει τα ποσά που κρύβονται στα δύο κουτιά.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 2005, ο τηλεοπτικός σταθμός ANT1 αγόρασε τα δικαιώματα της εκπομπής. Η πρεμιέρα της έγινε τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Η πρώτη σεζόν ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2005. Η επιτυχία της εκπομπής οδήγησε τους ιθύνοντες να ανανεώσουν την εκπομπή για ακόμη τρεις σεζόν, με την τελευταία να ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2008.

Το καλοκαίρι του 2010, ο ANT1, αποφάσισε να επαναφέρει την εκπομπή για πέμπτη σεζόν την περίοδο 2010-2011. Η σεζόν αυτή ολοκληρώθηκε νωρίτερα στις 4 Μαρτίου του 2011, διότι το Deal, δεν σημείωσε την ίδια επιτυχία με τις προηγούμενες σεζόν του παιχνιδιού, αλλά και του ότι ο σταθμός, την περίοδο εκείνη, ήθελε να επενδύσει σε νέα προγράμματα, νέες ιδέες, άλλα και νέα πρόσωπα, και τελικά εγκατέλειψε το Deal.

Το καλοκαίρι του 2016, ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV αγόρασε τα δικαιώματα του παιχνιδιού με σκοπό να το επαναφέρει, μετά από πέντε χρόνια απουσίας στους τηλεοπτικούς δέκτες, στο καθημερινό του πρόγραμμα τη σεζόν 2016-2017. Τον Μάιο του 2019, ο σταθμός αποφάσισε να ολοκληρώσει την εκπομπή μετά από τρεις σεζόν προβολής. Στη θέση του παιχνιδιού τοποθετήθηκε η εκπομπή Πάνω Κάτω. Τον Νοέμβριο του 2019, κι ενώ η νέα εκπομπή δε σημείωσε την ίδια επιτυχία με την προηγούμενη οδήγησε τους ιθύνοντες να ανανεώσουν το Deal για τέταρτη σεζόν. Η πρεμιέρα της εκπομπής δρομολογήθηκε για τον Ιανουάριο του 2020.

Σύσταση και Παραλλαγές του Παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τις αρχές του 2005 έως το 2008, το τηλεπαιχνίδι, στον ΑΝΤ1, έδινε ως μεγαλύτερο ποσό τα 200.000 Ευρώ (το οποίο, στην τέταρτη σεζόν, το Καλοκαίρι του 2010, μειώθηκε και έγινε 150.000 Ευρώ, και εναλλακτικά ο τραπεζίτης αντιπροσφορά) και εναλλακτικά ένα Αυτοκίνητο (Chevrolet Aveo), ενώ κατά καιρούς στα μικρότερα ποσά, διέθετε και αντικείμενα ανούσιας ή συλλεκτικής αξίας, όπως Κόρνα, Φλουρί, Φουλάρι, άλλα και Γαριδάκια.

