De Nieuwe Meent

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το de Nieuwe Meen[1] (συντομογραφή: dNM) είναι ένας οικιστικός συνεταιρισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στο Άμστερνταμ. Σκοπός του είναι η κοινή στέγαση συνδυάζοντας το χαμηλό κόστος ενοικίου, την κοινή διαβίωση, την οικολογική συνείδηση, την διαφορετικότητα των κατοίκων και τον δημοκρατικό τρόπο λήψεων αποφάσεων. Το έργο ξεκίνησε το 2018 από μία ομάδα ακτιβιστών, αρχιτεκτόνων, μελετητών και δημοσιογράφων, οι οποίοι αποφάσισαν να συμμετέχουν σε ένα δημόσιο διαγωνισμό του Δήμου Άμστερνταμ.  Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η εύρεση καινοτόμων ιδεών στην παροχή στέγασης, αξιοποιώντας παράλληλα συνεργατικές μορφές στην παροχή στέγασης.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το de Nieuwe Meent αποτελείται από έναν συνδυασμό 15 ανεξάρτητων κοινωνικών κατοικιών, 45 τ.μ. η κάθε μία και 25 οικιστικές μονάδες από διαμερίσματα, στην περιοχή του Βατεργκράαφσμερ, στο Ανατολικό Άμστερνταμ. Στο κτίριο υπάρχουν κοινόχρηστες εγκαταστάσεις όπως αυλή, βεράντες, τουαλέτες, κουζίνα, βιβλιοθήκη, εργαστήριο.

Είναι κατασκευασμένο με οικολογική συνείδηση, αφού χρησιμοποιούνται υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ η ενέργεια προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως ηλιακή ενέργεια και γεωθερμική θέρμανση. Ενώ όλοι οι χώροι είναι έτσι διαμορφωμένοι ώστε να είναι προσβάσιμοι από ΑΜΕΑ. Μέλη του συνεταιρισμού είναι οι ενοικιαστές οι οποίοι λαμβάνουν όλες τις αποφάσεις, βάσει και των τοπικών συναντήσεων που γίνονται από τα μέλη και με συμμετέχοντες εντός και εκτός του κτιρίου, πχ με γείτονες. Το Διοικητικό Συμβούλιο διορίζεται βάσει της ολλανδικής νομοθεσίας, ωστόσο οι αυτοοργανωμένες επιτροπές και ομάδες εργασίας έχουν δυνατότητα να λάβουν δικές τους αποφάσεις.

Οι ένοικοι κατέχουν συμβόλαιο για τη μίσθωση των κατοικιών με τον συνεταιρισμό και καταβάλλουν χαμηλό ενοίκιο σε σχέση με την αγορά, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διαχείριση και τη συντήρηση των κατοικιών. Το μεγαλύτερο μέρος για την κατασκευή του έργου (70%) έχει χρηματοδοτηθεί από συνεταιριστική τράπεζα, ενώ ένα 18% είναι από δάνεια και επιδοτήσεις του Δήμου του Άμστερνταμ, της επαρχία Βόρειας Ολλανδίας και της κυβέρνησης, ενώ συνεισφέρουν με 3% και τα μέλη του συνεταιρισμού. Το υπόλοιπο 9% του συνολικού προϋπολογισμού αφορά χρηματοδοτήσεις-δωρεές, ενώ τα πλεονάσματα χρησιμοποιούνται από τον συνεταιρισμό για τη βελτίωση των κατοικιών και για επενδύσεις σε νέα έργα, πάντα βάσει των αρχών της συλλογικής ιδιοκτησίας και της αλληλεγγύης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «de Nieuwe Meent – Een wooncoöperatie volledig georganiseerd rondom de principes van commoning» (στα Ολλανδικά). Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2021.