Από το 2016, έως σήμερα το τηλεπαιχνίδι, στον Alpha, δίνει ως μεγαλύτερο ποσό τα 60.000 Ευρώ, το οποίο το διάστημα 2017-2018, είχε πριν την έναρξη του παιχνιδιού και ερωτήσεις γνώσεων, όπου ο υποψήφιος παίκτης, όταν έδινε την σωστή απάντηση, έπαιρνε την κενή θέση, του παίκτη που είχε παίξει στο προηγούμενο επεισόδιο (σε ορισμένες περιπτώσεις, δινόντουσαν δυο θέσεις ή και τρεις, επειδή αποχωρούσαν οικειοθελώς παίκτες που δεν έπαιξαν), ενώ από το 2019, εναλλακτικά προσφέρει στους παίκτες του, και το κουτί με το «νούμερο 23», (το οποίο μπορεί να γίνει «2X»), δηλαδή για παράδειγμα στα 120.000 Ευρώ, η να χάσει εντελώς το πόσο «0», η να πάρει επιπλέον +1.500 Ευρώ, η να χάσει τα μισά του λεφτά (δηλαδή το «1/2X») ή να τα πάρει τα ίδια (δηλαδή το «X»), και εναλλακτικά από τις 27 Δεκεμβρίου 2021, ο τραπεζίτης δίνει στον παίκτη και αντιπροσφορά, προτείνοντας ο παίκτης μια προσφορά στον τραπεζίτη, ανάλογα με τις ανάγκες του και τα ποσά που διαθέτει στο παιχνίδι και ο τραπεζίτης εγκρίνει στον παίκτη αν του δώσει τελικώς ή όχι την προσφορά, καθώς και υποχρεωτική ανταλλαγή σε ορισμένα επεισόδια. Επίσης, σε ορισμένα επεισόδια, υπάρχει η δυνατότητα ο παίκτης, να διεκδικήσει δύο φορές τα 60.000 Ευρώ (σε περίπτωση που βγάλει ο παίκτης από το παιχνίδι, το ένα εξηνταχίλιαρο, υπάρχει η δυνατότητα να έχει το άλλο), ενώ δεν υπάρχουν εναλλακτικά, σε αυτά τα επεισόδια, οι 40.000 Ευρώ. Επίσης, όποιος παίκτης του Deal, μαντεύει το ποσό, που πιστεύει ότι έχει στο κουτί του, και βγει αυτό που μάντεψε, κερδίζει 250 ευρώ. Επίσης από τον Σεπτέμβριο του 2020, το παιχνίδι δείχνει και τον τραπεζίτη, ο οποίος όταν ο παίκτης βγάζει μικρά ποσά νευριάζει, και όταν βγάζει μεγάλα χαίρεται.

Spin Offs[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Super Deal[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2006, μετά από την προβολή δύο επιτυχημένων σεζόν της ελληνικής εκδοχής της εκπομπής στο καθημερινό πρόγραμμα του ο τηλεοπτικός σταθμός ANT1 αποφάσισε να δημιουργήσει τη βραδινή εκδοχή του παιχνιδιού, το Super Deal. Η διαφορά με την κανονική εκδοχή είναι η συχνότητα προβολής που γινόταν σε εβδομαδιαία βάση (κάθε Σάββατο) και το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό που μπορούσε να διεκδικήσει ένας παίκτης ήταν τα 500.000€ κάτι που δεν υπήρχε στην πρώτη εκδοχή του show, ενώ αντί για κουτιά, είχε βαλίτσες.

Deal για δύο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2020, ενώ προβαλλόταν η ένατη σεζόν του Deal από τον Alpha TV, ήρθε στην τηλεόραση ένα ακόμη spin off, το "Deal για δύο". Το παιχνίδι είναι το ίδιο με το κανονικό Deal, με τη διαφορά ότι ως κεντρικοί παίκτες, που διεκδικούν τα χρήματά, βρίσκονται νιόπαντρα ζευγάρια ή ζευγάρια που είναι έτοιμα να παντρευτούν και ως παίκτες γύρω τους, είναι οι συγγενείς του ζευγαριού. Προβαλλόταν σε εβδομαδιαία βάση (κάθε Παρασκευή).

Deal δεύτερης ευκαιρίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 2016, προβλήθηκε, ένα επετειακό επεισόδιο, με 22 παίκτες (όπου κληρώθηκε και έπαιξε ένας από αυτούς), όπου αυτοί οι παίκτες είχαν παίξει στο κανονικό Deal, όπου δεν κέρδισαν καθόλου χρήματα στο παιχνίδι (κέρδισαν το μικρότερο 0.01 ευρώ), ενώ άλλοι κέρδισαν μικρά ποσά και λίγο μεγαλύτερα (από 1 ευρώ μέχρι και 100 ευρώ, αλλά και 1.500 ευρώ).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]